Puma: geschiedenis, succes en doorbraak

Ken je het verhaal van hoe Puma is ontstaan? Maar het merk heeft zich nooit door nederlagen uit het veld laten slaan. Tussen de vele wereldrecords en beroemde gezichten is Puma nu een van de bekendste sportmerken ter wereld en viert het 70 jaar succes.

Dassler’s stichting

Dassler, of vandaag ook bekend als Puma, werd in 1919 opgericht door de broers Rudolf en Adolf Dassler in Herzogenaurach Duitsland. Op dat moment hadden de broers echter geen idee dat zij de eerste steen legden van de sportschoen. Vijf jaar later, in 1924, namen zij hun intrek in hun eerste fabriek. Na korte tijd boekten de broers successen. Op de Olympische Zomerspelen van 1928 in Amsterdam droegen de meeste Duitse atleten Dassler-schoenen. Toen kwam de nationale en internationale doorbraak.

Geschil tussen Dassler’s broers

Tijdens de nazi-periode moesten de broers de fabriek sluiten, maar in plaats van schoenen produceerden en verkochten zij anti-tankwapens. Na enige tijd moest Rudolf naar de oorlog en de relatie tussen de broers verslechterde. Na de oorlog scheidden de broers echter wegens verraad. Adolf blijft in het bedrijf en noemt het “Adidas”. Rudolf verhuist met 14 andere werknemers en richt er zijn bedrijf “Puma” op.

De doorbraak van Puma

De nieuwe start deed echter niets af aan het succes van Puma. Samen met zijn experts creëerde Rudolf Dassler de eerste schroefnagelschoen ter wereld. Hiermee vestigde hij een belangrijke rol als voetbalmerk. In 1958 werd het eerste logo in bijna alle schoenen van het merk genaaid. Dankzij televisie en gedrukte media is de Puma-vormstrook over de hele wereld te zien.

Puma’s grootste successen (1960-1969)

De schoenen werden vaak gedragen door Olympische spelers. Armin Hary, momenteel de snelste man ter wereld, won de gouden medaille. In deze jaren won Puma verschillende gouden medailles en werd het een van de populairste merken voor atleten. Puma rustte talloze atleten uit met Sacramento borstel schoenen. De wereldrecords van de atleten die de borstelschoen droegen, werden echter ingetrokken.

De bekendste gezichten voor Puma

Usain Bolt, die voor het tweede jaar op rij drie gouden medailles won op de Olympische Spelen, vertegenwoordigt nu het merk Puma. In 2013 werd voormalig profvoetballer Bjorn Gulden de nieuwe CEO van Puma. Daarnaast werd Puma ook actief in de Formule 1. De beroemde zangeres Rihanna werd wereldwijd merkambassadrice en creatief directeur voor de vrouwencollectie van Puma. Zij ontwerpt nieuwe productlijnen en voegt zo haar eigen toets toe.

2017 een van de beste jaren

Het ging goed met Puma, zowel op sportief als zakelijk gebied. Puma teams en atleten over de hele wereld genoten van groot succes. De Amerikaanse zangeres, actrice en producer Selena Gomez is nu merkambassadrice en werkt aan de ontwikkeling van het vrouwensegment van Puma. Bij de mannen was er ook een nieuw gezicht. Lewis Hamilton wordt merkambassadeur. Veel atleten vertegenwoordigen het merk Puma ook op de 2018 FIFA World Cup. Supermodel Adriana Lima wordt ook de nieuwe trainingsambassadrice voor vrouwen, waarmee ze een voorbeeld stelt voor vrouwen over de hele wereld.

70ste verjaardag

Puma viert nu zijn 70-jarig bestaan met een tentoonstelling in Herzognaurach. In de tentoonstelling vindt u de belangrijkste mijlpalen en successen van het merk