Camera statief – Belichting zonder schudden: Statief of monopod
Camerastatieven – Veel fotografische situaties vereisen langere belichtingstijden. Als u een veilige positie voor uw camera zoekt, is een goed statief een nuttig hulpmiddel. Maar statieven bestaan voor verschillende doeleinden en in allerlei vormen, maten en gewichten. Toch is het niet alleen belangrijk om een geschikt statief voor opnamen te vinden, te kopen en te gebruiken, maar u moet ook weten hoe u een camerastatief goed gebruikt. Hier volgt wat basisinformatie waarmee u rekening moet houden bij de aankoop en het gebruik van een statief. Voor meer informatie over fotografiestatieven, klik hier.
Welke camerastatieven zijn er?
Geen enkele ambitieuze fotograaf kan zonder een goed camerastatief. Statieven zijn onmisbare hulpmiddelen, vooral voor langere belichtingstijden, zoals bij vuurwerk of sterrenfotografie. Statieven worden zowel buitenshuis als binnenshuis gebruikt. Er zijn eenvoudige plastic statieven op de markt, die in het beste geval geschikt zijn voor lichte digitale camera’s, en stevige statieven van aluminium, carbon of hout voor zwaardere DSLR-camera’s en geavanceerdere eisen. Het is duidelijk dat het prijsniveau van de professionele statieven hoger ligt dan dat van het eenvoudige plastic alternatief.
In principe bestaat een camerastatief uit een statiefkop, een middenzuil met nivelleerinrichting en drie in lengte verstelbare poten. De statiefkop is een kogelkop of kantelkop waarop de camera wordt geschroefd. De noodzakelijke panning-, kantel- of kantelbewegingen kunnen gemakkelijk langs alle assen worden uitgevoerd. De eerste fotostatieven waren allemaal van hout, een ontwerp dat tegenwoordig om gewichtsredenen alleen nog bij studiocamera’s wordt aangetroffen.
In de meeste gevallen geven fotografen tegenwoordig de voorkeur aan statieven van aluminium of met koolstofvezel versterkte kunststof (carbon), die ondanks hun geringe gewicht toch voldoende stabiliteit hebben. De poten bestaan uit drie of vier segmenten die naar wens kunnen worden uit- en ingetrokken. Om de stabiliteit te waarborgen, gebruiken sommige fabrikanten vouwsluitingen, terwijl andere op draaisluitingen vertrouwen. Aan het uiteinde van de poten zitten rubberen voetjes waaruit vaak een metalen spike kan worden losgeschroefd.
Wanneer moet een statief worden gebruikt?
Zelfs wie geen fan is van regels moet in gedachten houden wanneer het zinvol is een statief te gebruiken. Een statief helpt om de camera stil te houden, wat vooral nuttig is bij lange brandpuntsafstanden en lange belichtingstijden. Als vuistregel geldt dat de gekozen sluitertijd in de noemer niet groter mag zijn dan de brandpuntsafstand van het objectief. U kunt hier een paar voorbeelden vinden:
Voorbeelden:
- Als de lens een brandpuntsafstand van 50 mm heeft, mag de sluitertijd niet korter zijn dan 1/60 seconde.
- Bij een brandpuntsafstand van 100 mm mag de sluitertijd niet korter zijn dan 1/125 seconde.
- Bij een brandpuntsafstand van 200 mm mag de brandpuntsafstand niet langzamer zijn dan 1/250 seconde.
Als de sluitertijd langer is dan de bovenstaande waarden, is het van essentieel belang een statief te gebruiken om scherpe opnamen te maken. Statieven zijn ook zeer nuttig voor landschapsfotografie om ervoor te zorgen dat de foto en het landschap dezelfde horizontale lijn hebben. Voor macrofotografie helpt een camerastatief om de lens scherp te stellen op kleine voorwerpen. Fotografen gebruiken ook graag een statief voor portretten wanneer zij meerdere mensen vanuit hetzelfde perspectief willen fotograferen.
Alternatieven: monopods en cameraklemmen
Monopods bestaan uit een enkele zuil van variabele lengte met een statiefschroef bovenaan. Een rubberen voet of spike zorgt voor een stevige stand. Monopods zijn nuttige hulpmiddelen die vaak worden gebruikt in combinatie met een camerastatief om zware telelenzen te stabiliseren.
Op de lange lenzen bevindt zich een statiefring waaraan met een schroef ook een monopod kan worden bevestigd. Voordelen van monopods zijn het lichte gewicht, de snelle opstelling en de goede transporteerbaarheid.
Cameraklemmen zijn meestal gemaakt van aluminium en zijn bedoeld om camera’s te bevestigen aan tafels, deuren of andere oppervlakken met een klemschroefdraad. Een balhoofd biedt de nodige bewegingsmogelijkheden. Cameraklemmen kunnen universeel worden gebruikt als alternatief voor een statief.
Conclusie: Lange belichtingstijd betekent statief
Camera statieven zijn er in ontelbare maten, uitvoeringen en toepassingen. Bij zware DSLR-camera’s moet rekening worden gehouden met voldoende stabiliteit en gewicht. Alternatieven zijn monopods of cameraklemmen.