Verhuur of verkoop van onroerend goed. Zo werkt het: Vind een makelaar

Veel mensen hebben hier de hele schooltijd naar uitgekeken. Iedereen wil de grote stap nemen en eindelijk verhuizen. Maar als het zover is, zijn er veel dingen die je moet uitzoeken om alles te laten verlopen zoals je het je had voorgesteld. Het belangrijkste wat je in deze situatie nodig hebt is steun. Steun van ouders, steun van vrienden en ook steun van professionals. Het is vooral praktisch als je zelf bijna nergens omkijken naar hebt.

Het vinden van een makelaar – waar moet je op letten

Vooral als je nog jong bent, kom je niet meteen op het idee om een makelaar te zoeken, omdat men ervan uitgaat dat je je dat toch niet kunt veroorloven. Deze houding moet niet altijd vanaf het begin worden aangenomen, want er zijn situaties waarin de koper of huurder niets hoeft te betalen. Maar hoeveel kost het eigenlijk om een makelaar in te huren? Wat zijn de vereisten voor het inhuren van een makelaar? Waar moet je vooral op letten? Wat zijn de verschillen? Wat zijn de argumenten voor het inschakelen van een makelaar? Wij hebben al deze vragen voor u beantwoord in dit artikel in de gids.

Kopen, verkopen en investeren – Vastgoedgids

U kunt meer te weten komen over onroerend goed in het Real Estate Magazine.

Lukinski Villas

Germany - Spain - USA

Het inhuren van een makelaar – Wat spreekt voor

Allereerst vraagt u zich waarschijnlijk af of het wel zin heeft om een makelaar in de arm te nemen. Hier hebben wij enkele argumenten op een rijtje gezet die u wellicht kunnen overtuigen. Vooral als u een pand wilt verkopen waarmee u een emotionele band heeft, is het zinvol een makelaar in de arm te nemen.

1. tijd besparen

Of u nu een woning wilt kopen, verkopen, huren of verhuren, als u een makelaar inschakelt voor uw belangen, bespaart u enorm veel tijd. Tijd die u anders zou hebben besteed aan het zoeken naar een potentiële koper of een pand, kunt u besteden aan ontspanning aan het meer of in de ijssalon. Agenten slagen erin kopers en verkopers en huurders en verhuurders bijzonder snel bij elkaar te brengen omdat zij beide partijen vertegenwoordigen en dus over veel contacten beschikken.

2. ervaring & groot netwerk

Als je een goede makelaar hebt gevonden, zal hij of zij al ervaring hebben. Dit betekent dat zij ook op de hoogte zijn van de huidige juridische situatie en de nodige documenten voor u kunnen samenstellen. Bovendien is een makelaar bekend met de markt en weet hij welke verkoop- en huurprijzen passend zijn. Het zal niet lang duren om een geschikte koper of verkoper te vinden via hun bestaande netwerk van verkopers en kopers.

3. minder stress

Wanneer u een makelaar inhuurt, hoeft u zich niet over veel zorgen te maken. Zij zorgen meestal ook voor het contact met de klant, zodat u niet te maken krijgt met vervelende vragen of onderhandelingen. Niet alleen bent u gedekt tegen alle risico’s, maar het bespaart u ook een hoop stress en u kunt zich concentreren op andere belangrijke dingen in uw leven.

4. een goede prijs

Wat is er vervelender dan je eigen eigendom te verkopen tegen een lagere prijs dan het eigenlijk waard zou zijn? Dit is een cruciale reden waarom u een makelaar zou moeten inhuren. Makelaars kennen de marktwaarde en kunnen de waarde van een onroerend goed dus goed inschatten. U krijgt gegarandeerd de best mogelijke prijs voor uw eigendom. Vooral als u emotioneel gehecht bent aan het onroerend goed, is dit voor velen een manier om beter met de situatie om te gaan, want als u emotioneel gehecht bent aan een onroerend goed, bent u geneigd de prijs te overschatten en uiteindelijk helemaal niet te verkopen.

Taken van een vastgoedmakelaar – van de schatting tot de overdracht van het onroerend goed

Een makelaar heeft veel verschillende taken die u anders zelf zou moeten uitvoeren. Juist daarom is het bijzonder prettig om alle taken over te dragen aan een deskundig persoon en uzelf alle stress te besparen. De taken van een vastgoedmakelaar variëren van een eerste consult tot de oplevering van het onroerend goed. Deze taken omvatten:

  • Voorbereiding van exposé + foto’s
  • Taxatie van onroerend goed
  • Raadplegen
  • Aankoop van alle documenten
  • Vaststellen van een doelgroep
  • Het uitvoeren van rondleidingen
  • Onderhandelingen
  • Controle van de kredietwaardigheid van de koper
  • Sluiting van het contract + notariële akte
  • Object overdracht

Ook interessant:

De kosten – makelaarskosten, commissie & kopersprincipe

Als u na deze argumenten tot de beslissing bent gekomen om een makelaar in de arm te nemen, is het volgende waarin u waarschijnlijk geïnteresseerd zult zijn, de kosten. In de regel zijn de kosten altijd gebaseerd op de gebruikelijke marktvoorschriften. Naargelang het om een verhuur of een verkoop gaat, verschillen de voorschriften.

De term makelaar wordt door de meeste mensen onmiddellijk geassocieerd met hoge kosten. Maar dit is vaak een misvatting, vooral als het om huren gaat.

Verkoop – Verschillende regelingen in de federale staten

De makelaarskosten zijn vrij onderhandelbaar. Ze zijn meestal tot 7,14% voor een uitverkoop. Er zijn geen vaste regels voor de verkoop van een eigendom. In de federale staten zijn er verschillende regels voor wie de makelaarskosten betaalt. Er zijn verordeningen die bepalen dat de vergoeding wordt verdeeld tussen de koper en de verkoper en andere verordeningen die bepalen dat de makelaarskosten door de koper worden betaald.

Verhuur – Het koper principe

Sinds 2015 is het “Bestellerprinzip” van toepassing op huurappartementen, wat betekent dat de bemiddelingskosten altijd door de klant worden betaald. In de regel is dit de huisbaas. De courtage die in geval van succes kan worden aangerekend, is niet bij wet vastgesteld. Het is bijzonder gebruikelijk dat twee netto koude huren en BTW in rekening worden gebracht. Als de makelaarskosten door de verhuurder worden betaald, is het voor flatjesjagers bijzonder interessant om via een makelaar een flatje of huis te vinden, omdat alles correct wordt afgehandeld en er toch geen extra kosten zijn.

Vind een makelaar – beoordelingen, website & persoonlijkheid

De beslissing is genomen en u bent op zoek naar een goede makelaar die u zo snel mogelijk op uw bestemming brengt? Dat is niet zo gemakkelijk. Om het geheel te laten werken, zijn er een paar dingen die u in gedachten moet houden. Wij hebben een aantal tips voor u op een rijtje gezet.

Website

Of u verder moet kijken naar de geschiktheid van een makelaar kunt u in de eerste plaats aflezen aan hun aanwezigheid op internet. Welke website ziet er professioneel uit en wat wordt er aangeboden? Is de website overzichtelijk? Zijn er eigendommen in de aanbieding in uw buurt? Als dit het geval is en de makelaar zich bezighoudt met onroerend goed in uw regio, kunt u ervan uitgaan dat hij of zij goed op de hoogte is van de prijzen die in uw regio gebruikelijk zijn.

Recensies

Goede makelaars hebben meestal veel mensen gelukkig gemaakt. Juist omdat het zoeken naar een goede woning of een geschikte huurder of koper zo moeilijk is, is de vreugde meestal extra groot als het gelukt is en een makelaar u in korte tijd aan succes heeft geholpen. De meeste cliënten uiten hun vreugde door een goede recensie te schrijven voor de betreffende makelaar. Het is daarom het beste om eerst wat onderzoek te doen op het internet en te zoeken naar een makelaar die zich onderscheidt met positieve recensies. Aanbevelingen van vrienden of kennissen in uw omgeving kunnen u ook helpen.

Vragen, vragen, vragen

Een goede makelaar is blij met elke vraag die gesteld wordt. Vooral als de agent veel ervaring heeft, worden hem of haar waarschijnlijk dagelijks de meeste vragen gesteld en heeft hij of zij dus meteen het juiste antwoord. Vraag hem of haar of hij of zij op de hoogte is van de huidige marktsituatie. Vooral als hij of zij bekend is met de huidige situatie van uw woning, is de kans groot dat hij of zij het beste uit uw situatie zal halen.

Commissie verduidelijken

Een goede makelaar zal de kwestie van de commissie vanaf het begin met u bespreken. Bovendien wordt de tussen u gesloten overeenkomst, met inbegrip van de makelaarscourtage, schriftelijk vastgelegd, zodat er geen geschillen kunnen ontstaan. Probeer het onderwerp nooit uit de weg te gaan, want het is van groot belang dat de hele zaak geen groot probleem wordt.

Persoonlijkheid

Of u nu een woning huurt of verkoopt, het is belangrijk dat u goed kunt opschieten met uw makelaar, aangezien het meestal een proces is dat enkele weken of zelfs enkele maanden duurt. Als u op dezelfde golflengte zit met uw agent, zult u minder aarzelen om speciale verzoeken of vragen te stellen.

Controleer de ontmaskering

Het exposé is het beslissende verkoopdocument. Om na te gaan of de makelaar veel moeite doet voor zijn klanten, kunt u een afgewerkt exposé laten zien en dan weten hoe uw toekomstig exposé eruit zou zien. Als het netjes en compleet is, dan zou deze makelaar wel eens de juiste voor u kunnen zijn.