De Perfecte Modellen Portfolio: Foto’s en Shoots voor Modellen, Interview Deel #1

Hoe begint elk model zijn carrière? Met een goed agentschap en een goed modellenboek! Of het nu voor castings of banen is, het modellenboek bepaalt of modellen de campagne krijgen of niet. Wij hebben al het genoegen gehad om grote modellen te ontmoeten – het internationale supermodel Alessandra Ambrosia, Karl Lagerfeld muze Baptiste Giabiconi en Duitse topmodellen zoals Antonia Wesseloh, Corinna Ingenleuf of Curvy Model Angelina Kirsch. Soms kijken we ook achter de schermen en ontmoeten we model managers zoals Yannis van Place Models. Vandaag spraken we met Stephan Czaja van CM Models en wilden van hem weten waar modellen op moeten letten bij het bouwen van een boek. Stephan gaf ons drie eenvoudige tips: 1) Kwaliteit, geen kwantiteit 2) Internationale normen 3) Het beste meteen bij het begin. Nieuw! Kijk eens naar onze top fotografen.

Tip! Interview met modellenbaas Stephan Czaja(CM Models): Model worden

Hoe moet de perfecte modelportefeuille voor castings eruit zien?

Vooral voor opkomende modellen is de vraag belangrijk: hoe moet je eigen modellenportfolio worden ingericht zodat je de beste kansen hebt op castings en jobs? Er zijn een paar simpele dingen om hier rekening mee te houden, namelijk precies 3! “Je moet je altijd de situatie voorstellen, voor een productie is slechts een korte castingperiode gepland, meestal worden hier veel modellen uitgenodigd om er zoveel mogelijk te zien. Als de tijd krap is, heeft de klant ook weinig tijd om naar uw beelden te kijken. Daarom is de belangrijkste regel kwaliteit in plaats van kwantiteit,” zegt modellenagent Stephan Czaja van CM Models.

Regel 1: Kwaliteit in plaats van kwantiteit

“Een van de meest gemaakte fouten die modellen aan het begin van hun carrière maken, is dat ze zelf hun marktwaarde verlagen. In het begin is het natuurlijk verleidelijk om veel fotoshoots te doen met verschillende fotografen. De meeste van deze shoots zullen echter op freelance basis gebeuren, dus als je gezicht te vaak te zien is, in freelance werk (d.w.z. niet betaald), zal je exclusiviteit afnemen. Daarom moet je er vanaf het begin van je modellencarrière voor zorgen dat je alleen met geselecteerde fotografen werkt. Zorg ervoor dat de komende fotoshoot bij je past. U moet ook altijd nagaan of u het fotomateriaal nodig hebt. Vaak zijn sommige stemmingen of gezichtsuitdrukkingen al vele malen gefotografeerd, terwijl andere niet eens in het portfolio voorkomen. Leg hier altijd de nadruk op! Zodat je modellenportefeuille laat zien dat je veranderlijk en veelzijdig bent.”

  • Alleen geselecteerde proefopnames, het beeldmateriaal moet u helpen en uw portfolio uitbreiden.

Regel 2. Internationale normen van een modelmap

“Normen hebben meestal de overhand omdat ze door ervaring het beste zijn. Het is niet anders met uw modelboek. De foto’s worden afgedrukt op A4-formaat, of 20x30cm, dus uw modelboek moet ook dit formaat hebben. Een boek bevat gewoonlijk 20 transparanten, die elk gevuld zijn met twee foto’s, één op de voorkant en één op de achterkant. U moet de foto’s altijd testen op verschillende printers, de kleuren zijn in elke winkel anders. Als u eenmaal een goede hebt gevonden, moet u uw foto’s altijd hier afdrukken om de standaard te handhaven. Nogmaals, kwaliteit is alles. Je hoeft je portfolio niet te vullen met 40 foto’s. Vooral in het begin, is het genoeg als je je sterkste hebt. Later kunt u ook lege dia’s gebruiken.

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

  • De internationale norm is een modelmap in DIN A4-formaat met 20 transparanten.
  • Maak testafdrukken bij verschillende fotoprinters of afdrukservices.
  • Nieuwe gezichten hoeven niet alle dia’s te vullen, kwaliteit is belangrijk

Regel 3: De beste aan het begin

“Zoals in het begin al is gezegd, hebben castingdirecteuren en marketingmensen vaak niet veel tijd om naar je complete modellenportfolio te kijken. Een andere gouden regel is dan ook dat het beste fotomateriaal altijd aan het begin van het boek moet staan. Als je veel materiaal hebt, moet het beste in het begin komen. Hier wordt op het eerste gezicht beslist wie sympathie krijgt en wie niet.”

Met deze drie eenvoudige regels kunt u uw modelboek samenstellen! Er staan een paar aanbevelingen op zijn pagina onder: Modelboek. Stephan Czaja, Head-Booker bij CM Models, vervolgt: “Als model moet je altijd de tijd nemen om voor kwaliteit te zorgen. Als je te veel schiet, verpest je je kansen. Door exclusiviteit bouwt u uw marktwaarde op. Bij het zoeken naar fotografen moet u ook altijd letten op de kwaliteit en ervoor zorgen dat u het fotomateriaal nog niet heeft. Nog een tip voor degenen die al een agentschap hebben: vergeet niet om altijd sedcards en visitekaartjes van je boeker bij je te hebben.”