Smalle voeten: met deze schoenentips loopt u beter – incl. schoenbreedtetabel!

Smalle voeten. Dat klinkt eigenlijk goed. Vrouwen met brede voeten zouden vaak willen dat ze slankere voeten hadden. Maar iedereen die zeer smalle voeten heeft, weet dat er in het dagelijks leven problemen kunnen ontstaan met schoenen. Schoenen passen vaak niet goed en je glijdt er in heen en weer. Maar wanneer hebben we het eigenlijk over een smalle voet? Ontdek hier hoe u uw schoenmaat kunt bepalen en welke trucs u kunt toepassen om uw schoenen beter te laten passen.

Hoe herken je smalle voeten

Je weet waarschijnlijk al intuïtief dat je voeten smal zijn. Schoenen zijn immers vaak te wijd voor u. Maar u kunt ook heel precies uw schoenwijdte opmeten. Om dit te doen, heb je eerst een meetlint nodig. Meet de omtrek van uw voet met het meetlint en plaats het lint rond het breedste deel van uw voet.

Tip: ‘s Avonds zijn de voeten vaak wat gezwollen, dus het is het beste om ‘s avonds te meten om er zeker van te zijn dat uw schoenen de hele dag passen.

Vergelijk de gemeten wijdte met een schoenwijdtetabel. Daar kunt u uw schoenmaat zien en nagaan of u echt hele smalle voeten hebt. Smalle voeten komen overeen met schoenwijdte F. De tabellen verschillen deels omdat niet elke schoenfabrikant dezelfde waarden gebruikt. Maar dergelijke tabellen zijn nuttig als leidraad.

Schoenmaattabel

Dus hier is een overzicht:

Maat Slim F Normaal G Comfort H
35 21,2 21,7 22,2
36 21,6 22,1 22,6
37 22,0 22,4 23,0
38 22,4 22,9 23,4
39 22,8 23,3 23,8
40 23,3 23,7 24,2
41 23,6 24,1 24,6
42 24,0 24,5 25,0

Vrouwen met smalle voeten kunnen deze problemen hebben

Smalle voeten zien er slank en delicaat uit, ze staan eigenlijk heel goed in sandalen. Maar het probleem is dat de schoenen vaak niet goed passen. Je glijdt dan veel te snel uit je open schoenen of je hebt geen steun. Dit kan zelfs leiden tot verkeerde voetposities. Je voeten kunnen ‘s avonds ook pijn doen omdat je geen goede grip hebt in de schoenen.

Open schoenen zoals loafers of sandalen zijn bijzonder moeilijk. Pumps en ballerina’s met een normale schoenwijdte zullen je waarschijnlijk ook niet passen. Sommige vrouwen hebben de neiging schoenen een maat kleiner te kopen, zodat ze beter passen. Maar dit is verkeerd, want de schoenen zijn te kort of te krap aan de voorkant en uw tenen kunnen ‘s avonds pijn doen. Te klein gekochte schoenen kunnen op den duur leiden tot vervorming van de tenen.

Met deze schoenentips passen de schoenen weer

Hoe herkent u de juiste schoenen voor u? Waar moet je op letten bij het kopen van schoenen en met welke schoenmodellen moet je voorzichtig zijn? Hier zijn onze tips:

Koop de juiste schoenen

Het klinkt triviaal, maar u moet schoenen kopen die passen bij uw schoenbreedte. Er zijn veel fabrikanten die schoenen in verschillende breedtematen aanbieden. Gabor bijvoorbeeld biedt schoenen en laarzen aan in wijdte F. Ook andere schoenmerken bieden schoenen in wijdte F aan.

Schoenen met veters of klittenbandsluiting

Of schoenen die u zelf kunt verstellen, helpen. Hiertoe behoren alle veterschoenen en modellen met klittenbandsluiting. Vaak kunt u ook de breedte van de sneakers aanpassen. Er is een ruime keuze aan schoenen met verstelbaar bovendeel, vooral voor loopschoenen.

Inlegzolen als alternatief voor dikke sokken

Winterlaarzen zijn vaak bijzonder breed. Het is misschien niet genoeg om ze strakker te rijgen. In dat geval kunt u kiezen voor inlegzolen. Dergelijke inlegzolen verbeteren de pasvorm van de laars. Als alternatief kunt u in de winter dikke sokken dragen. Voor pumps zijn halve inlegzolen geschikt voor het voorste deel van de schoen. Ze voorkomen dat uw voet wegglijdt en verbeteren de ondersteuning. Dergelijke halve inlegzolen voor pumps zijn ook verkrijgbaar in transparante uitvoering, zij vallen nauwelijks op in open schoenen.

Conclusie: Schoenveters, Velcro & Co.

Smalle voeten kunnen juist problemen veroorzaken omdat de schoenen niet goed passen. U kunt het beste speciale schoenen kopen in wijdte F. U kunt de wijdte van de schoenen aanpassen met veters of klittenband. Voor hofschoenen of winterlaarzen kunt u ook speciale inlegzolen kopen om de pasvorm te verbeteren.