Barbara Sofie vertelt over creativiteit & energie als Youtuber

Met 1 miljoen volgers is Barbara een succesvolle influencer op Instagram. Haar energie en fantasie zorgen ervoor dat ze regelmatig nieuwe, vernieuwende en spannende vlogs deelt met haar geliefde Hendrik. Wij bij FIV hadden het geluk om een exclusief interview met Barbara te hebben!

Inspiratie en creatieve ideeën om een succesvolle influencer te worden

Hé Barbara! Je hebt ooit gezegd dat je alleen voor het vermaak bent, daarom moet je altijd met nieuwe dingen komen. Is dat gemakkelijk voor jou of heb je soms problemen om creatief te zijn en steeds met nieuwe ideeën te komen?

Ik wens het! Ik denk dat het bijna onmogelijk is om creatief te zijn met één druk op de knop, vooral als je al zo lang aan sociale media doet. Toen ik mijn kanaal bijna 7 jaar geleden begon, barstte ik van de ideeën. Youtube was nog een blanco lei als het ging om beauty en lifestyle onderwerpen en dus was alles nieuw en spannend voor de kijkers, maar ook voor de makers. In de loop der jaren zijn de video’s op het platform echter letterlijk geëxplodeerd en werd het steeds moeilijker om iets echt nieuws en origineels te leveren. Je wilt jezelf niet blijven herhalen of anderen kopiëren. Maar zelfs vandaag de dag is het niet onmogelijk om echte inspiratie te leveren ondanks de overvloed. Voor mij is het gewoon heel belangrijk om af en toe bewust langere pauzes te nemen van het filmen. Meestal is dat precies wanneer de beste ideeën komen.

Lukinski Villas

Germany - Spain - USA

https://www.instagram.com/p/BqIIg7Jl33y/

Over creatieve ideeën gesproken. Uw video’s zijn zeer divers. Van beauty tot mode tot lifestyle. Waar haal je je ideeën voor video’s vandaan of wat is je inspiratie erachter?

Barbara: Dat varieert: sommige ideeën komen rechtstreeks van mijn kijkers, andere komen spontaan bij me op, maar sommige video’s zijn geïnspireerd op andere video’s of foto’s. Soms ga ik bewust zitten en denk ik na over video-ideeën, en ik doe ook graag onderzoek op Pinterest of Instagram. Dat werkt soms meer en soms minder goed…eerder minder als ik er zo over nadenk xD Ik heb echt de beste ideeën als ik er niet zo bewust over nadenk en vooral niet onder druk. Daarom zijn pauzes zo belangrijk. Je krijgt meer afstand en een helder hoofd voor nieuwe ideeën.

https://www.instagram.com/p/Bxm-T6cDike/

De job als Youtuber: advies, ervaringen & uitdagingen

FIV: YouTube is je beroep, en in elk beroep gebeurt het dat je ergens geen zin in hebt. Sta je eigenlijk achter elk video-idee of heb je soms het gevoel dat je op dat moment liever iets anders zou doen?

Barbara: Ik denk dat elke influencer content online heeft staan die ze tegenwoordig nooit online zouden zetten. Maar ik vind het zonde om deze meestal oude video’s te verwijderen, omdat ze deel uitmaken van het hele proces. Je leert ervan en op het moment dat ik ze online zette, stond ik achter ze. Nu is dat niet noodzakelijkerwijs het geval, maar dat is niet erg… ik ben tenslotte met de tijd en met de video’s opgegroeid, en mijn mening van toen is niet altijd noodzakelijkerwijs mijn mening van nu.

FIV: Door uw grote bereik als succesvol influencer, kunt u een grote impact maken op jongeren. Was dat een van de redenen waarom je zo openlijk over je eetstoornis sprak in een van je video’s, om mensen te helpen?

Hmm…goede vraag. Ik denk dat ik om verschillende redenen gemotiveerd was om de video’s te maken. Natuurlijk wilde ik de getroffenen ook op een heel concrete manier helpen. Men voelt zich vaak zo alleen met zulke problemen. Het zou me waarschijnlijk geholpen hebben om zo’n video te bekijken op dat moment. Maar ik denk ook dat erover praten een soort “therapie” voor mezelf was. Ik leek tenminste een grote behoefte te hebben om het verhaal van me af te zetten. Ik heb er geen spijt van dat ik zo open ben geweest, trouwens.
Ik denk dat sociale media zoals Instagram eetstoornissen kunnen aanmoedigen… vooral in tijden waarin het zo makkelijk is om je lichaam met een paar swipes volledig te veranderen.

FIV: Op je blog schreef je dat het tijd is voor verandering, maar dat wil niet zeggen dat je wilt stoppen met YouTube. Wat was voor jou de aanleiding om van je belangrijkste YouTube-kanaal af te stappen?

Deze zomer doe ik zeven jaar Youtube. Op een gegeven moment heb je gewoon zin om iets anders te proberen. Of dat op de lange termijn de blog zal zijn, weet ik niet… in de tussentijd denk ik van niet. Vorig jaar zijn mijn man en ik echter een nieuw YouTube-kanaal begonnen waarop we regelmatig vloggen over ons leven (Barbara&Hendrik Vlogs). We vinden het allebei erg leuk, de kijkers vieren het en het is op de een of andere manier erg makkelijk om te doen. Dit jaar ga ik ook beginnen met het schrijven van mijn eerste boek en ik kijk echt uit naar de nieuwe uitdaging!

FIV: YouTube heeft veel voor je mogelijk gemaakt, want naast geweldige mensen leer je ook geweldige plaatsen over de hele wereld kennen. Is dat eigenlijk ontspannend voor je als je reist of is het veel werk voor je om je 1 miljoen volgers op de hoogte te houden?

Barbara: Veel reizen is een van de beste dingen die ik dankzij mijn kanalen heb kunnen doen. Als tiener reisde ik niet veel, maar ik wilde altijd al de hele wereld zien. Daarom waardeer ik het zo. Maar natuurlijk: meestal zijn de reizen eerder werk- dan vakantiereizen. Maar dat is niet iets waar ik ooit over zou “klagen”: Voor ons influencers lopen werk en privé heel erg in elkaar over, want het privéleven is vaak wat je publiceert en dat is op de een of andere manier bepalend voor het werk. Het is een beetje een wisselwerking… de deal die je maakt, om het zo te zeggen.

https://www.instagram.com/p/BtX9o7oFyA6/

Iedereen heeft wel een paar zonden die hen achtervolgen uit het verleden. Met 6 jaar YouTube ervaring, is dit zeker niets nieuws voor jou. Wat was de video waar je je tot op de dag van vandaag het meest voor schaamt? Heb je het ook verwijderd uit schaamte of denk je dat het heeft bijgedragen aan je ontwikkeling als succesvolle YouTuber?

Barbara: Ik zie elke dag in mijn leven als een deel van mijn ontwikkeling dat heeft bijgedragen tot wie ik nu ben. Dus in dat opzicht heb ik ook nergens spijt van. Zelfs niet de paar video’s die ik verwijderde, want “fouten” horen nu eenmaal bij het leven. Het belangrijkste is om van hen te leren. Tussen haakjes: wat ik heb verwijderd zijn al mijn Primark Hauls en een paar Q&A’s waarin ik te veel persoonlijke informatie weggaf over waar ik woon etc. Dat was in het prille begin van YouTube. Dat was helemaal in het begin van YouTube toen ik nog nauwelijks bereik had…het was nog een beetje dom xD

FIV: Het is geen geheim dat YouTubers geld verdienen met hun video’s. Daarom zijn veel mensen nu alleen nog maar geïnteresseerd in het krijgen van genoeg views om zo snel mogelijk veel geld te verdienen. Maar jij komt uit het YouTube tijdperk, waar winst maken niet het belangrijkste was. Wat was voor jou de reden om voor de camera te gaan zitten en je eigen kanaal te openen?

Dat is waar. Toen ik destijds met Youtube begon, dacht niemand van ons Youtubers dat we ooit fulltime met sociale media bezig zouden kunnen zijn. Het bestond gewoon nog niet en bedrijven waren zich nog niet bewust geworden van dit medium. Om eerlijk te zijn wist ik in de eerste maanden niet eens dat je adSense voor je Youtube video’s kon zetten (toen kon iedereen dat, nu is de hindernis wat groter). De eerste maanden verdiende ik dus geen cent aan mijn video’s en zelfs in de maanden daarna waren de inkomsten niet van dien aard dat je ervan zou kunnen leven. Maar ik heb er iets aan overgehouden dat veel waardevoller is dan geld: plezier en echt plezier in het creëren! Als je een creatief persoon bent die graag deelt, is Youtube een briljant platform om in gesprek te komen. Het was gewoon een hele gave hobby. Dat het vervolgens in de loop van de tijd een goed betaald beroep is geworden, is voor mij een beetje als het winnen van de loterij en daar ben ik erg dankbaar voor.