Grace Jones: Zangeres, Songwriter, Actrice – Het Icoon

Grace Jones is een Jamaicaans-Amerikaanse zangeres, liedjesschrijfster, actrice en model. Ze werd in de jaren 1970 en 1980 bekend om haar unieke muziek, androgyne uiterlijk en excentrieke styling. Jones had hits als “Pull Up to the Bumper” en “Slave to the Rhythm” en verscheen ook in films als “A View to a Kill” en “Conan the Destroyer”. Ze wordt beschouwd als een popcultuuricoon en heeft een enorme invloed gehad op de muziek- en modewereld. Naar onze special in magazine #29 met Grace Jones x Wolford een kijkje in haar leven!

Geschiedenis: Haar weg naar een icoon

Jones werd bekend om haar persoonlijkheid, excentrieke uiterlijk en artistieke veelzijdigheid. Ze was zeer succesvol in zowel de mode- als de muziekindustrie en werd een stijlicoon van de jaren tachtig.

Later meer over haar grootste hits in de muziekwereld. Laten we eerst naar haar mijlpalen kijken.

Mijlpalen in een oogopslag

Hier zie je de grootste mijlpalen van Grace Jones in één oogopslag.

Jaar Mijlpaal
1948 Grace Jones wordt geboren in Jamaica op 19 mei
1960 Jones verhuist met haar gezin naar New York City
1977 Release van hun debuutalbum “Portfolio
1978 Release van hun tweede album “Fame
1980 Release van het album “Warm Leatherette
1981 Release van het album “Nightclubbing
1985 Release van de film “A View to a Kill
1986 Release van het album “Inside Story
1998 Release van het album “Bulletproof Heart
2008 Jones treedt op tijdens het “Meltdown Festival” in Londen
2015 Publicatie van de autobiografie I’ll Never Write My Memoirs

Doorbraak! Jones’ hit “Pull Up to the Bumper”…

Hun doorbraak in de muziekindustrie kwam in 1981 met hun album “Nightclubbing” en de hit “Pull Up to the Bumper”. Het nummer werd een internationale hit en bereikte nummer 5 in de US Dance Charts en nummer 2 in de UK Dance Charts.

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

Het combineerde elementen van reggae, dub, funk en dance, dus er was voor elke muziekliefhebber wat wils! Het nummer heeft een sterke bas, een pakkende melodie en de kenmerkende stem van Jones, die bol stond van het zelfvertrouwen. De videoclip voor “Pull Up to the Bumper” toonde Jones in een opvallende outfit. Het nummer en de video sloegen aan en werden in elke club gevierd.

Jones overtuigt ook live met haar sterke stem

“Slave to the Rhythm” werd een grote hit en bereikte de top 10 van de hitlijsten in verschillende landen. Het is een energieke dance-pop song met een ritme waardoor je zin krijgt om te dansen. Bekijk hier een concert van Grace Jones in Londen. Haar optreden was een groot succes en liet zien dat ze nog steeds een sterke aanwezigheid op het podium had.

Grace Jones – een icoon!

Ze wordt consequent een icoon genoemd omdat ze op vele gebieden van kunst en cultuur heeft uitgeblonken en haar eigen kenmerkende stijl en persoonlijkheid heeft gebracht. Ze heeft baanbrekende albums uitgebracht in de muziekindustrie die de muziek tot op de dag van vandaag blijven beïnvloeden.

Jones wordt vaak gezien als een legende van de queer en LGBTQ gemeenschap vanwege haar verdediging van de rechten van de gemeenschap. Ze wordt ook geroemd om haar kracht, zelfvertrouwen en artistieke onafhankelijkheid. Niet alleen scoort ze punten als model en zangeres, maar ook als actrice heeft Jones meer dan waargemaakt. Nu meer over haar grootste rol.

Wist je dat. Grace Jones’ rol in James Bond

Grace Jones is een multi-getalenteerde actrice. Ze verscheen in de 14e officiële James Bond-film “A View to a Kill” uit 1985, waarin ze de rol van May Day speelde. Met haar sterke persoonlijkheid als powervrouw bracht ze een vleugje glamour en stijl in de wereld van James Bond. Het karakter van haar rol paste ook perfect bij haar:

May Day was een sterk, onverschrokken en fysiek indrukwekkend personage. Al met al was Jones’ rol als May Day in A View to a Kill een belangrijk moment in haar carrière en een bijdrage aan de legendarische geschiedenis van James Bond-films.

Dit is hoe het allemaal begon

In de mode-industrie begon Jones te werken als model en werkte ze samen met beroemde ontwerpers als Yves Saint Laurent en Claude Montana. Ze werd al snel een van de meest gewilde en succesvolle modellen ter wereld. Geen wonder, want met haar onconventionele uiterlijk en androgyne stijl won ze veel artiesten en ontwerpers voor zich.

Vooral het merk Wolford had een grote voorkeur voor Grace Jones. De samenwerking begon eind jaren zeventig toen Jones in Parijs woonde en gepassioneerd raakte door het merk. Bekijk hier meer over de samenwerking tussen Grace Jones en Wolford.

De catwalks veroveren

Haar opvallende uiterlijk en unieke charisma maakten haar tot een populair model op de catwalks en in modecampagnes. Ze liep altijd met veel power over de catwalk. Bekijk hier haar sterke wandeling tijdens de Jean Paul Gaultier show.

Carrière en gezin – kan een ster als zij het evenwicht bewaren?

Jones is twee keer getrouwd geweest, maar als sterke powervrouw benadrukt ze dat ze zichzelf ziet als een onafhankelijke vrouw en geen relatie nodig heeft om gelukkig te zijn. Ze heeft een zoon genaamd Paulo Goude, die in 1979 is geboren. Over haar privéleven geeft ze niet veel meer prijs omdat de focus op haar carrière zou moeten liggen. Tot nu toe heeft Jones veel bereikt in haar leven, maar hoe ziet haar carrière er vandaag de dag eigenlijk uit?

Waar kunnen we vandaag Grace volgen?

Zelfs op 74-jarige leeftijd is Grace nog steeds in topvorm en werkt ze aan verschillende creatieve projecten. Hoewel ze de laatste jaren niet meer zo vaak in het openbaar is verschenen, heeft ze nog steeds een grote invloed op de popcultuur zorgt ervoor dat ze een belangrijk figuur blijft in de modewereld. Ze is nog steeds af en toe te zien als actrice in films en tv-series, zoals in “Gutterdämmerung” in 2015. Daarnaast is ze natuurlijk nog steeds te zien als model op haar favoriete plek, de catwalk.

Jones blijft een grote inspiratie – toen en nu

Samengevat is Grace Jones een unieke en veelzijdige artieste die succesvol is geweest op verschillende gebieden zoals muziek, film, mode en kunst. Ze heeft haar stempel gedrukt op de popcultuur en blijft een icoon en inspiratiebron voor velen. Jones heeft talrijke mijlpalen in haar carrière bereikt, waaronder haar baanbrekende albums, haar legendarische live-optredens en haar acteerrollen in films.

Ondanks haar succes blijft Grace Jones een inspirerende persoonlijkheid, die zichzelf voortdurend opnieuw uitvindt en de popcultuur op haar eigen manier vormgeeft.

FIV Magazine #29: Grace Jones x Wolford

Meer in magazine #29!