Model scouts in agentschappen: Ontdekken en bouwen van modellen Interview Deel #2

Nadat we model scout Oliver Rudolph al hadden ontmoet voor een interview, wilden we vandaag meer te weten komen over modelscouting en modelbouw van model agent Stephan M. Czaja in het tweede deel! Een kijkje achter de schermen: Waar letten model scouts op? Waar let je op bij sollicitaties? Terwijl het eerste deel ging over de vereisten voor modellen, hebben we het vandaag over modelscouts en het opbouwen van nieuw talent.

Tip! Interview met modellenbaas Stephan Czaja(CM Models): Model worden

Modellenscouts ontdekken nieuwe gezichten en talenten voor cliënten

FIV: Wie ontdekt er eigenlijk nieuwe modellen?

In een modellenbureau is de modellenscout verantwoordelijk voor het ontdekken van nieuwe modellen. Hij kijkt niet alleen naar de sollicitaties in de e-mailbox, maar is ook actief op zoek naar nieuwe gezichten in het dagelijks leven. Velen kennen de grote verhalen van plotselinge ontdekking. Er zijn hier veel voorbeelden, waaronder zeer recente, zoals het curvy model Angelina Kirsch van Place Models eigenaar Yannis Nicolaou. Ze werd ontdekt in een café, in het midden van Rome! Of het nu sportscholen, winkelcentra of luchthavens zijn. Op de meest uiteenlopende, maar ook de meest alledaagse plaatsen speuren modelscouts naar nieuwe gezichten voor hun cliënten! Als u op straat wordt benaderd door een serieuze agent van een bureau, zijn de voortekenen zeer goed! Veel modellen solliciteren online. Van de honderd wordt vaak maar één model teruggeroepen en op de shortlist geplaatst. Dus als je het haalt, heb je al een groot succes op je naam staan.

FIV: Waar let een scout op als hij een sollicitatie bekijkt?

Bij het bekijken van de applicatie ligt de nadruk vooral op je lengte en je foto’s.

Ben jij een speciale jongen? Moet u veel tijd investeren in uw bouw? Heb je de perfecte maten? Professionals hebben, net als bij banen, betere kansen dan nieuwe gezichten omdat het bureau nauwelijks in hen hoeft te investeren. Nieuwe gezichten daarentegen hebben nog heel wat vragen te beantwoorden, de eerste opnamen moeten worden georganiseerd, het boek moet worden opgezet, er moet worden gecoacht bij het poseren, op de catwalk en nog veel meer. Echt werk voor een agentschap en een hoop investering van tijd, geld en contacten.

FIV: Zijn modellenscouts altijd in modellenbureaus?

Nee, model scouts reizen over de hele wereld. Het is echt een geweldige baan, zoals een trend scout zijn. Scouts werken vaak met verschillende modellenbureaus. Wanneer zij op straat of ergens anders een nieuw talent ontdekken, lichten zij het agentschap in waarvan zij denken dat het model de beste kansen heeft. Scouts sluiten dan van tevoren kleine contracten met het model als zij op freelancebasis op stap zijn en verdienen dan geld aan de eerste opdrachten.

Model samenstelling: Gerenommeerde fotografen en veelzijdige foto’s

FIV: Als je nieuwe modellen ontdekt, wat gebeurt er dan?

Na de verkenning komt de bouw van het model! Ook hier zijn er specialisten in een goed agentschap. Zij hebben de contacten met belangrijke tijdschriften en met belangrijke fotografen. Als je je altijd hebt afgevraagd hoe je in een tijdschrift komt: Tijdschriften, vooral de bekende, geven opdrachten rechtstreeks aan fotografen. Dit betekent dat u, om de goede en grote foto’s in het tijdschrift te krijgen, misschien zelfs de omslag, een agentschap moet hebben met contacten met uitstekende fotografen. Maar eerst zul je je eerste proefopnamen hebben. Als je boek groeit, zullen meer goede fotografen toestemmen. Omdat dit deel van het werk zo belangrijk is, zult u speciale mensen hebben om uw boekhouding te verzorgen.

FIV: Ontdekking. Structuur. Banen. Hoe ver kan het gaan voor modellen?

In de boekingsafdeling komen alle draden weer samen: Nieuwe beelden van de modellen, update van de maten, nieuwe tijdschriftpublicaties, klanten en aanvragen. Maar modelscouts en boekers in een agentschap doen ook meer. Zij zijn op de belangrijke evenementen voor de modellen, werken zich in in netwerken en coördineren de samenwerking met buitenlandse agentschappen.
U staat in contact met modellen- of partnerbureaus over de hele wereld! Goede agentschappen hebben partners op bijna alle continenten, in alle landen en in alle belangrijke steden van de wereld. Dus modellen kunnen internationaal werken! Elke grote media- en modestad heeft steeds nieuwe gezichten nodig. Daarom wisselen partnerbureaus informatie met elkaar uit en plaatsen zij modellen op de markten die perfect voor hen zijn. Op die manier kunnen modellen hun materiaal opbouwen en hebben modellenbureaus voortdurend nieuwe looks voor hun cliënten.

Hartelijk dank voor het uitvoerige interview met Stephan M. Czaja, hoofdboeker en eigenaar van CM Models. Hier kunt u meer te weten komen over zijn modellenbureau.

Kijk ook eens naar het eerste deel! We praten over de vereisten voor modellen. Het derde deel gaat in detail over de structuur van uw modelportefeuille.