Tips voor uw huis: woonconcepten, looks & materialen

De ene trend volgt de andere op. Dit geldt ook voor woon- en meubeltrends. Het is vaak niet gemakkelijk het overzicht te bewaren en een passende stijl te kiezen. Vooral als het om kleinere inrichtingen gaat, kan het vaak een warboel worden van verschillende stijlen die niet zo goed met elkaar harmoniëren als men aanvankelijk dacht. Toch is het met een paar tips en trucs heel eenvoudig om nieuwe trends te combineren met bestaande inrichtingen. In dit artikel leest u wat hot is in 2020 en hoe u weer een frisse wind kunt laten waaien door uw vier muren.

De populairste woontrend: Boho Chic

Boho chic is waarschijnlijk de hotste trend van 2020, met een focus op natuurlijke materialen en een ontspannen, gezellige sfeer. Dit wordt met name gecreëerd door het populaire en decoratieve pampagras, maar ook met behulp van macramé, gevlochten bloembakken of rieten stoelen. Boho is geïnspireerd op de twee stijlen bohemien en hippie en wordt dienovereenkomstig ervaren als luchtig en licht. Veel elementen die met boho chic worden geassocieerd zijn licht speels, zoals kanten stoffen. Ook inbegrepen zijn:

 • Tinten in licht gedempte nuances zoals beige, crème, wit, grijs
 • Oosterse patronen, bijv. Perzische tapijten
 • Kleurencombinaties met sterke kleuren zoals turkoois, violet en groen
 • Natuurlijke materialen zoals katoen, linnen, Weens vlechtwerk, hout

Inrichting Trend: Woonstijl – Scandic Look

Sinds enkele jaren is de Scandinavische of Skandische look niet meer weg te denken uit meubelzaken en de meeste woningen. Dit komt vooral omdat de look niet alleen gemakkelijk te combineren is, maar ook gezelligheid en huiselijkheid uitstraalt. Dankzij het lichte en natuurlijke kleurenschema zien de kamers er meestal open en uitnodigend uit. Eenvoudige materialen zoals klei, keramiek, steengoed en glas ronden de populaire inrichtings trend af. In tegenstelling tot veel andere woonstijlen worden bij de Scandinavische inrichting alleen gerichte accenten gelegd, bijv. met een grote vaas of kleurrijke kussens. Het voordeel van de Scandic Look: het is makkelijk te combineren en eenvoudig te implementeren. De volgende factoren bepalen de stijl:

 • Heldere kleuren
 • Behaaglijke stoffen gemaakt van natuurlijke vezels
 • Duidelijke vormen, stippen of lijnen
 • Eenvoudige kleurencombinaties
 • Duidelijke accenten
 • Gereduceerd en minimalistisch

Minimalistische look voor het huis

Net als bij de Skandic Look draait het bij Clean Chic om reductie en heldere vormen. De nadruk ligt hier op het gebruik van weinig zichtbare elementen – met andere woorden, dingen zo veel mogelijk “verbergen”. Veel decoratieve objecten, foto’s op de muren of verschillende patronen zijn minder onderdeel van Clean Chic. Het gaat veeleer om heldere kleurencombinaties en gedempte tinten, en om eenvoudige elementen die niet afleiden met “toeters en bellen”, maar veeleer zelf het middelpunt vormen.

Kasten en ladekasten met hoogglanzende fronten, roestvrij staal, glas en zwart-wit combinaties zijn bijzonder clean-chic. Passend bij de moderne en minimalistische uitstraling, zijn er geweldige keukengadgets, serviesgoed en bestek van de Italiaanse ontwerper. Het grote voordeel: door de gereduceerde vormen en kleuren ziet alles er heel netjes uit.

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

Natuurlijke uitstraling: planten, meubilair en andere materialen

De trend Natuurlijk Wonen is ook in 2020 bijzonder populair. Het gaat om natuurlijke materialen, stoffen zoals katoen of – vergelijkbaar met de boho-look – aardewerk en keramiek. Wat de natuurlijke stijl uitmaakt is vooral de combinatie van veel verschillende stijlen, de mix van natuurlijke materialen en het feit dat perfecte, onberispelijke voorwerpen niet belangrijk zijn. De uitstraling is veel mooier wanneer zelfs kleine oneffenheden, zoals oneffenheden op een vaas of houten meubelen met knoesten, in scène worden gezet en zo een heel ongecompliceerde natuurlijke charme oproepen. Natuurlijk Leven gaat ook over dingen upcyclen of zelf meubels bouwen. Duurzaamheid, upcycling en DIY zijn immers belangrijke aspecten van de natuurlijke levensstijl. Als je nog steeds upcycling ideeën nodig hebt of gewoon geïnspireerd wilt raken, kun je hier geweldige DIY ideeën voor je huis vinden. Deze elementen maken deel uit van de trend Natuurlijk Wonen:

 • Natuurlijke materialen zoals katoen, hout, keramiek
 • Groene planten, zowel potplanten als cactussen
 • Lichte tinten, zoals die ook in de natuur voorkomen
 • Bamboe en rotan meubelen
 • Zelfgemaakte meubels

Mode & Thuiswereld: Vintage Look

Een andere trend die de mode- en woonwereld niet loslaat, is de zogenaamde vintage-look. Dit wordt vaak gelijkgesteld met de retrotrend, waarin ook elementen uit voorbije jaren en decennia een rol spelen. De vintage- of retrostijl leeft vooral van expressieve meubelen die een statement maken. Meestal volstaat één enkel sleutelstuk – bijvoorbeeld een groot fluwelen bankstel in jaren 80-stijl – dat het middelpunt vormt en dus al de hele kamer in beslag neemt. Populaire retro- en vintage-elementen zijn onder meer:

 • Fotobehang in jaren ’60, ’70 of ’80 look
 • Kleuren zoals mosterdgeel of kikkergroen
 • Fluweel, vooral voor krukjes, fauteuils, sofa’s of kussenovertrekken
 • Gouden ornamenten en gekleurd glas (b.v. lampenkappen)

Het maakt niet uit welke stijl van inrichting je kiest: Het belangrijkste is dat u zich er prettig bij voelt en dat u niet het gevoel hebt in een steriele hotelkamer te zijn. Maak het jezelf gemakkelijk en vind een stijl die bij je past. Voor nog meer inspiratie over inrichtingsstijlen, trends en kleurideeën, klik hier.

Woonconcept voor kamers: ramen, wandontwerp & posters

Vaak zijn het niet afzonderlijke ideeën die ontbreken, maar een concept voor de hele flat. Het gaat er niet alleen om de kamers in dezelfde stijl in te richten, maar ook om een uniforme lijn in uw eigen vier muren aan te brengen die voor rust en orde zorgt. De gemakkelijkste manier om dit te bereiken is na te denken over welk kleurenschema in alle kamers moet worden herhaald of welke decoratieve elementen in meerdere kamers kunnen worden verwerkt. Dit kan werken met de volgende dingen, bijvoorbeeld:

 1. Ramen: Installeer in alle kamers soortgelijke of dezelfde gordijnen, valletjes of plisségordijnen.
 2. Muurontwerp: Verf in vergelijkbare of gegradeerde tinten om een uniform beeld te creëren.
 3. Planten voor het woongevoel: Potplanten maken niet alleen het totaalbeeld losser, maar zijn ook geschikt als decoratieve blikvangers in vele vertrekken.
 4. Gebruik materialen herhaaldelijk: Gebruik bijvoorbeeld altijd dezelfde houtsoort en combineer niet te veel houtsoorten met elkaar of
  om te variëren tussen verschillende oliebeurten. Dit geldt ook voor stoffen en kleuren.
 5. Keuze van de vloer: tegels, laminaat of parket, gelijkmatig gelegd in het appartement of het hele huis
 6. Muurposters: In dezelfde stijl of met gelijkaardige motieven zijn posters en kunstdrukken niet alleen decoratief, maar creëren ze ook een band tussen de
  verschillende kamers. Meer informatie over muurposters vindt u hier

LED-licht, Deck Light & Verlichtingsconcepten

Om de juiste sfeer in uw huis te creëren, is verlichting tenslotte van groot belang. Vooral bij de keuze van lampen vinden veel mensen het moeilijk en laten ze de fitting met een gloeilamp vaak maar lange tijd hangen. Maar hier kunt u met weinig moeite veel gezelligheid en comfort creëren. Naast eenvoudige plafondlampen zijn ook spots die in het plafond zijn ingebouwd en kleine lampjes in de plinten een manier om mooi licht te toveren. Ook dimbare lichtbronnen zijn bijzonder populair, zodat ze zich snel aan de stemming van het moment kunnen aanpassen. Als u liever iets moderners hebt, kunt u kiezen voor van kleur veranderende gloeilampen of LED-lichtstrips. Deze veranderen van kleur met een druk op de knop en kunnen zo ook de juiste feestsfeer creëren. Tip: Voor de meer ambitieuze, overweeg complexe verlichting concepten die kunnen worden bestuurd via een smart home.