Huis kopen in Bochum: Huren & Wonen – Interview met een makelaar

Vastgoed makelaar Interview Bochum – U wilt uw droom van het kopen van een huis te vervullen? Of bent u op zoek naar uw droomflat? Dan moet je leren hoe je typische fouten kunt vermijden. Wij spraken met het ervaren makelaarsbedrijf Urban over typische fouten, de beste wijken in Bochum en huurprijzen. Een vastberaden en succesvol team dat gespecialiseerd is in de verkoop van woningen. Meer aanbevelingen van makelaars voor Bochum. Ook in Duitsland in ons artikel: Makelaars Duitsland.

Huren, kopen, wonen in Bochum

Immobilien Urban is een dynamisch en ervaren bedrijf dat gespecialiseerd is in de bemiddeling, verkoop en verhuur van onroerend goed in Bochum. FIV Magazine sprak met het makelaarsteam uit Bochum in een interview over aantrekkelijke wijken, financieringsmogelijkheden en de onroerendgoedmarkt van Bochum. Hier kunt u alles te weten komen over het kopen van uw eerste huis, verschillende soorten huizen en soorten flats.

Overzicht van Bochum en omliggende steden:

Lukinski Villas

Germany - Spain - USA

Bochum van dichtbij:

Huur: Contract en afwikkeling

Na de succesvolle aankoop van het onroerend goed en de voltooiing van de koopovereenkomst, wilt u natuurlijk uw nieuw verworven eigendom inrichten volgens uw individuele behoeften. Van de inrichting van de woonkamer tot het ontwerp van de tuin, niets staat uw creatieve verbeelding in de weg.

Koop: Rendement door onroerend goed

In ons interview komt u alles te weten over onroerend goed en rendement in Bochum. Moet u een huis kopen in Bochum of is het meer de moeite waard om in de buurt te kopen, bijvoorbeeld in Witten of Herne?

Makelaar interview over onroerend goed in Bochum

Uw eerste appartement of vastgoed als investering? In dit interview leert u de belangrijkste tips & trucs. Kopen, huren, wonen in Bochum maar ook tips voor kapitaalinvesteringen. Wij stellen de vragen, hij geeft de antwoorden.

Urban Real Estate: Onroerend goed in Bochum

FIV: Voor we het over Bochum en zijn vastgoedmarkt hebben en over uw aanbevelingen voor huurders en kopers, willen we graag iets meer weten over uw agentschap Immobilien Urban. Kunt u voor onze lezers kort samenvatten wat uw bureau doet en waarin u gespecialiseerd bent?

Immobilien Urban: Ik heb bijna vijf jaar geleden Immobilien Urban GmbH opgericht als een jong en innovatief makelaarskantoor. Wij hebben ons gespecialiseerd in de verkoop van woningen. Met onze service en onze open en communicatieve manier van werken willen wij ons onderscheiden van de gevestigde makelaars in Bochum en omstreken. Technische middelen, zoals drone-fotografie, professionele vastgoedfoto’s, visualisaties van buiten- en binnenruimten, alsook enscenering van woningen, tillen de makelaardij naar een nieuw niveau. Ons doel is niet alleen de verkoper te inspireren, maar ook de toekomstige koper.

Een onroerend goed kopen: een emotionele beslissing

Ondanks alle mogelijkheden die de technologie biedt, is de aankoop van een toekomstige woning “gelukkig” nog steeds een zeer emotionele beslissing. Communicatie met potentiële kopers en een persoonlijke bezichtiging en raadpleging zijn daarom van essentieel belang. Onze grootste ambitie is om het onroerend goed perfect te presenteren en kopers en verkopers zo goed mogelijk te begeleiden tijdens het aan- en verkoopproces.

Hal in een luxe woning in Bochum:

Onroerend goed makelaardij

FIV: Als makelaar in Bochum, welke eigendommen verkiest u persoonlijk om te bemiddelen?

Immobilien Urban: Ik geef de voorkeur aan de klassieke eengezinswoning als makelaar. Hier gaat het vooral om emotionele beslissingen en niet om een rationeel rendement. Aan de ene kant probeer ik de persoonlijke band van de verkoper met het pand op te pikken en die in ons exposé te verwerken. Het is vaak een emotioneel moment voor onze cliënten om te besluiten hun huis te verkopen.

Het enige dat helpt is een nauwe uitwisseling van ideeën en luisteren naar de persoonlijke wensen van de verkoper. Anderzijds zijn kandidaat-kopers bezig hun droom van een eigen huis te verwezenlijken, en het is in de meeste gevallen een genoegen dit proces te kunnen begeleiden. Vooral de overhandiging van de sleutels en het anticiperen van de kopers op het eigendom motiveren mij voor verdere taken. Ik help mensen met een belangrijke stap in hun leven en ik neem deze taak zeer serieus.

Wijken met toekomstmogelijkheden: Stiepel & Altenbochum

FIV: Wijken voor singles, gezinnen & co. – Voor wie nog niet in Bochum woont en naar Bochum wil verhuizen, welke wijken hebben toekomst? Waarheen moet je verhuizen in Bochum als je mooi wilt wonen?

Stedelijk onroerend goed: Bochum is over het geheel genomen een zeer mooie en groene stad. Bochum, dat vaak wordt beschouwd als een grijze muis in de schaduw van de grote steden Essen en Dortmund, biedt singles en gezinnen een zeer hoge kwaliteit van leven. Het hele zuiden via Weitmar, Altenbochum en Stiepel, om maar de grootste districten te noemen, biedt gezinnen korte afstanden en een breed scala aan vrijetijdsactiviteiten. Als universiteitsstad biedt het ook singles veel kleine flats in en rond het stadscentrum.

Makelaar Peter Urban:

Ehrenfeld als volkswijk

Vooral de wijk Ehrenfeld, ten zuiden van het stadscentrum, is de laatste jaren uitgegroeid tot een zeer populaire hotspot voor jongeren enerzijds, maar ook voor welgestelde gezinnen voor wie de korte afstand tot het stadscentrum belangrijk is. Dit verspreidt zich verder naar Springerplatz. Elke vrijdagmiddag bijvoorbeeld vindt op de Springerplatz de Moltkemarkt plaats, met bijzondere culinaire belevenissen van handelaars uit de streek rond Bochum. Vooral als het mooi weer is, komen hier veel gezinnen met kinderen bijeen en genieten van een gezellig begin van het weekend.

Jongeren en vrijgezellen van alle leeftijden vinden dan hun weg naar de Bermuda Driehoek. Er zijn talloze restaurants en pubs.
Maar ook voor gezinnen met lagere inkomens heeft Bochum veel mooie wijken te bieden. Het is bijzonder verheugend dat er in Bochum geen sociale hotspots zijn. De meeste districten hebben een zeer evenwichtige bevolking en dat maakt Bochum zo bijzonder.

Ontwikkeling van de huurprijzen in Bochum

FIV: Huren zijn een groot onderwerp, in heel Duitsland. Hoe hebben de vastgoedmarkt en de huurprijzen in Bochum zich in de afgelopen jaren ontwikkeld en hoe zullen zij zich in de toekomst ontwikkelen?

Stedelijk onroerend goed: Ook in Bochum zijn de koop- en huurprijzen de laatste jaren sterk gestegen, om eerlijk te zijn. Met uitzondering van enkele wijken zijn wij echter nog ver verwijderd van de prijzen in Düsseldorf, Keulen of Münster. Bochum biedt voldoende woonruimte voor gezinnen van alle inkomensniveaus, ook al wordt het zoeken naar een vrijstaande woning steeds meer een afwachtend spelletje. Door de vele voormalige mijnwerkerswijken zijn er echter ook veel alternatieven voor nieuwbouw.

De huizen zijn wat ouder, maar hebben grote tuinpercelen en bieden veel potentieel. De aankoopprijzen zijn veel betaalbaarder dan een nieuwbouwproject. In de toekomst zal de markt krap blijven en zal afhangen van het rentebeleid. Als deze op het huidige niveau blijven, is het bezitten van een huis een perfect alternatief voor huren. Voor een investeerder blijft de investering in appartementsgebouwen een perfect alternatief voor een spaarrekening.

Het kantoor van Urban Immobilien:

Huren of kopen als jong stel/alleenstaande

FIV: In Duitsland huren mensen meer dan ze kopen. Wat zou u een jong stel of zelfs een alleenstaande aanraden, om in Bochum te huren of te kopen?

Immobilien Urban: Dit is geen gemakkelijk te beantwoorden vraag, omdat veel persoonlijke factoren van de zoeker hier een grote rol spelen. Hoe flexibel wil ik blijven, hoe zie ik mijn toekomst. Het verlaten van een huurflat vereist vaak geen emotionele beslissing, wat veel moeilijker kan zijn met een eigen huis. We raden aan om één stap tegelijk te zetten. Tot nu toe is onroerend goed altijd een stabiele investering geweest, en daarom zijn wij altijd geneigd te kopen, maar het moet wel passen in de levenssituatie van de persoon die het zoekt.

Typische fouten bij het kopen van onroerend goed: tips voor beginnende kopers

FIV: Mensen die in Bochum huren zijn relatief flexibel en kunnen verhuizen als dat nodig is. Iedereen die een eigendom koopt, of het nu zijn eigen huis is of een condominium, is voor de lange termijn aan het eigendom gebonden, althans door de lening of financiering. Wat zijn typische beginnersfouten uit uw ervaring als makelaar en hoe kunnen die worden vermeden?

Immobilien Urban: Veel kopers die voor het eerst een huis kopen, hebben geen ervaring met het koopproces en de verplichtingen die daaraan verbonden zijn. Wij kunnen iedereen alleen maar aanraden om veel meningen in te winnen, de markt te vergelijken en geen overhaaste acties te ondernemen. De aankoop moet goed doordacht zijn en passen in de levensplanning op middellange termijn. De laatste jaren blijkt een aankoop echter zelden een vergissing te zijn, want zelfs als eigen gebruik geen optie meer is, kan een flat of zelfs een huis goed worden verhuurd.

De langetermijnfinanciering van een onroerend goed moet uiteraard altijd worden gekoppeld aan levensplanning. Als u van plan bent iets te kopen of zelfs te bouwen, vraag dan altijd advies aan een externe deskundige. Niet alleen over de staat van het pand, maar ook over de financiering van het pand en over belastingkwesties.

 • Vraag veel meningen
 • Geen overhaaste aankopen
 • Financiering koppelen aan levensplanning
 • Advies van een makelaar is het allerbelangrijkste
 • Toestandcontrole van het object
 • Financiering en belastingen

Bijkomende kosten en belastingen van een onroerend goed

FIV: De aankoopprijs van een woning is één ding, maar welke bijkomende kosten en belastingen moeten kopers in Bochum verwachten?

Stedelijk onroerend goed: Bovenop de aankoopprijs moet de koper de zogenaamde bijkomende aankoopkosten betalen. Eerst en vooral en het grootste deel is de belasting op de overdracht van grond. Hier is 6,5% van de koopprijs vrij snel na de notariële akte aan de belastingdienst verschuldigd. Voorts draagt de koper de kosten van de notariële akte bij de notaris, ongeveer 1% van de koopprijs, alsmede alle kosten in verband met de uitvoering van het koopcontract, bijvoorbeeld alle inschrijvingen in het kadaster. Ook hier moet je rekening houden met ongeveer één procent. De incidentele aankoopkosten bedragen dus ca. 8,5%.

Bijkomende kosten in een oogopslag:

 • 6,5% van de aankoopprijs aan het belastingkantoor
 • 1% Notaris
 • 1% Kadaster
 • 8,5% Incidentele inkoopkosten

Een ander belangrijk punt zijn de makelaarskosten. Hier werd een nieuwigheid gecreëerd door de federale overheid. De kosten van de koper mogen niet hoger zijn dan de kosten van de verkoper. Dit betekent dat de verkoper ofwel de volledige courtage moet betalen, ofwel maximaal de helft ervan aan de koper kan doorberekenen. Dit moet in het exposé duidelijk worden gemaakt aan de aspirant-koper. Deze verordening is echter alleen van toepassing op de aankoop van condominiums en vrijstaande en halfvrijstaande woningen.

Het moderne kantoorgebouw van binnenuit:

Kapitaalinvesteringen Bochum: De meeste toekomstmogelijkheden

FIV: Wijken van Bochum voor investeringen in onroerend goed – Laten we overgaan tot onroerend goed als investering in Bochum, voor degenen die willen kopen en huren. Als onze lezer besluit om te kopen en daarna te huren: Welke 2 districten of satellieten rond Bochum zou u een koper aanraden voor zijn investering in Bochum? Waar liggen volgens u, als deskundige, de meeste kansen voor de toekomst?

Onroerend goed in de stad: Als u in onroerend goed investeert, raad ik u altijd aan aandacht te besteden aan de infrastructuur. De platte maten moeten passen bij de locatie van het gebouw. Het heeft geen zin om kleine flats buiten de stad te bezitten, het zal even moeilijk zijn om gezinswoningen in het stadscentrum te verhuren. Een goede investering wordt ook gekenmerkt door de verhouding tussen de aankoopprijs en de huurinkomsten; deze moeten in evenwicht zijn en een op lange termijn geplande huur kunnen garanderen. De keuze van het district hangt uitsluitend af van de bereidheid van de koper om risico’s te nemen. Voor een start met een beheersbaar risico zijn districten als Altenbochum, Weitmar of Riemke zeer geschikt.

Objecten waarin men zou moeten investeren

FIV: Welk type onroerend goed heeft volgens u toekomst in Bochum, waarin moet men investeren? Klein, groot, bestaand, nieuwbouw?

Stedelijk onroerend goed: Deze vraag kan niet zo algemeen worden beantwoord. Bochum is een universiteitsstad, kleine flats voor studenten zijn essentieel. De campus rond de universiteit breidt zich elk jaar verder uit en er is behoefte aan meer huisvesting voor studenten en universiteitspersoneel. Er moeten ook kleine, aan de leeftijd aangepaste flats komen voor oudere stadsbewoners. Anderzijds is er in Bochum een grote behoefte aan gezinsvriendelijke flats die voor iedereen betaalbaar zijn. Wij krijgen vaak meer dan honderd aanvragen voor een geadverteerde flat met 4,5 kamer, wat wijst op een gebrek aan keuze in dit gebied. Ik geef de voorkeur aan een gezonde mix.

Wat is er mis met het bouwen van huizen met verschillende flatgroottes, het mengen van gezinnen met studenten en senioren?

Particuliere investeerders zijn zeer belangrijk voor de onroerend-goedsector in Duitsland. Zij moeten niet alleen kijken naar het rendement, maar ook naar de efficiëntie van de gebouwen. CO2-neutraal bouwen zal in de toekomst zeker een belangrijk thema worden. Het is van belang dat de hogere bouwkosten worden gecompenseerd door subsidies en steun van de staat en niet noodzakelijkerwijs van invloed hoeven te zijn op de huren. Onroerend goed moet een aantrekkelijke investering blijven om meer woonruimte te creëren voor alle leeftijdsgroepen en sociale klassen.

Huis of appartement verkopen in Bochum

FIV: Tot slot nog een vraag – u had het over de typische fouten bij het kopen van een woning. Velen kopen, maar sommigen willen ook verkopen. Welke tips kunt u, als ervaren makelaar in Bochum, geven aan mensen die voor het eerst een huis verkopen? Wat zijn de eerste stappen en hoe kunt u met succes een woning verkopen in Bochum?

Immobilien Urban: Natuurlijk kunnen wij elke verkoper alleen maar aanraden een vastgoeddeskundige in de arm te nemen. Het begint met de vaststelling van de verkoopprijs, gaat verder met de compilatie van alle nodige documenten en de creatie van geschikte foto’s alsook een exposé. Vaak worden deze dingen onderschat en begint de zoektocht na de eerste bezichtigingen. Wij bieden een eigendom pas aan wanneer alle nodige documenten zijn opgesteld. Als een meer ervaren makelaar, heb ik een goed oog voor een mogelijke doelgroep van geïnteresseerden.

Dit is belangrijk voor de presentatie van het eigendom in het exposé. Ons makelaarskantoor heeft ook een grote database van zoekers. Dit heeft het voordeel dat specifiek geselecteerde belangstellenden rechtstreeks kunnen worden benaderd. Wij hebben hier enorm veel succes mee en vinden de geschikte koper vaak al na een paar bezichtigingen. Ook bij onderhandelingen over de koopprijs is het altijd gemakkelijker als u uw ideeën aan een derde kunt overbrengen zonder al te emotioneel te worden. Het is dan mijn taak om deze in het belang van de verkoper uit te voeren. Bochum heeft het voordeel dat er veel goede makelaars zijn, maar het is een taak die ik graag op me neem.

Voorkom fouten met deze stappen:

 • Bepaling van de verkoopprijs
 • Compilatie van alle documenten
 • Het maken van geschikte foto’s
 • Advies: Huur een makelaar in

Met dank aan Immobilien Urban voor het interview!

Je eerste flat kopen: Eigenaar-bewoning of kapitaalinvestering

U wilt uw droom, het bezitten van uw eerste woning, verwezenlijken, maar weet niet waar te beginnen? Leer alles over uw eerste huis en de belangrijkste stappen in ons artikel.

Huren, kopen, wonen in Bochum

Om uw droom van het bezitten van uw eerste huis te realiseren, of u nu huurt of koopt, en hoe u het maximale rendement kunt behalen in Frankfurt, leest u ons artikel over makelaars in Frankfurt.