7 tips om plat te kijken: Checklist voor huisbaas, flatdeel, flat en huis

Het maakt niet uit of het een huis of een appartement te huur is: De eerste bezichtigingsafspraak zet velen onder druk. De eerste gedeelde flat, de eerste flat en misschien zelfs ooit een eigen huis. Op onroerend goed portalen kunnen we snel en gemakkelijk duizenden flats vinden in Berlin Mitte, Hamburg, München, Keulen of zelfs Düsseldorf. Met apps of op het notebook – maar dan komt het, de kijkafspraak! 40, 50 sollicitanten in 15 minuten voor één flat zijn niet ongewoon. Hoe overtuig je de huisbaas van je verdiensten? We spraken met de makelaars en experts van IhrHausverkauf.de en kregen 7 ultieme tips voor uw bezichtigingsafspraak. Zo vergroot u uw kansen om uw droomflat te vinden! Als u alles in detail wilt doorlezen, kunt u het artikel hier vinden: 11 tips voor het bezichtigen van flats.

Tips voor het bezichtigen van uw flat

Hoe overtuig ik bij de bezichtigingsafspraak voor mijn nieuwe flat? Velen die voor het eerst naar een grotere stad verhuizen, worden direct geconfronteerd met de realiteit van een platte bezichtiging. Er zijn niet veel flats, en daarom zijn er tot 100 gegadigden bij bezichtigingsafspraken! In veel tijdschriften en kranten, en natuurlijk ook op TV, is gemeld dat er in Duitsland een tekort aan woningen is! Daarom hebben we vandaag met experts gesproken om uit te vinden hoe u kunt schitteren bij uw volgende bezichtiging! Hoe? Uiteindelijk gaat het erom dat de huisbaas een positieve en persoonlijke indruk van je krijgt. Door een paar kleine levenshacks te volgen, kun je jezelf snel een voorsprong geven. Hier zijn de 7 ultieme tips voor uw vlakke inspectie!

Nieuw nu! De FIV app voor uw flat inspectie: Leer online en bereid je perfect voor met meer dan 100 vragen. Lees meer hier: Vragen van huurders en verhuurders

Schrijf een e-mail in plaats van alleen een “kijkverzoek”.

Wat is de grootste fout die de meeste mensen maken aan het begin van hun zoektocht naar een flat? Zij schrijven willekeurig veel verhuurders aan en schrijven geen persoonlijke teksten maar gebruiken gewoon het standaardformulier. De meeste onroerend goed portalen bieden dit formulier aan, waarin je alleen je naam en email adres invult en meestal heb je een voorgefabriceerde tekst die er ongeveer zo uitziet:

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

 • Ik vraag een afspraak voor een bezichtiging

Verhuurders van flats en huizen ontvangen dergelijke gestandaardiseerde vragen natuurlijk elke dag, niet alleen elke dag, maar waarschijnlijk verscheidene keren per uur. Want als er uiteindelijk tot 100 gegadigden zijn bij een bezichtiging van een flat, moet er van tevoren al een zeer groot aantal aanmeldingen zijn binnengekomen. Maar wie herinnert zich de makelaar of de huisbaas? Tip nummer één, gebruik een paar persoonlijke woorden in plaats van alleen de standaardtekst in het onroerend goed portaal!

In de regel vindt u de contactpersoon of de naam van uw contactpersoon in de advertentie van het onroerend goed. Natuurlijk moet je deze naam gebruiken in je eerste sollicitatiebrief. In het ideale geval vermeldt u in uw begeleidende brief ook het nummer van het pand, zodat u niet voor een ander appartement wordt vermeld. De belangrijkste tip is echter om uw oprechte belangstelling voor de flat te tonen. Omdat de huisbaas, moet u altijd onthouden, meestal maar twee of drie eigendommen heeft. Dit is min of meer zijn oudedagsvoorziening, een investering voor zijn latere jaren. Natuurlijk wil elke huisbaas rustige en solvente huurders, zodat u zich geen zorgen hoeft te maken over vervelende zaken. Daarom moet u in de eerste brief een paar zinnen over uzelf schrijven, bijvoorbeeld over uw beroep en natuurlijk een paar woorden over waarom u in het appartement geïnteresseerd bent! Vraag dan vriendelijk om een afspraak om het appartement te bezichtigen en eindig met een paar vriendelijke woorden.

Samengevat:

 • Gebruik de directe aanspreekvorm als de naam van de verhuurder of aanbieder in de advertentie staat, dit heeft een veel persoonlijker effect.
 • Altijd de naam van de flat of het huisnummer
 • Formuleer uw eerlijke interesse in de flat of flat aandeel en niet alleen gebruik maken van de automatisch gegenereerde tekst van de onroerend goed portals.
 • Schrijf zeker een paar zinnen over jezelf (zie Tip 2 voor meer details).
 • Vraag om een bezichtigingsafspraak, als je weinig tijd hebt of net in examenstress zit, geef dan direct mogelijke tijdstippen voor een afspraak
 • Vergeet de afscheidsgroet niet, zoals “Hoogachtend”.

Vertel ons iets over jezelf, wie ben je?

Oké, je sollicitatiebrief is een beetje persoonlijker. Maar waar moet je het precies over hebben in je eerste sollicitatiebrief? Je moet zeker niet te veel over jezelf prijsgeven! Uiteindelijk is het genoeg om twee of drie vriendelijke zinnen te schrijven. Het is het beste om je beroep te vermelden! Verhuurders en makelaars willen immers solvabele huurders die hun huur op tijd betalen. Het belangrijkste is om een regelmatig inkomen te hebben.

Net zoals je je beroepssituatie moet vermelden, zijn er een paar dingen die je zeker moet weglaten in je eerste sollicitatiebrief. Bijvoorbeeld, als je rookt, moet je dat niet zeggen. Als u een klein huisdier hebt, bijvoorbeeld een cavia of een parkiet, moet u dat niet direct in de eerste sollicitatiebrief vermelden! Blijf bij je beroepssituatie of misschien kun je ook schitteren met een eredans?

Je moet er serieus uitzien

Een laatste, maar zelden in aanmerking genomen aspect is de ernst van de begeleidende brief. Dat wil zeggen, vanaf welk e-mailadres stuurt u uw verzoek? Als een verhuurder een dubieus emailadres ziet, zijn je kansen al kleiner dan bij een serieus emailadres. Daarom moet u ervoor zorgen dat uw e-mailadres er goed uitziet! Een dubieus e-mail adres ziet er bijvoorbeeld zo uit:

 • Lavidaloca93@gmail.com

Kies in plaats daarvan een serieus e-mailadres, zonder franje. Een serieus emailadres ziet er bijvoorbeeld zo uit:

 • Max.mustermann@gmail.com

Als uw voorkeursnaam niet meer beschikbaar is, voegt u gewoon .wohnung toe, zoals hier:

 • Max.mustermann.wohnung@gmail.com

Triest maar waar, met bepaalde achternamen heb je slechtere kansen bij verhuurders, dat is bewezen door verschillende studies. Met name familienamen uit het Arabische gebied hebben aanzienlijk minder kans op een afspraak om een flat te bezichtigen. De experts van ihrhausverkauf.de hebben hier twee tips. Als u een partner hebt wiens naam meer inheems klinkt, kunt u misschien zijn of haar naam in de sollicitatiebrief gebruiken. Dit zal de kansen vergroten omdat de naam vertrouwder zal klinken. Tip nummer twee is, als je een tweede naam hebt, gebruik die dan en kort hem af met een punt. Studies hebben aangetoond dat zo’n afgekorte voornaam een soortgelijk effect heeft als een academische titel.

Hou je altijd aan de beleefdheidsregels

Een zeer groot aantal mensen doet vrijwilligerswerk en helpt de samenleving. Ook al doe je het uit overtuiging, je zou het kunnen laten zien als je een flat zoekt. Natuurlijk vinden verhuurders het ook heel goed als je iets doet voor de maatschappij en de gemeenschap. Want natuurlijk is een flatgebouw van de huisbaas ook een soort gemeenschap. Dus als je grenzen kunt stellen door professioneel engagement en ook door sociaal engagement, dan kun je alleen maar punten scoren!

Tip! Kleren maken de man

Mode maakt zoveel verschil! Als je je stijlvol kleedt en een zekere flair hebt voor de moderne tijd, zul je snel punten scoren. Want vooral de eerste indruk, en dat is nauwelijks een tweede, telt. Kom je serieus en gesorteerd over of kom je eerder nonchalant en dus ook slordig over? Vooral kleding maakt een groot verschil. Veel mannelijke verhuurders letten bijvoorbeeld vooral op de schoenen van de aanvragers. Daarom moet u aan uw outfit denken als u naar uw bezichtigingsafspraak gaat.

Tip. Tas vol documenten > Zakenman

Als je druk bent, heb je meestal veel documenten om aan te werken. Als u toch al een tas bij u hebt, bijvoorbeeld om uw documenten in mee te nemen, waarover later meer, dan kunt u misschien beter een paar extra mappen in uw tas stoppen. Hoe voller je tas is, hoe meer documenten je hebt, hoe drukker je eruit ziet. Aangezien solvabiliteit een belangrijke factor is, d.w.z. dat u de huur kunt betalen, is dit voor veel verhuurders een goede indicator. Je neemt verantwoordelijkheid, organiseert en hebt veel te doen.

Stel de juiste vragen

Waar heb je het over bij je eerste bezichtigingsafspraak? Het kiezen van de juiste vragen is natuurlijk ook heel belangrijk wanneer u met uw potentiële nieuwe huisbaas praat. We zouden hier natuurlijk veel in detail kunnen treden, maar het basisidee is dat u probeert de verhuurder zoveel mogelijk ongemak te besparen. In plaats van vragen te stellen over welke gebreken er hier zijn of wanneer de volgende renovatie moet plaatsvinden, kunt u beter vragen stellen over hoe de buurt is. Welke leuke restaurants zijn er in de buurt? Hoe staan de bussen in de buurt opgesteld? Al deze vragen kosten de verhuurder in het begin niet veel moeite, zodat het voor u de moeite loont om in het eerste gesprekje niet in te gaan op zaken die de verhuurder tijd of geld kosten, maar eerder te neigen naar sociale onderwerpen.

Vertel niet altijd alles waar je bij bent

Tot nu toe hebben we veel gesproken over wat je over jezelf moet vertellen, maar je moet niet alles over jezelf vertellen! Want u hoeft niet altijd eerlijk te zijn bij een bezichtigingsafspraak, als u bijvoorbeeld graag rookt, hoeft u niet per se te zeggen dat u veel rookt. Als je graag naar luide muziek luistert, moet je niet noodzakelijk vermelden dat je graag naar luide heavy metal luistert. Denk daarom altijd na over welke informatie je wel en welke je niet geeft.

Maak een portfolio met kleine begeleidende brieven

Je hebt het allemaal gedaan! Je schreef een goede sollicitatiebrief die je een afspraak bezorgde. Je sprak met de huisbaas of de makelaar en liet je van je beste kant zien. Je hebt het gehad over je baan, je hobby’s en misschien zelfs je vrijwilligerswerk. Nu heb je nog een kans om je te onderscheiden van alle andere sollicitanten, stel je eigen portfolio samen! Net zoals je in de eerste e-mail een persoonlijke sollicitatiebrief hebt geschreven, moet je aan het eind van het gesprek ook een persoonlijk portfolio overhandigen. Nogmaals, de meeste mensen zullen gewoon de gestandaardiseerde afdruk van de verhuurder nemen en snel uw informatie invullen. Als u voor de bezichtigingsafspraak al een professioneel portfolio heeft gemaakt, waarin de verhuurder alle relevante informatie en formulieren kan vinden, onderscheidt u zich weer positief van de massa!

 • Identiteitskaart
 • Zelfonthulling
 • Arbeidsovereenkomst / bewijs van inkomen
 • Schufa informatie
 • Certificaat van vorige huisbaas
 • Huurgarantie (indien beschikbaar)

Voilà! Het kan zo gemakkelijk zijn om lang in het hoofd van de verhuurder te blijven en jezelf een klein voordeel te geven ten opzichte van de anderen.

Uiteindelijk gaat het ook om mentale kracht en misschien gewoon om de instelling “Dit is de flat die ik ga halen! Dus, om af te ronden, hier zijn een paar tips voor mentale kracht voor uw eerste of volgende vlakke inspectie!

Extra: Bewijs je karakter!

Ook hier zijn de belangrijkste zaken voor uw eigen mentale houding bij het bezichtigen van een flat en de voorbereiding van de bezichtiging. Tips in een oogopslag:

 1. Maak een goede eerste indruk
 2. Natuurlijk en zelfverzekerd overkomen
 3. Breng uw volledige documentatie mee
 4. Stel de juiste vragen en geef de juiste antwoorden
 5. Laat zien dat je vastbesloten bent om het eigendom te krijgen
 6. Plaats jezelf in de verhuurder zijn schoenen

Beroep en opleiding van vastgoedmakelaar

Wil je zelf een makelaar worden? Hier vindt u tips voor training en studie: