Schoonheidsidealen: de perceptie van vrouwelijke schoonheid in verschillende landen

Het begon allemaal met een eenvoudige vraag: Hoe wordt de schoonheid van het vrouwelijk lichaam in verschillende landen gezien? In een wereldwijd experiment vroegen grafisch ontwerpers uit 18 landen vrouwen hun persoonlijke schoonheidsideaal te creëren met behulp van een foto in Photoshop. Er kwamen enkele verrassende resultaten uit.

Vrouwelijke schoonheidsidealen in de media

De perceptie van schoonheid en een perfect lichaam bij vrouwen en mannen in de media heeft ook culturele implicaties. Het doel van dit project was inzicht te krijgen in de mogelijk onrealistische schoonheidsnormen en te zien tot welke mentale stress dit leidt. Vooral de media kunnen van invloed zijn op de gezondheid van jongeren, omdat zij een beeld geven van wat bij jonge vrouwen en mannen als aantrekkelijk wordt beschouwd. Dit kan leiden tot een vertekend zelfbeeld en eetstoornissen en depressies tot gevolg hebben. Vooral voor vrouwen kan dit leiden tot ongezonde percepties en gedragingen.

Andere landen, andere gewoontes?

Je kunt de TV niet aanzetten of een tijdschrift doorbladeren zonder gebombardeerd te worden met reclame voor afslankpillen, sportscholen of diëten. De foto’s van de vrouwen op de covers zijn bewerkt met computerprogramma’s en alle foutjes zijn verwijderd. Dunne modellen en bewerkte lichamen van beroemdheden lijken de norm te zijn. Dit creëert een onrealistisch en ongezond beeld van schoonheidsidealen. Maar niets is verder van de waarheid. Het ideale vrouwenlichaam is rond en voluptueus, zoals blijkt uit de resultaten van grafische ontwerpers uit de VS, China, Azië, Afrika en Europa. Helaas waren er geen grafische ontwerpers uit Duitsland.

Vrouwen ontwerpen hun schoonheidsideaal

Met behulp van het beeldbewerkingsprogramma Photoshop kregen de ontwerpers uit 18 landen de gelegenheid het gegeven vrouwenlichaam te modelleren en het model om te toveren in een aantrekkelijke burger van hun land. De vorm van het model kon worden veranderd. Naaktheid was niet vereist. De vrouw op de originele foto woog naar schatting 90 kg.

Het is opvallend dat veel vrouwen de voorkeur gaven aan een lichte huidskleur, zelfs in landen waar de mensen meestal een wat donkerdere huidskleur hebben. De meeste grafische ontwerpers maakten het model aanzienlijk slanker, er werden drastische veranderingen aangebracht in de haarkleur en in de taille- en heupzone. Alleen de buste bleef even groot als de oorspronkelijke figuur, alleen in Venezuela werd het reeds voluptueuze beginkapsel vergroot.

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

Vrouwelijke modeontwerpen uit Afrika, Zuid-Amerika en Azië

De grafische kunstenaars in Noord- en Zuid-Amerika en Egypte maakten vaak onrealistische zandloperfiguren. In Colombia lijkt het bewerkte lichaam nog het meest op de oorspronkelijke versie. Alleen een beetje slanker, maar het haar was dikker gemaakt. Ook in Peru werd het model niet te veel afgeslankt, alleen de vormen werden zachter getekend. De Aziatische vrouwen maakten het lichaam dun als een pop. In China lijkt het hoofd veel te groot voor het dunne model. Het haar werd meestal volumineuzer gemaakt. Poriën en onzuiverheden zijn over het algemeen niet welkom en werden geëlimineerd.

Conclusie: Verschillende plaatsen, verschillende idealen van schoonheid

Schoonheid is in het oog van de toeschouwer. Media kunnen onze perceptie veranderen, maar schoonheid kan niet objectief beoordeeld worden. Wat de één bewonderenswaardig vindt aan een lichaam, spreekt de ander misschien helemaal niet aan. De reeks voorstellingen die in de bovengenoemde studie zijn ingediend, lijkt dit idee te bevestigen.

Schoonheidsidealen: Video’s over het onderwerp

Hier heb ik nog een paar vondsten van mijn onderzoek.

Nilam met tips voor uw eigen welzijn

Wat zijn jouw schoonheidsidealen? Nilam behandelt dit belangrijke onderwerp en legt belangrijke factoren uit zoals sport, voeding en diëten. Iedereen die thuiskomt van school, universiteit of zelfs een lange dag op kantoor na het werk kan beamen hoe belangrijk lichaamsbeweging in het dagelijks leven is. Nilam gaat in detail in op wat je in je dagelijks leven bezig moet houden. Niet alleen sport is belangrijk, maar ook voeding speelt een grote rol voor haar als blogger, want afvallen is niet alleen iets voor modellen, iedereen die sportief en fit wil zijn moet ook op zijn figuur en maten letten. Een beetje inzicht in Nilam’s wereld van schoonheidsidealen:

https://www.youtube.com/watch?v=efB72xCIsGE

Allemaal nep! Hoe je uiterlijk te veranderen met Photoshop

De mediawereld beïnvloedt ons. Vooral sinds Instagram, is er een vals schoonheidsideaal in de wereld. Maar veel van wat je ziet is helemaal niet de werkelijkheid, maar gemaakt door gereedschappen als Photoshop. Je kunt hier zien hoe makkelijk het is: