Model worden: Coaching Opleiding & Praktijk

De catwalk is van jou! Om de grote prestatie onder de knie te krijgen, moet je oefenen, oefenen, oefenen. De grootste modellen in de mode-industrie zijn ook als jonge meisjes begonnen. Ook voor hen was het motto: Eerst de basis. Niemand kan beginnen zonder fouten te maken, want daar leer je van. Onze redactie mocht modelcoach Lutz Marquardt vergezellen met de meisjes van CM Models. Een hele studiodag met diverse tips en trucs voor de modellen, wat wil je nog meer?

Tip! Interview met modellenbaas Stephan Czaja(CM Models): Model worden

Modelcoach: opleiding met een modelprofessional

Lutz Marquardt is al meer dan 25 jaar professioneel mannelijk model, muzikant, acteur en modellencoach – de perfecte contactpersoon voor u en uw modellencarrière. Hij is een begenadigd coach die de modellen op een open en grappige manier benadert en de gespannen sfeer probeert te verlichten. Exclusief voor CM Models, werkt hij een hele dag met de meisjes. Voorafgaand mochten we een kort gesprek met hem hebben en hem een paar vragen stellen:

Lukinski Villas

Germany - Spain - USA

Hoe kwam het dat je modellen wilde trainen?

Ik hou ervan mensen te verbeteren en gelukkig te maken en ze iets mee te geven, sociale intelligentie – innerlijke vreugde – charisma zijn dingen die de jeugd van tegenwoordig meer dan ooit nodig heeft.

Hoe belangrijk zijn model coachingsessies voor beginners?

Modelcoaching als zodanig bestaat niet echt. Het is belangrijk als je snel succes wilt hebben, om je te blijven bijscholen, om kennis te putten uit je ervaring. Ik wou dat er zo’n begeleiding was geweest in mijn begintijd.

Wat moet je kunnen als model?

In het begin wordt de vraag gesteld wat men als model zou moeten kunnen doen. De modellen antwoorden kort met: Zelfvertrouwen, openstaan voor nieuwe ervaringen, motivatie, grondigheid en jezelf kunnen verkopen. Maar bij Oliver Rudolph en Lutz Marquardt leren we dat er veel meer punten zijn waaraan een model zich moet houden.

Model Fotograaf: Mode & Commerciële Fotografie

Oliver Rudolph is een professionele mode- en reclamefotograaf. Hij begeleidt de meisjes bij CM Models als scout en geeft tips tijdens de modellencoaching.

Wat is er nodig om model te worden?

De motivatie van een model is het allerbelangrijkste in deze industrie. Je wordt niet zomaar een Heidi Klum of een Gigi Hadid. Je hebt veel geduld en discipline nodig – met jezelf en met de sector – om een beetje dichter bij je droom te komen. Communicatie met het agentschap is aan te bevelen. Uw agentschap wil alleen het beste voor u en kan alleen met u werken en u banen bezorgen als u gemotiveerd bent en initiatief toont. Zij verwachten 100% van u en zodra zij merken dat u niet langer actief betrokken bent als model, verliezen zij snel hun belangstelling en verzwakt de samenwerking. Door verlegen te zijn bij shoots of castings, ontneem je de werkgever zijn interesse. Je charisma bepaalt hoe vaak je geboekt wordt en hoe succesvol je wordt. Testshoots zijn een perfecte gelegenheid voor beginners om te trainen en te leren hoe om te gaan met fotografen, teams enz. Afhankelijk van hun succes, worden modellen vaak in het buitenland geboekt. Niet elk model heeft de voorwaarden hiervoor, maar vele hebben zeer goede kansen. Als jong model moet je nadenken over dit belangrijke onderwerp. Om beter te worden als een nieuw gezicht, moet modellenwerk je nummer 1 prioriteit zijn. Opleiding, studeren en naar het buitenland gaan zijn belangrijke onderwerpen voor de toekomst, vooral op jonge leeftijd. Zodra je bij een agentschap bent ingeschreven, moet je echter weten dat je 100% moet geven om later bijvoorbeeld voor Burberry of Philip Plein te kunnen werken.

Training & Tips: Model worden

Lutz Marquardt wil de meest uiteenlopende meisjes, met verschillende trainingseenheden rond houding, stem, uiterlijk en sportieve eenheden, laten zien hoe veelzijdig je je als model kunt presenteren. Vooral als beroepsacteur weet Lutz Marquardt precies hoe hij zijn lichaamsenergie moet ensceneren. Het begint met een ronde van introducties voor alle deelnemers. Eén voor één moet elk meisje haar naam, leeftijd en hobby aan iedereen laten zien. Of ze nu verlegen, gek, open, sexy, luid of stoer zijn – Lutz Marquardt test elk model en probeert de meest uiteenlopende kanten van de meisjes naar voren te brengen. Aura, arrogantie, verlegenheid of de blik – je vindt altijd wel iets om je te presenteren, je moet alleen uitvinden wat je kracht is.

Houding: afgietsels & banen

Houding werkt onmiddellijk. Vooral voor commercials of castings is een zeker acteertalent vereist. Je energie moet je 100% aanspreken. Afhankelijk van het onderwerp van de baan – moet je kunnen schakelen en veranderlijk zijn. Je moet je lichaam aankunnen en er lelijk of belachelijk durven uitzien. Bij audities is het belangrijk om contact te maken in de ronde en jezelf te dwingen je hoofd te bewegen en uit je schulp te komen, zodat iedereen merkt dat je belangrijk bent. Al het andere is oninteressant – de energie moet in jou gaan. Lutz Marquardt krijgt de meisjes aan het dansen of aan het sporten. Dit maakt de meisjes los en aanwezig. Vooral met verschillende camerahoeken is het belangrijk om verschillende delen van het lichaam goed te benadrukken. In een close-up, bijvoorbeeld, is de hoofdpositie belangrijk. Zodra je kin hoger is, ziet het er arroganter uit. Voeten en handen maken de ruimte groter en betrekken iedereen erbij.

Stem: Commercials & Castings

Zodra je stem duidelijk en luid is, kom je zelfverzekerd over. Op deze manier kun je de kamer groot maken en vullen met je aanwezigheid. Zo kunnen verlegen modellen met een luide stem zelfvertrouwen tonen, ook al lijkt hun houding misschien minder gunstig.

Bekijk: Poseren en acteren

Je kunt verschillende looks oefenen in het dagelijks leven. Ogen spelen een belangrijke rol en presenteren u op de manier waarop u uzelf wilt laten zien wanneer u oogcontact maakt met de andere persoon. Sexy, verlegen, aantrekkelijk, geïnteresseerd – het maakt niet uit welke emotie je wilt uitbeelden of moet uitbeelden – met de ogen kun je veel meer doen dan je denkt.

Word een model: Poseertrucs

Fotografie & Poseren

Fotografie maakt deel uit van het dagelijks leven van de modellen – met elke klik van de camera moet je in staat zijn de pose te veranderen. De fotograaf gaat ervan uit dat de modellen weten hoe ze met gebaren en gezichtsuitdrukkingen moeten omgaan. De bank als opnamelocatie – Lutz geeft instructies over hoe de meisjes moeten poseren. Of je nu alleen bent, met z’n tweeën of in een grotere groep. De meisjes moeten erin slagen een pose aan te nemen met de keu van Lutz. U creëert een bijzondere flair zodra u een verhaal verzint voor de opname, waardoor u de verschillende poses gemakkelijker kunt laten zien.

Specialiteit poseren

In-between – de beweging of het praten tijdens het poseren, geeft de fotograaf veel materiaal. Iedereen kent de typische poses, maar het wordt individueler zodra je begint te handelen tijdens het fotograferen. Men zegt dat 98% van de tussenliggende poses nutteloos zijn, maar de 2% van de foto’s worden perfecte beelden voor de fotograaf. Op een langere shoot, krijgen modellen vaak lege ogen. Welke pose ook, de ogen zien er altijd hetzelfde uit. De truc is om naar de vloer te kijken elke keer als je opkijkt om je blik te veranderen naar de camera. Een foto wordt vaak spannend – zodra de gulden snede bestaat. Zodra de pose niet langer stijf en recht is – maar zachter wordt door coördinatie van benen of handen of er anders uitziet dan gewoonlijk – creëer je een extravagante shoot!

Mode presenteren tijdens de shoot

Bij modeshoots gaat het niet direct om de modellen, maar om het product, zoals een tas, jas of pet. Vooral ervaren modellen weten het product goed in scène te zetten. Vaak hebben designer stukken logo’s of zakjes of andere patches die de fotograaf moet fotograferen. Catalogi of online winkels tonen meestal foto’s in staand formaat. Dus de ruimte bij de shoot is beperkt. Oefenen – Je spiegel in je kamer is je beste vriend. Je kunt poses oefenen voor de spiegel. Hoe meer poses je leuk vindt, hoe beter je voor de fotograaf zult staan. Testshoots zijn in het bijzonder geschikt om te oefenen en uit te proberen welke pose het beste is.

Modellentraining: catwalk oefeningen & tips voor beginners

Catwalk

Verover de catwalks! Elegant lopen is niet zo gemakkelijk. Vooral als je 12 cm hoge hakken draagt. Wat er voor een toeschouwer bij een modeshow ontspannen en goed georganiseerd uitziet, is achter de schermen stressvoller dan je zou denken.

Choreografie

Meestal zijn er choreografen voor modeshows die de modellen tot op de seconde nauwkeurig uitleggen wat er op de catwalk gaat gebeuren. Vooral bij hoge modeshows dragen de modellen niet slechts één outfit op de catwalk. Backstage moeten de modellen zich omkleden en aanpassen aan een nieuwe choreografie.

Basisregels

  • De rechterschouder kruist de rechterschouder van het andere model – ongeacht of de catwalk smal of breed is
  • De eerste stap op de catwalk is altijd naar rechts
  • Als je weggaat, zet je eerst je rechtervoet terug
  • Vooraan op de catwalk staan is een voordeel, want de persfotografen hebben tijd nodig om een foto van u en de outfit te nemen.
  • Tact is erg belangrijk in deze industrie, anders kun je de choreografie veranderen en dat kan iedereen uit zijn spel brengen.

Waar anders kan een model werken?

Het betekent niet dat een model er alleen goed uit hoeft te zien op foto’s. Degenen die op internationaal niveau willen werken, worden ook geboekt voor high fashion shows, road shows, beursevenementen of showroompresentaties.

3 belangrijkste tips voor beginners

  • Hou van jezelf #1
  • Werk aan je charisma #2
  • Wees in het moment bij alles wat je doet #3

Met Lutz Marquardt heeft u de ideale partner gekozen, die u de nodige know-how en actieve ondersteuning kan bieden. Of het nu gaat om de catwalk of de presentatie van kleding en accessoires, hij heeft altijd wel een paar goede tips voor je.