Opstellen voor modellenjongens – agentschappen, testshoots en co.

Model worden. Veel jonge vrouwen dromen ervan om als Victoria’s Secret-engeltjes over een glinsterende catwalk te zweven of model te staan voor grote merken als Tommy Hilfiger en Co., zoals Gigi Hadid. Maar niet iedereen heeft wat nodig is, en in het echte modellenleven komt er veel meer bij kijken dan de dingen die formats als GNTM ons laten zien. Om een beetje duidelijkheid te scheppen in de vereisten en het reële modelleven, heb ik hier de belangrijkste feiten samengevat.

Feit #1 Vereisten voor modellen

Natuurlijk is het cliché een beetje waar dat alle modellen dun moeten zijn, want behalve de rondborstige modellen moet je als model al in vorm zijn. Maar wat belangrijk is, is dat geen enkel bureau nog zogenaamde hongerige modellen wil. Het gaat nu veel meer om een gezond, sportief en evenwichtig leven. Als model heb je natuurlijk bepaalde afmetingen nodig. 90-60-90 is niet zo achterhaald in de modellenwereld. Voor de Duitse markt kunnen de modellen echter ook “curvier” zijn, wat betekent dat een heup van 94 of een taille van 65 perfect voldoen. De reden waarom deze maten bestaan, is eenvoudigweg het feit dat ontwerpers zich voor hun shoots of catwalks gewoonlijk op een bepaalde maat laten maken, waar de modellen dan in moeten passen.

Het probleem met de metingen is meestal dat veel van de botten en de lichaamsstructuur niet ontworpen zijn om deze metingen te bereiken. Daarom moet men niet te streng zijn met de maten, want grootte wordt soms overschaduwd door een mooi gezicht. Natuurlijk is grootte heel belangrijk, maar er zijn ook veel professionele modellen die eigenlijk te klein zijn, maar die zo’n expressief gezicht hebben dat ze toch goed werken. Dus, om samen te vatten, het gaat allemaal om de mix als het op modellenwerk aankomt. De maten moeten binnen een bepaalde marge kloppen, de lengte mag voor vrouwen niet minder zijn dan 1,71 m en het gezicht moet overtuigend zijn. Het is ook belangrijk te onthouden dat model niet betekent mooi. Er zijn veel modellen met een androgyn of bijzonder gezicht die we op het eerste gezicht niet als mooi zouden classificeren, maar die het toch geweldig doen als model!

Feit #2 Modelbureaus en hoe verdienen ze eigenlijk hun geld?

Modellenbureaus zijn de alfa en omega voor aspirant-modellen. Zij helpen je fotografen te vinden voor je eerste proefshoots, banen te regelen en alles te organiseren wat met modellenwerk te maken heeft. Maar welke bureaus zijn goed en professioneel en welke moeten worden vermeden? Er zijn een paar belangrijke gegevens die u kunt gebruiken om een goed agentschap te identificeren. Een professioneel bureau zal bijvoorbeeld nooit geld van u aannemen. Zelfs als dit in het contract staat, is het niet wettelijk. Een goed modellenbureau zal je ook niet vertellen dat je jezelf moet uithongeren of je dwingen dingen te doen die je niet wilt, zoals naar de kapper gaan, jezelf laten bruinen of andere dingen.

Een goed agentschap zal je geen contract laten tekenen waarin een minimumduur staat of waarin staat dat je niet voor andere agentschappen mag werken. Als professioneel model is het normaal om door verschillende agentschappen uit verschillende landen te worden vertegenwoordigd. Zogenaamde “exclusiviteitscontracten” zijn niet wettig, omdat u zelfstandige bent en bij zoveel agentschappen kunt worden vertegenwoordigd als u wilt. Als je solliciteert, heb je geen grote portfolio van je werk nodig. Eenvoudige Polaroids zijn genoeg. Je kunt ze gewoon thuis voor een gewone muur nemen. Maar hoe verdienen bureaus eigenlijk hun geld? Het is heel eenvoudig, want modellenbureaus plaatsen je in jobs en krijgen als het ware 20% agentschapscommissie van hun klanten over jouw honorarium. Dus als jij 400,00 euro netto verdient aan een opdracht, krijgt jouw agentschap 80,00 euro van de klant. Het is belangrijk op te merken dat er niets van uw honorarium wordt afgetrokken, maar dat de klant de commissie betaalt, niet u!

Feit #3 Bouw boek op als nieuw gezicht

Als NewFace, is het belangrijk om een groot, uitgebreid boek op te bouwen. Hiervoor doen de meesten testshoots met fotografen. Bij zogenaamde TfP shoots gebruiken alle betrokkenen (fotograaf, visa, model) de foto’s voor hun boek, maar hoeft niemand de ander te betalen. Hier is het belangrijk dat de kwaliteit van de foto’s goed is. Ga dus alleen op zoek naar goede fotografen, of bespreek de opnames van tevoren met je agentschap. Opnamen in een natuurlijke omgeving, niet te veel make-up, niet te mooie kleren of accessoires zijn het meest geschikt voor je boek, het moet over jou gaan en je van een goede kant laten zien.

Afhankelijk van hoe professioneel de fotografen zijn, kunnen ze ook geld van je willen voor een test. Dit is alleen de moeite waard met de besten, maar dan is het een goede investering in jezelf. Je moet oppassen met fotografen die al te pikante foto’s van je willen maken of de shoot zonder jouw agentschap organiseren. Als het een professionele fotograaf is, zal hij of zij geen probleem hebben om van tevoren met uw agentschap te communiceren. Als je op een shoot bent en de fotograaf verwacht iets wat je niet wilt, zeg dan nee, want je hoeft niet alles te doen en mooie foto’s maak je alleen als je lekker in je vel zit.