Te krappe of te grote schoenen – tips & trucs voor comfortabele schoenen

Oncomfortabele schoenen – Hoe vaak gebeurt het niet dat je een winkel binnenloopt en halsoverkop verliefd wordt op die ene schoen? Maar dan is de schoen gewoon niet meer verkrijgbaar in de juiste maat. Vaak denkt u thuis na over de beslissing en na een dag of twee besluit u de schoen online te zoeken of in een andere winkel te kopen. Als je de schoen dan nog niet in de juiste maat kunt vinden, koop je de geweldige en meestal niet zo goedkope schoen toch maar, want je vindt hem helemaal geweldig en nu heb je het in je hoofd gehaald dat je precies die schoen moet hebben. Maar nu is het probleem dat je ze ofwel een maat groter ofwel een maat kleiner moet kopen en na een paar dagen ben je geïrriteerd omdat de schoen niet past. Maar op dit moment hoef je nog niet te wanhopen! Wij hebben hier onze tips en trucs samengevat over wat u kunt doen om de schoen u te laten passen of in ieder geval wat comfortabeler te maken, ook al hebt u niet de juiste maat gekocht.

Schoenen te strak – schoenspanners of stretchspray?

De eerste en waarschijnlijk populairste manier om uw schoen breder te maken is met een klassieke schoenspanner. Deze wordt eenvoudig in de schoen geklemd en helpt om de ruimte waarin uw tenen zich bevinden te vergroten. Dit moet altijd worden gebruikt in combinatie met een stretching spray. In het beste geval kunt u uw favoriete schoenen weer zonder problemen dragen en doet uw grote teen geen pijn meer. Als u uw toevlucht wilt nemen tot goedkopere alternatieven, zijn er zeer eenvoudige middelen om uw schoen breder te maken die u in elk huishouden kunt vinden. Met een haardroger en een paar sokken kunt u uw schoenen tot op zekere hoogte uitrekken. Eerst rol je de sokken op en stopt ze in de voorkant van de schoenkoepel en dan verwarm je de schoen met de föhn, zodat de schoenkoepel wat uitzet en de schoen weer wat beter past. U kunt ook uw eigen schoenspanner maken door een beetje water in een diepvrieszakje te doen om er ijs van te maken en dat zakje vervolgens een paar uur in de voorkant van de schoen te steken. Hetzelfde principe werkt met kranten. Als u de schoen met alcohol insmeert en hem daarna weer aantrekt, past de schoen zich aan uw voet aan en wordt uw schoen op die manier ook wijder. Het werkt net zo met azijn. Als niets anders helpt, is de beste manier om naar een professional te gaan en je te laten helpen. Het is misschien mogelijk om de schoen een beetje breder te maken. Hier heb ik onze gebruikelijke trucs en tips voor u op een rijtje gezet.

 • Rekken met haardroger en sokken
 • Maak je eigen schoenspanners
 • Wrijf schoen in met alcohol / azijn

Te grote schoenen – hielkussentjes, inlegzooltjes of watten?

Als je schoenen een beetje te groot zijn, bijvoorbeeld omdat ze je maat niet meer hadden maar je ze wel heel graag wilde, zijn er een paar trucs om je schoenen zo voor te bereiden dat ze je toch passen. De bekende methode met watten, is waarschijnlijk nog steeds de meest bruikbare methode. Stop gewoon wat watten in de voorkant van de schoen en in het beste geval passen ze weer als gegoten. Een andere handige methode is haarlak. Door de binnenkant van de schoenen met haarlak in te spuiten, glijdt u meestal niet meer heen en weer in de schoenen en voelen ze niet veel te groot aan. Als u toch iets uit de winkel wilt, zijn hielkussentjes of inlegzooltjes ook een prima manier om uw schoenen op te vullen. Hierdoor zitten de schoenen een paar millimeter strakker en lijken ze een maatje kleiner. Met deze methoden kunt u schoenen die te groot zijn gekocht gemakkelijk in een passende maat veranderen. Hier heb ik de tips voor te grote schoenen op een rijtje gezet.

 • Watten
 • Hairspray
 • Hielkussen / binnenzool

Hier vind je een handleiding met tips en trucs om te grote schoenen kleiner te maken.

Afgezien van uw eigen schoenen, die u nu met eenvoudige en traditionele trucs op de juiste maat kunt afstellen, zijn er aanbevelingen voor topschoenen en sneakers die al supercomfortabel en modieus zijn. Dus als je op zoek bent naar de perfecte sneaker, hebben wij de beste aanbevelingen voor je!

Lees hier tips en aanbevelingen voor het dagelijks leven om in de toekomst op de best mogelijke schoenen rond te lopen: Comfortabele en modieuze schoenen

Schoenen passen – Hoe weet ik of een schoen past?

Geen twee voeten zijn hetzelfde, maar iedereen wil de perfecte schoen voor hem vinden. Misschien kent u uw schoenmaat, maar omdat verschillende schoenen verschillende maten hebben, moet u de schoenen van uw keuze passen. De schoenen moeten dan precies passen en niet te groot of te klein zijn. Het orthopedische aspect van schoenen is immers minstens even belangrijk als het modebewustzijn. Maar hoe weet ik of de schoen mij past? Als u niet zeker weet of de schoen die u past ook echt perfect past, zijn er een paar nuttige tips om daar achter te komen. Bij het passen van schoenen is het belangrijk de sokken te dragen die u in het dagelijks leven ook zou dragen. Dus als het een zomerschoen is, moet je ook dunne sokken dragen. Draag ook dikke sokken als u wandelschoenen draagt. U kunt ook uw voeten laten opmeten in een schoenenwinkel om een idee te krijgen van uw schoenmaat. Idealiter zou er 10 millimeter ruimte voor uw tenen moeten zijn. De schoen moet ook goed aansluiten bij de bal van de voet en de hiel, maar mag niet te strak zitten. Ondanks alles, moet de schoen comfortabel zijn! Een andere tip bij het kopen van schoenen is dat voeten ‘s avonds dikker zijn dan ‘s morgens. Daarom moet u ook ‘s avonds avondschoenen kopen om te voorkomen dat ze later te strak zitten. Schoenen voor dagelijks gebruik worden het best ‘s middags gekocht om als het ware de gemiddelde dikte van de voet te hebben. Zorg er ten slotte voor dat de schoen die u kiest past bij de vorm van uw voet en pas beide schoenen. Als u een paar minuten in uw schoenen rondloopt en ze voelen comfortabel aan uw voet, dan hebt u waarschijnlijk de juiste maat! Als u wilt, kunt u voor de zekerheid een winkelbediende om advies vragen. Hier is een lijst van alle belangrijke dingen waarmee u rekening moet houden bij het kopen van schoenen om de juiste maat voor u te vinden.

 • Doe bijpassende sokken aan
 • Laat de voeten op voorhand meten
 • Ongeveer 10 millimeter vrije ruimte voor tenen
 • De bal van de voet en de hiel moeten stevig staan
 • Koop alledaagse schoenen in de middag
 • Pas beide schoenen.
 • Schoen geschikt voor voetvorm
 • Loop een paar minuten rond in de schoenen