Coronavirus: gevolgen voor de reisindustrie, oorsprong, symptomen, verspreiding en bescherming

Corona – dit virus houdt de hele wereld op zijn hoede. Sinds het begin van de Corona-crisis hebben veel landen een inreisverbod ingesteld om de verspreiding te stoppen of af te remmen. Als gevolg daarvan zijn veel reisplannen voor 2020 in het water gevallen. Wij vertellen u alles over COVID-19, de reisindustrie vóór Corona en de gevolgen van het virus voor de toeristische sector. Reisportalen als TUI, aanbieders van outdoorcampings als Campwerk maar ook luchtvaartmaatschappijen als Lufthansa houden een groot deel van hun vloot aan de grond.

Reissector: Belangrijkste feiten

De omzet van pakketreizen bedraagt in 2019 6 957 miljoen euro en de meeste omzet wordt wereldwijd in China behaald.

Prognose: jaarlijkse stijging van de omzet uit pakketreizen met 1,8%

Volgens Statista zou de omzet uit boekingen van pakketreizen in 2020 ongeveer 7,123 miljoen euro bedragen. Tot dusver is elk jaar een stijging van de omzet uit pakketreizen, of een toename van vakantiereizen in het algemeen, vastgesteld. Steeds meer mensen besluiten dat zij iets van de wereld willen zien en leggen daarvoor hun geld opzij.

Stijging van het aantal vakantiereizen in de afgelopen 10 jaar: +9,46%.

Reissector: terugblik op 2019

Om de situatie te beoordelen, moet men kijken naar de reisindustrie vóór de Corona-crisis. Een goed voorbeeld is het reisgedrag in 2019. In 2019 was er meer omzet uit pakketreizen dan ooit tevoren.

Tip! Lees meer over: Corona Virus Feiten

Aantal vakantiereizen in de afgelopen 10 jaar

Reizen, of het nu gaat om een pakketreis of een kort weekendje weg met uw geliefde, wordt steeds populairder. De cijfers stijgen al tientallen jaren en het einde is nog niet in zicht. Actuele cijfers over de terugval van het aantal boekingen in het kader van COVID-19 zijn nog niet beschikbaar. Maar na de crisis is voor de crisis, dus de reisindustrie zal snel weer op gang komen.

Stijging in de afgelopen 10 jaar: +9,46%.

Hier ziet u het aantal vakantiereizen van Duitsers in de jaren van 2005 tot 2019 in miljoenen.

  • 2019: 70.8 m
  • 2014: 70.3 m
  • 2009: 64.8 m
  • 2005: 64.1 m
  • Stijging over de laatste 10 jaar (2009 tot 2019): +9,46%.

Reisbranche: Actueel

De Corona-crisis heeft een sterke impact op de toeristische sector in 2020. Naast annuleringen en sluitingen moet men ook rekening houden met een veel lagere algemene omzet. De verschillende aanbieders in de reisindustrie gaan van het ergste uit.

Wat zijn de huidige gevolgen?

Als gevolg van de Corona-crisis annuleren veel mensen momenteel hun reizen en cruises. Veel landen hebben een inreisverbod ingesteld, waardoor het ondanks het Coronavirus onmogelijk is op vakantie te vliegen. De golven van annuleringen hebben grote gevolgen voor de toeristische sector. Statista schat dat de Duitse reisindustrie in 2020 ongeveer 17% van haar inkomsten zal verliezen en de Italiaanse reisindustrie ongeveer 20%. Een ander gevolg is dat de ITB-toerismebeurs in Berlijn dit jaar niet zal plaatsvinden. Degenen die een vakantie hadden geboekt, hopen hun reis te kunnen annuleren om niet met het geld te blijven zitten. Sommige touroperators bieden de mogelijkheid om de reis te annuleren of om te boeken en hebben daarom non-stop drukke telefoonlijnen. Bovendien blijven hotels meestal leeg en worden vergaderingen en reserveringen geannuleerd. Veel werknemers in de toeristische sector worden ontslagen of krijgen te maken met werktijdverkorting. De Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair heeft reeds 95% van haar vluchten geannuleerd.

Aida Cruises annuleert alle cruises tot half april

De toelatingseisen in de havens worden momenteel veel strenger. Als gevolg daarvan mogen cruiseschepen in veel havens niet meer aanmeren. Wegens de toenemende gevallen van COVID-19 heeft Aida Cruises op 20.3.2020 aangekondigd dat het Aida cruiseseizoen tijdelijk zal worden onderbroken tot waarschijnlijk eind april 2020. Ook Barcelona, een van de belangrijkste cruisehavens in de Middellandse Zee, heeft zijn haven gesloten voor schepen met meer dan 500 passagiers. Veel cruisemaatschappijen brengen momenteel wijzigingen aan in hun reisschema’s om te kunnen reizen.

Dalende prijzen van reisaanbieders

AIDA Cruises is een merk van de Brits-Amerikaanse cruisemaatschappij Carnival Corporation & plc voor de Duitstalige markt. Hier ziet u de huidige aandelenkoers met een grote min.

Alle Disney Parken zijn gesloten vanwege het Corona-virus

Alle Disney Parken zijn gesloten vanwege het Corona-virus. Ook het Disney-schip zal voorlopig in de haven blijven. Disney heeft gereageerd op de instructies van de autoriteiten en probeert met de sluitingen de verspreiding van het virus af te remmen of te stoppen. De Disneyland hotels zullen echter open blijven, evenals de winkels en restaurants in Disney Village. Ook andere attractieparken, zoals Europa-Park, hebben aan de bevelen van de autoriteiten gehoor moeten geven en hun deuren moeten sluiten. Aangezien in pretparken meer dan 1000 mensen kunnen samenkomen, is het zinvol en zelfs veiliger om ze eerst gesloten te houden.

Statistieken: Gevolgen van het Coronavirus voor het internationale toerisme

Het Coronavirus vormt een bedreiging voor het internationale toerisme omdat veel reizen en cruises niet door kunnen gaan. Als gevolg van de inreisvoorschriften en de inreisstops wereldwijd is het niet mogelijk te reizen zoals men vóór het virus kon. Daarom moet de toeristische sector op veel minder inkomsten rekenen dan voorheen. De VS hadden voor 2020 meer dan 170 miljard dollar aan inkomsten verwacht, maar ramen de inkomsten nu op ongeveer 150 miljard dollar als gevolg van de Corona-crisis. China wordt iets harder getroffen door de Corona-crisis – de verkoop daar werd vóór het virus op ongeveer 125 miljard US-dollar geraamd, maar wordt nu op 75 miljard US-dollar geraamd. Duitsland en Italië moeten ook rekening houden met een lagere verkoop, maar worden niet zo hard getroffen als China. Duitsland verwachtte aanvankelijk een omzet van ongeveer 30 miljard US dollar en rekent nu op ongeveer 25 miljard. Italië verwachtte vóór de crisis 25 miljard, maar kan nu nog maar 20 miljard dollar aan verkopen verwachten.

  • VS: ongeveer 11,76% minder omzet
  • China: ongeveer 40% minder omzet
  • Duitsland: ongeveer 16,67% minder omzet
  • Italië: ongeveer 20% minder omzet

Infografik: Covid-19 bedroht den internationalen Tourismus | Statista

Bron: Statista

COVID-19 – Oorsprong, symptomen, verspreiding en bescherming

Het Corona-virus is momenteel overal in het nieuws – waardoor het moeilijk is echte informatie van nepnieuws te onderscheiden. Daarom hebben wij de belangrijkste informatie voor u samengevat, zodat u weet waar het virus vandaan komt, hoe het zich verspreidt, welke klachten de besmette personen hebben en hoe u zich tegen het virus kunt beschermen.

Oorsprong van het virus

Waar kwam het coronavirus vandaan en hoe verspreidde het zich? COVID-19 (zoals het officieel heet) is ontstaan op de groothandelsmarkt voor zeevruchten van Huanan. Deze groothandelsmarkt gaat hoofdzakelijk over zeevruchten en wilde dieren. De markt is gelegen in het midden van Wuhan, China. De precieze oorsprong is nog onduidelijk, maar we weten wel dat het om een nieuw virus gaat dat voor 80% gelijk is aan het SARS-coronavirus. Het virus wordt van mens op mens overgedragen en besmetting is zelfs tijdens de incubatieperiode mogelijk.

  • Nieuw coronavirus met de naam SARS-CoV-2
  • Beta coronavirus, genetisch meer dan 80% identiek aan het SARS coronavirus.
  • Overdracht gebeurde van dier op mens
  • Afkomstig van de Huanan Seafood Groothandelsmarkt, een vismarkt in Wuhan
  • De exacte oorsprong van het virus is nog onduidelijk.
  • Overdracht van mens op mens is volgens de WHO bewezen
  • Volgens de infectioloog zijn er nu steeds meer aanwijzingen dat besmetting ook mogelijk is tijdens de incubatieperiode (meestal vijf dagen, tot 14 dagen, in afzonderlijke gevallen langer).

Symptomen: Hoest, koorts, ademhalingsmoeilijkheden & Co.

De symptomen van het coronavirus lijken sterk op de symptomen van griep of zelfs een onschuldige verkoudheid. Minstens 80% van de ziekten verloopt met milde tot matige symptomen. Anderen hebben vaak de typische symptomen van een virale longontsteking – zoals koorts, hoest, kortademigheid, ademhalingsmoeilijkheden, spierpijn en vermoeidheid. In zeldzame gevallen hebben mensen met de ziekte ook last van hoofdpijn of sputum. De risicogroep waarvoor COVID-19 gevaarlijk is, zijn oudere of eerder zieke personen. Deze mensen kunnen ook sterven aan het coronavirus.

  • Eerder onschuldige kou
  • Bovenste luchtweginfectie
  • Typische tekenen van virale longontsteking koorts met hoest, kortademigheid, ademhalingsmoeilijkheden, spierpijn en vermoeidheid.
  • Zelden hoofdpijn of sputum
  • Ten minste 80 % van de ziekten verloopt met milde tot matige symptomen
  • Er kunnen ook sterfgevallen optreden, vooral bij oudere patiënten met reeds bestaande aandoeningen

Verspreiding en internationale aanwezigheid

Het virus verspreidt zich snel en is moeilijk te bestrijden omdat er een lange incubatieperiode is waarin degenen die ziek worden nog geen symptomen van het virus hebben, maar al wel besmettelijk zijn. Het virus verspreidt zich snel vanuit China over de hele wereld. Er zijn nu 36.508 besmette mensen in Duitsland, 81.869 besmette mensen in China, 69.176 besmette mensen in Italië en een totaal van 416.686 besmette mensen wereldwijd. Tot nu toe zijn wereldwijd 18.589 mensen gestorven aan het Coronavirus.

  • Aanvankelijk werd het virus alleen in China aangetroffen, maar het verspreidt zich nu over de hele wereld.
  • Geïnfecteerden in China: 81.869
  • Besmette personen in Duitsland: 36.508
  • Besmet in Italië: 69.176
  • Wereldwijd geïnfecteerd: 416.686
  • Doden wereldwijd: 18.589

Bescherming tegen het Corona-virus

Om uzelf tegen het COVID-19 virus te beschermen, zijn er enkele voorzorgsmaatregelen die u moet nemen. De laatste weken is de situatie in Corona verslechterd, en daarom is het zo belangrijk om drukte te vermijden. Je moet het huis alleen verlaten als het absoluut noodzakelijk is. Om niet onnodig op stap te gaan, hebben de meeste winkels hun filialen al gesloten. Natuurlijk moet je nog boodschappen doen en naar de apotheek indien nodig. Wanneer u het huis verlaat, moet u erop letten uw gezicht niet aan te raken, geen handen te schudden en een zekere afstand te bewaren tot andere mensen. Je moet hoesten en niezen in de holte van je arm en niet in je hand. Probeer ook zo weinig mogelijk oppervlakken aan te raken en druk bijvoorbeeld de knoppen in de lift in met uw knokkels en niet met uw vingertoppen. Als u thuiskomt, moet u onmiddellijk uw handen wassen, en zeker met zeep en gedurende minstens 20 seconden. Als u ontsmettingsmiddel hebt kunnen bemachtigen voordat het overal uitverkocht was, moet u tussendoor ook buiten uw handen ontsmetten. Bovendien moet u de kamers thuis regelmatig verluchten en uw immuunsysteem versterken.

  • Was uw handen regelmatig op deze manier: minstens 20 seconden met zeep, tot aan de pols.
  • Nies of hoest in de holte van de arm, niet in de hand.
  • Schud geen handen, maar geef een elleboog.
  • Raak het gezicht zo weinig mogelijk aan, raak de slijmvliezen in het gezicht (mond, ogen, neus) niet met uw vinger aan.
  • Druk niet met uw vinger op knoppen in de lift, maar met uw knokkel.
  • Goed ventileren
  • Vermijd drukke ruimten en samenscholingen van mensen