TV casting shows voor de grote modellen carrière – Echt waar?!

Binnenkort gaat Germany’s Next Topmodel weer van start. Heidi Klum en haar castingjury gaan ook in 2017 weer op zoek naar het volgende “Topmodel”. Maar is het de moeite waard voor modellen om deel te nemen aan casting shows? We spraken met een castingbureau. Het merendeel van alle bekende modellen komt aan de top via de klassieke weg, via modellenbureaus via fotoshoots en jobs. Slechts enkele kandidaten van castingprogramma’s hebben blijvend succes. Als het slechts om een fractie gaat, waarom zijn zoveel jonge modellen er dan toch van overtuigd dat deelname aan een casting show hun carrière als model bevordert?

Redactionele foto © lassedesignen – fotolia.com

TV casting shows: ruil privacy voor wat rum

Snel geld bestaat niet

Een klein voorwoord voor de casting shows: Natuurlijk zijn er veel geweldige modellen op de shows. Als je een casting show wilt proberen, doe het dan. Maar het is ook de moeite waard om even stil te staan bij de voors en tegens van TV-shows. Elk jaar komen duizenden kandidaten en deelnemers naar live castings om hun talent te bewijzen. Wat velen van hen zoeken is het grote podium als zelfpromoter. Wat modellenbureaus zoeken zijn modellen die hun werk serieus nemen. Als je een model bent in het kader van een TV show, heb je een eeuwige stempel. Casting shows zijn een tweesnijdend zwaard voor jonge modellen. Aan de ene kant beloven ze je groot succes, aan de andere kant brengen ze je in extreme situaties voor goede visuals. Snel geld bestaat niet. Snel geld gaat hier altijd gepaard met afwegingen: Verlies van privacy, ongecontroleerd beeldmateriaal en extreme situaties die vervolgens verkort worden uitgezonden. Velen zien casting shows als een opstapje. Maar ze brengen je alleen succes op korte termijn, als ze al succes brengen. Bovendien krijg je een eeuwige stempel als “die van programma XY”. Veel klanten zullen je niet meer boeken.

In het echte leven kun je niet zeuren op de set of ruzie maken met de andere modellen. Dat kun je alleen op televisie doen. Drama, drama, drama. Als kijkers zijn we dan blij om nieuwsgierige kandidaten te zien. TV shows zouden niet je pad moeten zijn. Wie heeft succes op lange termijn? Drie of vier van de tienduizenden? TV shows zijn gemaakt voor een seizoen, niet voor een carrière.

Snel geld gaat altijd gepaard met offers. Velen zien TV casting shows als een springplank. Maar ze brengen je alleen succes op korte termijn, als ze al succes brengen: en ja, een permanente stempel in de industrie. Veel klanten zullen je niet meer boeken. Elk jaar komen duizenden kandidaten naar de live castings om hun talent te bewijzen. Wat velen van hen zoeken is het grote podium als zelfpromoter. Wat modellenbureaus zoeken zijn modellen die hun werk serieus nemen. In het echte leven kun je niet zeuren op de set of ruzie maken met de andere modellen. Dat kun je alleen op TV, als dat precies je werk is: drama. Als kijkers zijn we dan blij om nieuwsgierige kandidaten te zien. TV shows zouden niet je pad moeten zijn. Wie heeft succes op lange termijn? Drie of vier van de tienduizenden? TV shows zijn gemaakt voor een seizoen, niet voor een carrière.

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

Voor modellen: hou van je werk, niet van het grote podium

In de modellenwereld, willen velen “gewoon op de cover van VOGUE staan”. In het begin begrijpen velen niet dat modellenwerk echt werk is. De cover van “VOGUE” is een absoluut prachtig doel. Maar in het begin heeft het niet veel te maken met het dagelijkse leven van een model. Je dagelijkse leven bestaat uit reclames, online shops en lookbooks. Je staat acht of meer uur op de set en bent de enige die de hele tijd moet glimlachen. Steeds weer opnieuw. Totdat je boek zo goed is en je agentschap je zo geweldig vindt dat je de kans krijgt om je eerste tijdschrift opnames te doen. Maar het is een lange weg naar de cover.

Modellen die het tot Vogue schoppen, houden van hun werk. Modellen werken graag in showrooms, zijn graag bij fotoshoots en motiveren het hele productieteam met hun positieve energie. Ze werken jarenlang hard aan hun carrière zonder veel aandacht. Ze beginnen vaak klein in hun eigen land. Na school, gaan ze naar het buitenland. Ze wonen in modelflats met drie, vier of vijf vreemden uit verschillende landen. Zonder voortdurende conflicten, natuurlijk. Dat is het dagelijks leven van een model.

De weg is het doel – ook voor modellen

Modellen die het pad uit het oog verliezen, vallen snel uit de boot. Als je je eerste stappen wilt zetten om als model aan de slag te gaan, moet je eerlijk je eigen capaciteiten en talenten kunnen inschatten. Alleen als je je eigen mogelijkheden goed inschat, kun je je pad als model goed uitstippelen.