Camera-instelling: Hoe werkt de witbalans op de camera?

Met de witbalans op de camera worden de kleuren van een opname aangepast aan de huidige lichtomstandigheden op het moment dat de foto wordt genomen. Deze aanpassing gebeurt handmatig of automatisch. De instelling van de juiste kleurtemperatuur is doorslaggevend voor goede prestaties. Naast de voorinstellingen zijn ook de ruimtelijke lichtomstandigheden in de omgeving van de camera van belang.

Met de juiste kleurtemperatuur voor een optimaal beeld: De handmatige witbalans

Afhankelijk van de kleurtemperatuur is het licht blauw, wit of rood – met alle nuances van het lichtspectrum daartussen. Tijdens een foto kan het echter gebeuren dat de digitale camera de kleuren verkeerd weergeeft vanwege zijn technisch beperkte kleurervaring. Dit kan worden vermeden door een handmatige witbalans toe te passen voordat u een bepaald onderwerp fotografeert. In principe bieden digitale camera’s al ruwe voorinstellingen voor een bewolkte omgeving, helder daglicht of zwakke omgevingsomstandigheden. Zonder witbalans zijn de resultaten echter niet erg aantrekkelijk.

Met de witbalans kan de camera “afstemmen” op de heersende kleurtemperatuur voor een foto. Daartoe wordt eerst een wit voorwerp gefotografeerd met handmatige witbalans, zoals een wit vel papier of een volledig witte muur. Dicht bij de cameralens herkent de sensor de helderheid, zodat kleurzweem in de volgende foto kan worden vermeden. De witbalans is nog beter met behulp van een grijskaart. Belangrijk om weten: Voor elke nieuwe foto van een ander onderwerp moet een handmatige witbalans worden uitgevoerd om onvervalste resultaten te verkrijgen. Ondanks de tijd die ermee gemoeid is, is witbalans op de camera te verkiezen boven post-processing op de PC. Voorwerpen die op deze manier gefotografeerd zijn, zien er gewoon natuurlijker uit.

Semi-automatische en volautomatische technieken voor witbalans op de camera

De insteltechnieken voor een automatische witbalans bieden basisopties zoals schaduwen of fluorescerend licht, wolken of kunstlicht, daglicht of duisternis met automatische flits. Vooral fotografen met weinig ervaring in het maken van foto’s kunnen er vanaf het begin goede resultaten mee bereiken. Met de voorinstelling van de omgevingsomstandigheden vindt de camera gemakkelijker zijn huidige kleurtemperatuur en worden de fotokleuren in het resultaat weergegeven zoals ze er bij de opname uitzien, d.w.z. wit als wit, blauw als blauw, groen als groen, enzovoort.

Vanuit technisch en menselijk oogpunt is een volledig automatische witbalans meer een goed raadspelletje. De camera zoekt de helderste plek op een foto en gaat ervan uit (vanuit technisch oogpunt) dat dit de meest natuurlijke kleurtemperatuur is. Indien het resultaat niet foutloos is, raadt het toestel de kleurtoon die het dichtst bij het eigenlijke wit komt. Ook hier bestaat echter een groot foutenpotentieel, bijvoorbeeld wanneer tijdens een opname zeer moeilijke lichtomstandigheden heersen. Voor gesloten ruimten is het foutenpercentage van een automatische witbalans op de camera veel lager. Hoe gelijkmatiger de werkelijke lichtomstandigheden zijn, hoe betrouwbaarder de camera de huidige kleurtemperatuur vindt.

De witbalans op de camera voorkomt kleurfouten tijdens een opname. Semi-automatische of volautomatische witbalans is snel en eenvoudig, zelfs voor beginners. De kans op fouten is echter groot, afhankelijk van de omgeving. Fotograferen met handmatige witbalans is bijzonder natuurlijk. Dit vergt echter aanzienlijk meer tijd. Als er ondanks beide methoden kleurfouten in de opname blijven staan, kunnen deze ten minste gedeeltelijk worden gecorrigeerd door een latere witbalans op de PC.

Leren fotograferen: witbalans

Handmatige witbalans: Camera-instellingen