Diabolo vs BB stalen kogel voor CO2 pistool: Ervaringen met spitse kop, holle punt, terminiator & baracuda

Veel mensen die voor het eerst een CO2-pistool kopen, worden geconfronteerd met de vraag: Diabolo of BB-staalkogel? Wat is het verschil tussen de twee projectielen en kan ik ze voor elk pistool gebruiken? Vandaag willen we de verschillen tussen de diverse projectielen voor CO2 pistolen onder de loep nemen. De standaard voor CO2 pistolen zijn diabolo’s, met een diameter van 4,5 mm en een gemiddeld gewicht van 0,45 tot 0,6 gram. Maar voor we aan de diabolo’s beginnen, wil ik het met u hebben over BB stalen kogels. Waarom? Je moet één soort projectiel per wapen kiezen!

Stalen bal of diabolo? Penetratie, nauwkeurigheid en impulsmoment

Voor elk afzonderlijk wapen moet je een enkel projectiel kiezen. Dit is belangrijk omdat de loop van je wapen lichtjes gedraaid is. Als u de binnenkant van de loop van uw wapen zou bekijken, zou u spiraalvormige groeven zien. Deze groeven zijn er zodat een projectiel lichtjes wordt gedraaid wanneer het wordt afgevuurd. Deze lichte rotatie geeft het projectiel dynamische stabiliteit en verhoogt daardoor de nauwkeurigheid.

Deze groeven worden niet beschadigd door diabolo’s, omdat de diabolo door de groeven draait of wordt aangezet. Stalen kogels daarentegen zitten stijf in de loop en draaien niet rond. Bij elk schot van een stalen kogel, worden de groeven licht beschadigd. Hoe vaker u een stalen kogel in uw CO2-pistool schiet, hoe minder er van de spiraalgroeven in de loop zal overblijven. Als je dan diaboloprojectielen wilt afschieten, zal de nauwkeurigheid niet zo hoog zijn, omdat de projectielen geen impulsmoment meer krijgen tijdens het schot. Zonder rotatie, zakt de aërodynamische stabiliteit.

Zorg er daarom altijd voor dat je diabolos of stalen kogels voor elk wapen kiest!

De absolute standaard voor elk CO2 pistool is een diabolo met een diameter van 4,5 mm. Natuurlijk zijn er ook verschillende vormen en soorten diabolo’s, maar laten we, voordat we bij de verschillende soorten diabolo’s komen, eerst even kort kijken naar BB stalen kogels. Deze zijn altijd hetzelfde en verschillen alleen in de vorm van de legering of de coating. Er is nog een voordeel voor mensen met een allergie. Geen van beide beïnvloedt echter het gewicht of de wrijving van de lucht, en daarom is het verschillende uiterlijk slechts van optische aard, maar heeft geen invloed op het vlieggedrag of de nauwkeurigheid.

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

BB stalen ronde kogels kaliber 4.5mm

Voor velen klinkt een stalen bal nogal krijgshaftig en veel indrukwekkender dan een Diablo. In feite heb je echter nauwelijks merkbare effecten met een stalen kogel – integendeel, je schot is minder precies. In principe gedraagt een stalen kogel zich net als een diabolo. Maar niet helemaal, want diabolo’s hebben een veel preciezere baan door de eerder genoemde rotatie van het projectiel. Stalen kogels hebben geen rotatie en zijn daarom gemakkelijker beïnvloedbaar door invloeden van buitenaf en minder stabiel in hun baan. Dit vermindert de nauwkeurigheid van het richten met een paar procentpunten. Diabolo’s zijn dus beter dan stalen kogels.

Soorten stalen kogels: verkoperd, gegalvaniseerd en geelkoperd

De verschillende stalen kogels verschillen in legering en bekleding. Er zijn zowel verzinkte als koperen stalen kogels, maar ook stalen kogels met een messing coating. Het enige verschil hier is dat van optische aard en natuurlijk voor iedereen die allergieën heeft.

Magazine Het gebruik van stalen kogels is kostbaar

Stalen kogels zijn ook moeilijker in het magazijn te stoppen. Hoewel de randen van de diabolo’s je een relatief goede grip geven, zijn de kleine stalen kogeltjes relatief moeilijk te controleren. De meestal grote verpakkingen van 1.000 of 1.500 zijn dan ook relatief moeilijk te hanteren. Je moet 8 ballen hebben voor elk magazijn, en van de 8 ballen gaan er meestal een of twee verloren op de tafel. Het verzamelen van de ballen kan best moeilijk zijn! Dus als je nog nooit met stalen kogels hebt geschoten, moet je het waarschijnlijk bij diabolo’s houden, als kleine tip! Ze zijn nauwkeuriger, kunnen sneller worden gebruikt en zijn ontworpen voor luchtdruk of CO2.

Om ervoor te zorgen dat de stalen kogels geen blijvende indruk op u maken, gaan we meteen door naar het belangrijke onderwerp: diabolos!

Nog voor er CO2 capsules waren, waren er al luchtpistolen en luchtgeweren. Diabolos werden voor deze gemaakt. Luchtbuksen werden en worden bijvoorbeeld geladen door een bocht, die op zijn beurt een hydraulisch systeem aandrijft dat de lucht voor het schot samenperst. Door hun speciale vorm hebben diabolo’s een zeer rechte vliegbaan, draaien zij synchroon met de groeven van de loop en verzamelen zij voldoende lucht voor een stabiele en lange vliegbaan door de holte (gewicht besparend).

Laten we nu eens kijken naar de verschillende soorten diabolo en de vraag, maakt het verschil of ik platte, ronde of puntige diabolo’s gebruik?

Koop BB-staalkogels 4,5mm / 6mm goedkoop

Tijdens mijn laatste bezoek aan de plaatselijke wapenwinkel, was er precies één type, dus hier is mijn tip: Ebay. Hier kunt u BB stalen kogels goedkoop online kopen.

Stalen kogel 4,5 mm: Beste prijzen

 • 1.500 stuks Heckler&Koch stalen ronde kogel Hunter zwart voor 13,67: Heckler&Koch
 • Beste prijs – 2.000 stuks Noname zilver voor 8,99 Euro: Stalen kogel

Stalen kogel 6 mm: Beste prijzen

 • 1.000 stuks Umarex stalen ronde kogel zilver voor 8,99 Euro: Umarex
 • 3.000 stuks Walther stalen ronde bal Hunter goud voor 14,99 Euro: Walther

Diabolo’s voor CO2 pistolen en geweren

Diabolo’s zijn er in vele vormen. De absolute standaard is een diabolo met platte kop. Platte kop diabolo, dat klinkt in eerste instantie voor velen saai! Maar het is de meest effectieve standaard voor CO2- en luchtpistolen.

Diabolo 4,5 mm glad (ca. 0,48 g) als CO2-standaard

Het voordeel van een diabolo met een platte punt is de zeer stabiele baan. Velen zouden aannemen dat de platte punt zou betekenen dat het minder penetrerend vermogen zou hebben. Maar als het gaat om CO2-pistolen en een Joule-kracht van 7,5, kunnen we niet zonder meer spreken van penetrerend vermogen! In feite maakt het hoofd niet veel verschil. Het materiaal van de diabolo’s is betrekkelijk zacht en bij het raken van het doel vervormen de punten hoe dan ook tot platte vlakken. Daarom maakt het niet veel uit of je een diabolo met een puntige kop of een diabolo met een platte kop landt. Marketing speelt ook een rol! Van de Barracuda tot de Terminator.

Mijn aanbeveling, begin met platte diabolo’s en blijf daarbij! Bij schieten gaat het immers niet om het maken van een Hollywood-film of om er bijzonder gevaarlijk uit te zien, maar om het nauwkeurig en precies raken van je doel.

Diabolo platte kop 4,5mm op Ebay:

Spitse kop diabolo

Spitse diabolo’s zijn verkrijgbaar in twee versies. De eigenlijke puntige diabolo is de langwerpige kop die eindigt in een punt. De hele punt is zeer dun en lijkt bijna op een speldenknop. De puntige diabolo is iets platter.

Een kleine tip voor al diegenen die voor het eerst een CO2-pistool kopen: de zogenaamde spitse diabolo’s hebben het nadeel dat sommige iets langer zijn dan de meeste magazijnen. Zelfs als het maar 0,1 mm is, kan het magazijn of de loop bij sommige wapens vastlopen. Dit is nog een reden waarom ik altijd het gebruik van standaard platkop diabolo’s adviseer.

Diabolo spitse kop 4,5mm op Ebay:

 • Beste prijs – 1000 stuks Umarex Cobra voor 13,99 Euro: Umarex Cobra

Puntig (platte punt of spitse kop)

Puntig is een iets vlakkere puntige diabolo, met dezelfde prominente punt in het midden, maar niet zo puntig als een naald, maar eerder meer gestippeld en vlakker.

Diabolo Pointed 4,5mm op Ebay:

 • Beste prijs – 500 stuks Crosman Puntig voor 7,98 Euro: Corsman

Holle punt (korte ronde punt)

Holle punt diabolo’s zijn zoals alle andere 4,5 mm in diameter. Het uiterlijk van de diabolos met holle punt doet enigszins denken aan een vliegtuigturbine. Ook hier zijn er twee verschillende varianten, evenals de spitse kop en de spitse diabolo. En ook hier is de marketing in de aanval, b.v. een langere hollow point wordt een terminator genoemd.

Diabolo hollow point 4,5mm op Ebay:

Terminator (lange dunne punt)

Het “Terminator” model is een diabolo met holle punt waarbij het binnenvlak, dat bedoeld is voor het eerste contact, langer is, zoals bij de puntige kop. Bij de inslag wordt de punt van de diabolo afgevlakt, zodat er geen echt effect is op de penetratiekracht.

Tip! Ga voor gewone platkop projectielen, beste voor traject, trekkracht en wapen. Als u de Terminator nog wilt bekijken, kunt u hier de beste prijs vinden.

Diabolo Terminator 4,5mm op Ebay:

 • Beste prijs – 400 stuks H&N Terminator voor 11,95 Euro: H&N Terminator

Baracuda Hunter Extreme (kwart sneden)

Naast de “Terminator” zijn er natuurlijk nog vele andere diabolo’s die door middel van namen bijzondere kenmerken proberen te verkopen. Maar uiteindelijk, een diabolo is een diablo, is een diabolo. Niettemin zijn er interessante ontwerpen, bijvoorbeeld de “Baracuda Hunter Extreme”, die is geconstrueerd als een diabolo met holle punt, maar zonder de punt en in plaats daarvan voorzien van vier inkepingen die het projectieloppervlak voor het eerste contact verdelen over vier afzonderlijke punten op het buitenste gedeelte van de diabolokop. Ziet er goed uit, klinkt goed, maar heeft geen merkbaar effect op de vliegeigenschappen of de penetratie.

Diabolo Baracuda 4,5mm op Ebay:

Tip: Nieuw Baracuda model van H&N!

 • Beste prijs – 300 stuks HN Baracuda Power voor 9,95 Euro: H&N Baracuda

Koop Diabolos & BB Steel Ball goedkoop

Tijdens mijn laatste bezoek aan de plaatselijke wapenwinkel, was er precies één type, dus hier is mijn tip: Ebay. Hier kunt u 4,5 mm diabolo’s en 4,5 of 6 mm BB stalen kogels online kopen tegen een redelijke prijs.

Stalen kogel 4,5 mm

 • 1.500 stuks Heckler&Koch stalen ronde kogel Hunter zwart voor 13,67: Heckler&Koch
 • Beste prijs – 2.000 stuks Noname zilver voor 8,99 Euro: Stalen kogel

Stalen kogel 6 mm

 • 1.000 stuks Umarex stalen ronde kogel zilver voor 8,99 Euro: Umarex
 • 3.000 stuks Walther stalen ronde bal Hunter goud voor 14,99 Euro: Walther

Alle volgende diabolo’s zijn voor 4,5 mm pistolen:

Diabolo platte kop

Diabolo spitse kop

Diabolo Puntig

 • Beste prijs – 500 stuks Crosman Puntig voor 7,98 Euro: Corsman

Diabolo holle punt

Diabolo Baracuda

Nieuw Baracuda model

 • Beste prijs – 300 stuks HN Baracuda Power voor 9,95 Euro: H&N Baracuda

Tip! Ga voor gewone platkop projectielen, beste voor traject, trekkracht en wapen. Als u de Terminator nog wilt bekijken, kunt u hier de beste prijs vinden.

Diabolo Terminator 4,5mm op Ebay:

 • Beste prijs – 400 stuks H&N Terminator voor 11,95 Euro: H&N Terminator

CO2-pistolen: aanbevelingen voor uw eerste wapen

Als u geïnteresseerd bent om zelf een CO2 pistool te kopen, dan hebben wij hier twee goede ervaringsberichten voor u. Ten eerste de Glock 17, die dankzij zijn veiligheidsfuncties en zijn relatief grote veiligheidsmarge bijzonder geschikt is voor gezinnen met kinderen, en ten tweede de Sig Sauer P226, die dankzij zijn innovatieve systeem voor het inbrengen van CO2-capsules sneller klaar is om te vuren dan om het even welk CO2-pistool daarvoor. Hier vindt u onze getuigenissen voor over-the-counter modellen: