Covid19 legt uit: Coronavirus, avondklok + gratis certificaat om naar het werk te gaan

COVID-19, het zogenaamde“coronavirus” is en blijft het centrale thema in de wereld. Alle nieuwszenders hebben het alleen maar over deze pandemie, het nieuwe type coronavirus of “COVID-19”. Er zijn avondklokken in veel landen, nu ook in Duitsland. Voor veel bedrijven en werkgevers kunnen processen worden gereorganiseerd naar kantooractiviteiten aan huis, maar niet voor iedereen. We hebben de belangrijkste hier in het kort. Het doel is nu om “de curve af te vlakken”, maar wat betekent dat? Wat houdt de avondklok in? Zijn er uitzonderingen op de avondklok? Waar kan ik een gratis werkgeverscertificaat voor woon-werkverkeer downloaden?

Neem contact op met uw gezondheidswerker als u denkt dat u getroffen bent. Officiële informatie wordt hier steeds bijgewerkt: Federaal Centrum voor Gezondheidseducatie.

Verboden – avondklok licht samengevat

Bondskanselier Angela Merkel is zojuist voor de camera’s van de hoofdstedelijke pers verschenen. Ze kondigde strengere maatregelen aan om COVID-19-infecties te beteugelen.

  1. Mensen mogen alleen buiten zijn voor wandelingen, sport, enz.
    Uitzondering zijn 2 personen of personen uit één huishouden
  2. Ontmoetingen met meer dan 2 personen zijn verboden en momenteel zelfs strafbaar, zowel in openbare als in particuliere ruimten.
  3. Er zijn uitzonderingen, zoals de weg naar de supermarkt, de apotheek of zelfs de weg naar het werk.

Wat is het Coronavirus (COVID-19)?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft COVID-19 tot pandemie verklaard. Het coronavirus is de meest recente pandemie, wat betekent dat de hele wereld is getroffen. Het bereikt niveaus die in decennia niet gezien zijn. Het virus treft miljarden mensen en ontwricht wereldwijd het sociale en economische leven. Het COVID-19 of coronavirus, dat voor het eerst werd ontdekt in de Chinese provincie Wuhan, heeft zich nu verspreid naar meer dan 150 landen en het aantal besmette personen neemt dagelijks toe.

COVID-19 staat voor coronavirus disease 2019, of in het Engels “corona virus disease”. Het virus veroorzaakt bij sommige besmette personen een ernstig en acuut respiratoir syndroom.

Tip. Lees meer over: Corona impact op reisindustriehier

Waarom is het zo belangrijk om het virus in te dammen?

De gezondheidsstelsels zijn ingesteld op vele noodsituaties, maar niet op dergelijke uitzonderlijke situaties. In Duitsland, bijvoorbeeld, zijn er 25.000 ventilatoren. In de regel is 80% daarvan bezet. Dit betekent dat er theoretisch slechts 5.000 apparaten overblijven voor behandeling.

COVID-19 veroorzaakt onder meer dat de longen in sommige gevallen samenklitten, zodat het belangrijk is patiënten te beademen. Hoe meer patiënten deze intramurale behandeling nodig hebben, hoe groter de werklast en het risico dat de apparatuur niet toereikend zal zijn.

Als dit het geval is, zoals bijvoorbeeld in Noord-Italië, moeten artsen beslissen wie een behandeling krijgt en wie niet. Door selectie zullen mensen moeten worden afgewezen, vooral degenen die minder kans hebben om te genezen. Dit is een beslissing die niemand wil maken.

Om de infectiecurve laag te houden en daarmee het risico dat ziekenhuizen overbelast raken, zijn de huidige uitgaansverboden van kracht.

Het coronavirus breekt uit bij 2 op de 3 besmette mensen

Het verraderlijke van het virus is dat zelfs als het virus in de loop van de infectie wordt opgemerkt, de uitbraak 7 dagen duurt vanaf de opname tot de impact in het lichaam. Dat wil zeggen, een volle 7 dagen na besmetting, weet geen enkele drager dat hij al lang besmet is. Erger nog, terwijl sommige besmette mensen extreem hard worden getroffen, merken veel andere besmette mensen niets van de gevolgen. Zij weten dus niet dat zij eigenlijk al lang dragers zijn.

Deze maatregelen zullen de volksgezondheidsinstanties en de hele nationale gezondheidsinfrastructuur over de hele wereld kostbare tijd geven om op deze crisis te reageren.

via GIPHY

 

Tips: Hoe kunt u helpen?

U kunt het meeste helpen door uw eigen gedrag aan te passen:

  1. Je moet zo vaak mogelijk thuis blijven. Dit betekent vooral dat persoonlijke ontmoetingen met ouderen of chronisch zieken moeten worden beperkt – voor hun bescherming.
  2. Geen handdrukken en omhelzingen
  3. Houd afstand van anderen.

De 3 gevaren van COVID-19

  1. Minimalisering van het risico van overbelasting van ziekenhuizen (verlaging van de infectiecurve)
  2. Het duurt 7 dagen voordat het virus in het lichaam uitbreekt. Gedurende deze 7 dagen is men zich niet eens bewust van de infectie die al heeft plaatsgevonden.
  3. Een groot deel van de besmette mensen vertoont ook na de 7 dagen geen tekenen van het virus, zodat zij drager blijven zonder het te weten.Avondklok

Wat is het wettelijk kader voor uitgaansverboden?

Ter bestrijding van overdraagbare ziekten kunnen in het algemeen verboden en verbodsbepalingen worden uitgevaardigd op basis van het IfSG. De 16 federale staten zijn verantwoordelijk voor de handhaving van de daaruit voortvloeiende voorschriften.

Uitzonderingen op de avondklok

De handelende autoriteit kan haar bevelen voorzien van uitzonderingen, die op hun beurt zo specifiek mogelijk moeten zijn. Het eerste algemene decreet van het district Tirschenreuth in Duitsland voorziet uitdrukkelijk in onder meer de volgende uitzonderingen:

  1. Winkelen en basisvoorzieningen binnen het stedelijk gebied
  2. Bezoeken aan dokterspraktijken, winkels voor medische benodigdheden, enz. en bezoeken aan apotheken
  3. Vervoer van en naar de werkplek met een attest van de werkgever
  4. Bezoeken aan postkantoren en benzinestations
  5. Noodzakelijk leveringsverkeer

Certificaat voor de weg naar het werk

Voorlopig kunt u hier een certificaat voor uw woon-werkverkeer vinden, dat u gratis kunt downloaden.

Gratis voor werkgevers – Download

U hebt dringend een document nodig voor uw werknemers? Hier kunt u snel en gemakkelijk een kant-en-klaar formulier downloaden:

COVID-19 – wat is het? Het virus in detail

Na de belangrijkste informatie, hebben we hier nog veel meer belangrijke informatie over het coronavirus en zijn verloop. Zijn alle coronavirussen gevaarlijk voor de mens? Zijn er vergelijkbare voorbeelden als COVID-19? Wij hebben de antwoorden.

Zijn alle coronavirussen gevaarlijk voor de mens?

Coronavirussen behoren tot de grote familie van virussen. Virussen maken deel uit van het normale leven. Virussen zijn wijdverspreid, bij mensen en bij veel verschillende diersoorten, waaronder katten en vleermuizen Het gewone menselijke coronavirus, zoals hierboven beschreven, veroorzaakt meestal een infectie van de bovenste luchtwegen, zoals een verkoudheid. Veel besmette mensen beseffen vaak niet eens dat zij al door het virus zijn aangetast.

In feite raken de meeste mensen op een bepaald moment in hun leven besmet met een of meer van deze virussen. Infectie met het humane coronavirus gaat meestal vanzelf over, terwijl anderen extreem onwel worden, tot het punt dat ze echt ziek worden. Ouderen en mensen met reeds bestaande aandoeningen lopen een bijzonder risico.

In zeldzame gevallen kunnen coronavirussen die dieren infecteren evolueren tot een nieuw humaan coronavirus.

COVID-19 – Wat is het verschil met griep?

Bron: Deutsche Familienversicherung

Het aantal nieuwe griepinfecties neemt weer toe als gevolg van seizoensfactoren. Volgens het RKI (per 17.03.2020) hebben sinds afgelopen najaar meer dan 145.000 mensen in Duitsland griep opgelopen. 247 stierven eraan. In het griepseizoen 2017/18 zijn 25.100 mensen overleden. Volgens het RKI is dit het hoogste aantal in 30 jaar.

Volgens actuele informatie van de Johns Hopkins University zijn op 19 maart 2020 12 327 mensen in Duitsland besmet met Sars-CoV-2. 28 mensen zijn tot nu toe aan de gevolgen overleden. Wereldwijd zijn er 218.815 besmette mensen en 8.810 sterfgevallen als gevolg van COVID-19 bekend.

Zijn er vergelijkbare voorbeelden als COVID-19?

Voorbeelden uit het nabije verleden waren het ernstige respiratoire syndroom “SARS” in 2003 en het respiratoire syndroom coronavirus ook bekend als “MERS” in 2012 in het Midden-Oosten.

De uitbraak van het coronavirus begon in China, meer bepaald in Wuhan.

Waar ligt Wuhan, China?

De uitbraak van het coronavirus begon in Wuhan, China. Het virus verspreidde zich snel over de wereld. Op 11 maart heeft de WHO (Wereldhandelsorganisatie) COVID-19 dan definitief tot pandemie verklaard. 2 op de 3 mensen die met het virus besmet zijn, krijgen een uitbraak.

Wat betekent CFR (sterfte)?

In China was het totale CFR in de beginfase van de uitbraak zeer hoog.

CFR staat voor “case fatality rate”, ook voor “lethaliteit”. Het beschrijft de “dodelijkheid” van een ziekte. Meer precies beschrijft het de ziekte of vergiftiging of de kans om aan een ziekte te sterven. Het CFR berekent dus de verhouding tussen het aantal sterfgevallen en het aantal mensen dat ziek is of vergiftigd.

Vooral omdat er geen vergelijkingen beschikbaar waren en er geen aanlooptijd was. Aanvankelijk was het CFR 17,3%, wat betekent dat gemiddeld 1 op de 6 mensen stierf. Het CFR was op 1 februari teruggebracht tot 7% dankzij betere apparatuur, tests, voorzorgsmaatregelen en een algemene verbetering van de zorgstandaard.

Dit betekent dat met de juiste controle, de aandoening kan worden gestabiliseerd.

Welke mensen lopen het meeste risico?

Er zijn twee groepen mensen in het bijzonder die risico lopen:

  1. Ouderen boven de 60
  2. Mensen met reeds bestaande aandoeningen

Het virus houdt verschillende risico’s in voor verschillende leeftijdsgroepen. Zo is het sterftecijfer voor mensen jonger dan 60 jaar relatief laag. Anderzijds stijgt het sterftecijfer snel bij oudere mensen. Het grootste risico lopen dus mensen ouder dan 60 jaar. Naast deze groep mensen lopen vooral mensen met reeds bestaande aandoeningen risico. Mensen met hoge bloeddruk, diabetes, hart- en vaatziekten, chronische ademhalingsziekten en kanker lopen een veel groter risico dan gezonde mensen. Het wordt gevaarlijk wanneer beide factoren samenkomen, ouderdom en reeds bestaande aandoeningen. Helaas lijdt de oudere groep vaker aan een of meer ziekten. Dit maakt de situatie zo persoonlijk, ook voor elk individu: Je eigen grootmoeder, je eigen grootvader, je ouders.

Tips voor het wassen van uw handen

Om het risico op overdracht van het virus zo klein mogelijk te maken, moet u uw handen wassen. Zo eenvoudig als het klinkt, het is zeer effectief. Er zijn vijf stappen om je handen grondig te wassen:

  1. Houd je handen onder stromend water
  2. Handen goed inzepen
  3. Grondig handen wassen duurt 20 tot 30 seconden
  4. Let op: Handpalmen, handruggen, vingertoppen, interdigitale ruimtes en duimen, alsmede vingernagels, die de meeste mensen vergeten.
  5. Handen afspoelen onder stromend water
  6. Voorzichtig drogen

Waar kan ik informatie krijgen als ik besmet ben?

Neem contact op met uw gezondheidswerker als u denkt dat u getroffen bent. Officiële informatie wordt hier steeds bijgewerkt: Federaal Centrum voor Gezondheidsvoorlichting.

Coronavirus hotlines

Bel uw huisarts of bel 116117, dat is het nummer van de medische wachtdienst.

  • Onafhankelijke Patiënten Adviesdienst Duitsland – 0800 011 77 22
  • Federaal ministerie van Volksgezondheid (hulplijn voor burgers) – 030 346 465 100
  • Algemene initiële informatie en contactbemiddeling – overheidsdienst nummer 115
  • Begeleidingsdienst voor doven en slechthorenden – Fax: 030 / 340 60 66 – 07 info.deaf@bmg.bund(dot)de / info.gehoerlos@bmg.bund(dot)de
  • Sign telefoon (video telefonie) – https://www.gebaerdentelefon.de/bmg/