Sociale media: Groei, rangschikking & video grafieken

Sociale medianetwerken in de tijd: welk sociaal netwerk is het grootst in de wereld? Hier zie je de ontwikkeling van sociale netwerken in de loop der tijd en de topspelers uit de wereld van MySpace, YouTube, Facebook, Twitter, Instagram tot TikTok. Er zijn nu meer dan 3 miljard mensen actief op sociale netwerken. Ze zijn succesvol, ze hebben de grootste schat aan gegevens ter wereld en mensen brengen graag tijd door in de apps.

Sociale media: Hypes op YouTube, TikTok, Instagram

Wie van ons kent ze niet: korte clips met beknopte choreografieën die gemakkelijk te onthouden zijn. Jonge meisjes met virtuele bloemenkronen op hun hoofd en de oude vertrouwde pieptoon van de mobiele telefoon, gevolgd door de melding van een nieuwe comment of like. Sociale media zijn niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Terwijl het voor de kinderen van de 21e eeuw normaal is om elke dag over de nieuwe trends op TikTok en Co. te praten, blijven oma en opa worstelen met het verschil tussen een follower en een like. Wetenschappers bespreken de effecten van dagelijks socialemediagebruik op tv nog even en … hoe kunnen we ze hier vergeten: Zij die elke dag duizenden euro’s verdienen als influencers met outfit posts en selfies.

Ook al zijn sociale media niets nieuws meer voor ons, toch is het de moeite waard de cijfers eens goed onder de loep te nemen. Wie gebruikt het eigenlijk allemaal? Wie heeft er baat bij? En hoe is het eigenlijk allemaal gebeurd? Dus, van de typemachine naar vlinderfilters op het gezicht?

Tip! Na de video leer je meer over de geschiedenis, de meest populaire platforms en belangrijke knowhow voor elke toekomstige influencer!

De groei van sociale media sinds het begin van het internet – Video

Wie waren de eerste sociale netwerken? En wie staat er vandaag bovenaan de lijst? Ontdek het hier in de video:

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

Geschiedenis: Val en opkomst van reuzen

Voordat we met cijfers en statistieken gaan gooien, laten we een paar jaar terugspoelen. Het begon allemaal met de naoorlogse jaren aan het eind van de jaren 1940. In die tijd werden de eerste computers gemaakt, maar zij waren niet toegankelijk voor de gewone gebruikers. Eerst moest aan de machinerie van het computerapparaat worden gewerkt totdat het internet eindelijk kon worden gebruikt.

Het begon allemaal met CompuServe

De geschiedenis van de sociale media zoals wij die nu kennen, gaat terug tot 1969. Na de eerste technologische ontwikkelingen op computergebied werd in de VS de internetdienst CompuServe gelanceerd. Particuliere huishoudens beschikten thuis nog steeds niet over een eigen computer, maar CompuServe maakte het mogelijk computertijd te huren. Vooral bedrijven maakten er gebruik van voor hun digitale boekhouding en de eerste primitieve vorm van e-mail werd gecreëerd.

Tien jaar later konden gebruikers dankzij de uitvinding van UserNet nu virtuele nieuwsbrieven, artikelen en berichten in nieuwsgroepen maken en versturen.

Kort daarna kwamen de eerste thuiscomputers met sociale media zoals we die nu kennen, beschikbaar voor het publiek.

 • De eerste internetdienst was CompuServe
 • Hoofdzakelijk commercieel gebruikt
 • UserNet was de eerste vorm van e-mail

Geweldige wedstrijd met GENie

Een andere revolutie in de geschiedenis van de sociale media vond plaats in 1985: Bill Louden, voormalig product manager bij CompuServe, richtte zijn eigen online provider GENie op. Als ASCII-tekstdienst vormde het nu de eerste commerciële concurrentie voor het gigantische CompuServe. De populariteit groeide en het gebruikersbestand breidde zich onverwacht snel uit. De toenmalige exploitanten hielden echter vol dat zij GENie niet wilden uitbreiden. Dit leidde uiteindelijk tot de teloorgang van het platform, dat zelfs in de jaren negentig nog zo populair was dat het nog 350.000 gebruikers telde.

 • GENie komt op de markt als concurrent van CompuServe
 • Had 350.000 gebruikers in de jaren 90
 • Maar was niet in staat zich te doen gelden

E-mail revolutie

Het eerste programma voor het beheer van mailinglijsten werd gecreëerd: ListServ. Het werd in 1986 ontwikkeld door Eric Thomas en kon aanvankelijk alleen worden gebruikt op het Amerikaanse on line-netwerk BITNET. Later werd het ook beschikbaar gemaakt voor andere platforms. Tot op de dag van vandaag houdt ListServ stand en beheert het wereldwijd bijna 400.000 mailinglijsten.

Vergeet niet: Vandaag is het normaal dat we met één e-mail meerdere mensen bereiken, maar toen was dit revolutionair!

De mensheid begint te babbelen

Na de officiële invoering van het World Wide Web aan het eind van de jaren tachtig, verschenen ook de eerste chatrooms. Vanaf 1994 bood The Palace zijn gebruikers de mogelijkheid met elkaar in contact te treden in verschillende grafische chatroom servers, de zogenaamde Palaces. Elke gebruiker kreeg een grafische avatar en kon berichten sturen naar de andere avatars tegen een grafische achtergrond. Net als ListServ is dit programma nog steeds in werking, en dankzij de nu-metalband KORN genoot het een grote populariteit, vooral in het begin van de jaren 2000.

 • The Palace is de eerste online chatroom in de geschiedenis
 • Genoot grote populariteit in het begin van de jaren 2000

Het eerste sociale netwerk

De eerste social media website zoals we die nu kennen was Six Degrees – een platform waarmee gebruikers profielfoto’s konden uploaden en contact konden leggen met andere gebruikers. Zo konden mensen vrienden met elkaar worden, lid worden van sociale groepen, berichten sturen en berichten op andere profielen bekijken. Het platform was zo populair dat het in 2000 zelfs werd opgekocht voor een bedrag van 125 miljoen US dollar. Een jaar later werd de website voor korte tijd gesloten, maar na enige renovatiewerkzaamheden werd hij korte tijd later opnieuw gelanceerd.

 • Six Degrees was het eerste sociale netwerk
 • Werd uitgekocht voor 125 miljoen dollar
 • Maar verloor populariteit
 • Vandaag nog online

Hoe kennis virtueel verbindt

Kort na de millenniumwisseling deed zich een ander hoogtepunt voor, niet alleen in de geschiedenis van de sociale media, maar ook in de geschiedenis van het hele internet: Wikipedia. Vandaag zowel geliefd als gehaat, is het internet moeilijk voorstelbaar zonder de online encyclopedie. Hoewel Wikipedia gewoonlijk niet tot de categorie sociale media wordt gerekend, willen we het hier toch vermelden. Waarom? Omdat het niet alleen de eerste online encyclopedie aller tijden is, maar ook omdat iedereen er artikelen aan kan toevoegen en bewerken.

De geschiedenis van ‘s werelds eerste online encyclopedie is hier te vinden:

De eerste allrounder kwam uit Azië

In tegenstelling tot de naam was het Maleisische platform Friendster er niet alleen om mensen over de hele wereld met elkaar te verbinden als een sociaal netwerk, maar kon het ook worden gebruikt als een datingsite, een evenementenzoeker en om nieuwe hobby’s en bands te vinden.

In 2011 introduceerde Friendster ook social gaming, maar werd in 2015 offline gehaald vanwege krimpende gebruikersaantallen.

 • Friendster kwam uit Maleisië
 • Was zowel dating site als evenementenzoeker
 • Werd offline gehaald in 2015

Het socialemedialandschap van vandaag

Het begin van het nieuwe millennium was het hoogtepunt in de geschiedenis van de kleurrijke wereld van de sociale media. Vooral in het begin van de jaren 2000 nam het aantal sociale netwerken snel toe en werd menig socialemediagigant zoals we die vandaag kennen, geboren:

 • 2003: LinkedIN
 • 2003: MySpace
 • 2003: WordPress
 • 2003: Flickr
 • 2005: Youtube
 • 2006: Facebook
 • 2006: Twitter
 • 2007: Tumblr
 • 2010: Instagram
 • 2010: Pinterest
 • 2012: Vine
 • 2018: TikTok

De overweldigende verscheidenheid aan sociale media-aanbieders van vandaag heeft ons leven gerevolutioneerd. Het heeft niet alleen het dagelijks leven zoals wij dat kennen beïnvloed, maar het ook volledig op zijn kop gezet. Nieuwe beroepen zijn geboren, hele wetenschappen zijn ontwikkeld en de intermenselijke communicatie is veranderd. Bedrijven kunnen vandaag de dag bijna niet meer functioneren zonder sociale-mediamarketing en traditionele media zoals de krant en het tijdschrift worden met uitsterven bedreigd.

 • Wij hebben de ontwikkeling van de sociale media in Duitsland hier voor u samengevat .

Sociale media giganten van de moderne tijd: divers en innovatief

Bijna elke dag ontstaan er nieuwe portalen en platforms op het gebied van sociale media, waarvan er maar een paar echt lang bestaan. Wij hebben een aantal van diegenen die het tot de Hall of Fame van netwerken hebben geschopt hier samengevat.

Myspace: icoon van de sociale media en zijn ondergang

Het nu vrij onbekende MySpace wordt beschouwd als een van de populairste social media platforms ooit. In tegenstelling tot Facebook konden gebruikers bij MySpace hun profiel volledig aanpassen – van achtergrondfoto’s, apps en lay-outs tot het toevoegen van muziek en video’s. Ondanks de latere ondergang door de lancering van Facebook, had MySpace een immense impact op de muziekindustrie en de popcultuur van de vroege jaren 2000. Gebruikers konden een aantal nummers van de Amerikaanse popzangeres Hilary Duff gratis downloaden, rockbands brachten previews van hun nieuwe albums uit die alleen MySpace-gebruikers konden horen, en hele televisiecarrières, zoals die van reality-tv-icoon Tila Tequila, werden hier geboren.

De ondergang van het internetplatform kwam echter net zo snel als de hype. Het aantal gebruikers groeide, maar werd in 2008 ingehaald door Facebook, de eerste slachtoffers van cyberpesten pleegden zelfmoord en de directies wisten niet hoe ze met de groeiende druk moesten omgaan. Slechte investeringen en massaontslagen van werknemers leidden uiteindelijk tot de ondergang van MySpace.

Vandaag de dag is de site nog steeds actief en verwelkomt nog steeds actieve gebruikers, maar richt zich meer op de verspreiding van featured content, nieuws en blogartikelen.

 • Stichting: Augustus 2003
 • CEO: Timothy Vanderhook
 • Omzet: 109 miljoen USD
 • Hoofdkantoor: Beverly Hills, Californië, Verenigde Staten
 • Oprichters: Thomas Anderson, Chris DeWolfe, Jon Hart
 • Gebruikers: 5 miljard actieve en inactieve wereldwijd

In deze video kunt u zien hoe de turbulente ommekeer in de geschiedenis van MySpaces tot stand is gekomen en waarom ook Friendster er niet in is geslaagd zich te doen gelden in de social media jungle:

Facebook: Virtuele vriendschappen en online persona’s

Het succes van Facebook en zijn oprichter Mark Zuckerberg is zo explosief dat er zelfs een Hollywoodfilm aan hem is gewijd. Aanvankelijk was het lidmaatschap van het onlineplatform in 2006 voorbehouden aan studenten van Harvard, maar door de populariteit werd het later toegankelijk voor elke internetgebruiker van 13 jaar en ouder. Gebruikers kunnen profielen aanmaken, teksten, foto’s en video’s delen en in contact komen met andere gebruikers wereldwijd.

Zo veel successen als de internetgigant Facebook heeft gekend, zo veel schandalen zijn er ook geweest. Controverses over de privacy van gebruikersgegevens, politieke manipulatie en negatieve psychologische effecten op gebruikers zijn al jaren het onderwerp van uitgebreide media-aandacht. Critici blijven tot op de dag van vandaag hun stem verheffen, maar Facebook blijft geweldige cijfers halen. Het wordt bijvoorbeeld nog steeds beschouwd als de meest gedownloade mobiele app van de jaren 2010.

 • Stichting: Februari 2004
 • Hoofdkantoor: Menlo Park, Californië, Verenigde Staten
 • Omzet: 70,7 miljard dollar
 • Oprichters: Mark Zuckerberg, Andrew McCollum, Eduardo Saverin, Dustin Moskovitz, Chris Hughes
 • Gebruikers: Meer dan 2,5 biljoen wereldwijd

Instagram: Modellen, Influencers en Merkendeals

Ook op de lijst van de meest gedownloade mobiele apps van de moderne tijd staat de Amerikaanse app Instagram. Vergeleken met Facebook en MySpace is het een pure dienst voor het delen van foto’s en video’s, die vooral op mobiele telefoons wordt gebruikt. Met de app kunnen gebruikers foto’s bewerken en delen, er commentaar op leveren en ze taggen met locatiegegevens. Verhalen delen die na 24 uur verdwijnen is ook een van de populairste functies.

Het record voor de meest gevolgde persoon staat op naam van voetballer Christiano Ronaldo met 218 miljoen volgers. Het record voor populairste vrouw staat op naam van popzangeres Ariana Grande met 184 miljoen volgers. De meest gedeelde foto is die van een ei, geüpload door het account @world_record_egg. Het enige doel van de foto was om het vorige record voor de meest gelikete foto te breken. Tot dan was dit in handen van reality tv-ster en lipstick mogul Kylie Jenner met 18 miljoen likes.

 • Stichting: 6 oktober 2010
 • Hoofdkantoor: Menlo Park, Californië, Verenigde Staten
 • Omzet: 18 miljard USD
 • Oprichters: Kevin Systrom en Mike Krieger
 • Gebruikers: Meer dan 500 miljoen wereldwijd

Tik Tok: Creativiteit met een muzikale achtergrond

Het laatste social media-icoon op onze lijst komt nu eens niet uit Amerika, maar uit China. TikTok weet sinds 2018 iedereen te boeien met zijn korte clips. Als opvolger van de app Musical.ly kunnen gebruikers korte video’s uploaden waarbij het vooral gaat om lipsynchronisatie van bekende liedjes of korte choreografieën. Kort na de lancering was het al een van de snelst verspreide mobiele apps ter wereld. Net als op MySpace destijds, worden hier online trends geboren, worden liedjes wereldwijde hits en zijn Instagram en co. ook een populair marketinginstrument voor veel bedrijven.

 • Stichting: september 2018
 • Hoofdkantoor: Culver City, Verenigde Staten
 • Omzet: 176,9 miljoen USD
 • Oprichter: ByteDance
 • Gebruikers: 800 miljoen wereldwijd

Feiten over het gebruik van sociale media

Om echt te begrijpen wat een enorme impact de sociale mediahype op ons leven heeft, is het de moeite waard naar de huidige cijfers te kijken. Wij hebben het aandeel van particuliere gebruikers en bedrijven hier voor u samengevat.

Aandeel particuliere gebruikers: snelle stijging dankzij smartphones

Hoewel de eerste socialemediaplatforms al in de jaren 80 bestonden, waren er maar heel weinig mensen die zich aangetrokken voelden tot de virtuele wereld van vriendschappen in vergelijking met de bevolking als geheel. Met elke verdere ontwikkeling van de platforms groeide ook het aantal gebruikers.

Ook doorslaggevend: de uitvinding van de smartphone. Tussen 2008 en 2020 is het aantal gebruikers van sociale media met 70% gestegen. Ergens is dit logisch als we terugdenken aan die dagen. In het verleden luisterden de mensen die bij het station stonden te wachten naar muziek op hun MP3-spelers en speelden zij het populaire Snake Game op hun Nokia mobiele telefoons. Ter vergelijking: vandaag scrollen de meesten van ons op en neer door onze Instagram-feed terwijl we op de bus wachten, in plaats van een paar virtuele slangen te helpen voeden.

+70% van 2008 tot 2020

Hier ziet u het aandeel van sociale-mediagebruikers in de Amerikaanse bevolking van 2008 tot 2020.

 • 2008: 10%
 • 2010: 44%
 • 2015: 70%
 • 2020: 80%

Statistik: Anteil der Social-Media-Nutzer an der Bevölkerung in den USA in den Jahren 2008 bis 2020 | Statista

Percentage bedrijven dat van de dienst gebruik maakt: Reclame en imagocultuur

Zoals gezegd, gebruiken we sociale media niet alleen voor de lol van likes en volgers. Veel bedrijven over de hele wereld hebben nu hun eigen online marketingteam dat tot taak heeft via sociale media in contact te blijven met klanten, het imago van het bedrijf te cultiveren en zo hun producten en diensten te promoten.

Facebook staat nog steeds bovenaan de lijst, op de voet gevolgd door Instagram. Deze portalen zijn populair in de marketingsector, niet alleen vanwege de vele mogelijkheden die het bedrijf kan gebruiken voor het ontwerpen van profielen, maar ook vanwege de Google Ads.

LinkedIn wordt vooral gebruikt om nieuwe werknemers te werven en ook TikTok wordt steeds populairder.

 • Facebook: 94%
 • Instagram: 76%
 • LinkedIn: 59%
 • Twitter: 53%

Hier ziet u het percentage bedrijven dat gebruik maakt van de volgende social media platforms:

Statistik: Anteil der Unternehmen, die folgende Social-Media-Plattformen nutzen weltweit im Januar 2019 | Statista

Zoals u ziet, spelen sociale media een grote rol in ons leven. Het sociale medialandschap komt niet zomaar uit de lucht vallen, maar is in de loop van tientallen jaren geëvolueerd. Wij bij FIV Magazine kijken er zeker naar uit om te zien hoe het zich allemaal ontwikkelt en welke trends er geboren worden.