Welke kleren passen bij jou? Bereken het juiste figuurtype en style het optimaal

Welke kleren passen bij jou? In tegenstelling tot wat je zou denken, heeft het niet veel te maken met lichaamsgewicht en kledingmaat. Het zijn de verhoudingen die er toe doen. En deze kunnen niet worden veranderd, zelfs niet met een crash dieet of veel lichaamsbeweging. Ons figuurtype is van nature al bepaald. Peer, appel of sinaasappel – met een meetlint kom je er in een mum van tijd achter welke pluspunten je moet benadrukken en welke kleding je beter kunt weglaten. We zullen je laten zien hoe het moet! Met onze instructies voor het berekenen van uw figuurtype en onze tips over mode, accessoires en dergelijke, kunt u erachter komen wat het beste bij uw lichaamsvorm past.

Verschillende figuurtypes correct stylen

Eén ding vooraf: elk figuurtype heeft zijn voordelen. Of u nu lang en sportief androgyn bent of rond met een uitgesproken decolleté – met de juiste damesmode worden de individuele voordelen van elke vrouw onderstreept en komt het maximale van elk figuurtype naar voren. Het gaat er immers om onze chocoladekanten vakkundig te accentueren en zo de natuurlijke schoonheid van het silhouet te onderstrepen. Stijladvies maakt onderscheid tussen vijf verschillende lichaamstypen. U kunt hier zien welke dat zijn en wat u bijzonder goed staat.

A-type: brede heupen en smalle schouders

Als uw schouders smaller zijn dan uw bekken, dan bent u figuurtype A. Dit wordt ook vaak het perentype genoemd. Niet alleen je heupen zijn meer uitgesproken, maar ook je taille en billen. Het beste is om je te concentreren op je bovenlichaam. U kunt bijvoorbeeld in het oog springende accessoires dragen, zoals grote kettingen. Spannende topjes met kleurrijke of speelse motieven, felle kleuren of extravagante snitten zijn ook zeer geschikt. Hetzelfde geldt voor schoudervullingen en vleermuismouwen.

Richt de aandacht op je bovenlichaam

Vermijd lichtgekleurde broeken met grote achterzakken en versieringen, omdat deze vaak extra omvang toevoegen. Kies in plaats daarvan voor donkere broeken en rokken die recht gesneden zijn om je vrouwelijke silhouet te accentueren.

Hier zijn onze tips voor het A-type weer:

 • Opvallende, heldere topjes met motieven en spannende snitten
 • Donkere, recht gesneden broeken en rokken

H type: gelijke breedte heupen en schouders

Zijn je schouders en heupen even breed? Je hebt een iets kleinere buste en je taille is slechts lichtjes afgebakend? Dan ben jij het rechthoekige H-type. Durf te spelen met je verhoudingen en geef je silhouet wat rondingen! Ga voor kleurrijke tops met veel versieringen zoals zakken, knopen en ritsen. Tunieken en losse blouses die over je bekken gaan zijn ook geweldig.

Speel met je verhoudingen en geef je silhouet wat extra rondingen

Vermijd recht gesneden topjes en smalle tailleriempjes. In plaats van uw topjes in uw broek te stoppen, zijn blouses en jurken in babydollsnit die elegant en zacht onder de buste vallen, geschikt.

Must Do’s voor het H-type:

 • Kleurrijke topjes met versieringen
 • Topjes die over de billen gaan

O Type: Slanke benen en een paar extra rondingen

Lange en slanke benen, een mollige borstkas, hier en daar wat feelgood pudding – zo wordt het O-type gekarakteriseerd. Bij de ronde lichaamsvorm is het de bedoeling het lichaam een beetje te rekken en zo het hele silhouet iets smaller te doen lijken. Lijkt jouw lichaam op het O-type? Dan kunt u het beste kiezen voor korte topjes met V-hals en een donkere broek met een iets hogere tailleband en een smalle snit. Het smalste deel van het lichaam bevindt zich vaak onder de buste, en daarom staan A-lijn jurken met een hoge taille u goed.

Rek uw lichaam optisch uit en laat het slanker lijken

Vermijd daarentegen te grote halskettingen, brede tailleriemen en kleurrijke topjes. Lichtgekleurde broeken moeten ook worden vermeden.

Een O-type zijn past het best bij je:

 • V-hals topjes
 • A-lijn jurken
 • Strakke broek met hoge tailleband

V type: Sterke schouders en smal bekken

Zijn je schouders breder dan je heupen? Heeft u een breed decolleté en slanke, lange benen? Dan ben je precies het tegenovergestelde van het A-type. De beste manier om de nadruk te leggen op je onderlichaam is door te kiezen voor broeken en rokken met opvallende patronen. Brede tailleriemen en recht gesneden jasjes, blouses en topjes staan u ook goed.

Concentreer je op je onderlichaam en benadruk je taille

Vermijd in plaats daarvan dunne spaghettibandjes, wijde mouwen en ruches, evenals strakzittende broeken.

Onze tip voor het V-type:

 • Strakke topjes met donkere kleuren
 • Brede taille riem
 • Heldere en opvallende broeken en rokken

X Type: Ronde rondingen en smalle taille

Je heupen en schouders zijn ongeveer even breed en je taille is erg gebogen? Dan heb je het X-type – ook bekend als het klassieke zandloperfiguur. Uw heupen, billen en borsten zijn rond, en uw armen en benen hebben vrouwelijke rondingen. Je moet de verhouding tussen je boven- en onderlichaam in balans houden. De beste manier om dit te bereiken is met korte topjes, getailleerde jassen en strakke jacks die uw figuur zachtjes omhelzen.

Onderstreep rondingen en hou de verhoudingen zo

Taillegordels zijn ook geschikt voor uw figuurtype en benadrukken uw vrouwelijkheid. Daarentegen moet u te dikke stoffen met wijde pofmouwen en te strakke broeken met grote achterzakken vermijden.

Het X type is het best gevleid:

 • Strakke jasjes die het figuur accentueren
 • Korte topjes
 • Taille riem
 • Getailleerde jasjes, jurken en blouses

Hoe bepaal ik mijn figuurtype?

Om te weten te komen wat uw figuurtype is, kunt u gewoon een meetlint nemen en uzelf opmeten. Maak je geen zorgen: je hebt geen formule nodig om je figuurtype te bepalen. Pak gewoon een stuk papier en een pen en schrijf je schouders, buste, taille en heupen op.

Dus moet je deze delen van het lichaam meten:

 1. Schouders
 2. Borst
 3. Taille
 4. Hip

Terwijl u het breedste deel van uw schouders, borst en heupen neemt, meet u het smalste deel van uw taille. Als u alle metingen hebt opgeschreven, kunt u aan de getallen zien welke delen van uw lichaam meer uitgesproken zijn en welke minder.

Is uw taille zeer rond of slechts lichtjes geprononceerd? Zijn je schouders breder dan je heupen of andersom?

Als u het precies wilt weten, kunt u het natuurlijk uitrekenen. Maar dat hoeft niet. Meestal verdeel je gewoon twee delen van het lichaam. De exacte berekeningen vindt u hier:

 • Figuur type A: heup/schouder > 1.05
 • Figuur type H: Taille / Schouder > 0.75
 • Figuur type V: schouder / heup > 1.05
 • Figuur type X: taille / heupen > 0.75

Gemengde types: Combineer de voordelen van twee lichaamstypes

Natuurlijk kan het gebeuren dat u kenmerken van verschillende figuurtypes krijgt. Maar dit is geen nadeel, het kan zelfs voordelig zijn. Op die manier kunt u tijdens het stijlconsult tips van beide figuurtypes in overweging nemen en zelf beslissen waar u zich het prettigst bij voelt. Dit is ook het geval met zangeres Adele, die niet alleen figuurtype O, maar ook figuurtype X kan worden toegewezen.