Modellen & fotografen: Hoe herken je een echt model?

Een begaafd lichaam, een sympathiek charisma en natuurlijk dat “zekere iets” – zo stellen mooie jonge vrouwen zich hun goede vooruitzichten voor op een goedbetaalde carrière als model. Afhankelijk van de modellenindustrie eist de realiteit echter ook andere attributen, hard werken voor en achter de camera en onvoorwaardelijke stressbestendigheid. Wat een echt model onderscheidt van een dromerig, modebewust meisje is vooral de inkomensbelastende carrièregerichtheid. Catwalks zijn slechts de weinige glamoureuze hoogtepunten in de genadeloos veeleisende wereld van de reclame.

Tip! Interview met modellenbaas Stephan Czaja(CM Models): Model worden

Modellen casting bij CM Models voor Parijs / Milaan

Vereisten voor een model in de mode-industrie

Jong, mooi, slank en lang – dat zijn de eigenschappen waar modellenbureaus naar zoeken als ze fotomodellen willen inhuren. Een echt model wordt echter van meet af aan door deze kenmerken gekenmerkt:

  • De juiste maat en een zeer slank figuur om op te starten
  • Een gezicht en een bijbehorende look die past bij de respectievelijke modethema’s (het liefst zoveel mogelijk)
  • De modellencarrière als voltijdse, althans deeltijdse bezigheid
  • Veerkracht onder de stress van fotoshoots of catwalk opdrachten
  • Aanpasbaarheid aan de wensen van de ontwerpers

Tatoeages & Co in de modellenwereld

Modieuze gewoonten zoals het dragen van zichtbare tatoeages of piercings zijn over het algemeen niet welkom in de modellenindustrie. Als de andere kenmerken in orde zijn, kan dit voor niche-onderwerpen nog steeds een spannend voordeel zijn. Werkterreinen voor een echt model zijn runway shows, advertenties, catalogussessies en fotoshoots voor speciale tijdschriftvereisten. Eén ding heeft een echt model altijd bij zich: een zo veelzijdig mogelijke, zo dik mogelijke, zo gunstig mogelijke map met foto’s van zichzelf en de beste of alle of de meest geslaagde shoots van de laatste twee tot zeven jaar.

Welk model voor welke industrie

Een echt model kan ook een persoon zijn die slechts in beperkte mate voldoet aan de bovenstaande strenge eisen van de glamourmode-industrie. Omdat er drie ruwweg definieerbare divisies zijn voor verschillende soorten modellen:

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

  • Mode- of redactiemodellen

Zij hebben de beste kansen om zich te engageren in de buurt van de mode-metropolen Hamburg, Düsseldorf, Keulen en München. Zij worden – eenmaal verloofd – vorstelijk betaald als zij zich gedurende lange tijd aan de strenge eisen aanpassen.

  • Commerciële modellen

Het beroemde “dozijngezicht” kan er in feite toe leiden dat een alleenstaande huisvrouw, een bevestigde alleenstaande of een oriënterende student wordt ingehuurd voor reclamedoeleinden in de modellenindustrie. Voor commerciële doeleinden is er vraag naar dergelijke figuren en gezichten waarin iedereen zich, indien mogelijk, op de een of andere manier herkent. Niettemin moeten zelfs dergelijke visueel gemiddelde modellen streng zijn voor zichzelf en tolerant ten aanzien van het bestek. Want alleen in deze combinatie ontstaan die optische indrukken die de reclame-industrie ons wil suggereren met uitzichten uit het bijna alledaagse leven. In plaats van een topfiguur, gaat het hier om charisma. Bovenal moeten de individuele kenmerken van de commerciële modellen bij zoveel mogelijk mensen herkenning oproepen, en dit moet positief zijn voor zowel het produkt als de uitvoerder.

  • Erotische modellen

Schoonheid is ongetwijfeld een voordeel in deze industrie. Maar alleen in combinatie met een erotisch charisma maken kandidaten van beide geslachten een kans om geboekt te worden voor dergelijke speciale opnames en shows. Afgezien van optische voordelen heeft een echt model bovenal de onvoorwaardelijke wil om gedurende lange tijd professioneel in deze bedrijfstak te werken. Of een mode-agentschap of een commercieel geïnteresseerde partij of zelfs de erotische industrie geïnteresseerd is in een samenwerking hangt af van die natuurlijke vereisten die elke aspirant (en elke aspirant, vooral zij) meebrengt naar het beroep.