Bak wat de pot schaft! Britta het bakmeisje in interview

Britta is een gepassioneerde bakker en heeft haar eigen blog, Backmädchen 1967, waar ze verschillende bakrecepten deelt, van taarten en broden tot desserts en gebak. Met de focus op eenvoud en het gebruik van gemakkelijk toegankelijke ingrediënten is Britta’s blog de plek voor iedereen die heerlijke baksels wil maken.

Succes met bakken: Britta is adviseur nummer 1

In dit interview deelt Britta haar tips en trucs voor succesvol bakken met gist en geeft ze waardevol advies voor beginners. Je krijgt ook waardevolle inzichten in haar absolute favoriete recepten en bakbenodigdheden die ze niet zou willen missen. Wees nieuwsgierig!

Meer inhoud van Britta:

Van A-Z: Appel tot citroentaart

FIV: Misschien kun je jezelf kort in je eigen woorden voorstellen, zodat onze lezers een indruk van je kunnen krijgen. Wie ben je en wat maakt je bijzonder?

Britta: Hallo, ik ben Britta, 55 jaar oud en kom uit het mooie NRW. Ik ben gelukkig getrouwd, moeder van een dochter en een zoon, die nu volwassen zijn en hun eigen weg gaan. Mijn blog Backmaedchen 1967 gaat helemaal over bakken.

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

Je vindt er alles van (A) appeltaart tot (Z) citroentaart, brood en broodjes, eenvoudige taarten en desserts, zoet en hartig, koekjes en zo, gebak uit verschillende landen en eettrends.

Ik vind het belangrijk dat de recepten eenvoudig en ongecompliceerd zijn en ingrediënten bevatten die je bijna altijd in huis hebt of die makkelijk te krijgen zijn. Een kleine specialiteit zijn de recepten met Lievito Madre, waarin een deel van de toch al weinig gebruikte gist in mijn gistdeegrecepten weer wordt gereduceerd en vervangen door deze gist.

Zo is het allemaal begonnen: In oma’s keuken

FIV: Vertel eens – wanneer is je liefde voor bakken ontstaan en hoe ben je ermee begonnen, wat fascineert je eraan?

Britta: De basis werd gelegd in mijn kindertijd, ik groeide op in een huishouden met meerdere generaties en bracht veel tijd door met mijn oma in de keuken. Mijn oma had zelf een passie voor bakken. Ik mocht haar vaak helpen en we bakten samen, wat altijd een hoogtepunt voor me was.

Voor mij is bakken super ontspannend en een leuke afwisseling van het vaak stressvolle dagelijkse leven.

FIV: Je maakt zelfs je eigen recepten en verandert recepten naargelang je individuele ideeën. Zijn er bepaalde basisprincipes die je moet kennen om zulke experimenten tot een succes te maken of zou je zeggen “doe het gewoon”?

Britta: Natuurlijk heb je wat ervaring nodig, maar dat komt met de frequentie van het bakken en dan kun je het ook “gewoon doen”. Ik zeg altijd dat het beter is om te proberen dan om te leren, en een beetje creativiteit hoort er ook bij.

Gistdeeg: als diva’s deeg worden

FIV: Ik ben vooral geïnteresseerd in bakken met gist. Voor veel mensen is het altijd een verrassing of het deeg gerezen is. Wat zijn de belangrijkste tips die je een beginner zou geven?

Britta: Gistdegen zijn altijd kleine diva’s, het is zeker belangrijk dat de vloeistof waarin je de gist oplost, zoals water of melk, niet te heet is, want dan sterven de gistculturen af en rijst het deeg niet meer. De vloeistof moet een temperatuur hebben tussen 30 °C en 35 °C.

De gist mag ook niet op elkaar liggen, of je nu verse gist of droge gist gebruikt. Als je geen keukenmachine hebt, kun je het gistdeeg ook met de hand kneden, maar dit vereist doorzettingsvermogen, omdat het met een keukenmachine veel gemakkelijker gaat.

Kneed voor alles wat je waard bent

Een gistdeeg moet in ieder geval goed gekneed worden, wat wel 10 minuten kan duren. De sleutel hier is om niet te weinig te kneden, anders heeft het deeg geen structuur en wordt het niet luchtig, maar ook niet te veel kneden, waardoor de structuur weer verloren gaat, want dan zal het deeg uitdijen en plat blijven.

Het afgewerkte deeg moet goed afgedekt rijzen op een warme plaats (ongeveer 32 °C) tot het in omvang verdubbeld is. Je moet ook oppassen dat je niet te lang op een hoge temperatuur bakt, want dan wordt het gistdeeg uiteindelijk droog.

Ingrediënten van goede kwaliteit zijn erg belangrijk voor mij, ik gebruik voornamelijk biologisch meel voor mijn baksels of ik maal het meel zelf met mijn graanmolen. Voor suiker gebruik ik soorten zoals rietsuiker, witte suiker, vanillesuiker en poedersuiker.

Opgelet! De meest voorkomende fouten

FIV: Nu staat niets een perfect gistdeeg meer in de weg. Wat zijn volgens jou de meest voorkomende fouten bij het werken met gist?

Britta: Dit zijn de fouten die volgens mij vaak worden gemaakt:

  • De vloeistof waarin de gist is opgelost is te heet.
  • De gist is te oud
  • Het deeg was niet lang genoeg gekneed.
  • Het deeg heeft niet lang genoeg gerust.

FIV: Wow, dat zijn veel dingen om rekening mee te houden. Welk type gist raad je aan en hoe kun je die het beste bewaren voor een maximale houdbaarheid?

Britta: Ik gebruik voornamelijk verse gist, ik ben geen grote fan van droge gist, ik bewaar de verse gist in de koelkast.

Knapperige broodjes: Het perfecte recept

FIV: Laten we nu eens afstappen van gist. Wie houdt er niet van vers brood of zelfs warme, knapperige broodjes bij het ontbijt? Kun je ons de ingrediënten voor het perfecte brood vertellen en misschien zelfs een geheime tip?

Britta: Het Franse stokbrood is een van de populairste recepten op de blog, je hebt niet veel ingrediënten nodig en toch krijg je een heerlijk brood dat je kunt eten met hartig en zoet beleg.

  • 500 g stokbroodmeel T65 of bloem type 550
  • 290 g Koud water
  • 100 g Tarwe zuurdesem
  • 10 g Zout
  • 5 g Verse gist

Het juiste gereedschap & favoriete gebakjes

FIV: Zijn er bepaalde gereedschappen of keukenmachines waar je niet zonder zou willen?

Britta: Ik zou niet zonder mijn keukenmachine, de Ankarsrum, willen, omdat die mijn brood- en broodjesdeeg kneedt en mijn cakebeslag mengt.

FIV: Tot slot zou ik het graag willen weten: Welk gebakje is je absolute favoriet op dit moment en kun je ons vertellen of je de voorkeur geeft aan zoet of hartig?

Britta: Oef… nu wordt het moeilijk voor mij, eigenlijk heb ik verschillende favoriete gebakjes, bijvoorbeeld mijn knapperige zondagse broodjes met zuurdesem, die superlekker zijn en heel snel te maken, of de Fougasse, een heerlijk bijbrood dat ook heel populair is bij mijn vrienden.

Voor zoet gebak zijn dat mijn kaneelbroodjes met roomkaasglazuur of de appelkwarktaart met crumble. Dat zijn zeker de gebakjes waar hier veel vraag naar is. Ik zou zeggen dat mijn voorkeur voor beide hetzelfde is, ik hou van zoet maar ook van hartig.

Hier is weer een overzicht van de recepten:

FIV: Bedankt voor je waardevolle tips en de boeiende inzichten in je werk!

Meer inhoud van Britta: