Terug naar de roots: Johannes Bockemühl-Simon van JOBO in een interview over analoge fotografie

Johannes Bockemühl-Simon in een interview- “Geen “Virtual Reality” – geen “Augmented Reality” – maar echte fotografie”, zo beschrijft Johannes Bockemühl-Siomon de analoge fotografie. In ons interview vertelt de directeur van JOBO, dat ooit de authenticiteit van NASA’s eerste maanbeelden ontwikkelde, ons wat hem zo fascineert aan analoge fotografie. Jobo’s producten zijn te vinden in bijna elk fotolab wereldwijd.

De wortels van de fotografie: analoge fotografie vergt tijd en passie

FIV: Hallo mijnheer Bockemühl-Simon, kunt u uw bedrijf kort aan onze lezers voorstellen?

Johannes Bockemühl-Simon: JOBO: Wij houden van foto’s. Naar de maan en terug.

Kwaliteit, inzet en professionalisme hebben ons aan de top van de fotografiewereld gebracht. De motivatie om onszelf te blijven uitdagen voor de beste foto, helemaal naar de maan. Het jaar was 1969, het jaar waarin de mensheid de belangrijkste stap in de ruimte zou zetten: De eerste bemande vlucht naar de maan. Apollo 11. Dit alles werd fotografisch vastgelegd – met een Hasselblad. Maar de camera legde alles alleen vast op kostbare analoge film – met een zilverhalogenide coating. Op de maan, werd alleen het “latente beeld” gecreëerd. Er was nog niets bewezen. Het negatief was nog niet ontwikkeld.

Maar alles in de fotografie (en in het materialistische perspectief) hangt af van het “zichtbare beeld”. Het “echte beeld” was nodig. Aan wie kan de transformatie van dit historisch bewijsmateriaal beter worden toevertrouwd dan aan de ontwikkelingsapparatuur van JOBO? Ja, je hebt het goed gehoord:

Bewijs van echtheid van NASA’s eerste maanfoto door JOBO

Door gebruik te maken van de fotoapparatuur van JOBO uit Gummersbach, bij Keulen, uit West-Duitsland – werd het latente beeld het zichtbare beeld. Het zichtbare bewijs. Een dubbel bewijs. De mens, in zijn streven naar oneindigheid, heeft voor het eerst de maan bereikt. Maar tegelijkertijd is dit ook een bewijs met een politieke boodschap: de vrije mens met ongebreidelde ijver en vrijwel onbeperkte economische mogelijkheden (het “Westen”) bereikt de maan.

Maar niet alleen het Westen, maar alleen FIRST het Westen. Want de maan mocht zijn betekenis voor de mensheid niet verliezen, evenmin als voor de kleine fotofabrikant uit Gummersbach (JOBO). De EAST heeft later haar eigen normen vastgesteld met het MIR. Het MIR bevatte een compleet fotolaboratorium met – ja, u raadt het al, precies (!) – JOBO-ontwikkelingsapparatuur voor foto’s vanuit de ruimte!

Nou, eigenlijk moeten we zeggen: Wij houden van foto’s. Naar de maan en terug!

FIV: Wat boeit u precies aan analoge fotografie in tegenstelling tot digitale fotografie?

Johannes Bockemühl-Simon: De meest authentieke manier om de kunst van het fotograferen te leren en te waarderen is ANALOOG fotograferen. Niets kan de ervaring van het werken met zilverhalogenide film vervangen.

De fascinatie van het maken van unieke afdrukken op zilverhalogenidepapier kan niet digitaal worden gereproduceerd – terug naar de wortels van de fotografie! Zelden zijn de menselijke drang naar het mooie en het ware zo nauw met elkaar verbonden als in de analoge fotografie. Analoog kan bewust worden vormgegeven – maar het beeld zelf kan nauwelijks worden gemanipuleerd – heel anders dan in Photoshop. Analoog werken vergt tijd en passie. Als je geen tijd hebt, moet je foto’s nemen.

Geen “virtual reality” – geen “augmented reality” – maar echte fotografie.

FIV: Welke onderwerpen en producten worden op uw website aangeboden?

Johannes Bockemühl-Simon: In de eerste plaats bieden wij bij JOBO analoge fotoaccessoires voor uw eigen filmbewerking. Sinds kort hebben wij ook de prachtige view camera’s van CHAMONIX in ons assortiment: camera’s van teakhout en carbon: nieuwe technologie voor old school.

Voor de veeleisende digitale fotograaf bieden we ook een uniek perspectiefcorrectiesysteem: LensTRUE.

FIV: Hoe werkt het LensTRUE systeem precies?

Johannes Bockemühl-Simon: Enerzijds bestaat het LensTRUE systeem uit hardware die de helling van de camera meet met een gesofisticeerde GYRO sensor. Bovendien bestaat het LensTRUE-systeem uit software die deze hellingsgegevens synchroniseert met de foto’s en vervolgens een automatische perspectiefcorrectie berekent.

Tot nu toe was dit bijna alleen mogelijk met shiftlenzen voor DSLR-camera’s. In principe verandert LensTRUE elke lens in een shiftlens. Momenteel zijn bijna alle full-frame DSLRS in de software opgeslagen. Momenteel alleen compatibel met Mac. Appel voor het raam ;-).

Voor – Na foto’s met LensTRUE

Het originele beeld zonder bewerking

Na bewerking met de LensTRUE software ziet het er zo uit… een grote verandering!

Creatief werk – analoge fotografie vertraagt volgens de deskundige

FIV: Welke tips voor analoge fotografie kunt u onze lezers geven?

Johannes Bockemühl-Simon: Gun uzelf de tijd. Het is niet de veelheid van beelden die doorslaggevend is, maar de doelbewuste assemblage. De reductie tot de vorm en de nuancering van zwart en wit heeft zijn bijzondere charme bij grofkorrelige film. Geweldig voor portretten.

Uw eigen vergrotingen zijn ongecompliceerd van zwart-wit en leiden snel tot goede resultaten. Creatief werk dat vertraagt.

FIV: Waar haalt u inspiratie uit, wie is een “rolmodel” voor u?

Johannes Bockemühl-Simon: Mijn favoriete kunstenaar is Michel Angelo – ook al is dat nog van voor de fotografie. Realisme en expressie waren voor hem nog nooit zo verenigd. Hij heeft de natuur letterlijk tot op de bodem uitgezocht. De fotografische werken van John Sexton – een landschapsfotograaf uit Amerika die bij Ansel Adams studeerde – zijn van het hoogste niveau van vakmanschap en kunstzinnigheid.

FIV: Hoe onderscheidt u zich van de concurrentie?

Johannes Bockemühl-Simon:JOBO is de specialist voor laboratoriumontwikkeling en de donkere kamer. JOBO processors zijn het resultaat van tientallen jaren ervaring door ingenieurs en fotografen. Het wereldberoemde zwart-rode JOBO blikje is te vinden in bijna elk fotolab van China tot de VS.

Als u zelf 8×10″ beelden van uw view camera wilt ontwikkelen, zult u nauwelijks om de Expert Drums van JOBO heen kunnen. Helaas is de markt voor analoge fotografie een kleine niche – maar hij groeit wel. Paradoxaal genoeg neemt de vraag naar analoge fotografie weer toe, niet alleen in galeries maar ook bij jongeren.

In de digitale willekeur, springt een analoog origineel er gewoon uit.

Leer hier meer over Jobo en het LensTRUE systeem :

Wij danken Johannes Bockemühl-Simon voor het interessante interview en wensen JOBO veel succes!