Verkoop van een appartement – procedure, vinden van een koper & taxatie

Verkoop van een condominium – Er zijn vele manieren om eigenaar van een condominium te worden. Wanneer jonge mensen een flat bezitten, is de reden meestal een erfenis. Maar er zijn ook andere mogelijkheden, aangezien sommige jongeren ervoor kiezen om een condominium in termijnen te betalen in plaats van hun geld te besteden aan maandelijkse huur. Beide gevallen brengen verschillende voor- en nadelen met zich mee.

Verkopen van onroerend goed: Dit is wat u in gedachten moet houden

Wie besluit zijn flatgebouw te verkopen, staat voor een aantal taken. Wij hebben de belangrijkste zaken waarmee u rekening moet houden in dit artikel voor u op een rijtje gezet. Van de schatting tot de overhandiging van het eigendom, alles is inbegrepen.

Procedure en planning van de verkoop van de flat

Bij het plannen van de verkoop van een condominium moet met een aantal zaken rekening worden gehouden. Naast de klassieke documenten, waarin het appartement niet verschilt van de eigen woning, zijn nog andere documenten en bewijzen nodig. Dit is vooral belangrijk als het gaat om een verhuurd condominium of een vereniging van eigenaren als investering.

Er zijn documenten die bijzonder belangrijk zijn en die u zeker moet krijgen: Het uittreksel uit het kadaster, dat duidelijkheid geeft over uw eigendom.

Indien u daarentegen nog steeds de flat afbetaalt en de bank in het kadaster is opgenomen, dient u vóór de geplande verkoop met de bank te overleggen en de resterende aflossing uitvoerig te bespreken. Een plattegrond is absoluut noodzakelijk en het bewijs van brandverzekering, de bouwbeschrijving en het energiecertificaat zijn eveneens van enorm belang.

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

Indien u een beroep wilt doen op een makelaar voor de verkoop van het appartement, kunt u eisen dat de koper de commissie betaalt, overeenkomstig de wetgeving. In het geval van huren, draagt u als eigenaar de kosten. Dit maakt de beslissing tussen het verkopen van een condominium en het verhuren ervan veel gemakkelijker.

Wanneer u particulier verkoopt, is het belangrijk om hulp te vragen. In de regel zult u een notaris, een advocaat en een belastingadviseur nodig hebben om u te adviseren over financiële verliezen als gevolg van gederfde belastingbesparingen. Aangezien ook de marktwaarde moet worden geschat, zult u ook een taxateur of deskundige nodig hebben.

Het komt erop neer dat de kosten voor individueel opgedragen diensten voor de verkoop van het condominium hoger zijn dan wanneer u zou besluiten rechtstreeks met een makelaar samen te werken en voor alle diensten uit één bron zou kiezen. U moet de verkoop van het condominium voordelig plannen en berekenen hoe u het best geld kunt besparen, zo weinig mogelijk tijd hoeft te besteden en niet voor elke dienst naar een ander contactpunt hoeft te gaan.

De waardering

Om een eerlijke prijs voor uw appartement te krijgen, is het belangrijk dat u van tevoren de reële waarde bepaalt. Wat is er immers erger dan de geërfde flat van je ouders, waarin je je hele jeugd hebt doorgebracht en waaraan je de mooiste herinneringen hebt, te verkopen tegen een lagere waarde dan hij eigenlijk waard zou zijn. U zette uw eerste stappen in dit huis, bracht gezellige speelavonden door met het gezin of zocht zelfs de beste schuilplaatsen.

Als u emotioneel gehecht bent aan uw appartement, moet u overwegen of het niet het meest zinvol is een makelaar in te schakelen om de waarde van uw eigendom te bepalen. Er zijn veel verschillende factoren waarmee rekening wordt gehouden bij het bepalen van de waarde van een flat. De marktwaarde is de belangrijkste basis die moet worden vastgesteld.

Een koper vinden – tips & trucs

Vooral als u emotioneel gehecht bent aan een woning of al lang in een flatgebouw woont, is het voor velen belangrijk een koper te vinden die aan hun verwachtingen voldoet. Als de gehechtheid bijzonder sterk is, gaan sommigen zelfs zo ver te zeggen dat het appartement alleen aan familieleden of goede vrienden zal worden verkocht. Voor hen is het belangrijk om genoeg tijd te nemen om de juiste koper te vinden. Als u specifieke wensen hebt met betrekking tot de koper, moet u deze criteria vooraf met de agent bespreken.

Problemen met de verkoop

Het is natuurlijk niet altijd zo dat de verkoop van een flatgebouw vlot verloopt. Problemen kunnen zich op verschillende momenten in het hele proces voordoen. Om voorbereid te zijn op mogelijke problemen, moet u ons artikel lezen: Een condominium verkopen op de juiste manier! In dit artikel zul je leren over problemen zoals:

  • Onenigheid met beheerder
  • Verschillende eigenaars

Belastingen – Wat u moet weten over speculatiebelasting

Wat is het gezegde? In het leven krijg je niets gratis. Zelfs de verkoop van een condominium moet in vele gevallen worden belast. In dit artikel vindt u een bijzonder goede uitleg over welke gevallen dit zijn en welke belastingen u zult moeten betalen: Hoe speculatiebelasting vermijden! U zult zelfs leren hoe u kunt proberen speculatiebelasting te vermijden.

Mogelijke kosten

Bij de verkoop van een condominium wordt vaak gestreefd naar een prijs die vergelijkbaar is met de prijs die u ooit zelf voor het pand hebt betaald. Zodra de taxatie van het condominium is voltooid, rijst voor velen de vraag of er nog andere kosten zijn waarop men voorbereid moet zijn. Het is natuurlijk onmogelijk om te generaliseren over de kosten die gepaard gaan met de verkoop van een flat. U kunt echter wel een aantal van deze kosten verwachten:

  • Taxatiekosten door makelaar of andere deskundige
  • Speculatiebelasting
  • Vrijstellingskosten
  • Overige kosten voor makelaars in onroerend goed
  • Eventuele advertentiekosten, bijvoorbeeld voor het plaatsen van een advertentie in de krant

Ervaring met verkoop

Voelt u zich nog niet voldoende voorbereid op de verkoop van uw flatgebouw? Dan kan het nuttig zijn om te praten met familieleden of goede vrienden die al een condominium hebben verkocht. Vaak weten vroegere verkopers precies wat belangrijk is en hebben zij waardevolle tips voor u. Deze waardevolle tips kunnen u niet alleen veel tijd, maar ook geld besparen. Of het nu gaat om een aanbeveling voor het inhuren van een makelaar of tips over hoe je erachter kunt komen wie de beste potentiële koper zou kunnen zijn. – Veel geluk!

Kopen, verkopen en beleggen – Immobilien Magazin

U kunt meer te weten komen over onroerend goed in het Real Estate Magazine.

Vaak gestelde vragen vóór de verkoop van het appartement

Het is niet ongewoon dat er vragen rijzen wanneer u besloten hebt uw eigendom te verkopen. Wij hebben de meest gestelde vragen voor u op een rijtje gezet, zodat u zo snel mogelijk een antwoord op uw vragen vindt.

Wie betaalt de notariskosten bij de aankoop van een appartement?

Bij de verkoop van een huis of appartement zijn de diensten van een notaris verplicht. In de regel komen de kosten van de notaris bij de verkoop van een onroerend goed grotendeels voor rekening van de koper. Er zijn ook speciale overeenkomsten waarbij een deel door de verkoper en een deel door de koper wordt gedragen.

Wat is een verklaring van verdeling voor een condominium?

Een verklaring van verdeling is van bijzonder belang voor eigenaars die samen met anderen eigenaar zijn van een onroerend goed. In de verklaring van verdeling wordt precies aangegeven hoe het onroerend goed onder de eigenaars is verdeeld.

Wat is een certificaat van afzondering?

De vraag wat een certificaat van afzondering is, wordt keer op keer gesteld. Een afschermingsverklaring is een certificaat dat bevestigt dat een flatgebouw of een mede-eigendom voldoende is afgeschermd van andere woningen en kamers.

Wat is een bijzonder gebruiksrecht?

Het bijzondere gebruiksrecht is van belang voor eigenaars die samen met andere eigenaars eigenaar zijn van een onroerend goed. In een bijzonder gebruiksrecht wordt bepaald dat één eigenaar bepaalde delen van het gemeenschappelijk eigendom alleen mag gebruiken.

Welk percentage van de notariskosten?

Met name kopers zijn geïnteresseerd in de hoogte van de notariskosten die zij moeten verwachten. Notariskosten variëren altijd omdat ze gebaseerd zijn op de aankoopprijs van het onroerend goed. In de regel is dit 1,5 tot 2 procent van de aankoopprijs.

Hoeveel bedraagt de overdrachtsbelasting?

De overdrachtsbelasting wordt geheven op grond van de Wet op de overdrachtsbelasting. Wanneer een eigendom of een deel ervan wordt verkocht, wordt dit berekend en doorberekend aan de gemeenten.

Overzicht van woningtypes: Lijst

Op de vastgoedmarkt zijn er verschillende soorten constructies. Zowel op het gebied van flats als van huizen zijn er vele vormen en types volgens welke een woning wordt ontworpen. Deze zijn onderverdeeld in verschillende formaten. Wij hebben hier enkele van de meest voorkomende soorten huizen en flats op een rijtje gezet. U vindt meer informatie over het betrokken type onroerend goed in het desbetreffende artikel door op de desbetreffende link te klikken.

Flat types overzicht: Oud gebouw flat naar kelder

De woningmarkt is zeer concurrerend en er zijn veel verschillende soorten woningen die bepaalde kenmerken hebben. In de betreffende artikelen vindt u definities en informatie over het betreffende type appartement, alsmede een lijst van mogelijke voor- en nadelen van het betreffende appartement.