Industriële stijl: Inrichten in industriële stijl – meubels, decoratie, keukens en meer, trends & tips

Industrial Style – De trend uit Groot-Brittannië en de VS: leven als in een oude, moderne fabriek. Wie denkt aan de inrichting van een flat in New York City, denkt onmiddellijk aan de industriële loftstijl. Het heeft een opvallende uitstraling met donkere kleuren en ruwe materialen zoals rode bakstenen muren of onbehandeld beton. In welke flat of welk type huis u ook woont, de industriële stijl van inrichten is niet alleen geschikt voor een loft! Kom hier meer te weten over de interieurstijl die momenteel zo trendy is en ontdek hoe u ook uw eigen vier muren met een industriële look kunt inrichten! Terug naar het overzicht van vele stijlen hier: Inrichtingsstijlen.

Industriële stijl: Modern wonen in de industriële trend look

De industriële stijl wordt steeds populairder. De industriële stijl is bijzonder geschikt voor coole Instagram-foto’s, voor moderne kantoren of voor fotoshoots. De strakke en moderne sfeer die de industriële stijl belichaamt, is wat veel mensen willen voor de uitstraling van hun interieur.

Er zijn twee soorten industriële stijl:

 • Industrieel Gezellig: De gezellige industriële interieurstijl met warme kleuren
 • Industrial Vintage: de iets schonere maar koelere industriële stijl

De VS en Groot-Brittannië lopen voorop: Industriële gebouwen en lofts

De stijl ontstond in de jaren 1930 in de VS en Groot-Brittannië. Daar verspreidde de inrichtingsstijl zich steeds verder om vervolgens in de jaren 80 en 90 over te waaien naar Duitsland. De stijl ontwikkelde zich vooral als gevolg van de industrialisatie aan het eind van de 19e eeuw, toen veel nieuwe fabrieken en industriële gebouwen werden gebouwd en leeg kwamen te staan. Oude fabrieken werden eerst gebruikt als studio’s of kantoren voordat men ontdekte dat ze ook perfect waren als woonruimte.

In de VS en Groot-Brittannië begon het allemaal met mensen die oude fabrieksgebouwen ombouwden tot wooncomplexen en deze verbouwden en inrichtten als nieuwe woningen. Hier werden uiteraard oude fabriekselementen bewaard, waaruit de nieuwe stijl van de industriële stijl zich ontwikkelde. Deze nieuwe stijl kreeg toen al snel veel aandacht en verspreidde zich dan ook snel over het hele land en de hele wereld. De stijl geniet sinds de jaren 2000 bijzondere aandacht en is dat ook in de jaren 2010 en tot nu blijven doen. Vooral door de sociale media krijgt de stijl steeds meer aanzien en wordt hij steeds meer gebruikt.

Eigenschappen en kenmerken: Houten balken, betonlook en baksteen

Industriële stijl of industrial chic wordt gekenmerkt door de inrichting van oude industriële gebouwen en fabrieken. Het is de bedoeling de charme van de oude fabrieken niet te vervalsen en aan te vullen met modern meubilair. De mix van modern en oud, maakt van elk interieur een echte blikvanger. De perfecte mix van natuurlijke materialen, zoals hout, leer en steen, met materialen die doen denken aan vakmanschap en industrie, zoals metaal, staal, enz., vormen de flair van een lift in industriële stijl.

Heeft uw flat of huis hoge plafonds, oude leidingen en een loftachtige of open indeling? Dan zijn dit de perfecte omstandigheden voor de loft stijl, of industriële stijl. De sfeer van de kamer en de omstandigheden van de leefruimte zijn bijzonder belangrijk om de stijl het juiste effect te laten hebben. Klassiek voor fabrieken en industriële gebouwen zijn hoge plafonds en een opengewerkte plattegrond. Leidingen moeten ook zichtbaar zijn om de industriële stijl over te brengen. Een open ruimte maakt de hoge plafonds en de klassieke loft-look nog effectiever. Maar als u de ruimte niet hebt, zijn er genoeg stijlelementen om de loft-look en de industriële chic in uw huis te brengen.

Laat je inspireren door Brooklyn en de geest van New York City en ga 24 uur lang met ons mee in de stad die nooit slaapt: New York City on the road.

Vloeren in industriële stijl: Beton, hout en stenen vloeren

Een klassieke vloer in loft-stijl is een gegoten beton- of vinylvloer (tegenwoordig meer gebruikt dan vroeger), die ongevoelig is en doet denken aan het interieur van een fabrieksgebouw. Deze vloer werd vooral gekozen vanwege zijn ongevoeligheid en omdat hij over een groot oppervlak kan worden gelegd. Een betonnen vloer kan tijdens het bouwproces snel en gemakkelijk worden gestort en bedekt snel een groot oppervlak.

In het algemeen is echter elke vloer geschikt voor de industriële stijl. Of het nu gaat om een geglazuurde of matte houten vloer, een stenen vloer of iets dergelijks, alles is geschikt voor de loftstijl. Belangrijker zijn hier de typische kenmerken, zoals het gebruik van bijpassende accessoires en materialen.

Wanden & muurkleuren: ongepleisterde baksteen, betonnen muren & grijstinten

Er zijn ook veel manieren om industriële flair in uw huis te brengen. De mix van natuurlijke muren en normaal behang is aantrekkelijk. Stenen muren of betonnen muren zijn zeer geschikt voor de industriële stijl en zien er bijzonder authentiek uit. Als je deze dan mengt met grijstinten, heb je de muren in de juiste look en heb je alleen nog de juiste inrichting nodig.

Als u niet in een oud huis of een oud fabrieksgebouw woont, kunt u ook een betonnen of stenen muur imiteren door er hout- of satijnachtig behang op aan te brengen. Dit zijn echter geen originele materialen, maar het behang zal u toch helpen om de stijl in uw eigen huis te creëren.

Ontwerp: Keuken, woonkamer & badkamer

Als u uw huis in de industriële stijl wilt inrichten, moet u dit in elk stukje interieurontwerp herkennen. De belangrijkste materialen zijn staal, metaal, beton en hout. De nadruk ligt op het onvolmaakte. Dus oppervlakken die er niet perfect uitzien, zijn ook welkom in de industriële stijl. De mix van industriële materialen en natuurlijke materialen is een must.

Tip: Bekijk ons artikel over het plannen en inrichten van een keuken om te ontdekken hoe u uw droomkeuken kunt plannen en realiseren!

Keuken: Wasbak, kraan, kookeiland

Materiaal dat doet denken aan fabrieken en industrie moet opvallen als hoofdbestanddeel van de keuken. Dit betekent dat het front van een keuken van staal, metaal of hout moet zijn. Het is niet belangrijk dat de voorkant sierlijk of romantisch is. Een strakke, koele en moderne look is wat de industriële stijl verlangt. Als eiland kunt u bijvoorbeeld een oude dossierkast ombouwen en er een wastafel in installeren en een cool werkblad toevoegen. Wat de kleuren betreft, moet u de oorspronkelijke kleuren van de metalen gebruiken. Als u echter voor een houten keukenblok kiest, moet u het grijs of zwart glazuren, zodat het bij het meubilair past.

Het werkblad kan gemaakt zijn van steen, roestvrij staal of hout. Zoals op de foto, bijvoorbeeld, waar geborsteld roestvrij staal werd gebruikt. Bij de wastafel hoort een coole kraan, die overtuigt met matte kleuren.

Checklist: Wat u nodig hebt voor de industriële keuken

Naast het bijpassende keukenblok en front zijn bijpassende accessoires bijzonder belangrijk om de loft-flair te ondersteunen. De accessoires moeten discreet zijn, maar toch opvallend genoeg om de meubelen perfect aan te vullen.

Een belangrijk aandachtspunt is het gebruik van de juiste lampen. In industriële gebouwen of fabriekshallen werden altijd grote lampen gebruikt om voldoende licht te geven voor een grote ruimte. Deze functie en de grootte van de lamp moeten worden gecombineerd met de juiste uitstraling. Zo zijn lampen van geborsteld staal in grijs of zwart bijzonder in trek. De klokvorm is de klassieke vorm voor lampen in industriële stijl. Naast de lampen zijn ook de volgende accessoires van belang:

 • Planten, maar geen bloemen, want bloemen hebben een romantisch effect
 • Bijpassende potten in grijstinten of roestvrij staal look
 • Fruitschaaltjes gemaakt van losse metalen draadjes
 • Een tapijt met een cool, vintage patroon en ingetogen kleur
 • Houten balken aan het plafond, voor de juiste flair

Woonkamer: sofa, leren bank en bijpassende accessoires

Het middelpunt van de woonkamer is de bank, die een bekleding van natuurlijke materialen moet hebben. Dit betekent dat vooral leer in het geding komt. Een stoere leren bank in bruin is hier het meest geschikt voor. U kunt de vorm van de bank variëren, d.w.z. één L-vorm of meerdere 3- of 2-delige bankstellen, alles is mogelijk. Het belangrijkste is niet het comfort van de bank, maar de uitstraling. Hoe hoger de kwaliteit van het leer, hoe meer de bank tot zijn recht komt.

Naast de bank is een bijpassende salontafel van bijzonder belang. Hier kunt u kiezen uit een tafel van hout, staal of metaal. Maar ook een tafelblad van glas in combinatie met staal of hout is een echte blikvanger en de perfecte mix van materialen.

Als u nu de leren bank en de salontafel met bijpassende decoratie combineert, straalt de woonkamer in een trendy en moderne, industriële look. Geschikte decoratie kan bijvoorbeeld bestaan uit een tapijt, planten, oude boeken (boeken met designerlabels, zoals Chanel, zijn trendy) en doe-het-zelfdecoratie (hierover later meer).

Tip! Bent u geïnteresseerd in luxe merken, meubelen en meubels? Neem dan een kijkje in onze Interieurgids, waar je meer dan 30 trendy interieurmerken vindt!

Badkamer: Heldere lijnen, natuurlijke materialen & bijpassende decoratie

Als u uw badkamer in industriële stijl wilt inrichten, hebt u meestal maar een paar kleine stukken nodig. Stenen of betonnen vloeren zijn geschikt en oude steen, metselwerk of tegels zien er bijzonder goed uit op de muren. Als je deze basis hebt, is het gemakkelijk om de industriële look te bereiken. Voor de wasbak moet u geen gewone wasbak gebruiken, maar een van verschillende materialen. U kunt het ook zelf doen en de juiste wastafel creëren. Een wastafel zou er bijvoorbeeld zo uit kunnen zien:

 • Geborsteld staal
 • Marmer
 • Steen
 • Houten paneel

Natuurlijk moet er een spiegel boven de waseenheid hangen. Een spiegel met een frame van roestvrij staal is supertrendy en een echte blikvanger.

De douche moet ook gekenmerkt worden door rechte lijnen. Betekent egale vloer en wand met tegels in wit, grijs of zwart. De deur van de douche moet van glas zijn. Als u een gordijn voor de douche houdt, moet het ook effen en donker van kleur zijn. Een regendouche is echter een must en de perfecte aanvulling voor de badkamer.

Tip: de badkamer inrichten

Inspiratie video: Zo kan de industriële look er in uw huis uitzien!

Chip en Joanna Gaines zijn bekend van de serie Fixer Upper, die wordt uitgezonden op de tv-zender Sixx. Ze zijn eigenlijk bekend voor het opknappen van oude huizen in de stad Waco, Texas. Hier ziet u het proces van het inrichten van een flat in de industriële stijl. Het interieur is perfect gedaan in de industriële stijl. Doe hier wat inspiratie op over hoe je een loft look in je eigen huis kunt bereiken:

DIY – Industriële Stijl Lamp & Spiegel

In de industriële stijl zijn er veel mogelijkheden om doe-het-zelf decoratie of meubilair in het interieurontwerp te verwerken. De mix van staal en hout is hier bijzonder populair. Heb je nog wat oude klemmen of ander knutselmateriaal over? Perfect, want je kunt ze in de binnenhuisarchitectuur verwerken.

Traditionele lamp van staal en hout: Industrieel Chic Zelfgemaakt

Bijzonder trendy zijn lampen in industriestijl, die doen denken aan een loft en vervlogen tijden. Ze belichamen niet alleen vakmanschap en traditie, maar zijn ook echte blikvangers en zien er gezellig uit, ondanks het feit dat ze van roestvrij staal zijn gemaakt. Als passende aanvulling kunt u gloeilampen gebruiken waar u de gloeiende draden kunt zien.

U kunt de behuizing voor de lampen in bijna elke doe-het-zelfzaak, meubelzaak of online krijgen. Zodra u de basis, d.w.z. de behuizing en de lampen, hebt gekocht, is de volgende aankoop een houten plank. Dit bevestig je dan met draden aan het plafond. Het enige wat u hoeft te doen is de kabels van de lampen rond de houten plank wikkelen en bepalen op welke hoogte elke lamp moet komen te hangen. Et voilà, uw lamp in industriële stijl is klaar en staat perfect in de eetkamer.

Industriële spiegel DIY: hippe spiegel op sociale media

Spiegels in industriële stijl, die u gemakkelijk zelf kunt maken, zijn erg trendy. De spiegels doen denken aan de ramen van een industrieel gebouw. Hier zijn twee verschillende opties om de trendspiegel met weinig geld en moeite thuis te brengen:

Neem een houten lijst die al de juiste afmetingen heeft en koop meerdere kleine, vierkante spiegels van dezelfde grootte. Koop nu dunne houten plankjes die later de afscheiding tussen de spiegels zullen vormen en spuit er verf of houtvernis op. U kunt de verf kopen in een metallic look of in klassiek donkergrijs of zwart. Als je alles gekocht hebt, kun je beginnen. Teken eerst een plattegrond op de grote houten plank, d.w.z. waar later de spiegels zullen worden geplakt. Spuit of verf de houten planken vervolgens in de gewenste kleur en snijd ze op maat. Als u dit gedaan hebt, lijmt u de spiegels op de gemarkeerde plaatsen. De laatste stap is het verticaal en horizontaal bevestigen van de houten planken tussen de afzonderlijke spiegels.

Wat in hout werkt, werkt ook in staal of metaal. Het proces is ruwweg hetzelfde, maar u hebt de juiste maten nodig, die u het best online of in een doe-het-zelfzaak bestelt. Het handige van staal of metaal is dat u direct de juiste kleur kunt kopen. Als je alles in elkaar hebt gezet, is de doorvoer precies hetzelfde als bij de houten spiegel.

Nu ook in het tijdschrift: Inrichting in industriële stijl

Hoe je je huis stijlvol kunt inrichten in de industriële stijl, vind je ook in het magazine! Nu op fivmagazine.com, lees het hele tijdschrift online: