Fotografie blog: Structuur, onderhoud en onderwerp – het interview met Roman Raatz

“Gecomprimeerde kennis” over analoge fotografie is beschikbaar bij onze fotografie-expert Roman Raatz, die al jaren met zijn camera reist en de nodige knowhow heeft verworven. Op een van zijn websites heeft hij een soort leerboek gemaakt voor beginnende fotografen, omdat forums vaak niet helpen of verwarrend kunnen zijn. Zijn favoriete onderwerp is en blijft analoge fotografie. Hoe hij blogger is geworden en hoe hij zijn blog up-to-date houdt, kunt u hier lezen.

Bloggen en fotografie: hoe begin je een blog over fotografie?

FIV: Hallo Roman, stel je blog site even voor aan onze lezers!

Roman Raatz: Hallo, mijn site richt zich tot iedereen die geïnteresseerd is in de “klassieke manier” van fotografie, d.w.z. analoge fotografie. Ik schrijf veel artikelen op analoge-fotografie.net voor nieuwsgierigen en beginners, maar ik onthoud mij van een zekere “sentimentele” toon, want ik wijs de moderne technologie geenszins af. Ik ben gefascineerd door de oude techniek en de hoogwaardige resultaten die ermee kunnen worden bereikt, en ik denk dat veel mensen er net zo over zullen denken. Mijn pagina of blog is bedoeld om een soort “gecondenseerde” kennis hierover te verschaffen, zodat nieuwkomers in de analoge fotografie meteen hun weg kunnen vinden.

FIV: Hoe ben je begonnen met bloggen en hoeveel tijd kost een goede blog onderhouden?

Roman Raatz: Ik had mijn eerste, eenvoudige websites al meer dan 15 jaar geleden gemaakt. In het begin vond ik het een goed idee om bij wijze van spreken overal ter wereld aanwezig te kunnen zijn, met relatief weinig technische inspanning. Intussen beheer ik in totaal vier blogs over fotografie met verschillende thematische zwaartepunten. Vandaag zijn er echt geweldige blogsystemen die het publiceren en “beheren” heel gemakkelijk maken (in tegenstelling tot vroeger).

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

Ik maak ook mijn eigen individuele “ontwerpen” voor de pagina’s en ik hou ook van “programmeren”. Bovendien omvat “bloggen” ook het beantwoorden van commentaren. Maar ik ben ook niet iemand die elke dag artikelen publiceert. Het schrijven van een goed, gedetailleerd artikel met representatieve foto’s kan een hele zondag in beslag nemen! Het is in feite hetzelfde werk dat een journalist doet en, laten we het niet verdoezelen, ik ben ook blij dat ik wat geld kan verdienen met reclame door op het internet te publiceren.

FIV: Wat is de focus van je blog site?

Roman Raatz: Ik lees vaak internetforums over (analoge) fotografie. In de loop der jaren heb ik gemerkt dat steeds weer dezelfde vragen opkomen. Ik heb ook veel mensen in mijn vriendenkring die analoog fotograferen en steeds weer komen dezelfde problemen naar voren. Ik dacht bij mezelf: je schrijft gewoon alles op wat je zelf de afgelopen tien jaar (moeizaam) hebt geleerd en doet dat op zo’n manier dat zelfs beginners het begrijpen. Maar tot nu toe ben ik er nog lang niet klaar mee.

FIV: Wat fascineert u zo aan analoge fotografie?

Roman Raatz: Voor mij is het meest fascinerende aan analoge fotografie ongetwijfeld het maken van unieke stukken en “handwerk”. Elk uur worden over de hele wereld duizenden nieuwe foto’s genomen en geüpload naar het internet. Het wordt steeds moeilijker om deze vluchtige “beeldenvloed” te bevatten.

In de tussentijd druk ik misschien maar 12 keer per maand op de ontspanknop van een camera. Nog niet de helft van deze negatieven komt in het beeldstadium van mijn vergroter (het belangrijkste apparaat in mijn eigen fotolab). Maar van deze foto’s maak ik dan handafdrukken in de kleine donkere kamer op het formaat van ongeveer Din A2, waar ik echt veel tijd aan besteed. Natuurlijk hebben deze foto’s dan een zeer hoge ideële status, en trouwens: zo’n “zilvergelatine-afdruk” heeft natuurlijk een veel hogere waarde binnen b.v. een galerie dan een profane afdruk uit een machine, die op elk moment met een druk op de knop kan worden gereproduceerd.

Analoge fotografie tips van de expert: basis, kosten, techniek

FIV: Welke 5 tips kunt u onze lezers geven met betrekking tot een goede cameratechniek voor analoge foto’s?

Roman Raatz:
Tip 1: De analoge camera zelf is niet meer dan een lichtdicht “doosje” dat de lens en de film parallel aan elkaar houdt. Een dergelijke camera moet natuurlijk over bepaalde “basics” beschikken (b.v. een goede zoeker of lichtbron), maar verder is hij nauwelijks relevant voor hoogwaardige fotografie (in tegenstelling tot digitale camera’s). Veel belangrijker is de lens en de film en hoe die ontwikkeld en verwerkt wordt.

Tip 2: Fotografische film “houdt” van licht en kan het absorberen als een spons. Je moet investeren in een goede handbelichtingsmeter of in ieder geval niet bang zijn voor overbelichting: Alleen wanneer zelfs de donkerste motiefelementen van bijvoorbeeld een landschap tijdens de belichting “tekening” krijgen, is een zekere “tonaliteit” realiseerbaar, die alleen door een voldoende lange belichting kan worden bereikt. Dit is natuurlijk een conservatieve bewering en heel wat fotokunstenaars houden er bewust geen rekening mee en maken foto’s, bijvoorbeeld in de stijl van “film noir”.

Tip 3: Wat vroeger slechts voor weinigen was weggelegd, is nu zelfs voor studenten mogelijk: de aanschaf van een (tweedehands) middenformaatcamera. Dit grotere formaat (ten opzichte van de bekende 35 mm camera) belicht de zogenaamde (grotere) rolfilm type 120, die nog steeds verkrijgbaar is in een groot aantal merken. Vooral als een hoge mate van detail belangrijk is, bijvoorbeeld voor landschapsfotografie, moet u op zoek gaan naar zo’n middenformaat camera.

Tip 4: Ontwikkel op zijn minst zelf Z/W-film. U moet niet denken dat de negatieven na de belichting gewoon uit de camera komen. De film moet eerst een bepaald chemisch proces ondergaan. En dit kan thuis in de badkamer worden gedaan met zeer weinig apparatuur. De kwaliteit die hier kan worden bereikt, zal minstens even hoog zijn als die van de drogisterij, meestal beter.

Tip 5: Het oog van de naald – is de scanner, als de films moeten worden gedigitaliseerd. Goede tweedehands analoge camera’s kosten soms slechts zakgeld, en echt bruikbare negatiefscanners zijn relatief duur. Films kunnen alleen met zeer speciale scanners in redelijke kwaliteit “op de computer worden gezet”. Tweedehands scanners beginnen bij ongeveer 150 euro. Een nieuwe scanner die geschikt is voor films en de volledige resolutie haalt, kost ongeveer 500 euro. Dat is al een hoop geld. Maar voor degenen die hun z/w-afdrukken in hun eigen donkere kamer ontwikkelen, zou dit alles er niet toe moeten doen.

FIV: Tegen welke fotograaf kijkt u op, of wie maakt indruk op u en is voor u een “fotografierolmodel”?

Roman Raatz Zelf houd ik alleen van het beeld van mensen als ze binnen een bepaald milieu worden afgebeeld, zoals August Sander dat bijna honderd jaar geleden deed. In het algemeen volg ik alleen fotografen die zich gedurende langere tijd aan een zeer specifiek onderwerp wijden. Het werk van de afgestudeerden van de zogenaamde Düsseldorfer Fotoschule spreekt mij erg aan, vooral de foto’s van Simone Nieweg. Bij dergelijke foto’s gaat het meer om een concept waar je je als kijker in moet verdiepen dan om de onvoorwaardelijke weergave van iets “groots” in een gecomprimeerde vorm (in slechts één foto). In dit verband vind ik ook de foto’s van Heinrich Riebesehl mooi.

Voor meer informatie over analoge fotografie, bezoek de website van Roman Raatz.

Wij danken Roman Raatz voor het interessante interview!