Scoor punten met kennis: Deze tips zullen je een drank expert maken

Of het nu gaat om een zakelijke bijeenkomst met belangrijke zakenpartners of een kerstfeest met collega’s – het is belangrijk om uzelf op uw best te presenteren aan tafel. Wij hebben een paar tips voor u op een rijtje gezet om een goede indruk te maken met kennis over drank.

Drinken aan tafel: de ultieme etiquettegids

Om verlegenheid bij zakelijke evenementen te voorkomen, is het nooit verkeerd om een paar basisprincipes van de etiquette te kennen. Alleen al wat de drank betreft, komt er heel wat bij kijken, bijvoorbeeld de verschillende gebruiken bij het toosten, de keuze van de juiste wijn bij het betreffende gerecht en de keuze van het juiste glas. Met onze knowhow kunt u voorkomen dat u uw voet in de mond stopt en kunt u een expert worden op het gebied van dranken.

Daar moet rekening mee worden gehouden:

  • Verschillende gebruiken om te toosten
  • Keuze van de passende wijn bij het betreffende gerecht
  • Beslissen over het juiste glas

Altijd de juiste druppel voor elk gerecht

Het volgende onderwerp is smaak, en zoals we allemaal weten, is smaak een kwestie van discussie. Toch zijn er een paar basiscombinaties ontstaan die gewoon bijzonder goed samengaan, zoals een rode wijn bij sterk rundvlees of een frisse witte wijn bij visgerechten. Bij gerechten zoals lamsvlees, die minder vaak worden geserveerd, is het meestal moeilijker om de juiste wijn te vinden. Hier helpt het zich te concentreren op de afzonderlijke aroma’s die kunnen worden geproefd. Het is niet alleen de bereidingswijze die hier duidelijke verschillen aan het licht brengt, ook de begeleidende ingrediënten spelen een rol. Hetzelfde geldt voor alles wat ons op culinair gebied minder vertrouwd is, zoals andere zeevruchten of gerechten met ongewone kruiden.

Samengevat:

Fragrance Shop | by FIV

  • Voor vleesgerechten: Rode wijn
  • Voor visgerechten: Witte wijn
  • Met lamsvlees: let op de juiste smaken

Tip! Niet-alcoholische wijnen bij zakenlunches

Velen zijn nog onzekerder als het gaat om niet-alcoholische dranken, die wij graag gebruiken tijdens zakelijke bijeenkomsten. Stilstaand water of bruisend water is de veilige optie, maar op den duur is het ook een beetje saai. De vaak geserveerde frisdranken, zoals cola of diverse limonades, harmoniëren daarentegen meestal niet echt qua smaak – wat er ook bij gegeten wordt.

Alcoholvrije wijnen zijn helemaal in!

Voor deze gelegenheid zijn alcoholvrije wijnen de perfecte keuze. Zo kan je het zonder alcohol doen , maar er toch van genieten. Aangezien alcoholvrije wijnen momenteel erg in zijn, is er een navenant groot aanbod van uitgelezen wijnen die qua smaak, complexiteit en variëteit niet onderdoen voor de alcoholhoudende versies. Als u op zakelijke bijeenkomsten kunt opvallen met uw kennis van alcoholvrije wijnen, zult u zeker een of twee zakenpartners positief verrassen. Veel wijnkenners zijn zich er niet eens van bewust hoeveel plezier er te beleven valt aan alcoholvrije wijnen.

Welke wijn wordt gedronken hangt af van het eten:

Het juiste glas voor de drank: gids

Nog maar net is de juiste drank gevonden of de volgende uitdaging wacht: welk glas uit het arsenaal van het buffet moeten we erbij kiezen? In de eerste plaats kunnen een paar eenvoudige regels helpen, want het aanbod van verschillende glazen is meestal niet zo groot:

  1. Bekers
  2. Stemware
  3. Handvat glazen

Laten we de afzonderlijke glazen eens in detail bekijken:

Bekers: Longdrinks & Bier

Slanke en grotere bekers zijn perfect voor water, frisdranken, maar ook voor longdrinks of zelfs speciale biersoorten zoals Kölsch. De iets lagere versie met een stevige bodem is populair voor het serveren van aperitieven of andere alcoholische dranken op ijs.

Deze drankjes worden geserveerd in bekers:

  • Water
  • Frisdranken
  • Lang drinken
  • Speciale bieren

Stemware: de vorm maakt het verschil

Glazen met een elegante steel worden gebruikt voor een grote verscheidenheid aan sterke dranken. De nadruk ligt hier op de vorm van het kopje – die heeft een doorslaggevende invloed op de aroma’s van de drank. Alleen al voor wijn zijn er talrijke verschillende vormen ontstaan. Als vuistregel geldt dat de iets kleinere glazen bestemd zijn voor aperitieven, digestieven en witte wijnen, en de grotere en bolvormige glazen voor rode wijn en brandewijnen. Slanke, hoge glazen zijn geschikt voor mousserende wijn en andere mousserende wijnen.

Een overzicht van de verschillende soorten steelgerei:

  • Kleine glazen: aperitieven, digestieven en witte wijnen
  • Grote glazen: rode wijn en brandewijnen
  • Slanke, hoge glazen: mousserende & parelende wijn

Glazen: bier en warme dranken

Kleinere glazen met handvatten kunnen worden gebruikt voor warme dranken. Hogere en grotere zijn meestal voor bier.

De vorm van het gekroonde glas beïnvloedt het aroma van de wijn:

Vermijd gênante blunders rond catering

Hoe voorzichtig je ook bent, om de volgende hoek zet je er toch je voet in. Als zich een ongeluk voordoet, helpt het om de juiste actie te ondernemen en toch vertrouwen te hebben.

Het weggooien van het theezakje in stijl

Wanneer thee wordt besteld, rijst vaak de vraag wat er met het theezakje moet gebeuren. Het op je eigen schoteltje zetten is niet alleen vervelend, maar kan ook vlekken veroorzaken. Het is beter om een apart bordje of kommetje te nemen om het theezakje in stijl weg te gooien.

Tip: Bestel een klein kommetje voor het theezakje

Bijvullen: Ja of Nee?

Het volgende scenario: Uw eigen glas is al leeggedronken, maar uw zakenpartners en collega’s zijn nog niet klaar. Is het toegestaan om het glas zelf bij te vullen? In feite wordt dit als onbeleefd beschouwd aan tafel, tenzij je zelf de gastheer bent. Bij een buffet, daarentegen, is de situatie gemakkelijker op te lossen. Hier kun je het initiatief nemen – hooguit door te vragen of iemand anders iets wil drinken.

Snelle hulp en een verontschuldiging zijn verplicht

De klassieke vernedering is ongetwijfeld een omgestoten wijnglas of een gemorste drank – mogelijk op de chique zakelijke outfit van uw gesprekspartner. Zelfs als de onhandigheid onopgemerkt is gebleven, is het ongepast om het ongeluk te verdoezelen. Attent cateringpersoneel zal altijd proberen te helpen. Indien een vlek op kleding of tafellinnen is gekomen, kan als eerste hulp een droge doek worden aangeboden. Een verontschuldiging is ook op zijn plaats. In het geval van duidelijk zichtbare vlekken die niet gemakkelijk kunnen worden verwijderd, moet ook een aanbod worden gedaan om de schade te vergoeden en de reinigingskosten te dekken.

Wij bevelen aan:

  • Verontschuldig je
  • Indien nodig: schoonmaakkosten dragen

Elk land heeft zijn eigen toasts en gebruiken. Hierover zo dadelijk meer:

Juiste toasting in elke ronde

Naarmate markten en internationale zakenrelaties naar elkaar toegroeien, worden wij vaak geconfronteerd met andere culturele gewoonten. Als u enige voorkennis hebt over de gebruiken van andere landen, kunt u snel het ijs breken op vergaderingen en sympathiepunten winnen.

Proosten in Italië, Frankrijk & Co.

Een geslaagde zakelijke bijeenkomst begint met de juiste ontvangst van de gasten en wordt voortgezet met vakkundige small talk en tijdens de gezamenlijke maaltijd.

In een groep verdient de gastheer gewoonlijk de eer om het glas te heffen. Een “Cheers!” klinkt ook een beetje sjieker dan “Cheers!”. De passende tegenhangers in de verschillende landen zijn de volgende:

  • Salute! of Cin Cin! (Gezondheid, Proost) – Italië
  • Salud! (Gezondheid) – Spanje
  • À vôtre santé! (Op uw gezondheid) – Frankrijk
  • Sa sdarovye! (Op gezondheid) – Rusland
  • Proost! – USA, Australië
  • Kanpai! (Op uw gezondheid) – Japan

Drinkgewoonten wereldwijd: tips

Er zijn ook verschillen wat het proosten met de glazen betreft: in Spanje is het bijvoorbeeld niet gebruikelijk te proosten met niet-alcoholische dranken. In Italië daarentegen wordt het glas na de toost weer neergezet – ongeacht de inhoud. Er wordt echter nooit getoast met papieren bekers; in plaats daarvan raken de ruggen van de handen elkaar slechts kort. In Rusland is het gebruikelijk dat iedereen op zijn beurt een toast uitbrengt. In Japan wordt het als zeer onbeleefd beschouwd om op jezelf te toosten. Oogcontact wordt bij bijna elke gelegenheid aanbevolen, omdat het respect toont. Gekruiste toasts moeten daarentegen overal vermeden worden.

De juiste maatregel bij het drinken in een zakelijke omgeving

Ten slotte roept het drinken zelf ook vragen op – vooral als het gaat om de juiste maatregel. Is het wel gepast om alcoholische dranken te nuttigen op zakelijke bijeenkomsten? Zo ja, zijn er uitzonderingen? En wat zijn de grenzen? In de eerste plaats is het absoluut in orde om alle alcoholische dranken te weigeren, en daar hoeven geen redenen voor te worden opgegeven. Een verwijzing naar de reis naar huis met de auto achteraf is echter altijd een goed argument als iemand ernaar vraagt. Voor de rest is het belangrijkste principe dat je je grenzen kent en je gedeisd houdt. Je moet er altijd voor zorgen dat je nog steeds de controle hebt. Wanneer op een zakelijk succes wordt geproost, is het vaak gebruikelijk dit met champagne te doen. Een glas drinken op een vroeger tijdstip is absoluut prima. Indien nodig kan de drank worden “opgerekt” met een scheutje sinaasappelsap.
Terwijl het in andere landen, zoals Frankrijk of Italië, heel gewoon is om tijdens de lunchpauze een glas wijn of bier bij de maaltijd te drinken, is dat in Duitsland minder gebruikelijk. Als u niet zeker bent, moet u wachten met bestellen. Een alcoholvrije drank is echter altijd het veiliger alternatief.

Alternatief: Stretchdrank met een scheutje sinaasappelsap