Bouwmethoden – prefab huis, massief huis of houten huis?

Na de eerste jaren van het beroepsleven denken veel mensen erover na of het tijd is om een gezin te stichten. Vaak wordt het stichten van een gezin geassocieerd met plannen om naar een grotere flat of zelfs een huis te verhuizen. Als de beslissing eenmaal is genomen en u van plan bent een huis te laten bouwen, zijn er veel vragen die moeten worden beantwoord. Vooral op het gebied van onroerend goed zijn er veel verschillende termen die moeilijk te begrijpen zijn. Om u een stapje verder te helpen, zullen wij in dit artikel de verschillende constructiemethoden toelichten.

Meer informatie over prefab-woningen kunt u krijgen bij de vastgoeddeskundigen van IHV – Die Immobilien Makler.

De verschillende bouwmethoden – van geprefabriceerde huizen tot massieve huizen

Er zijn in totaal drie verschillende constructiemethoden. De drie verschillende bouwmethoden worden prefab woning, massieve woning en houten woning genoemd. Maar wat zijn de verschillen tussen deze drie constructiemethoden? Wat zijn de voordelen en wat zijn de nadelen? Wij leggen uit welke verschillen voor u doorslaggevend zijn, investeren in een huis is immers een levensbeslissing en niet zomaar iets wat u terzijde beslist.

Geprefabriceerd huis – snel en goedkoop

In principe kan worden gesteld dat de bouw van een geprefabriceerd huis kostenvoordelen met zich meebrengt in tegenstelling tot de andere varianten. De klanten profiteren ook van een uiterst korte bouwperiode. Hoe eerder uw huis klaar is, hoe eerder u met uw kroost in uw nieuwe huis kunt trekken. Als u nu bij uzelf denkt, ik profiteer van een kortere bouwtijd en heb tegelijkertijd lagere kosten, dan moet er wel een gebrek aan kwaliteit zijn, dan vergist u zich. Geprefabriceerde huizen staan bekend om hun hoge kwaliteit. Maar van welk materiaal is het zogenaamde geprefabriceerde huis eigenlijk gemaakt? De wandstructuur is meestal van hout. Als u absoluut zeker wilt zijn waarin u investeert, kunt u vooraf exacte monsters van prefab-huizen bekijken.

Toch zijn er niet alleen voordelen aan het prefab-huis, maar ook nadelen. Zoals de naam al doet vermoeden, is een geprefabriceerd huis al “af”. U hebt dus niet veel ruimte voor ontwerp. Vooral als u van plan bent om veel van uw eigen ideeën in de bouw van uw huis te verwerken, moet u heroverwegen of het prefab huis de juiste optie voor u is. Veel mensen weten al wanneer ze hun nieuwe huis betrekken dat ze het op een gegeven moment zullen willen verkopen om weer ergens anders te gaan wonen. Daarom moet u zich er van meet af aan van bewust zijn dat een geprefabriceerd huis bij doorverkoop aanzienlijk aan waarde heeft ingeboet.

Voordelen geprefabriceerde woning

  • Lage bouwkosten
  • Snelle bouwtijd
  • Precieze ideeën door patronen
  • Goede isolatie
  • Hoge kwaliteit

Nadelen geprefabriceerd huis

  • Weinig ruimte voor ontwerp
  • Lage warmteopslagcapaciteit
  • Lagere waarde bij doorverkoop

Solide huis – duurzaam & veelzijdig

En wat is de variant hierop? Een massief huis is een vaak gekozen alternatief naast het geprefabriceerde huis. Maar wat kunnen de redenen zijn waarom iemand besluit een massief huis te bouwen? Het solide huis is beroemd om één aspect: zijn lange levensduur! Veel bouwers besluiten een solide huis te bouwen omdat de waarde over een zeer lange periode constant blijft. Mocht men op een gegeven moment besluiten de woning te verlaten, dan heeft men de mogelijkheid voor het huis een vergelijkbaar bedrag te ontvangen als men heeft uitgegeven. Een ander positief aspect is dat de muren van een massief huis warmte opslaan. Het voordeel van dit: Het huis koelt minder snel af in de winter en warmt minder snel op in de zomer. Als het altijd al uw droom is geweest om in belangrijke mate betrokken te zijn bij het ontwerp van uw eigen huis, dan zou het massieve huis wel eens iets voor u kunnen zijn.

En wat zijn de nadelen van het bouwen van een solide huis? Er zijn twee belangrijke nadelen en dat zijn de lange bouwtijd en de hogere bouwkosten. “Tijd is geld” is het motto van veel mensen en daarom is dit een aspect waarmee u rekening moet houden.Hoeveel geld u ook hebt begroot voor de bouw van uw eigen huis, de kosten zijn voor iedereen interessant. Bij het nemen van uw beslissing moet u er dus rekening mee houden dat het bouwen van een massief huis hogere kosten met zich meebrengt dan het bouwen van een geprefabriceerd huis.

De meest gestelde vragen over massieve huizen

  • Hoe duur is een solide huis?
  • Wat wordt bedoeld met sleutelklaar?
    Turnkey betekent de volledige oplevering van het voltooide huis, zodat u er onmiddellijk in kunt trekken als huurder of eigenaar.
  • Wat is een solide huis?

    “Een bouwer die besluit tot een perceel van 850 vierkante meter en een solide huis met een woonoppervlakte van 150 vierkante meter [moet] in heel Duitsland rekenen op kosten van gemiddeld zo’n 320.000 euro”. (Bron: DrKlein)

Voordelen solide huis

  • Levensduur
  • Hoge doorverkoopwaarde
  • Hoge stabiele waarde
  • Ruimte voor ontwerp

Nadelen massief huis

  • Lange bouwtijd
  • Hoge bouwkosten

Video: Massief huis of geprefabriceerd huis?

Log House – Eenvoudig & Stabiel

Het houten huis(log house) is niet zo bekend als de andere twee bouwmethoden. Maar ten onrechte, want de log woning bouwmethode heeft vele voordelen. Net als de geprefabriceerde woning kan de houten woning in een zeer korte tijd worden gebouwd en gaat het bovendien lang mee. Bovendien is de houten woning meestal gebouwd van het natuurlijke bouwmateriaal hout. Dit aspect beschermt niet alleen het milieu, aangezien het een hernieuwbare grondstof is, maar creëert ook een bijzondere woonsfeer. Hout doet een leefruimte over het algemeen gezellig en huiselijk lijken. Gecombineerd met een open haard in de winter, geeft dat een geweldig woongevoel. En met de houten woning, heb je ook de mogelijkheid om het zelf te helpen ontwerpen.

Er zijn ook een paar negatieve aspecten aan de houten woning. Namelijk, het is noodzakelijk dat de muren van de houten woning regelmatig worden geschilderd. Dit is meestal een periode tussen 4 en 10 jaar, waarin de verf moet worden opgefrist.

Voordelen blokhut

  • Snel opgetrokken
  • Vaak stabiel
  • Natuurlijk bouwmateriaal
  • Sfeer
  • Levensduur
  • Ontwerp opties

Nadelen blokhut

  • Regelmatig schilderen
  • Reparaties zijn moeilijk

Video: Blokhut in Canadese stijl (montage)

Geprefabriceerd huis – Meer over voordelen, nadelen en modellen

Meer informatie over prefab-woningen kunt u krijgen bij de vastgoeddeskundigen van IHV – Die Immobilien Makler.