Wonen & Slapen XXL: Kamperen in een tent, caravan & camper

Kampeeraccessoires – U wilt gaan kamperen, hebt uw route al uitgestippeld en bent nu aan het inpakken. De belangrijkste zaken zoals tent en luchtbed zijn natuurlijk al ingepakt, maar daarnaast zijn er nog andere belangrijke zaken die vaak vergeten worden. Wanneer je in de natuur kampeert, ben je meestal beperkt tot het hoogstnoodzakelijke, omdat je meestal niet veel kunt meenemen en er geen supermarkten in de buurt zijn. Wij hebben echter op een rijtje gezet wat u zeker niet mag vergeten en wat u nooit mag missen op een echte kampeertocht.

Overview hide

Leven in de natuur: tent, caravan of camper

Waarschijnlijk zijn de belangrijkste dingen die je bij je moet hebben als je gaat kamperen, spullen om in te wonen. Als de meeste mensen aan kamperen denken, denken ze aan kamperen. Er zijn echter andere manieren om de nacht in de natuur door te brengen.

Of het nu de klassieke tent is of een caravan, kamperen is een afwisselende en veelzijdige ervaring en biedt veel ruimte en vrijheid, zodat iedereen zijn vakantie kan afstemmen op zijn eigen voorkeuren. Afhankelijk van welke optie u kiest, zult u de juiste bagage moeten inpakken.

Lukinski Villas

Germany - Spain - USA

De populairste voertuigen voor het ombouwen van uw eigen touringcar zijn klassiekers zoals de VW Bully, terreinwagens zoals de Jeep, maar ook stadsloopauto’s zoals de Mini Cooper, die u snel kunt ombouwen tot een mini-inbouwkeuken in de bagageruimte. Kamperen is niet alleen praktisch voor u, uw vriend of uw vriendin, u kunt ook flexibel reizen met uw kleine gezin, maar ook op vakantie gaan met dieren zoals honden, katten en parkieten.

 • Individueel reizen
 • Gevarieerde ervaringen
 • Geen gesjouw met bagage

Tent: de meest populaire manier om te kamperen

Waarschijnlijk de meest klassieke en eenvoudigste variant van kamperen is kamperen. Dit is het meest geschikt voor een kort uitstapje dat niet te ver weg is. U hoeft nergens veel aandacht aan te besteden en kunt een camping kiezen waar u wat quality time met uw gezin of vrienden kunt doorbrengen.

Dit geeft u flexibiliteit in de locatie van uw vakantie en toch bent u altijd in de frisse lucht. U kunt uw tent gewoon spontaan opzetten op een plek die u bevalt en de volgende dag weer verder trekken als u daar zin in hebt. Het is ook een van de goedkoopste manieren om te kamperen, want je hoeft niet veel te betalen als je gaat wildkamperen en meestal betaal je alleen de toegangsprijs voor jezelf op een camping.

 • Snel en flexibel op weg
 • Midden in de natuur
 • Kosteneffectief reizen

Tent types: trekking tent, werptent, koepeltent & co.

Zoals reeds beschreven in het artikel Kampeer Accessoires, zijn er verschillende soorten tenten om uit te kiezen. Een eenvoudige personentent biedt slechts plaats aan enkele personen, maar is perfect geschikt als u alleen met uw partner of één of twee vrienden reist.

De tent neemt niet veel plaats in uw bagage in en is dus ideaal voor een korte uitstap in de natuur. Als u het gedoe van een tent opzetten wilt vermijden, kunt u kiezen voor een oprolbare tent. De meest populaire soorten tenten zijn:

 • Trekking tent – compact maar zeer duurzaam
 • Werptent – compact en snel op te zetten
 • Koepeltent – laag gewicht, veel stabiliteit en gemakkelijk op te zetten
 • Daktent – om overal te kamperen met bijzonder goede isolatie
 • Tunneltent – veel ruimte en stahoogte
 • Familietent – genoeg ruimte voor het hele gezin
 • Nok tent – licht en open en perfect voor een Indisch avontuur
 • Koepeltent – neemt weinig ruimte in en kan gemakkelijk en snel worden opgezet
 • Geo-etch – houdt ook stand op rotsachtige grond, steile hellingen of dicht begroeide stukken
 • Piramidetent – uiterst stabiel en trotseert zelfs sterke wind
 • Lees hier meer over de verschillende soorten tenten

Off-road in de woestijn. Dak tent van Campwerk.

Comfort of onvergetelijke ervaring

Dus als u een paar dagen in de natuur wilt doorbrengen op een eenvoudige en ongecompliceerde manier, moet u voor deze ervaring gaan. Natuurlijk zou een hotelbed comfortabeler zijn dan het slaapmatje waarmee uw tent waarschijnlijk is uitgerust, maar het gebrek aan comfort kan voor deze korte periode worden aanvaard als u in ruil daarvoor een onvergetelijke natuurervaring krijgt aangeboden.

Waterdicht maken & onderhoud: de tent beschermen

Is uw tent en voortent al geïmpregneerd? Vooral vóór een langere reis is het belangrijk de tent te impregneren of de impregnering te vernieuwen, want zonlicht, weer, zware regenval en slijtage maken een impregnering na verloop van tijd nutteloos. Het is daarom aan te bevelen de tent om de zoveel jaar opnieuw te maken om te voorkomen dat u op reis in een vochtige slaapzak moet slapen.

Er zijn verschillende producten voor waterdichting die op verschillende manieren moeten worden aangebracht. Vergeet ook niet om uw tent regelmatig schoon te maken en te onderhouden. Hoe u dit precies moet doen, welk type waterdichting het beste is en welke huismiddeltjes doeltreffend zijn, kunt u lezen in het artikel Waterdichting en verzorging.

Caravan & Camper accessoires: badkamer- en keukengerei

Hoe moet een caravan of camper worden uitgerust? Caravans en stacaravans zijn meestal volledig uitgerust, maar aan sommige kleine dingen moet nog worden gedacht. Of het nu gaat om een wasmachine of keukengerei, u kunt niet zonder een paar alledaagse voorwerpen, zelfs niet als u gaat kamperen.

Basisuitrusting, bepaalde keukenbenodigdheden, badkamerbenodigdheden en ook een paar andere nuttige kleinigheden zijn belangrijk. Onze belangrijkste souvenirs die u kunt gebruiken in een camper of caravan.

Badkamer en keuken: checklist

 1. Gasflessen – belangrijk voor degenen die van plan zijn om te koken met een gasgrill
 2. Waslijn, wasknijpers en opvouwbare wasmand – vooral belangrijk als u voor langere tijd weg bent en uw eigen was moet doen
 3. Bestek, serviesgoed, potten en pannen – koken onderweg is geen probleem meer
 4. Batterijen, oplaadbare batterijen, omvormers – elektriciteit is vanzelfsprekend in het dagelijks leven en niet iedereen kan helemaal zonder als hij gaat kamperen
 5. Dekbedden en kussens – voor een goede nachtrust en zodat u het ‘s nachts niet koud krijgt

Heb je wat receptideeën nodig? Bekijk onze aanbevelingen voor tijdschriften over koken en bakken.

Camper ombouwen: zelf een auto ombouwen

Niet genoeg ruimte in het busje? Geen probleem, daarom zijn er ook campingbusverlengingen. In plaats van met het vliegtuig op vakantie te gaan voor enkele duizenden euro’s, kunt u het geld ook investeren in uw eigen camper. Of u kiest voor zelfbouw of voor een kant-en-klare kampeerwagen hangt af van uw behoefte aan comfort, uw budget en het voertuig dat u hebt, dus u kunt ook een kampeerwagen bouwen tegen een redelijke prijs. Hier hebben we drie redenen waarom een zelfgebouwde of gekochte ombouw veel beter is dan een kant-en-klare kampeerwagen:

Voordelen van de doe-het-zelf ombouw: Van, VW Bully & Co.

Het grote voordeel van een camper ombouw is de relatief lage kostprijs in vergelijking met een afgewerkte camper. Een afgewerkte kampeerwagen kan gemakkelijk 50.000 euro kosten. Met een zelfgebouwde ombouw kunt u veel goedkoper uit zijn, vooral als u al een voertuig bezit dat kan worden omgebouwd. Met je eigen bus ben je superflexibel en kun je heel wat avonturen beleven.

Kosten van bus of ombouw:

 • Camper nieuw tot 50.000 euro
 • Conversie tot 90% goedkoper

De doe-het-zelf-mentaliteit begint thuis en als de camper eenmaal klaar is, mag je best trots zijn op jezelf. Bovendien heeft u flexibele gebruiksmogelijkheden, uw doe-het-zelf constructie is geschikt voor dagelijks gebruik. De bestelwagen of de gezinsauto kan nog steeds als een normaal vervoermiddel worden gebruikt, maar tijdens de reis wordt het een rollend vakantiehuis.

 1. Goedkope installatie: Goedkoper dan caravans en campers
 2. Avontuur en vrijheid: reis waar en wanneer u wilt
 3. Flexibel gebruik: gezinswagen tijdens de week, plezier in het weekend

Er zijn verschillende soorten ombouw en met de juiste installatie of ombouw kan de bestelwagen snel een woonkamer, een keuken, een slaapkamer of zelfs een garage worden met veel ruimte om uw souvenirs in op te bergen.

Met een aanbouw wordt de ruimte die u al heeft slim uitgebreid en met een inbouw wordt de ruimte die u al heeft praktisch benut.

Zo leuk kan een dag in je eigen camper zijn:

Kampeermeubelen: stoel, tafel en bed om je goed op te voelen

Met kampeermeubelen bouwt u uw eigen kamp op, of het nu op de camping is of in de vrije natuur. De meeste mensen denken aan stoelen en tafels, die natuurlijk belangrijk zijn omdat ze voor een ontspannen sfeer zorgen, maar u moet ook denken aan veldbedden of kasten.

Met de stoelen en tafels kunt u uw eigen terrasje voor de caravan bouwen, waar u ‘s avonds samen kunt zitten, lachen, kletsen, eten en drinken. De veldbedden zijn belangrijk als u niet een paar weken op kampeermatten en luchtmatrassen wilt slapen.

Waar u op moet letten is het uiterlijk, de kampeermeubelen moeten u natuurlijk bevallen en idealiter ook passen bij het ontwerp van de rest van het kamp. U moet ook nagaan welke meubels u echt kunt gebruiken en welke gemakkelijk kunnen worden vervangen.

 1. Opslagruimte – heb je dit en dat echt nodig?
 2. Design – je moet het mooi vinden

Als u een campingstoel koopt om een paar uur op te zitten, moet hij natuurlijk ook comfortabel zijn. Een andere factor is de grootte; kampeermeubelen moeten vaak worden gemonteerd en gedemonteerd en moeten daarom idealiter inklapbaar zijn. En last but not least is de stabiliteit van de kampeermeubelen natuurlijk belangrijk. Idealiter moeten de meubelen vele jaren meegaan en dus stabiel en van hoge kwaliteit zijn.

Kampeermeubels kopen: Checklist

Dit is wat u in gedachten moet houden als u kampeermeubelen koopt:

 1. Uiterlijk – passend bij het meubilair
 2. Functie – heb je die nodig in het dagelijks leven?
 3. Gezelligheid – Comfort
 4. Grootte – denk aan de opslagruimte
 5. Stabiliteit – lange houdbaarheid

Slaapzak & Iso Mat: Slapen in de tent

Terugkomen op het kamp na een lange dag en lekker in bed kruipen – een droom. Maar slapen in een tent, caravan of zelfs een zelfgebouwde camper kan na een paar weken behoorlijk oncomfortabel worden.

Vooral in koelere streken zoals Zweden heb je een goede slaapzak en een slaapmatje nodig. Het is altijd belangrijk om ‘s nachts een comfortabele slaapplaats te hebben, zodat u echt kunt uitrusten. Dit is waar de slaapzak en het slaapmatje van pas komen. Maar waar moet u rekening mee houden, zodat u het ‘s nachts niet koud krijgt en geen last krijgt van rugpijn? Hier zijn onze belangrijkste tips voor het kopen van een slaapzak en een slaapmat.

Slaapzakken: maten, vormen & materialen

Om een slaapzak te kiezen, moet u weten dat er verschillende materialen voor de vulling zijn. Of het nu dons of synthetische vezels zijn – bij het vullen van een slaapzak moet er rekening mee worden gehouden dat de verschillende materialen verschillend warm houden.

Wanneer u een slaapzak koopt, moet u ook rekening houden met de grootte. Idealiter is hij 25 cm langer dan uw eigen lichaamslengte. Er zijn vaak verstelbare maten voor kinderen, maar u moet ervoor zorgen dat u niet een te grote slaapzak koopt, anders isoleert hij niet goed. Hier vindt u meer tips voor vakanties met kinderen.

Bij de aankoop moet u ook letten op de vorm van de slaapzak, want er zijn drie verschillende vormen die verschillend isoleren: Mummie slaapzakken, ei-vormige slaapzakken en deken slaapzakken. Als u wilt weten wat de verschillen zijn en welke slaapzak voor u geschikt is, kijk dan eens naar ons artikel over slaapzakken en slaapkussens.

 • Dons of synthetische vezelvulling
 • Afmetingen: Lichaamslengte + 25 cm
 • Mummieslaapzakken, eivormige slaapzakken en deken slaapzakken

Hier vind je een coole video die uitlegt welke slaapzak je voor welke trip nodig hebt.

Isolatiematten: R-waarden, mattypes & Co.

Wat natuurlijk ook essentieel is voor een goede nachtrust tijdens het kamperen is een goed slaapmatje. Ook hier zijn er een paar belangrijke factoren om te overwegen, zoals de R-waarde. De R-waarde meet het isolatievermogen van een slaapmatje, d.w.z. hoeveel warmte het matje doorlaat.

 • R-waarde 0: tot +15°C: geschikt voor hoogzomer
 • R-waarde 1: tot +7°C: voor de zomer en zachte lente- en herfstnachten
 • R-waarde 2: tot +2°C: Voorjaar tot najaar, zonder grondvorst

Er wordt ook een onderscheid gemaakt tussen schuimmatten, zelfopblazende matten en thermische matten of isolerende luchtmatrassen. U kunt alles over R-waarden en de verschillende soorten slaapmatten vinden in ons artikel Slaapzakken en slaapmatten. Lees hier alles over slaapzakken en slaapkussens.

Verwarmings- en ventilatiesystemen in het motorhome

Wanneer u in een camper of caravan kampeert, zijn verwarmings- en ventilatiesystemen een must. Om te voorkomen dat u het in de winter koud krijgt, moet de camper, caravan of kampeerwagen ten minste één uur voor het slapengaan worden voorverwarmd tot een comfortabele kamertemperatuur. Maar welke verwarmingssystemen zijn er eigenlijk en welke zijn het beste?

4 verschillende verwarmingssystemen: gas, diesel, elektrisch en lucht

Dit zijn de verschillende verwarmingsvarianten:

 • Gasverwarming
 • Dieselverwarming
 • Elektrische verwarming
 • Luchtverwarming

Gasverwarming: voor fornuis, oven en koelkast

Verwarmen met gas is de meest gebruikte methode in caravans en campers, omdat er meestal al een gasinstallatie aanwezig is, aangezien gas ook wordt gebruikt voor het fornuis, de oven en de koelkast. Het is ook praktisch omdat een nieuwe, gevulde gasfles bijna overal te vinden is, zelfs in het buitenland. Als u tijdens het rijden met een gaskachel wilt verwarmen, moet u beslist een gasdrukregelsysteem met crashsensor gebruiken.

Dieselverwarming: standkachel in de caravan

Een andere methode zou zijn om te verwarmen met diesel. Een dieselverwarming gebruikt de brandstof in de tank en kan worden gebruikt als standkachel, maar produceert wel wat lawaai. Een voordeel van dieselverwarming is zeker dat u niet afhankelijk bent van het elektriciteitsnet van de camping.

 • Onafhankelijk van het elektriciteitsnet
 • Brandstof moet permanent beschikbaar zijn

Elektrische verwarming: verwarmingsmatten voor tenten

Elektrische kachels, zoals radiatoren en ventilatorkachels, zijn alleen geschikt als er een netvoeding beschikbaar is waarop ze kunnen worden aangesloten. De enige elektrische kachels die de moeite waard zijn, zijn verwarmingsmatten voor tenten, die ook met een accu kunnen worden aangedreven en tot 30 graden verwarmen.

Luchtverwarmer: warmte- en energiebesparende stand

Een andere variant zijn luchtverwarmers; deze gebruiken ook de brandstof van het voertuig, zoals dieselverwarmers, maar zijn een veel stiller alternatief. Een luchtverwarmer heeft vaak een energiebesparende stand, een boost-stand die sneller verwarmt en zelfs nuttig is in de zomer wanneer hij het motorhome koelt met de ventilatiefunctie.

De luchtverwarmer leidt de warme lucht via een kanalensysteem naar de vloer van de caravan, van waaruit de warmte dan kan opstijgen. Het enige nadeel is dat de lucht snel droog wordt en dat er voortdurend stofdeeltjes in de caravan rondvliegen door de constante circulatie. Niet zo praktisch voor mensen met een allergie, maar dit probleem kan worden opgelost door regelmatig te ventileren.

Vooral voor een reis naar een koud land als Canada, heb je een verwarming nodig om ‘s nachts geen koude voeten te krijgen. En als u een roadtrip gaat maken en u voorbereidt op wild kamperen, dan is het natuurlijk belangrijk dat de verwarming niet afhankelijk is van het elektriciteitsnet van de camping. Dus afhankelijk van de reis, moet de uitrusting worden aangepast.

Zo kan het eruit zien als je met je caravan door Spanje rijdt.

Ventilatiesystemen: Frisse lucht in het motorhome

Waarom heeft een caravan eigenlijk een ventilatiesysteem nodig? Het is een eenvoudige vraag, de binnenkant van de caravan verzamelt ‘s nachts vaak veel vocht, wat zich kan uiten in doorweekte bedden.

Ventilatie: Verse zuurstof in het motorhome

Vooral bij het gebruik van een gasfornuis of gasoven moet altijd voor voldoende verse lucht worden gezorgd. Een caravan heeft een zekere geforceerde ventilatie en geforceerde uitlaatventilatie. De geforceerde ventilatie zorgt voor voldoende nieuwe zuurstof, terwijl de oude lucht via de geforceerde ventilatie naar buiten wordt afgevoerd.

De ventilatie bevindt zich meestal in het vloeroppervlak van de caravan en moet worden afgesloten met een rooster om te voorkomen dat knaagdieren en andere kleine vrienden toegang krijgen tot de caravan, en aangezien het bekend is dat warme lucht opstijgt, bevindt de ventilatie zich in het bovenste gedeelte.

Ventilatie: geen benauwde lucht

Afhankelijk van de bestemming, merk je meer of minder hoe belangrijk ventilatie is. Als u naar een warmer land reist, zoals Italië, wordt het sneller benauwd in de camper.

Vaak heeft een caravan dakluiken of een pijp in het plafondgedeelte, maar soms zijn deuren voldoende om voor voldoende ventilatie te zorgen. Trouwens, de ventilatiesystemen afsluiten is geen goed idee. De gevolgen kunnen droge lucht, gas of zelfs schimmel door vocht zijn.

Ventilatiesysteem:

 • In het vloeroppervlak van het motorhome
 • Gesloten met een rooster
 • Zorgt voor voldoende frisse lucht

Ontluchtingssysteem:

 • Dakluik, pijp in plafondgebied, deuren
 • Oude lucht ontsnapt via het ontluchtingssysteem

Sanitaire voorzieningen: Camping douches & toiletten

Campings bieden meestal wel sanitaire voorzieningen, maar wildkampeerders moeten van tevoren nadenken over sanitaire voorzieningen of goede alternatieven voor een douche. Maar aan welke uitrusting moet je denken als je met een camper reist? En wat mag er niet ontbreken bij wildkamperen? Wij hebben alle belangrijke punten betreffende sanitaire voorzieningen samengevat.

 • Camping douche
 • Camping toilet

Camping douche: PET, zonne-energie of draagbare camping douche

Hygiëne mag op de camping niet worden verwaarloosd, daarom is het belangrijk regelmatig te douchen. Er zijn verschillende manieren om uw routine trouw te blijven tijdens het kamperen, of het nu op de camping is of in de vrije natuur.

Recyclage van PET-flessen

Eén mogelijkheid is de eenvoudige PET-flessendouche – alles wat u nodig hebt is uw waterfles, die u idealiter toch al bij u hebt, en een deksel waarin u met een scherpe en hete naald een paar gaatjes maakt.

Voilà: De douche om te gaan. En het is nog ruimtebesparend ook, de enige bagage die je hebt is een extra deksel met een paar gaatjes. Dit is echter niet de beste optie voor heetgebakerde mensen. Het is echter mogelijk het water te verwarmen met behulp van de zon of water te koken en dit te mengen met koud water voor een aangename douche.

Douche op zonne-energie: de milieuvriendelijke variant

Een andere mogelijkheid zou een zonnedouche zijn. Deze bestaat uit een zwarte zak die in de zon wordt gelegd, opwarmt en vervolgens aan een tak of rots wordt gehangen, en je hebt de mogelijkheid om een aangenaam warme douche te nemen. De tas kan gemakkelijk in een rugzak worden opgeborgen en er zijn verschillende maten, van 10 tot 40 liter. Een zonnedouche wordt snel aangenaam warm, vooral in een land met een mediterraan klimaat, zoals Spanje.

Draagbare camping douche: Shower To-Go

Onze laatste variant is de draagbare campingdouche. De draagbare campingdouche bestaat uit een watertank die met enkele pompslagen onder druk wordt gezet, zodat het water door een slang naar boven stroomt. Als je nu deze campingdouche combineert met een opvouwbare douchecabine, voel je je bijna thuis.

Dus als u nog wat ruimte in uw auto hebt en uzelf op wat comfort wilt trakteren, moet u voor de campingdouche gaan, die met ongeveer 1 kg leeggewicht ook niet echt zwaar is.

Belangrijke tip: bescherm het milieu wanneer u buiten doucht.

Probeer zo weinig mogelijk water te gebruiken, want je zeep of shampoo vervuilt het en dat vuile water willen we niet in meren, rivieren of de zee. Probeer ook uit de buurt van watermassa’s te douchen. Deze informatie is vooral van belang voor bezoekers van het Bodenmeer en andere meren, zodat zij deze niet verontreinigen.

De verschillende soorten camping douches:

 • Petflessen douche
 • Douche op zonne-energie
 • Draagbare camping douche

Camping toilet: chemisch & droog toilet

Een kampeertoilet is een must voor alle kampeerliefhebbers. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het chemisch toilet en het droogtoilet.

Chemisch toilet: gemakkelijk weg te werken op de camping

Het chemisch toilet heeft geen aansluiting op de riolering nodig en de uitwerpselen worden opgevangen in een container waar ze worden afgebroken door chemische stoffen. De chemicaliën mogen echter in geen geval in de natuur worden geloosd.

Kampeerders hebben altijd de mogelijkheid om bacteriegroei tegen te gaan met een beetje citroenzuur of azijnwater, aangezien deze biologisch afbreekbare stoffen de pH-waarden veranderen. Voor elk chemisch toilet gelden bepaalde voorschriften van de fabrikant, waarover u zich van tevoren dient te informeren.

Droogtoilet: Milieuvriendelijke variant

Droge toiletten zijn toiletten die niet hoeven te worden doorgespoeld. Zij vormen een milieuvriendelijk alternatief voor chemische toiletten en worden onderverdeeld in droge toiletten met urinescheiding, droge toiletten met composteerinrichting en droge toiletten met verbranding. Bij de duurste variant, het droogtoilet met verbranding, wordt het afval onmiddellijk na gebruik van het toilet verbrand en blijft er alleen een beetje steriele as over.

Het droogtoilet met composteerbak is een container waarin het afval wordt voorgecomposteerd voordat het op de composthoop belandt. Hier worden vaak enkele technische extra’s gebruikt, zoals ventilatoren, roterende tanks, verwarmingsstaven en ook roerwerken. Bovendien worden urine en fecaliën gescheiden in het droogtoilet met composteerbak, wat zorgt voor een neutrale geur. In een droogtoilet met urinescheiding wordt vast en vloeibaar afval gescheiden, gedroogd met schorssnippers en daarna weggegooid.

Soorten campingtoiletten:

De 4 verschillende soorten campingtoiletten zijn:

 • Chemisch toilet
 • Droog toilet met verbranding
 • Droogtoilet met composteerbak
 • Droog toilet met urinescheiding

Campinglampen: batterij, oplaadbare batterij, gas- of zonnelamp

Het is niet altijd bedtijd als de zon onder is. Daarom hebben kampeerders beslist een campinglamp nodig, want daarmee kunnen ze ‘s avonds gezellig bij elkaar zitten en ontspannen als het kampvuur niet genoeg licht geeft. Er zijn vier gangbare soorten campinglampen: gaslampen, batterijlampen, oplaadbare lampen en zonnelampen.

Lamp op batterijen: Mobiele lampen

Lampen op batterijen hebben het voordeel dat zij niet behoeven te worden opgeladen en mobiel zijn. De nadelen zijn echter dat batterijen schadelijk zijn voor het milieu en niet bepaald goedkoop zijn. Niettemin zijn lampen op batterijen een zeer gangbaar type campinglamp.

Campinglamp met gas: Lamp & kachel

Campinglampen die op gas werken, halen het gas uit een patroon. Het voordeel en het nadeel van deze lampen is dat zij warmte afgeven. In de winter kan dit heel praktisch zijn, maar in de zomer is het nogal onaangenaam. De gaslamp heeft ook een verschillende brandduur, afhankelijk van het model, en u moet zeker rekening houden met het brandgevaar.

Campinglamp met batterij: lange brandtijd

Dit is niet het geval met een campinglamp die wordt gevoed door een oplaadbare batterij, en een oplaadbare lamp heeft waarschijnlijk de langste brandduur. Het nadeel is dat ze meestal een lange oplaadtijd hebben en dus niet altijd beschikbaar zijn. En als de batterij stuk is, kunt u een echt probleem hebben, omdat het vaak niet mogelijk is de batterij op reis te vervangen.

Zonnelamp: Milieuvriendelijke lampen

De laatste optie is de zonnelamp; dit is de meest milieuvriendelijke optie omdat deze zichzelf oplaadt als er overdag een paar zonnestralen op vallen. En als de zon niet schijnt, is er vaak een handzwengel of een stroomaansluiting als alternatief. Tussen haakjes: de zonnelamp is de goedkoopste optie! Zo beschermt u tegelijkertijd het milieu en uw portemonnee.

Dus de 4 meest voorkomende varianten zijn:

 • Campinglamp met batterij
 • Lamp met batterij
 • Campinglamp met gas
 • Zonnelamp

Je kunt de sterren alleen zo goed zien als je wild kampeert, want het uitzicht is veel helderder in de vrije natuur.

Waardevolle spullen: kluis, heuptasje of goede verstopplek

Of het nu in een tent, caravan of uw eigen camper is – u reist vaak met waardevolle spullen die u vervolgens veilig in uw accommodatie wilt opbergen. Natuurlijk zijn er genoeg mensen die gewoon hun toevlucht nemen tot de beproefde truc om hun geld in hun sokken te verstoppen. Sommigen hebben echter liever een kluis voor de camper waarin ze alles wat belangrijk is veilig kunnen opbergen.

De eenvoudigste oplossing is het gebruik van een doos die op slot kan. Zorg er alleen voor dat je de sleutel niet verliest! Mijn persoonlijke tip is om altijd je waardevolle spullen bij je te dragen. Zo is een fanny pack een goed idee bij het kamperen, en vooral bij het kamperen op festivals, om altijd je belangrijkste souvenirs op je lichaam mee te nemen. De fanny pack is niet alleen een must-have om waardevolle spullen in op te bergen, maar ook een cool accessoire. Het zit niet in de weg, ziet er goed uit en maakt het moeilijker om uw waardevolle spullen te verliezen of om zakkenrollers uw geld, sleutels en mobiele telefoon afhandig te maken.

Hondenaccessoires – Paklijst & Tips

Iedereen die met zijn viervoeter reist, weet dat de beste vriend van de mens minstens evenveel plezier beleeft aan kamperen als de mens zelf. Maar natuurlijk moet u aan bepaalde dingen denken als u uw hond mee op reis wilt nemen.

Of u nu de natuur ingaat of naar het strand gaat, voldoende drinkwater en voedsel zijn essentieel. Een riem en hondenbed zijn ook essentieel, en u moet altijd voldoende speelgoed en traktaties bij u hebben.

Schone caravan ondanks huisdier

Vooral tijdens het kamperen kan een deurmat erg handig zijn, zodat de hond zijn pootjes even kan schoonmaken voordat hij de camper ingaat. Dat scheelt een hoop werk. Als u ook in de winter gaat kamperen of uw trouwe viervoeter meeneemt op extreme expedities waar het erg koud kan worden, moet u nadenken over hondenkleding. Op een lange reis kan een hondenvervoersbox ook nuttig zijn, zodat de viervoeter wat beter beschermd is bij een ongeluk.

Een andere goede tip is een handstofzuiger voor het geval de hond wat vuil meeneemt in de camper. En voor wie weet hoe natte hond ruikt en daar last van heeft, is er anti-geurspray. Deze spray is volkomen veilig voor mens en dier en verwijdert onaangename geurtjes met behulp van micro-organismen, zodat u zich geen zorgen meer hoeft te maken over de geur van de hond als het geregend heeft.

Checklist: Honden op vakantie

Paklijst voor de hond:

 • Drinkwater, voedsel – genoeg voor de reis en het verblijf
 • Leiband – vooral op campings waar ook andere honden zijn, kan dit zeer nuttig zijn
 • Hondenbed – voor een goede nachtrust, zelfs op reis
 • Speelgoed – omdat een hond ook bezig gehouden wil worden als het baasje ontspant.
 • Traktaties – als een kleine beloning tussen de maaltijden
 • Deurmat – zo neemt u minder vuil mee de accommodatie in
 • Hondenkleren – voor als het koud wordt of je op een extreme expeditie gaat.
 • Handstofzuiger – omdat er soms vuil in de tent of camper terechtkomt.
 • Anti-geur spray – vooral in de regen kan deze spray zeer nuttig zijn

Meer informatie over vakanties met huisdierenvindt u hier:

Kampeeruitrusting: nieuwigheden

De uitrusting die u nodig hebt voor een kampeertocht evolueert van jaar tot jaar, en daarom hebben wij de belangrijkste kampeerinnovaties die uw dagelijkse kampeerleven gemakkelijker zullen maken, op een rijtje gezet. De beste plaats om de grootste innovaties te ontdekken is op toeristische beurzen, reisbeurzen en kampeerbeurzen.

Campingartikelen: Top 5

Een belangrijke nieuwigheid zijn zonnedouches. – Denken we: Hoe milieuvriendelijker, hoe beter! Zonnedouches hebben veel voordelen en zijn de goedkoopste campingdouche. Zelfopblazende matten en zelfoprichtende tenten zijn ook nieuw op de markt. Deze nieuwigheden besparen u veel tijd en moeite en nemen meestal weinig pakruimte in beslag wanneer ze samen worden verpakt.

De Cozybag is een slaapzak die ook een deken, jas en mantel is. 4 in 1! Dat is waar het bij ruimtebesparing om gaat. Zeer belangrijk: comfortabele kampeermeubelen . Aangezien u veel tijd op uw campingstoelen doorbrengt, kan het alleen maar een voordeel zijn als ze comfortabel zijn. En last but not least: ultralichte kampeeraccessoires.

Als u gaat kamperen, is het altijd belangrijk om zo licht mogelijke accessoires mee te nemen. Met ultralichte accessoires hoeft u niet zoveel mee te nemen. Je merkt het verschil vooral in je rugzak.

Onze top 5 camping nieuwigheden zijn:

 1. Zonnedouches: Warmte van de zon
 2. Zelfopblazende matten en zelfoprichtende tenten: een tijdbesparende investering
 3. De Cozybag: slaapzak, deken, jas en mantel
 4. Comfortabele kampeermeubelen – stoelen, bedden & co.
 5. Ultra lichtgewicht kampeeraccessoires – perfect voor rugzakreizen.

Koken, grillen en koelen tijdens het kamperen

Als je denkt dat kamperen betekent dat je wekenlang alleen ingeblikt voedsel eet, heb je het mis. Van pasta met verse sauzen tot pannenkoeken, aardappelen in de schil en brood. Als u gaat kamperen, kunt u het beste koken met een gasfornuis en gasoven, zodat u uw lievelingseten niet hoeft op te geven terwijl u op reis bent.

Veel kampeerders ontwikkelen ook een zekere liefde voor barbecues tijdens hun reizen; de gezamenlijke voorbereiding en het samenkomen voor de maaltijd creëren een speciale sfeer. Je moet er dus altijd aan denken om voldoende kruiden en voedsel mee te nemen. Degenen die op de camping verblijven, hebben waarschijnlijk een supermarkt in de buurt, zodat ze geen boodschappen hoeven te hamsteren.

Tip: Bij het kampvuur zitten is gezellig en warm!

Zoek uit waar u een vuurtje kunt stoken en gebruik, als dat kan, de sfeer voor gebakken brood, marshmallows en goede verhalen.

Koeltas & Koelkast voor Kampeerders

Wat ik ook zou willen aanraden is een goede koeltas of koelkast in de camper. Op die manier kan het gerecht dat u op woensdag hebt klaargemaakt, meestal tot zondag worden gegeten. Trouwens, een koel drankje in de zon smaakt beter dan een lauwe. Veel kampeerders bereiden ook lunchpakketten voor excursies, die vaak een boterham en broodjes bevatten.

Dit is een heel slim idee, vooral als u met kinderen reist, die gemakkelijk een beetje kribbig kunnen worden als ze honger hebben. Maar om dit brood te maken, moet u de nodige ingrediënten in de koelkast hebben. Dus: koop het en bewaar het op een koele plaats, en gebruik het dan op reis.

Het is ook belangrijk om elektriciteit te besparen wanneer u met een camper reist, omdat het elektriciteitsverbruik op de camping en in de vrije natuur meestal beperkt is. Lees hier meer over het besparen van elektriciteit bij het koken.

Essentieel voor koken, grillen en koelen:

Belangrijk voor koken, grillen en koelen op de camping en in de vrije natuur:

 • Lekkere recepten
 • Campingbarbecue, kolen en aanmaakblokjes
 • Kruiden (zout, peper, paprika en chilipeper)
 • Ideaal: gasfornuis, gasoven (of kampvuur)

Outdoor gereedschap: Zaag, tang & mes

Waar heb je een outdoor mes voor nodig? Een outdoormes of survivalmes kan worden gebruikt om hout te snijden of om vis en vlees te snijden. Met een survivalmes kun je touwen doorsnijden, die je af en toe gebruikt bij het kamperen, en je kunt er ook een eenvoudige boterham mee doormidden snijden.

Het is belangrijk om bij de aanschaf van een outdoormes rekening te houden met de juridische aspecten, omdat een mes al snel als wapen kan worden aangemerkt als het een bepaalde lemmetlengte heeft. Outdoormessen verschillen in lemmetlengte, vorm, stevigheid en materiaal.

Een paar praktische gereedschappen die u ook niet mag vergeten zijn een schroevendraaier, een hamer, een kleine zaag, een tang, ducttape en een duimstok. Onze tip is om een kleine gereedschapskist te kopen die altijd in de caravan blijft. Zo kunt u niets vergeten en hebt u altijd alles bij u wat van pas kan komen.

Checklist: Gereedschapskist

 • Buitenmes
 • Schroevendraaier
 • Hamer
 • Kleine zaag
 • Tang
 • Pantserband
 • Vouwregel

Kampeeraccessoires: de populairste merken

Er zijn verschillende grote merken van kampeeraccessoires die de meeste kampeerliefhebbers waarschijnlijk al kennen. De verschillende merken zijn gespecialiseerd in verschillende soorten accessoires en daarom is het bijna onmogelijk om het beste merk te bekronen.

Het populairste merk voor voertuigtechniek is Alko, de beste kachels worden geproduceerd door Truma en de airconditioners en koelkasten van Dometic zijn topverkopers. De beste daktenten zijn verkrijgbaar bij Campwerk. Wij hebben de beste merken voor verschillende soorten kampeeraccessoires voor u op een rijtje gezet:

 • Daktenten: Campwerk
 • Chassis technologie: Alko
 • Kachels: Truma
 • Airconditioners en koelkasten: Dometic
 • Satellietsysteem: Oyster
 • Zonnesystemen: Büttner
 • Generator: Honda
 • Toilet systemen: Thetford
 • Accessoires handel: Fritz Berger
 • Tweewieler drager: Thule

Kamperen – Leven en slapen in de natuur

Als u een kampeertocht plant, moet u goed voorbereid zijn. Er zijn een aantal essentiële dingen die u thuis niet mag vergeten. Of u nu met het hele gezin reist of met de hond, voor elke vakantie hebt u andere dingen nodig. Maar als u goed voorbereid bent, zal uw kampeervakantie veel plezier, een groot avontuur en een onvergetelijke ervaring worden!