7 tips voor het vinden van het juiste camerastatief
Het juiste camerastatief vinden – Wie een camerastatief wil kopen, wordt geconfronteerd met een bijna onhanteerbaar aanbod. Terwijl camerastatieven vroeger hoofdzakelijk van hout werden gemaakt, worden hoogwaardige statieven nu van aluminium of carbon gemaakt. Als u veel reist met uw fotoapparatuur, let u altijd vooral op het gewicht. In ieder geval is het een goed idee om bij de keuze van een statief rekening te houden met de volgende criteria. Als u meer wilt lezen over fotografie, kijk dan hier.
Het perfecte statief vinden
Er zijn honderden verschillende statieven op de markt, onderverdeeld in verschillende categorieën. Of u nu op zoek bent naar een bijzonder robuust statief of een wat lichter statief voor buitenfotografie, er is beslist het juiste statief voor u. Deze gids vertelt u precies waar u op moet letten en welke criteria u moet gebruiken om het ideale statief voor u te kiezen.
Gewicht
In de meeste gevallen moet een statief van de auto naar de plaats van gebruik worden gedragen, dus moet het toestel zo licht mogelijk zijn. Zelfs op reis moet worden gekozen voor de lichtere en meer draagbare optie. Er is ook een verschil tussen het gebruik van een kleine, lichte camera of een zware DSLR met een grote lens. Lichte reisstatieven zijn verkrijgbaar vanaf 800 gram, terwijl de grotere exemplaren meer dan 2 kg wegen. Monopods wegen ongeveer 650 gram.
Stabiliteit
Een hoog statiefgewicht betekent niet automatisch een goede stabiliteit. Idealiter kunt u van tevoren een statief testen. Hoe gedraagt het statief zich op een winderige dag? Begint het te trillen als iemand er tegenaan stoot? Statieven van carbon zijn minder gevoelig voor trillingen dan die van aluminium, en daarom trillen de foto’s niet zo snel.
Vergrendelen van de statiefpoten
Fabrikanten van statieven gebruiken verschillende mechanismen om de statiefpoten in bepaalde posities vast te zetten. Welk vergrendelingsmechanisme het meest geschikt is, heeft veel te maken met persoonlijke voorkeur. Een vergrendelingsmechanisme moet gemakkelijk te bedienen zijn en sterk genoeg om het gewicht van de camera en de lenzen te kunnen dragen. Het is niet raadzaam om goedkope plastic sloten te gebruiken, die snel breken en het hele camerastatief onbruikbaar maken.
Maximale hoogte
Uiteraard kunnen alle statieven in hoogte worden versteld door de statiefpoten uit te schuiven, maar ook de middenzuil. De maximale hoogte waarop een statief kan worden uitgeschoven, wordt voornamelijk bepaald door uw eigen lichaamslengte. Op volledige statiefhoogte moet u nog steeds comfortabel door de camera kunnen kijken. Lange mensen (1,85 of langer) hebben vaak moeite om een geschikt statief te vinden. Als de poten uit twee uitschuifbare elementen bestaan, is het statief in ingeschoven toestand waarschijnlijk groter dan wanneer het uit drie elementen bestaat.
Statiefkoppen
Statiefkoppen zijn een van de belangrijkste onderdelen van een camerastatief. Een betrouwbare statiefkop geeft de fotograaf absolute controle over zijn camera, dus dit onderdeel moet zeer zorgvuldig worden gekozen. Het belangrijkste onderscheid wordt gemaakt tussen driewegkoppen, reductiekoppen en kogelkoppen, alsmede tussen panoramakoppen en videokoppen.
Videokoppen zijn populair bij wildfotografen, maar ook in de sportfotografie en overal waar lange brandpuntsafstanden vereist zijn. Snelheid en precisie behoren tot de belangrijkste selectiecriteria. Fotografen kopen vaak eerst de statiefkop en kiezen dan het statief dat erbij hoort.
Eenpoot: het eenbenige statief
Compacte vormgeving, flexibiliteit en stabiliteit behoren tot de doorslaggevende criteria voor het gebruik van een monopod. Dergelijke toestellen zijn de perfecte metgezellen voor trektochten en reizen. Ze nemen niet alleen weinig plaats in, maar bieden ook voldoende steun en stabiliteit bij het fotograferen. Deze statieven zijn ook zeer populair bij sportfotografen, bij het gebruik van zware telelenzen en wanneer vaak van positie moet worden veranderd. Ambitieuze fotografen kunnen kiezen tussen compacte statieven voor kleine spiegelloze camera’s en stevige statieven voor middenformaat en zware DSLR-camera’s.
Behandeling van
Camerastatieven worden vooral gebruikt voor lange belichtingstijden om onscherpe beelden te voorkomen. Voor sluitertijden korter dan 1/60 seconde moet in het algemeen een statief worden gebruikt. Om te controleren of het statief waterpas staat, wordt vaak een kleine waterpas bevestigd. In uitgeschoven toestand moet het statief stevig op de grond staan en niet wiebelen. De hoogte kan worden gecorrigeerd via de middelste kolom.
Conclusie: Grootte en gewicht zijn de belangrijkste factoren bij het kiezen van een camerastatief.
Statieven moeten hoog genoeg zijn, zodat u op de maximale hoogte comfortabel door de camera kunt kijken zonder uw rug te buigen. Niets is erger dan de hele dag schieten met een gebogen rug. Maar hoe groter een statief is, hoe zwaarder het meestal is. Als fotograaf zult u meestal een compromis moeten sluiten tussen grootte en gewicht.