Lifestyle fotografie: vintage, bloemblaadjes of zijden deken? De kunstenaar beslist

Lifestyle als fotomotief? Het kan gaan om stemmingen, outfits, mode – motieven die rechtstreeks uit het leven gegrepen zijn en die weergeven hoe de fotograaf of zijn model zich voelen, wat zij mooi vinden, waar zij waarde aan hechten. Het gaat zowel over het wat als het hoe. Inspiratie en achtergronden, kleuren en vormen kunnen dienen als composities voor succesvolle lifestylefotografie.

Het object van lifestyle fotografie kiezen volgens uw eigen en beoogde stemming

Lifestyle-fotografie is een basisinstrument van de reclame-industrie. Elke artistiek ambitieuze fotograaf krijgt er vanzelf mee te maken. Sommigen geven de voorkeur aan foto’s van gebouwen, anderen houden van mensen of landschappen. Maar ook een ring, een hoed of een gedekte tafel staan symbool voor levensstijl en lenen zich voor sfeervolle foto’s. De fotograaf moet zichzelf twee vragen stellen bij het kiezen van een object:

1. Welke sfeer creëert het object voor zichzelf?

In principe is alles wat je inspireert, verrukt of romantisch prikkelt ook een geschikt onderwerp voor lifestylefotografie. Deze eigen stemmingen kunnen evenzeer worden gecreëerd door gouden manchetknopen op een gehaakte vintage deken als door een puristische schommelstoel op een warme houten vloer. De betere lifestyle-foto’s zijn altijd die waarmee de fotograaf zichzelf uitdrukt en niet de modellen van glossy magazines imiteert.

2) Welke stemming wil de fotograaf met zijn object op de toeschouwer overbrengen?

Een bloesem vol ochtenddauw, misschien direct in het eerste ochtendlicht, brengt een andere stemming over dan dezelfde bloesem ‘s avonds, misschien met een gevallen bloemblaadje, misschien gedrapeerd op een zijden deken. Dergelijke stemmingsoverwegingen kunnen van tevoren worden gepland en uitgeprobeerd als een scenario voor een object.

Voeg achtergronden toe aan de sfeer van de foto

Wie vaker lifestylefoto’s maakt, bijvoorbeeld voor sociale netwerken, krijgt na verloop van tijd een eigen kleine achtergrond voor zijn achtergrond. Houten planken, een bepaald doek als ondergrond, glazen tafelbladen of zelfs kledingstukken zijn geschikt voor de optimale accentuering van een voorwerp. Het is hier van belang om aan de hand van enkele fotostalen uw eigen stemming in twijfel te trekken. Hoe ziet de foto eruit – is hij overladen, heeft hij te veel lichtreflecties of ziet hij er zelfs “zwaar” uit door de achtergrond?

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

Het optimum wordt op zijn beurt het best gevonden wanneer de lifestyle-fotograaf zelf zich goed voelt bij het effect van zijn voorbeeldfoto. Als dit soort creativiteit moeilijk voor je is, kun je op fotoportalen als Pinterest heel andere ideeën vinden voor banale voorwerpen die alleen door hun zorgvuldig gekozen achtergronden een dramatisch mooi effect hebben.

Het samenstellen van licht en rekwisieten rond het object

Een paar droog gestrooide bloemen op een zijden doek kunnen als achtergrond dienen voor heel verschillende lifestyle-foto’s. Bestek, misschien alleen de tanden of het handvat van een vork, het deksel van een porseleinen kan, voor landhuismotieven ook gewoon een geruit tafelkleed, het zijn allemaal populaire rekwisieten die iedereen ook privé bij de hand heeft. Voor lifestyle-foto’s buitenshuis zijn bijvoorbeeld grassprieten, bundels korenaren en zelfs afzonderlijke bloesems zeer geschikt om een vrije en natuurlijke zomersfeer te creëren. Winterfoto’s zien er veel warmer uit met een handschoen die als bij toeval is neergelegd of een sjaal die een beetje gebogen is neergelegd in een harmonieuze kleur.

Conclusie: in lifestyle fotografie zijn er geen grenzen voor de artiest
Lifestyle is alles wat een levendige, alledaagse stemming overbrengt als een fotografisch object. Kleine en grote alledaagse dingen zijn hiervoor geschikt, zowel opnamen in de kamer als buiten. Naast zijn of haar eigen stemming moet de lifestylefotograaf ook de beoogde stemming van de kijker meenemen in zijn of haar planning bij de compositie van het object en de achtergronden.