Digitale Avatars in Reclame: Virtuele Realiteit in Campagnes – Stephan Czaja (Manager) in Interview
Digitale avatars in de reclame – Wereldwijd zijn er slechts 3 grote makers van digitale avatars (of virtuele beïnvloeders, modellen). Maar wie maakt eigenlijk de eerste virtuele avatars hier in Europa? We spraken met Stephan Czaja, manager van Zoe en Ella, de eerste VR avatars en momenteel te zien in de Buffalo London campagne. We praten met hem over het nieuwe fenomeen in marketing! Hoe wordt Virtual Reality ontvangen in de reclame? Hoe reageren merken daarop? Het interview.
Digitale Avatars & Campagnes: Gemaakt in Europa
De grootste virtuele influencer Lil’ Miquela loopt voorop, met miljoenen volgers op Instagram. Shudu stond op de cover van Harper’s Bazaar. Zoe was net het eerste virtuele model op de Berlin Fashion Week. Ella zit momenteel in Buffalo’s eerste diversiteitscampagne. Steeds vaker lezen we “digitale modellen nemen de catwalk over”. We ontmoeten nu de man die VR campagnes en shows doet. Virtual reality, modemerken, Instagram, we zijn benieuwd naar zijn antwoorden!
In gesprek: Stephan M. Czaja, eigenaar van CM Models / CXMXO Group.
FIV: Hoe is het gekomen dat u nu met virtuele modellen werkt?
Eerlijk gezegd zijn wij altijd al nerds geweest als het gaat om marketing, media en natuurlijk technische trends. Tegenwoordig hebben steeds meer mensen het over AI (kunstmatige intelligentie), dus wat is er natuurlijker dan mensen kunstmatig tot leven te wekken, als digitale avatars?
Het kernteam voor de ontwikkeling van de technologieën is twee jaar geleden met zijn werkzaamheden begonnen. In Amerika krijg je natuurlijk snel veel geld voor dergelijke projecten, vandaar dat de collega’s uit Los Angeles sneller waren. Vorig jaar, in de zomer, hebben wij de eerste gesprekken met klanten gevoerd en dit jaar was het eindelijk zover. De eerste virtuele modeshow met digitale avatars!
Voordelen? Risicominimalisatie, minder reizen en post-processing
Ons doel is altijd geweest een aanvulling te vinden voor de modellen die op dit moment misschien niet beschikbaar zijn.
Maar de technologie heeft ook het voordeel dat niet voor elke productie 20.000 vliegkilometers nodig zijn. Opdrachtgevers hoeven niet hun toevlucht te nemen tot volledig virtuele avatars, wij kunnen ook modellen digitaliseren zodat de vlucht bewaard blijft en er toch een samenwerking tot stand kan komen.
De klanten hebben ook het zeer grote voordeel dat producties achteraf kunnen worden bewerkt. Na fotoshoots is alles meestal klaar en zijn er geen veranderingen meer mogelijk. Hier kan het licht, de plaats of de kleding op elk moment worden veranderd.
Een mix van toekomstige technologie en voordelen voor de klanten. Wij geloven dat de modewereld het zal accepteren! Het woord mode staat immers voor trend en nieuwigheid.
Diversiteitscampagne: Buffalo Londen met Ella Stoller
Virtueel hologram: Kim Kardashian’s vader
De technologie erachter is echt buitengewoon opwindend! Misschien heb je gehoord over Kim Kardashian’s verjaardagsfeestje? Een van haar geschenken was haar vader, als een virtueel hologram. Hier zijn we weer bij het woord mode, trends en trendsetters, zoals Kim Kardashian. Nieuwe technologieën vergen tijd, hebben pioniers nodig, maar zullen zich vestigen.
Degenen die er vanaf het begin bij zijn geweest, hebben de beste verhalen te vertellen!
Ervaring met virtuele modellen / campagnes
FIV: Welke ervaring heeft uw bureau tot dusver opgedaan met virtuele modellen? Wat zijn de laatste projecten?
Ik denk dat de meest interessante en recente ervaring die we hier hebben met digitale avatars is dat we veel meer betrokken zijn bij het creatieve proces. Het begint met de storyboards en gaat steeds verder in de mogelijkheden, zodat we zelfs de zwaartekracht kunnen beïnvloeden.
Creativiteit kent geen grenzen meer + Merk Avatars
Kortom, er zijn geen grenzen meer aan de creativiteit. Echt geen! Volledig onafhankelijk van plaats, tijd en vele andere factoren. Dit maakt een geheel nieuwe manier van denken mogelijk die niet beperkt wordt door reisplannen, tijdschema’s of andere kostenfactoren.
De eerste klus voor MarcCain was al bijzonder spannend. Een digitale modeshow op de Berlijnse modeweek. Naast onze Zoë, creëerden we onze eigen digitale avatar en drie andere virtuele mensen. In de modefilm zie je 8 echte en 4 virtuele modellen. Onze werelden smelten dus meer en meer samen, de echte en de digitale.
Tip! Ons artikel over de show: Toekomstige modeshow? VR modeshow in Berlijn.
Video: Modefilm tijdens de modeweek in Berlijn
De MarcCain modeshow:
Wat is het volgende? De nabije toekomst
FIV: In aansluiting daarop, kunt u ons ook iets vertellen over nieuwe projecten?
Onze projecten worden meestal allemaal in het geheim gedaan, daarom kan ik niets zeggen over de nieuwe reclamecampagnes van klanten! Maar wat voor mij belangrijk is, is het verhaal rond Zoe. Dus ook de vraag, hoe kunnen we haar nog meer “levend” maken?
Wat ik u al wel kan vertellen is dat een van de volgende projecten de eerste publicatie in een modeblad zal zijn. We zijn momenteel het team aan het samenstellen voor deze magazine shoot. Klassiek met fotograaf, visagist, stylist en natuurlijk ons ontwikkelingsteam.
Lil’ Miquela, Shudu: USA vs Europa
FIV: Tot nu toe komen de bekendste virtuele modellen/influencers uit de States. Hoe ziet u de huidige hype in Duitsland?
Je hebt het over Brud uit Los Angeles. Hij was de allereerste die de markt echt revolutioneerde, net voor ons. Zijn project Lil’ Miquela was het allereerste en blies echt het denkbare op. Ik weet niet precies met welke specifieke merken hij werkte, maar ik denk dat de halve mode-industrie erbij betrokken was.
Duitsland en Europa staan niet bepaald bekend om innovaties, start-ups en dergelijke. Het is hetzelfde met onze virtuele avatar. Het kostte ons alleen al acht maanden om het eerste project van de grond te krijgen. Natuurlijk heeft iedereen zijn bedenkingen, maar hebben we die nodig?
Start Ups en Ideeën in Los Angeles
Als bedrijf in Los Angeles heb je deze problemen niet, want nieuwe ideeën worden hier geboren en zijn zeer welkom. Denk maar aan sociale netwerken, Facebook, Snapchat, enzovoort. Dit komt allemaal uit Californië. In Duitsland duurt alles langer, dus het betekent ook veel meer investeringen voor ons. Niettemin zijn wij er trots op de eerste te zijn naast Brut en dus ook de allereerste in Europa.
En als we de doelen dit jaar niet halen, verhuizen we gewoon naar LA!
Echte modellen vs. Virtuele modellen
FIV: Werken modelabels liever met virtuele modellen of met ‘echte’ modellen? Wat zijn uw ervaringen?
Ik denk niet dat er momenteel een label is dat liever met virtuele modellen werkt. De technologieën worden nog maar net ontwikkeld, maar ze worden steeds beter. Er is pas iets meer dan een jaar aandacht voor dit onderwerp. Het onderwerp is zo nieuw, we hebben nog wat tijd nodig!
Technologie: Digitale mode / modellen voor online winkels
FIV: Wat zijn de voordelen van het werken met virtuele modellen?
Natuurlijk moet je eerst de voordelen zien. En daarom zijn de eerste bewegers die er nu zijn zo belangrijk. Zij laten de andere merken zien dat de investering de moeite waard is. Hier is een klein voorbeeld: een groot deel van de modeklanten heeft een online winkel. Daarom zijn er bij elke nieuwe collectie, elk nieuw seizoen, nieuwe foto’s nodig. De kledingstukken hebben een zeer lange reis af te leggen tot zij uiteindelijk in de winkels liggen; zij worden meestal wekenlang verzonden en komen dan op een bepaald punt in het centrale magazijn aan. Nu moeten de foto’s worden genomen, en tegelijkertijd moeten ze worden verdeeld onder de afzonderlijke winkels. Veel moeite, want alles moet passen.
Slechts 3 foto’s voor digitale mode
Met onze technologie zijn slechts drie foto’s van het kledingstuk nodig en kunnen wij het absoluut authentiek en realistisch aan een bewegend lichaam van een virtueel model bevestigen. Met wind, zwaartekracht en alles wat erbij hoort. Het grote voordeel is dat de foto’s theoretisch al in de productie kunnen worden voltooid. Dus terwijl de kledingstukken nog maar worden ingepakt, zijn de foto’s voor e-commerce al klaar.
Dat betekent dat er in principe twee grote voordelen zijn. Het ene is voor de relatief gestandaardiseerde massaproductie en het andere is het PR-effect, omdat ons leven steeds meer digitaal wordt.
Vandaag is de eerste generatie opgegroeid en kent ze enkel een leven met iPhone en co. Verhalen vertellen heeft altijd gewerkt. Legenden en verhalen, later geschreven, dan boeken, later Hollywood en in de toekomst misschien digitale mensen. Lil’ Miquela, die inmiddels 3 miljoen volgers heeft op Instagram, laat zien hoe succesvol dit kan zijn.
Een ander voordeel, vooral voor producties, marketing- en reclamebureaus, is dat er geen risico op mislukking bestaat. Iedereen die grote producties organiseert, bijvoorbeeld voor reclamespots, weet dat er soms wel 50 mensen op de set zijn, plus 20 geboekte auto’s en misschien zelfs een helikopter. Plotseling verschijnt het model niet meer. Hetzelfde geldt natuurlijk voor elke andere persoon die bij de opname betrokken is. Is de stylist er niet voor de kleding, visagiste, fotograaf, …. Scheuten lopen dus veel minder risico door externe invloedsfactoren.
Samenwerking en impact van virtuele avatars
FIV: Hoe ziet een samenwerking met een virtueel model eruit? Dus, hoe kun je het je voorstellen?
Heel kort door de bocht, je hebt eigenlijk geen grenzen in creativiteit. Je kunt een fotoshoot op de maan doen, je eigen digitale avatars maken en dat allemaal exclusief voor je merk. Kleren, accessoires, enz. zijn allemaal verwisselbaar. U werkt dus niet meer op tijd, maar echt op creativiteit. Dit is super interessant, vooral voor campagnes en reclamebureaus. Bovendien kunnen verschillende beelden heel goed worden getransporteerd, bv. innovaties, toekomstgericht denken en digitale oplossingen.
Anders is het het typische spel in marketing of het reclamebureau. Er zijn veel ideeën beschikbaar, maar vele moeten worden verworpen omdat ze te duur of te ingewikkeld zijn.
Hoeveel kost een campagne?
FIV: Kunt u ons ook iets vertellen over de prijzen? Hoeveel kost de samenwerking als je virtuele modellen of zo’n productie wilt boeken?
Exacte prijzen verschillen natuurlijk altijd, afhankelijk van de inspanning, de hoeveelheid, het voorbereidende werk, maar ook het mediagebruik achteraf. Om het heel grof te zeggen: voor één onderdeel loont productie niet, maar als je 20 of meer onderdelen moet produceren, kun je eventueel aan samenwerking denken als we het over e-commerce hebben.
Het loont altijd de moeite voor campagnes. Alleen al vanwege het feit dat uit de reeds bestaande productie in een mum van tijd nog meer media kunnen worden gecreëerd. Details kunnen worden veranderd. Bovendien is er natuurlijk geen risico van mislukking, zoals eerder gezegd.
Hype rond digitale avatars: Lil’ Miquela & Co.
FIV: Waar komt de grote fascinatie rond virtuele influencers, zoals Lil’ Miquela & Co, vandaan?
De fantasie is gewoon simpel, maar ik vind het leuk. Iedereen kent Superman of Kapitein Jack Sparrow uit Pirates of the Caribbean. Natuurlijk zijn geen van de personages echt, maar je bent toch geïnteresseerd in de mensen achter elk nieuw verhaal.
Series en acteurs zijn als avatars: We willen meer verhalen
Iedereen buiten de VS kent Hollywood alleen van films, televisie en series. Wie weet of Brad Pitt echt bestaat? Je weet wat ik bedoel! De wereld is vandaag al een beetje digitaal en dat wordt steeds meer! Dit aspect speelt ook een rol wanneer men aan avatars denkt.
Je zei het net zelf, hoe het Lil’ Miquela fenomeen een vlucht heeft genomen. Op Instagram zie je privémomenten uit haar leven, ze maakt nieuwe fotocampagnes, zelfs muziekvideo’s.
Als u zich het verhaal van het begin herinnert, het hologram van de vader van Kim Kardashian, kunt u de volgende sprong in de technologie al zien. Digitale avatars in de echte wereld brengen.
We zullen ons zeker niet vervelen!
FIV: Zullen VR mensen op een dag echte modellen en influencers vervangen?
Nee, helemaal niet. Virtuele mensen, of avatars en modellen, of zelfs beïnvloeders, zullen ooit slechts een nuttige aanvulling zijn op de echte. Zij kunnen echter andere verhalen beleven, juist door de volledige vrijheid in creativiteit. Uiteindelijk is het net een Netflix serie, alleen anders verpakt.
Bedankt voor de antwoorden!
In gesprek: Stephan M. Czaja, oprichter CXMXO Group en CM Models.
Ella & Zoe: Digitale Avatars van CM Models
Leestip: Digitale avatars
Lees hier meer over digitale avatars, inclusief een lijst van alle virtuele influencers!
Lil’ Miquela: Het fenomeen uit LA
Gigi Hadid, Cara Delevingne en Hailey Bieber outdated? Virtuele influencers zoals Lil Miquela of Bermuda veroveren Instagram en de modellenwereld. Het feit dat zij nu al aanzienlijk meer volgers hebben op de sociale netwerken dan andere influencers bewijst het succes van deze toekomstgerichte uitvinding. Maar wie dacht dat deze virtuele beïnvloeders saai en karakterloos waren, heeft het goed mis. De modellen hebben niet alleen een eigen persoonlijkheid, maar ook een eigen leven waarin zij aan de hand van verhalen verslag uitbrengen van hun vrijetijdsbesteding. De trend van deze virtuele sterren gaat echter al lang verder dan Instagram; er is hun ook een muziekcarrière voorspeld. In vier jaar tijd heeft virtuele influencer Miquela Sousa een opmerkelijke carrière opgebouwd.
Virtuele beïnvloeders: Lijst
We kennen de modellen van de jaren ’90 zoals Naomi Campbell of Claudia Schiffer. We duiken in de wereld van digitale modellen, influencers en Instagramsterren. Virtuele influencers veroveren de markt en zijn niet langer een hype. Het draait allemaal om mode en wat voor buzz deze virtuele persoonlijkheden creëren in de modewereld. Wie zijn dat? Wie heeft ze gemaakt? Vervangen zij de supermodellen van de millennials? Worden Kendall Jenner en Gigi Hadid gewoon vervangen? Welke rol spelen ze in de hedendaagse mode en sociale mediawereld. Wij laten u kennismaken met modellen als Lil Miquela en Shudu Gram, de eerste twee virtueel gecreëerde modellen en wat elk van hen zo bijzonder maakt. En hoe ze op de covers van Vogue en Harper’s Bazaar kwamen.