Fotografe Vicky Baumann – DE fotograaf voor bruiloften

Creativiteit, sterke communicatieve vaardigheden & passie – dat zijn de drie doorslaggevende kwaliteiten die de modebewuste fotografe Vicky Baumann in haar vak combineert. Zij volgde niet de klassieke weg van een leerlingschap, maar leerde zichzelf het grootste deel van haar kennis. De jonge fotografe specialiseerde zich in “huwelijksfotografie”, en sindsdien is zij een vaste gast op de meest uiteenlopende huwelijksfeesten. Ik sprak met haar over fotografie, inspiratie en haar persoonlijke plannen voor de toekomst.

Vicky Baumann heeft vele bronnen van inspiratie

FIV: U werkt als freelance fotograaf: waar haalt u uw inspiratie vandaan? Heb je rolmodellen in de fotografie?

Vicky: Ik word geïnspireerd door veel mensen, maar ook door veel dingen in mijn omgeving. Het is altijd heel verschillend, maar er zijn natuurlijk fotografen wier werk ik absoluut geweldig vind. Eerst en vooral is mijn nummer 1, Nadia Meli.

Lukinski Villas

Germany - Spain - USA

FIV: Welke kwaliteiten maken u bijzonder als persoon en als fotograaf?

Vicky: Met mensen kunnen omgaan en emphatisch zijn is een ongelooflijk belangrijke kwaliteit om te hebben als fotograaf – ik zou zeggen dat ik dat heb. Mensen die voor je camera staan zijn meestal onzeker en weten niet goed hoe ze zich moeten gedragen. Op de huwelijksdag hebben de bruid en de bruidegom ook de stress die onvermijdelijk bij de huwelijksdag hoort. Als fotograaf is het jouw taak om de spanning uit de situatie te halen en het bruidspaar ervan te overtuigen: hé, je kunt niets verkeerd doen door te zijn wie je bent. Probeer er niet perfect uit te zien of te doen alsof voor de shoot. Vergeet even dat ik er ben en geniet gewoon van het moment van samenzijn. Meestal werkt dit heel goed. Voorwaarde is natuurlijk dat het echtpaar mij en mijn werk vertrouwt en ook doet wat ik adviseer. Ik word nooit ongeduldig of hectisch, omdat ik me in de schoenen van het bruidspaar kan verplaatsen en weet dat dit hen alleen maar nerveuzer zou maken.

Ambitie is een van mijn belangrijkste kwaliteiten die mij gebracht hebben tot waar ik vandaag professioneel sta. Ik leerde mezelf alles wat ik ooit fotografisch leerde. Het was een lange weg vol ups en downs, maar als je je droom tot het einde volgt en er nooit aan twijfelt, zul je uiteindelijk je doel bereiken – ik heb vandaag mijn persoonlijke doel bereikt – dat geeft je zelfvertrouwen en de stimulans om door te gaan.

FIV: Uit uw looks, die ik vaak op foto’s van u persoonlijk heb gezien, maak ik op dat u gepassioneerd bent door mode: hoe zou u uw look omschrijven?

Vicky: Mijn uiterlijk verandert de hele tijd. Ik volg bepaalde trends niet meer (in tegenstelling tot vroeger), ik draag gewoon wat ik leuk vind. Als je veel naar bruiloften gaat, draag je natuurlijk vaak nette kleren, zoals een blouse en ballerina’s. Privé kleed ik me casual en comfortabel.

 

Vicky over haar carrièrestart & haar baan als fotografe

FIV: Hoe bent u in het vak begonnen? Heb je een klassieke opleiding gedaan?

Vicky: Zoals ik al zei, ik heb mezelf eigenlijk alles geleerd. Toch heeft mijn studie me al een beetje beïnvloed. Ik studeerde communicatiedesign en had fotografie als vak. Maar ik heb daar alleen de absolute basis geleerd. Dat kun je niet echt tellen. Toch ben ik dankbaar voor de 9 semesters, want zonder mijn studies zou de bal waarschijnlijk nooit aan het rollen zijn gebracht.

FIV: Heeft u uw eigen studio?

Vicky: Ik deel een studio met een andere fotograaf. Omdat ik vooral bruidsreportages maak, heb ik zelden een studio nodig. Maar het is heel praktisch voor mijn baby- en zwangerschapsshoots.

FIV: Was het onderwerp fotografie al aanwezig in uw kindertijd/jeugd?

Nee. Ik had eerlijk gezegd NOOIT gedacht dat ik fotograaf zou worden. Ik heb eigenlijk pas tijdens mijn studie mijn eerste stappen met een camera gezet en toen vond ik het onderwerp nogal oninteressant. Ik koos het onderwerp omdat je er een moest kiezen. Voor mij was het beroep van fotograaf altijd meer het beeld van de pasfotograaf op de hoek. Dat was mijn absolute nachtmerrie en dat is het nog steeds. Maar ik zie mijn fotografie meer als een kunst en minder als een ambacht en ik vind dat mijn foto’s absoluut niets te maken hebben met die geposeerde clichébeelden die wij allemaal maar al te goed kennen.

FIV: Bent u in iets gespecialiseerd of is uw scala aan onderwerpen breed?

Vicky: Bruidsreportages zijn mijn kerngebied. Ik ben eigenlijk elke zaterdag op een bruiloft en ik vind het geweldig! Vooral in de zomer is het natuurlijk soms moeilijk om ‘s morgens naar het werk te rijden, wetende dat je pas ‘s avonds thuis zult zijn, terwijl je vrienden elkaar bij het zwembad ontmoeten of ‘s avonds gezellig barbecueën. Ik denk dat zonder de passie voor het werk, ik het ook niet lang zou volhouden!

Op de tweede plaats komen baby- en zwangerschapsshoots. Ten eerste heeft dit niets met de bruiloft te maken, maar thematisch gaat het in dezelfde richting:

Ik fotografeer de mooiste en belangrijkste momenten van twee mensen: De verloving, de bruiloft, de zwangerschap en het kind samen. Ik begeleid mijn cliënten op een kort maar zeer emotioneel deel van hun reis samen en leg de herinneringen aan deze belangrijke gebeurtenissen voor de eeuwigheid vast. Voor mij is dat het mooiste van mijn beroep.

Het was belangrijk voor mij om een duidelijk omschreven kerncompetentie te hebben en dit naar buiten toe te communiceren. Ook de andere gebieden mogen thematisch niet te ver van elkaar verwijderd zijn. Productfotografie, bijvoorbeeld, is niet iets wat ik in mijn portfolio zou opnemen. Ik zie het zo: een eierleggende melksop kan alles een beetje, maar is nergens echt uitmuntend in. Daarom vind ik specialisatie enorm belangrijk in de fotografie.

FIV: Wat is uw “favoriete motief”?

Vicky: Zeker. Bruidsparen

FIV: Hoe ziet een typische werkdag er voor u uit?

Vicky: Er zijn drie domeinen in mijn beroep die mijn dagelijks werk bepalen: Fotografie, beeldbewerking en marketing. Mijn werkweek begint eigenlijk op zaterdag. Dat is wanneer ik mijn trouwreportages maak, meestal duurt er een 12 uur. Op zondag ben ik schijndood en kom ik over de bekende “huwelijkskater” heen. Maandag-vrijdag is altijd een beetje anders. Soms heb ik kleinere trouwreportages door de week, maar meestal baby- of zwangerschapsshoots. Ik gebruik de tussenliggende tijd om alle foto’s te bekijken, te sorteren en te bewerken. En dat is het meeste werk! Natuurlijk moet ik als eenmanszaak ook zelf voor de marketing en de boekhouding zorgen. Gelukkig heb ik een van de twee gebieden geleerd. Een nieuwe website opzetten, de nieuwe visitekaartjes ontwerpen en laten drukken, de flyers maken, beurzen plannen en organiseren, shoppen voor shoots en workshops….Zoals u zich kunt voorstellen, blijft er dan niet veel vrije tijd over. Ik ben gewoon mezelf en de hele tijd.

Vicky-Baumann-Bild-9

Vicky Baumann: “Werken met mensen spreekt me aan”.

FIV: Wat trekt u aan in het vak van fotograaf?

Vicky: Er zijn veel dingen die het beroep aantrekkelijk maken voor mij. Maar bovenal voel ik me aangetrokken tot het werken met mensen en het feit dat ik mijn klanten mag begeleiden op de belangrijkste dag van hun leven. Ik voel me elke keer weer vereerd dat 2 mensen zoveel vertrouwen in mij stellen door uit alle fotografen voor MIJ te kiezen. Het maakt me gelukkig en ik voel me gevalideerd dat mijn kunst weerklank vindt bij mensen. Maar wat ik nog leuker vind, is als mijn klanten me na hun bruiloft bedankkaartjes of een lief mailtje sturen en me vertellen dat ze tranen van geluk hebben gehuild toen ze hun foto’s zagen – dan ben ik altijd erg ontroerd en blij dat ik mensen zo heb kunnen ontroeren en blij heb kunnen maken met mijn werk.

FIV: Hoe kan ik me uw werk met modellen of uw klanten voorstellen? Geef je veel instructies?

Ik geef liever helemaal geen instructies. Bij sommige stellen werkt het als een druk op de knop. Ze vergeten de wereld om hen heen en gaan volledig op in het samenzijn. Dat is het ideale geval en instructies zijn nauwelijks nodig.

Maar veel koppels zijn, begrijpelijk, nog een beetje onzeker voor de camera en weten niet goed wat ze met zichzelf aanmoeten. Ik geef ze dan het gevoel dat ze niets fout kunnen doen en dat ik geen verwachtingen van hen heb. Dat haalt de druk er een beetje af. Ik geef ze dan zoveel hulp als ze nodig hebben om een gevoel te krijgen voor hoe ze zich het beste kunnen bewegen en gedragen, zodat het mooi overkomt op de foto’s. Meestal zijn mijn paren na 10 minuten ontdooid en dan floept het er vanzelf uit. Natuurlijk is het altijd belangrijk dat het bruidspaar zich op zijn gemak voelt voor de camera en het is mijn taak om deze sfeer te creëren. Je kunt precies zien hoe ik dit doe tijdens mijn workshop op 23.08. Vicky Baumann Bruidsfotografie

FIV: Bent u vrij om te creëren of bespreken uw cliënten vooraf met u welke resultaten en motieven zij precies willen maken?

Vicky: Gelukkig laten de meeste klanten het creatieve gedeelte in mijn handen. Als iemand een specifieke wens heeft, mag hij die natuurlijk kenbaar maken en ik zal hem dan uitvoeren. Maar aangezien mijn “poses” meer intuïtief zijn en niet noodzakelijk op voorhand gepland, heb ik er een probleem mee als iemand met 30 foto’s komt en elke pose opnieuw wil. Dat is niet de manier waarop ik werk (tenminste niet in een paar shoots). Als iemand voet bij stuk houdt (wat nog nooit is gebeurd), vertel ik de klant dat zijn ideeën niet passen bij mijn manier van werken en dat ik niet denk dat we er samen uit zullen komen.

FIV: Fotograaf zijn kan stressvol zijn, heb je een truc om kalm te blijven in stressvolle situaties?

Vicky: Vooral op bruiloften sta je onder constante stress. Tijdens de huwelijksceremonie, bijvoorbeeld, was ik altijd zo gespannen dat ik me van tevoren misselijk voelde, uit angst dat ik iets belangrijks zou missen of dat de camera op het verkeerde moment zou uitvallen. Vandaag heb ik zoveel routine dat ik niet meer gespannen ben. Natuurlijk, een 12-urige werkdag is altijd stressvol. Je moet gewoon tussendoor pauzes nemen en diep ademhalen. Als er iets niet lukt of de camera hapert – geen paniek. Meestal lossen de problemen zichzelf op en kunt u rustig doorgaan.

Vicky-Baumann-Bild-6 Vicky Baumann Bild 2

FIV: Wat zijn uw beste ervaringen op het werk en uw interessantste opdrachten tot nu toe?

Vicky: Er waren zeker veel prachtige ervaringen. Ik kan er niet een in het bijzonder aanwijzen. Ik ben vaak zo ontroerd door de huwelijksceremonie of de toespraken op bruiloften dat ik me achter de camera moet vermannen zonder te huilen. Dat zijn altijd de ontroerende momenten die ik als een van de mooiste op een bruiloft beschouw. Zoals ik net al zei, de dankbetuigingen en de stralende gezichten van de klanten zijn voor mij altijd geweldige gebeurtenissen.

Ik mocht al vrij vroeg een bruiloft fotograferen waarbij de Zweedse koninklijke familie tot de gasten behoorde. Natuurlijk, dat was een absoluut hoogtepunt voor mij. Mijn eerste bruiloft in het buitenland en dan ook nog met koninklijke gasten…dat was spannend.

Fotokwaliteit: de prijs van de camera is niet altijd doorslaggevend

FIV: Heeft u nog tips voor de “amateur fotograaf”? Waar moet je op letten? Welke camera kunt u aanbevelen en waarom?

Vicky: Hmm, het hangt er altijd vanaf wat je wilt doen met de camera en waar je focus ligt. Ik denk dat je zelfs met goedkope camera’s prachtige foto’s kunt maken. Ik gebruik bijvoorbeeld de 5D Mk2 en Mk3 op het werk, en ik heb de Canon 700D gekocht voor privégebruik op vakantie of voor uitstapjes. Natuurlijk, het is geen professionele camera en absoluut niet vergelijkbaar, maar als je een hobbyfotograaf bent, is het een solide camera. De lenzen zijn ook belangrijk. Een lens die ik altijd aanbeveel voor beginners is de Canon 50mm 1.8, die gemakkelijk is voor de portemonnee (79,00 euro RRP) en geweldige resultaten geeft. Niet geschikt voor vakantiefotografie, natuurlijk, maar onverslaanbaar voor beginners in bijvoorbeeld portretfotografie.

FIV: Waar zie je jezelf over 3 jaar? Heeft u een droom die u zou willen verwezenlijken?

Vicky: Professioneel gezien is het mijn doel om ook internationaal als huwelijksfotograaf te werken. Ik zou graag meer bruiloften in het buitenland fotograferen en meer rondreizen.

Privé zou ik ook graag over 3 jaar een van die opgewonden bruiden zijn die hun bruiloft tot in de puntjes plannen en 300 km rijden om hun droomjurk op te halen. (U kunt de hint met het tuinhek doorgeven aan mijn vriend).

FIV: Vicky, hartelijk dank voor het interview!

Meer informatie over huwelijksfotograaf Vicky Baumann

www.vickybaumann.de