Word een model: Hoe de Model Scout je potentieel herkent

Helaas heeft niet iedereen de potentie om model te worden. De vereisten om model te worden verschillen naar gelang van de markt (nationaal en internationaal). Er zijn echter altijd bepaalde minimummaten en bepaalde modematen waaraan men zich moet houden. Slechts in enkele uitzonderingsgevallen wordt geen rekening gehouden met zaken als de grootte van het model, maar je moet er niet op rekenen dat dit op jou van toepassing is.Hoe een modelscout werkt en wat de perfecte maten zijn om model te worden, vind je in dit artikel.

Tip! Interview met modellenbaas Stephan Czaja(CM Models): Model worden

Model worden – Perfecte maten, kenmerken en de juiste houding

FIV: Het beroep van model is een droom voor de meeste meisjes. Wanneer mensen horen dat iemand model is, associëren zij die persoon onmiddellijk met bijzondere schoonheid. Maar wat zijn de vereisten om dit beroep te mogen uitoefenen?

Lukinski Villas

Germany - Spain - USA

Jonge vrouwen die ervan dromen model te worden, moeten eerst de juiste proporties hebben. Als dit eenmaal is gegeven, verschillen de wegen naargelang men het modellenwerk als een bijverdienste beschouwt of dat men internationaal als model wil werken. Als je als model wilt werken, moet je minstens 1,74 m lang zijn. Hier heb je de meeste kans om een baan als model te krijgen en zul je dienovereenkomstig worden geboekt. Modellen die korter zijn, hebben een extra portie ambitie nodig of een speciale eigenschap die hen zo interessant maakt voor het agentschap, maar ook voor de klanten, dat zij steeds opnieuw worden geboekt. De meeste banen gaan echter naar vrouwelijke modellen tussen 174 en 180 cm lang. Dit komt gedeeltelijk doordat collecties tot bepaalde afmetingen worden versneden voordat zij op de markt worden gebracht. Ook bij modeshows moet het altijd mogelijk zijn een vergelijkbare lichaamsomvang te tonen, zowel voor vrouwelijke als voor mannelijke modellen. Daarom zijn er standaardmaten die door de meeste ontwerpers en klanten worden aangehouden. Afgezien van de lichaamsgrootte, zijn het de verhoudingen die het belangrijkst zijn. Bij de huidcouture worden de maten rond heupen en buste iets smaller. In het algemeen gelden voor internationale modellen andere mentale vereisten dan voor modellen die dit werk als bijbaan willen doen.

Tip! Boek nu uw model coaching met onze FIV model goeroe Lutz Marquardt. Model worden, modellenbureaus, persoonlijkheid, catwalk en fotoshoots. U kunt meer tips en video’s vinden op Youtube: Model Guru. Lees hier meer over Model Coach.

Prioriteit geven aan het pad om een supermodel te worden

Bij internationale modellenbureaus, zoals het onze, letten de scouts vooral op absolute wil. Modellenwerk moet je eerste prioriteit in je leven zijn. Op 15- of 16-jarige leeftijd bereid je je voor op het leven als model, parallel aan school. Tijdens de vakantie reist u voor enkele weken naar de modehoofdsteden van de wereld, zoals Parijs of Milaan. Zodra je je diploma hebt, begint je carrière pas echt. Dit betekent ook dat je studies op een laag pitje moeten worden gezet en dat een jaar in het buitenland via werk en reizen in Australië geen optie is. Internationale agentschappen investeren in u en hebben daarom behoefte aan planningszekerheid. Daarom is het internationale niveau anders dan dat van kleinere, nationale agentschappen. Als je het wilt schoppen tot de catwalks van deze wereld, wilt lopen voor de beste Brenz, lookbookshoots wilt doen voor luxemerken, moet je je hele leven er al vroeg op richten om model te worden en alles geven om deze droom waar te maken. Dat betekent veel initiatief! Figuur, huid, haar, uiterlijk, loopje, poses,…

Wat de hoogte betreft, zijn de internationale eisen nog strenger dan die van de nationale markt. Als fotomodel krijg je meestal de grootste klussen (90%) met een lichaamslengte van 178 tot 180 cm. De concurrentie is moordend en wanneer je op een casting in Milaan bent, staan er niet langer slechts drie of vier modellen, maar 50 internationale modellen van de absolute topagentschappen al in de inkomhal op je te wachten. Een goed internationaal agentschap is essentieel voor u om bij te blijven.

De belangrijkste indicator en uw garantie voor een langdurige carrière is charisma. Het maakt niet uit of het je eerste bezoek is aan een agentschap, een proefshoot met een fotograaf, een castingafspraak met een gerenommeerde klant of de fotoshoot voor de nieuwe collectie van een modeontwerper. Als model sta je zelfverzekerd in het middelpunt van de belangstelling en ben je vaak de persoon die je in een goed humeur brengt. Vooral wanneer er marketingmedewerkers ter plaatse zijn, die verantwoordelijk zijn voor het succes van een campagne en vandaag wordt de coverfoto beslist! Jij als model moet geen spanning tonen. Jullie zijn ontspannen, vriendelijk, glimlachen en leveren professioneel werk! Als u de klant overtuigt met uw manier van doen, heeft u een grote kans om een boeking te krijgen en daarmee de eerste “vaste klanten”. Maar dit is maar een klein deel van je werk. Het meeste is voor nieuwe klanten waar je nog niet mee te maken hebt gehad. Daarom is het zo belangrijk dat je elke klus met een positieve instelling aanpakt en er plezier in hebt!

Hoe model scouts model potentieel herkennen

FIV: Wat zijn de perfecte model afmetingen? Ieders hoofd gonst nog van het idee van 90-60-90. Zijn ze nog up to date?

In feite is de klassieke 90-60-90 een goede indicatie voor modellen. Op het gebied van de haute couture gaan de maten, vooral bij de buste en de heupen, nog enkele centimeters naar beneden. Op het gebied van nationale banen kan het wel enkele centimeters meer zijn, bijvoorbeeld wanneer het gaat om vrouwelijke modellen van boven de 20 jaar. Het schoonheidsideaal wordt niet bepaald door een commissie. Mensen houden van deze verhoudingen en voelen zich erdoor geïnspireerd, bv. om zelf meer te gaan sporten. Jurken passen mooi en vallen veel beter.

FIV: Hoe herken je dat iemand het potentieel heeft om model te worden?

Voor mij moet een goed model altijd eerst een verschijning zijn. Of het nu in Berlin Mitte is of bij de opening van een flagshipstore, als je een nieuw iemand ontmoet, moet die onmiddellijk indruk maken. Dit, wow effect. Want dat is precies je werk! Je hebt een foto, een moment en het moet precies goed zijn. Of je nu op een groot billboard staat of in een reclamespotje op YouTube, mensen zien je en moeten meteen denken: Wow. Dat is wat klanten zoeken in hun campagnes. Aan de andere kant zijn er veel diamanten in het ruwe, vooral bij jonge modellen. Gewoon onopvallende mensen, gehuld in grote hoodies, met bril en verfomfaaid haar. Het is moeilijk om hier een directe blik te ontwikkelen, maar vooral het gezicht speelt een grote rol. Allereerst moet de lengte kloppen, maar daarna is het de uitstraling die telt, de gelaatstrekken, zoals kleine spleetjes tussen de tanden, sproeten en ook haar en huid. Hier de ruwe diamanten vinden, die ook persoonlijkheden hebben met een wow-effect, die ondernemend denken en een duidelijk doel voor ogen hebben, is de grote uitdaging als modelscout.

FIV: Zijn er meisjes of jongens die geen van deze kenmerken hebben, maar die toch uitermate geschikt zijn?

Ja absoluut! Misschien twee concrete voorbeelden van ons agentschap. We hebben een model uit Parijs dat 170 cm lang is, maar een Aziatisch-Europese mix heeft en een onmiskenbaar spleetje tussen haar tanden. Bovendien is zij een absoluut Parijse meid wat haar charisma en manieren betreft. Haar kledingstijl, haar voorkomen, haar vrolijkheid, dat alles is overtuigend. Aan de andere kant hebben we een model dat als man slechts 1,80 cm lang is, idealiter minstens 185 cm, maar dat een ongelooflijk sterke aanwezigheid voor de camera heeft en het absoluut onmiskenbare voordeel heeft dat het een albino met Afrikaanse wortels is. Vooral voor stedelijke modefabrikanten, internationale modemerken, zijn dit unieke gezichten voor campagnes. Als u zich tv-reclamespotjes van grote webwinkels en modeketens herinnert, zult u altijd bijzonder in het oog springende modellen ontdekken, bijvoorbeeld door een extreme etnische mix of zelfs door heel bijzondere eigenaardigheden zoals grote spleetjes tussen de tanden of sproeten. Veel mensen denken zeker aan de borstelige wenkbrauwen van supermodel Cara Delevingne, sinds zij door Karl Lagerfeld de wereld veroverd heeft, zijn dikke wenkbrauwen weer helemaal in de mode.

FIV: Waar zoek je het liefst modellen? Heeft u een voorkeur?

De gemakkelijkste en snelste manier is altijd om rechtstreeks bij het agentschap te solliciteren via een online formulier. Er werken daar scouts die door hun beroepservaring snel kunnen inschatten of je het als model ver zult schoppen in het agentschap. Natuurlijk is er altijd interne concurrentie en als er bijvoorbeeld op dit moment 3 nieuwe gezichten met blond lang haar zijn en jij toevallig ook blond lang haar hebt, is het heel goed mogelijk dat je een afwijzing krijgt van een bureau, ook al zou je theoretisch geschikt zijn geweest. Maak je geen zorgen, probeer het misschien over zes maanden nog eens en kijk rond voor andere bureaus.

De tweede manier om ontdekt te worden, maar de kans is veel kleiner, je moet in steden wonen waar de grote agentschappen zijn. Berlijn, Hamburg, Keulen en München. Hier lopen de modelscouts ook door het centrum van de stad, bijvoorbeeld als ze aan het winkelen zijn en als je een interessant gezicht ziet, benader je de persoon. Maar, zoals ik al zei, de kans is veel kleiner! Alleen al in Berlijn zijn er meer dan 500 straten in het stadscentrum. Hoe groot is de kans dat je op hetzelfde moment in dezelfde straat bent als de modelscout die jouw type perfect vindt? Elk agentschap probeert zijn modellenbestand zo klein mogelijk te houden, zodat het zijn managementwerk nauwkeurig kan richten en de modellen die in zijn bestand zijn vertegenwoordigd, zo veel mogelijk kan promoten. Een bureau als het onze vertegenwoordigt een selecte 50 tot 60 modellen. Elke dag ontvangen wij echter alleen al 30 tot 40 nieuwe aanvragen, wat al snel neerkomt op 1000 aanvragen per maand. Zo zie je maar hoe groot de kans is om hier een uitnodiging te krijgen! Niets gewaagd, niets gewonnen! Daarom moet je op zoek gaan naar goede, gerenommeerde, internationale modellenbureaus en je geluk bij verschillende van hen beproeven. Hier is een kleine tip voor alle modellen die voor de eerste keer solliciteren. Heel weinig modellenbureaus geven je feedback vanwege het grote aantal sollicitaties. Als je niets hoort van het modellenbureau, moet je dat altijd als een afwijzing beschouwen.

No-go’s voor een carrière als model

FIV: Hoe zit het met casting shows? Zijn shows als Germany’s Next Topmodel een verstandige manier om de top te bereiken?

Je kunt zeker een beroemde influencer worden! Een publiek figuur. En dat is niet zo slecht, toch? Als je het op lange termijn wilt maken als fotomodel, met modetijdschriften, de lifestyle eromheen, heb je een echt modellenbureau nodig dat zich niet alleen bekommert om TV-seizoenen, maar ook om een carrière. Want uiteindelijk gaat het om jou als persoon en je leven en niet om eenmalig succes. Natuurlijk halen 3 of 4 het bij beroemde mensen. De andere 2000 die aan de casting deelnamen, komen niet ver. Als je solliciteert bij een modellenbureau, moet je ook weglaten dat je Germany’s Next Topmodel bent. Vooral bij grote bureaus zijn er modellen met de TV stempel meteen. Niet alle bureaus willen dat.

FIV: Zou u iemand accepteren die in Germany’s Next Topmodel heeft gezeten? Of is zoiets al eens eerder gebeurd?

Ja, dat waren er nogal wat. We hebben ook twee en drie uitgenodigd voor de casting. Ze waren erg mooi, maar de afmetingen waren niet goed voor onze klanten en partners in New York, Parijs & Co. Dus moesten we passen.

FIV: Volg je Germanys Next Topmodel? Welke winnaar vond je het mooist?

Goede vraag! Daar moet ik even over nadenken. Ik denk dat ik er maar één ken, Lena Gercke. Dan was er die kortharige, maar ik kan me haar naam nu niet herinneren. Wie is je favoriete winnaar? Wie vond je het leukst?

FIV: Mijn favoriete winnares is altijd Barbara Meier geweest, ze heeft me altijd gefascineerd. Ze heeft een ongelooflijk groot charisma met haar lange, rode haar en haar blauwe ogen. Je kon aan haar succes na GNTM zien dat ze een winnaar was die het verdiende! Welke internationale modellen fascineren je?

Cara Delevingne veroverde mijn hart toen! Dus ik kon Karl Lagerfeld helemaal begrijpen toen hij haar koos. Sindsdien heeft ze een geweldige carrière gehad en heeft ze zich echt ontwikkeld. Ze is nu een echte ondernemer. Dus ze heeft echt alles uit de kast gehaald. Toch heeft ze nooit grote schandalen of beroeringen gehad. Echt geweldig werk en een echt geweldig persoon. Ik vind Kaia Gerber ook super interessant op het moment. Karl Lagerfeld’s nieuwe vrouwelijke muze en dochter van Cindy Crawford. Cindy Crawford was ooit het topmodel, en Kaia heeft ook de topvoorwaarden voor een internationale carrière. Ze heeft zelfs al een internationale carrière, plus dit hamerachtergrondverhaal met haar moeder, de topgenen en haar charmante manier van doen. Samenvattend, ik denk dat het veilig is om te zeggen, vertrouw Karl Lagerfeld! Misschien kun je later wat shows van Karl Lagerfeld en Chanel hier in het artikel zetten!

FIV: Hartelijk dank voor het diepgaande interview! En ja, ik zal zeker op zoek gaan naar artikelen over de beste shows van Chanel voor onze lezers. Als je je wilt aanmelden als model, zijn hier de belangrijke links.

  1. Coco Chanel Artikelen
  2. Karl Lagerfeld artikelen