Uw eigen flat kopen – procedure, kosten, voordelen & nadelen

Uw eigen flat kopen – Zodra u uw eerste eigen flat betrekt, is het voor de meeste mensen huur, huur, huur. Elke maand gaat u vele uren werken om het grootste deel ervan te besteden aan de volgende huur die aan het begin van de maand verschuldigd is. Het is geen wonder dat veel jongeren zo snel mogelijk beginnen na te denken over het kopen van een flatgebouw.

Een condominium kopen – Wat moet u overwegen?

Het kopen van een onroerend goed brengt vele voordelen, maar ook nadelen met zich mee. Bij het woord eigendom denken de meeste mensen het eerst aan het klassieke vrijstaande huis. Maar condominiums kunnen ook een interessant alternatief zijn. Als u erover nadenkt of het voor u zinvol kan zijn om een condominium te kopen, dan moet u zeker tot het einde bij dit artikel blijven. Wij vertellen u niet alleen de voor- en nadelen van het kopen van een condominium, maar leggen u ook de noodzakelijke vereisten en het proces uit.

Voordelen

Voordat u begint na te denken over de voorwaarden en het proces, vraagt u zich meestal eerst af: Wat zijn voor mij de voordelen van het kopen van een onroerend goed? Het antwoord op deze vraag hangt af van verschillende factoren. Als u al eerder in een huurflat heeft gewoond, dan heeft u de volgende voordelen:

1. geld in het dagelijks leven & bescherming op oudere leeftijd

Als u genoeg geld hebt gespaard om een flat te kopen, bent u vrijgesteld van maandelijkse huurbetalingen. Dat betekent dat u elke maand veel meer geld hebt om aan andere dingen uit te geven. Of het nu gaat om een vakantie of twee, naar een restaurant gaan, of speciale evenementen, het leven kan gevarieerder zijn zonder huur te moeten betalen.

Wanneer u uw appartement in termijnen afbetaalt, kijkt u uit naar de mogelijkheid om uw zuurverdiende salaris op een bepaald moment te sparen en aan iets anders te besteden. Meestal gaat het om een levenslange droom die moet worden vervuld, zoals een dure auto van hoge kwaliteit of een vakantiehuis.

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

Het is niet ongewoon dat ouderen zich in een situatie bevinden waarin zij, na een leven lang hard werken en eindelijk de tijd hebben om te reizen, niet over voldoende pensioen beschikken om hun dromen te verwezenlijken. Als zij in een flatgebouw wonen, zijn zij bevrijd van de huurlast en kunnen zij hun pensioen in leuke dingen investeren.

 • Geen maandelijkse huur betalen
 • Meer geld voor leuke dingen in het leven
 • Sparen voor de droom van het leven
 • Behoud van de oude dag – het pensioen aan andere dingen besteden

2. niet bang voor problemen

Als u een flatwoning huurt, moet u er altijd van uitgaan dat uw verhuurder uw flatwoning als koopwoning zal laten registreren. Hoe de situatie zich ook voordoet, de kennisgeving komt vaak als een schok voor de huidige huurders. Geen wonder, want deze melding betekent stress. U moet zo snel mogelijk een nieuwe huurflat vinden die niet alleen betaalbaar is, maar ook de juiste ligging heeft en aan andere criteria voldoet.

Als u een eigenaar bent, hoeft u zich hier echter geen zorgen over te maken. Niemand kan je eruit schoppen, want alleen jij beslist hoe lang je in je flat wilt blijven. Zelfs als u besluit dat u wilt verhuizen, kunt u uw appartement blijven verhuren en tegelijkertijd geld verdienen.

 • Geen angst voor uitzetting door huisbaas
 • Geld verdienen door te huren is mogelijk

3. keuzevrijheid

Als het gaat om de inrichting van een huurflat, zijn er vaak voorschriften die van meet af aan door de verhuurder zijn vastgesteld. Hoewel het is toegestaan de muren te verven of de vloerbedekking te veranderen, mag niets worden veranderd aan de structuur van het gebouw. Dus als u een muur wilt verwijderen of iets wilt laten verbouwen, is dat niet zonder meer mogelijk.

Maar als het uw eigendom is, zijn er geen grenzen aan uw creativiteit. U kunt uw flat inrichten zoals u dat wilt en u volledig op uw gemak voelen.

 • Creativiteit zonder grenzen
 • Hoge feel-good factor

Nadelen

Ondanks de vele voordelen, is het ook belangrijk om de negatieve kant van het kopen van een condominium in overweging te nemen. Hier hebben wij twee nadelen voor u die u niet mag negeren bij het nemen van uw beslissing.

1. administratieve uitgaven

Een flat betekent zorg. Het maakt niet uit of u uw flat zelf betrekt of dat u besluit hem te verhuren. Vanaf nu is er geen huisbaas meer die verantwoordelijk is voor het onderhoud van de flat. Dit betekent dat je zelf voor alles moet zorgen. Als u zelf verhuurder bent, moet u altijd beschikbaar zijn voor uw huurder. U zult moeten betalen voor het onderhoud van uw flat.

 • Flat heeft onderhoud nodig
 • Verhuurder moet aanspreekbaar zijn voor huurders

2. buren

Een groot nadeel van het kopen van een condominium zijn de buren. Je kunt natuurlijk het geluk hebben dat je de ideale buren hebt, die je nooit lastig vallen en naar wie je altijd uitkijkt om de volgende keer weer tegen te komen. Helaas is dit niet vaak het geval. Als je pech hebt, komen de buren bij je wonen nadat je de flat hebt gekocht en je kunt niet goed met ze opschieten. Helaas heeft u vaak geen recht op medezeggenschap.

 • Geen garantie voor aangename buren

Zoeken naar condominium: Particulier of makelaar?

Als u besluit op zoek te gaan naar een condominium, moet u zich vooraf belangrijke vragen stellen. Een van deze belangrijke vragen is of u uw appartement privé wilt zoeken of een makelaar in de arm wilt nemen. Veel mensen verwerpen het idee van het gebruik van een makelaar meteen, omdat wordt aangenomen dat het gebruik van een makelaar automatisch hoge kosten met zich meebrengt. In sommige gevallen is dit echter een misvatting. Als u de voor- en nadelen van het inschakelen van een makelaar nader wilt bekijken, hebben wij een interessant artikel voor u.

Kosten voor de aankoop

Maar hoe zijn de kosten voor een condominium eigenlijk opgebouwd? Uit welke bestanddelen bestaat de prijs die u voor een flatgebouw betaalt? Er zijn verschillende factoren die de aankoopprijs van een flat beïnvloeden. Een van de belangrijkste factoren is de stad. Is het een populaire stad waar veel mensen willen wonen, of is het eerder een onbekende kleinere stad? Hoe populairder de stad, hoe hoger de vastgoedprijs meestal zal zijn. Ook de ligging binnen de stad speelt een rol. Direct in het centrum wonen, dicht bij bezienswaardigheden, winkels en de drukte, is meestal duurder dan een appartement aan de rand.

Een andere belangrijke factor is de staat van de flat. Wanneer is de flat voor het laatst gerenoveerd, welke waardeverhogende elementen zijn er aangebracht? Als er schade is aan de flat, zal dit ook de prijs beïnvloeden. Daarom is het altijd zinvol om het interieur van een flat onder de loep te nemen.

Vooral als u kiest voor een flat aan de rand van een grote stad, is het des te belangrijker dat er goede vervoersverbindingen zijn. Als dit het geval is en u met de auto binnen korte tijd in het stadscentrum kunt zijn, heeft dit ook een waardeverhogend effect. Niet iedereen die besluit een flatgebouw te kopen, heeft automatisch een auto. Nog afgezien van het feit dat veel mensen ook afhankelijk zijn van het openbaar vervoer als hun auto stuk gaat. Goede vervoersverbindingen zorgen er ook voor dat de waarde van uw eigendom stijgt.

Op de onroerend-goedmarkt zijn er altijd gebruikelijke plaatselijke prijzen waaraan een onroerend-goedprijs is georiënteerd. Afhankelijk van hoeveel vergelijkbare eigendommen in uw omgeving waard zijn, heeft dit ook invloed op de prijs. Dus als u echt een condominium wilt kopen, maar niet veel geld hebt, kan het de moeite waard zijn om te kijken in een regio die niet zo populair is.

Zoals u ziet, zijn veel verschillende factoren van invloed op de prijs van een woning. Als u beperkte financiële middelen hebt, kunt u de punten doorlopen en overwegen welke punten op deze lijst voor u niet zo belangrijk zijn. Als u met uzelf een compromis kunt sluiten, kan dit een positief effect hebben op de prijs van het onroerend goed.

 • Stad
 • Goede vervoersverbindingen
 • Ontwikkelde infrastructuur
 • Regionale vastgoedmarkt
 • Toestand van de flat

Financiering van een condominium

Welke financieringsmodellen zijn er eigenlijk? Deze vraag is vooral belangrijk voor wie een appartement wil kopen, maar niet genoeg spaargeld heeft om het onmiddellijk te betalen. Wij hebben verschillende financieringsmodellen voor u gevonden, zodat u kunt overwegen of een van de mogelijkheden voor u geschikt is. De experts van IHV zullen het je vertellen: Condominium financiering.

Overzicht van woningtypes: Lijst

Op de vastgoedmarkt zijn er verschillende soorten constructies. Zowel op het gebied van flats als van huizen zijn er vele vormen en types volgens welke een woning wordt ontworpen. Deze zijn onderverdeeld in verschillende formaten. Wij hebben hier enkele van de meest voorkomende soorten huizen en flats op een rijtje gezet. U vindt meer informatie over het betrokken type onroerend goed in het desbetreffende artikel door op de desbetreffende link te klikken.

Overzicht flattypes: flat in oud gebouw via zolder naar kelder

De woningmarkt is zeer concurrerend en er zijn veel verschillende soorten woningen die bepaalde kenmerken hebben. In de betreffende artikelen vindt u definities en informatie over het betreffende type appartement, alsmede een lijst van mogelijke voor- en nadelen van het betreffende appartement.

De populairste steden in Duitsland

Baan of studie

Overal is er vraag naar flats. Condominiums zijn het populairst in de grote steden Berlijn, München en Hamburg. Geen wonder, want de meeste mensen zouden graag in een van de grote steden wonen. Hier hebben we een ranglijst voor u die de 10 populairste steden beschrijft. De Noord-Duitse havenstad Hamburg wordt altijd beschouwd als de populairste stad van Duitsland. Geen wonder dat de vraag naar woonruimte niet per se laag is. Zowel huurwoningen als flatgebouwen zijn hier erg in trek. Hamburg is niet alleen de thuishaven van het prachtige Alstermeer, maar ook van het warenhuisdistrict Speicherstadt en HafenCity. Maar waarom is dat zo? Waarom woont iedereen liever in de grote steden?

Meestal is het een van de drie redenen waarom mensen besluiten om naar een van deze steden te verhuizen. Een van deze redenen is de baan of de studie. Het kan heel snel gaan. Plotseling krijg je een beter betaalde baan aangeboden in een andere stad en sta je voor de vraag: moet ik verhuizen en mijn geboortestad verlaten? Voor de meeste mensen ligt het antwoord voor de hand, omdat een beter salaris je leven immens kan veranderen. Plotseling heb je geld voor iets waar je anders nooit van gedroomd zou hebben. Het geld voor een tweede gezinsvakantie per jaar, voor een nieuwe auto, of zelfs voor een maandelijks bezoek aan de schoonheidssalon.

Na de middelbare school hebben bijna alle afgestudeerden hetzelfde gevoel: ze verlaten hun vertrouwde omgeving en beginnen aan een nieuw avontuur. Hoewel voor velen vaak alleen een verblijf in het buitenland wordt gekozen, besluiten anderen hun studie in een geheel andere stad te voltooien. Want wat is de beste manier om onafhankelijk te worden? Precies, door je los te maken van je ouders en te leren op eigen benen te staan. Vaak is het niet alleen de scheiding van ouders die je voor je studie naar een andere stad doet verhuizen, maar soms wordt de gewenste studierichting alleen in een andere stad aangeboden, zodat je gedwongen bent te verhuizen.

Beste

Een andere reden die vaak verantwoordelijk is voor een verhuizing is liefde. Velen weten het, de partner is gedwongen naar een andere stad te verhuizen omdat daar een baanaanbod op hem wacht. Maar wat is de gruwel voor de meeste partnerschappen? Een lange-afstand relatie. Heel snel wordt de knoop doorgehakt en besluit men de partner te vergezellen. De zoektocht naar een huurflat of zelfs een condominium begint en stelt de meeste paren voor een moeilijke opgave. Het nieuwe leven in een van Duitslands populairste steden begint.

Nieuw leven

Veel mensen hebben al eerder in deze situatie gezeten. Niets in het leven gaat zoals je dacht dat het zou gaan. Het werk wordt steeds meer een last, oude vrienden blijken valse vrienden te zijn en in de liefde heb je altijd pech. Velen bereiken dan het punt waarop zij zeggen: Een nieuw begin is nodig. Alles wat men met het oude leven verbindt wordt vervangen, de flat wordt opgezegd, de baan opgezegd en het contact met oude vrienden en bekenden wordt volledig verbroken. Mensen kiezen ook graag een van de populairste steden van Duitsland voor een nieuwe start. Of het nu gaat om Hamburg of München, het zoeken naar een huurflat, een woning in vrije eigendom of een huis is in deze steden bijzonder moeilijk. Het is dan ook niet ongewoon dat veel mensen besluiten een makelaar in de arm te nemen. In dit artikel zult u ook de voordelen daarvan leren kennen.

Rangschikking van de meest populaire steden:

 1. Hamburg
 2. Dresden
 3. München
 4. Lübeck
 5. Freiburg
 6. Berlijn
 7. Potsdam
 8. Trier
 9. Weimar
 10. Düsseldorf

Tips: Stap voor stap naar een condominium

Heb je de voors en tegens voldoende afgewogen? Uw beslissing is genomen en u wilt de sprong wagen en een condominium kopen? Dan kunt u nu de precieze procedure te weten komen, zodat u zich voldoende kunt voorbereiden.

Aangezien het uitgeven van een som geld aan een appartement niet zomaar gebeurt, maar een belangrijke beslissing voor het leven is, is het belangrijk dat u zich voldoende voorbereidt. U moet dus eerst weten hoeveel geld u beschikbaar hebt en een passend financieringsplan uitwerken. Het is raadzaam hiervoor een deskundige te raadplegen, omdat hij of zij u kan informeren over mogelijke risico’s.

 • Opstellen van een financieringsplan

Als het resultaat van deze raadpleging goed genoeg is, kunt u op zoek gaan naar een geschikte woning. Nu kunt u beslissen: Zoekt u liever particulier naar een woning, of schakelt u liever een makelaar in?

 • Makelaar huren
 • Zoek en controleer eigendom
 • Kadastrale inschrijving, betaling en eigendomsoverdracht

Type woning – De verschillen

Nieuw gebouw of oud gebouw?

Als u op zoek bent naar een flat, houdt u zich ook bezig met de vraag of het zinvoller is een oud gebouw of een nieuw gebouw te zoeken. Kent u de verschillen tussen een oud en een nieuw gebouw? Correct, alle gebouwen waarvan de bouwvergunning is afgegeven na 30.06.1953 zijn nieuwe gebouwen. Er zijn echter veel andere verschillen. Het bijzondere aan oude gebouwen zijn de hoge kamers, imposante gevels, grote ramen en dubbele deuren. Nieuwe gebouwen daarentegen worden gekenmerkt door een moderne vormgeving. Wij hebben de voor- en nadelen voor u op een rijtje gezet, zodat u snel kunt beslissen wat voor u het meest geschikt is.

Nieuwbouw – Voordelen

Kiest u voor nieuwbouw, dan profiteert u van het feit dat u weinig bijkomende woonlasten hoeft te betalen, omdat de thermische isolatie sterk is verbeterd. In het algemeen kan worden gesteld dat voor nieuwe gebouwen meestal de nieuwste technologieën worden gebruikt. Als u besluit een nieuwe woning te laten bouwen, hebt u de mogelijkheid uw eigen wensen in het ontwerp te verwerken.

Oud gebouw – voordelen

Een van de grootste voordelen van een oud gebouw is onmiddellijk merkbaar wanneer men het betreedt. Een oud gebouw met een mooie voorgevel kan betoverend zijn. Je komt zo’n flat binnen en het plafond is erg hoog in tegenstelling tot nieuwbouw. Een hoog plafond in combinatie met een imposante kroonluchter kan lijken op een klein kasteel. Zelfs als u niet geïnteresseerd bent om uw oude flat imposant te maken, zijn er vele andere manieren om een oude flat te gebruiken. Omdat het plafond zo hoog is, zijn de meeste kamers bijzonder geschikt voor speciale loftbedden.