Elektriciteit besparen bij het koken en bakken: van koelkast naar snelkookpan – Keukentips

Koken en bakken, iedereen houdt ervan! Maar uiteindelijk verbruikt het ook elektriciteit. Hoe duurder de elektriciteitsprijs wordt, hoe meer het loont om bij het koken en bakken aandacht te besteden aan energie-efficiëntie. Want zelfs kleine dingen kunnen in de loop van dagen, weken, maanden en jaren tot zeer grote besparingen leiden. Vandaag hebben we alle kleine huishoudelijke tips om efficiënt elektriciteit te besparen onder de loep genomen. Elektriciteit besparen betekent geld besparen en uiteindelijk meer op de bankrekening hebben voor de nieuwe handtas, het nieuwe paar schoenen of de vakantie!

3 favoriete tips van de redactie om elektriciteit te besparen

Voordat we ons in de grote wereld van koken en bakken storten, volgen hier onze drie favoriete tips die je gemakkelijk als kleine life hacks in je dagelijks leven kunt integreren.

Let op de vulcapaciteit van de waterkoker

Elke gestandaardiseerde waterkoker heeft een inhoud van bijna 1,5 tot 2 liter. Ze vullen hun ketel altijd helemaal. Toch maak je in de regel het water klaar voor een kopje thee. Natuurlijk is het dagelijks leven vaak stressvol en denk je niet noodzakelijk na over de vulhoeveelheid van je eigen ketel. Toch duurt het iets meer dan zeven keer zo lang om een hoeveelheid water, b.v. 1,4 liter, op te warmen in verhouding tot de vulhoeveelheid van een kopje van 0,2 liter. Het eigenlijke doel om kokend water te hebben voor het zetten van thee, voor een klein kopje van 0,2 liter, kostte dus 7 keer zoveel energie als we eigenlijk nodig zouden hebben gehad. Dat klinkt natuurlijk niet veel voor een kopje thee, maar als je de kopjes extrapoleert over het jaar, kan het je een paar euro besparen. Weer een kleine stap om jezelf aan het eind van het jaar op een leuke vakantie te kunnen trakteren. Gezinnen die de waterkoker vaker gebruiken of kantoren waar de waterkoker constant in gebruik is, kunnen veel geld besparen door elektriciteit te besparen.

Lukinski Villas

Germany - Spain - USA

Bedenk daarom altijd hoeveel water je echt nodig hebt voordat je de waterkoker vult. Dit bespaart u niet alleen geld, maar ook tijd! Want niet alleen kost het 7 keer zoveel energie om een ketel volledig te vullen, het duurt ook 7 keer zo lang. Als u deze energiebesparingstips consequent opvolgt, houdt u aan het eind van het jaar niet alleen meer geld over voor uw vakantie, maar ook meer tijd! Kleine tips maken zo’n verschil, als we ze allemaal opvolgen, maken we een verschil!

Broodrooster in plaats van oven

Een van mijn favoriete tips om elektriciteit te besparen, meteen in het begin! Gebruik de broodrooster in plaats van de oven, bedenk kleine alternatieve ideeën. Laten we beginnen met een eenvoudige, het broodje voor het ontbijt in een eenpersoonshuishouden. Of het nu om één broodje of twee broodjes gaat, veel mensen gebruiken de oven. Maar u kunt broodjes uit de bakkerij, bijvoorbeeld van de vorige dag, perfect opwarmen met de broodrooster, zodat het net is alsof het vers uit de oven komt! Met het broodjeshulpstuk, dat al in de meeste broodroosters is ingebouwd en met één druk op de knop omhoog wordt gebracht, kunt u niet alleen ontbijtbroodjes maken, maar nog veel meer! Velen, als we in een eenpersoonshuishouden zijn, hebben nog een stuk pizza over van de vorige dag. In plaats van het koud te eten of het in de oven te gooien, gebruik het broodjeshulpstuk. Op die manier wordt de pizza van onderen verwarmd, net als in een steenoven, zodat de pizza bijna dezelfde smaak heeft als uit de oven. U bespaart ook op het voorverwarmen van de oven, onze volgende tip om elektriciteit te besparen!

Magnetron voor kleine gerechten

Mijn favoriete tip nummer één is even eenvoudig als geniaal: magnetron in plaats van oven en fornuis! In plaats van de oven of het fornuis te gebruiken, kunt u kleine gerechten het beste altijd in de magnetron opwarmen. Dit bespaart niet alleen energie bij het koken, maar ook bij de afwas!

Bakken zonder voorverwarmen – koken met restwarmte

Op elke pizzaverpakking staat dat de oven voorverwarmd moet worden. Moet dat echt? De oven voorverwarmen levert geen echte voordelen op. Het enige wat het oplevert is een hogere elektriciteitsrekening. Want als je je oven 10 of 15 minuten voorverwarmt, heb je misschien al alle energie in je pizza gestoken. Hoe eenvoudig het ook klinkt, het voorverwarmen van de oven verspilt veel energie.

Dit type is even eenvoudig als kort en praktisch. Wat u ook in de oven wilt bereiden, zet het gerecht erin zodra u de oven start, zodat de energie direct wordt overgedragen en u tijd, elektriciteit en dus geld bespaart!

Elektrisch of op gas?

Bij het fornuis is het zo dat gasgebruik goedkoper is dan elektrisch gebruik. Dit is te wijten aan de lage gasprijs. Met het fornuis is het heel anders, hier is het elektrische fornuis veel goedkoper dan een gasfornuis dat nog open is. Maar er zijn ook grote verschillen in elektrische apparaten.

Wist u dat u met een geïntegreerde convectiefunctie tot 30% energie kunt besparen in vergelijking met de klassieke oven met boven- of onderwarmte?

Na het bakken komen we nu bij het koken, ons grootste dagelijkse probleem als het gaat om energieverspilling. Van een open deksel tot een pan van 5 liter voor een enkele portie spaghetti bolognese.

Bespaar energie bij het koken:

Gebruik de kleinst mogelijke pot

De eerste en gemakkelijkste tip bij het koken is om een zo klein mogelijke pan te gebruiken. Vooral wat pastawater betreft, gebruiken veel mensen graag een grote pot, de pasta drijft dan op de bodem en er staat 30 cm water boven. Deze 30 cm water zijn een complete verspilling, het zou voldoende zijn als de noedels bedekt waren met 2,3 cm water. Alles wat extra in de pot zit, verspilt energie. Niet alleen bij het koken, maar ook bij het sauteren van vlees in de pan. Hoe groter de pot, hoe meer oppervlakte er is waarop de energie kan worden verdeeld. Als slechts 20% van het oppervlak bedekt is met vlees, gaat de warmte verloren op 80% van het oppervlak.

Dus onze eerste kooktip is om altijd de kleinst mogelijke pan in je keuken te pakken!

Plaats de pot op de juiste plaat

Het grootste deel van de energie gaat natuurlijk verloren als het de pan of pan niet eens bereikt. Dit komt doordat de pan te klein is voor de desbetreffende kookplaat of doordat de pan op de kookplaat wegglijdt. De energie vliegt dan vrij de kamer in, ze wordt niet overgebracht op ons voedsel of op onze pot. Berekend over dagen, weken, maanden en jaren, is dit een zeer grote energiefactor die eenvoudig en spreekwoordelijk in het niets verdwijnt.

 • Zorg ervoor dat de pot goed geplaatst is, zodat er geen energie verloren gaat
 • Zorg ervoor dat de pan even groot of iets groter is dan de kookplaat

Zet de kookplaat van tevoren uit.

Als het 20 minuten duurt om uw lunchmenu klaar te maken, hoeft u de kookplaat niet per se nog eens 20 minuten aan te laten staan. Omdat er vaak nog zoveel restwarmte en -energie in de kookplaat zit, kunt u die gemakkelijk een paar minuten van tevoren uitschakelen. Daarna geeft de kookplaat nog zoveel energie af aan de pan en de pan dat u gemakkelijk nog een paar minuten kunt bakken en koken. En nogmaals, je bespaart een hoop tijd in parallel! Want als u na afloop snel wilt schoonmaken, kunt u veel sneller bij het fornuis en de kookplaat komen, omdat ze sneller worden ingekort. Nog een voordeel als het gaat om het besparen van elektriciteit.

Koken met een deksel

In het dagelijks leven moeten dingen vaak snel gedaan worden, natuurlijk ook bij het koken. Terwijl je het pastawater aan het opzetten bent, denk je niet altijd aan het gebruik van een deksel. Een groot deel van de warmte-energie gaat naar boven verloren als je geen deksel gebruikt. Warmte heeft altijd de natuurlijke eigenschap om naar boven te migreren in een koudere omgeving. Door de migratie van warmte duurt het niet langer voor een gerecht gaar is, de stroomsterkte moet dienovereenkomstig worden opgevoerd. Zoals bij veel tips om elektriciteit te besparen, is het dus niet alleen praktisch om een euro of twee te besparen, maar bespaart u op de lange termijn ook een zeer grote hoeveelheid tijd.

Glazen deksels sparen tillen tijdens het koken

Net als een openstaande koelkastdeur of een pan die te klein is voor het kookoppervlak, is het afnemen van het deksel tijdens het koken een constant energieverlies. Als u van plan bent een nieuw deksel voor uw pot en pan te kopen, moet u erop letten dat het een glazen deksel is. Aan de ene kant bespaart u weer energie en aan de andere kant, kan ik uit eigen ervaring melden, is koken makkelijker voor u! Zelfs als uw handen vuil zijn, bv. bij het kneden van deeg of het maken van de krokante paneerlaag rond de vis, kunt u de potten en pannen met een snelle blik onmiddellijk zien. Ik hoef niet steeds het deksel op te tillen en kan ook om de paar seconden één pot controleren zonder steeds het deksel erop en eraf te moeten doen. Een super uitvinding en mijn absolute tip bij het koken!

Tip! Snelkookpan bespaart 50% energie

Heb je ooit gehoord van een snelkookpan? In een snelkookpan zijn de bodem en de bovenkant zo stevig aan elkaar vastgemaakt dat er een overdruk ontstaat. Deze overdruk zorgt ervoor dat gerechten nog sneller gaar worden. Dit bespaart wat meer tijd en, natuurlijk, energie in het huishouden.

Natuurlijk hebben we hem ook thuis uitvoerig getest en is dit onze testwinnaar onder de snelkookpannen wat betreft prijs-prestatieverhouding.

WMF Perfect snelkookpan, 4,5 l – testwinnaar

Een ongelooflijke 245 beoordelingen van klanten spreken voor zich. De WMF (onze testwinnaar) Prefect is de absolute bestseller als het gaat om snelle maaltijden. Want met deze snelkookpan kunt u niet alleen de kooktijd verkorten, maar natuurlijk ook veel geld en energie besparen. Met de WMF Perfect tovert u in een handomdraai duizend heerlijke recepten tevoorschijn, voor veganisten, vegatariërs maar ook voor vleesliefhebbers. Met stoofpotjes, heerlijk gebraad of gestoomde groenten, net zo lekker als uit het Aziatische restaurant om de hoek. Of het nu Aziatische recepten zijn of de goede oude traditionele Duitse keuken, met de WMF is elk menu een succes.

 • Waardering: 4.4 / 5.0 sterren met 245 reviews (Amazon)
 • Inhoud: 1x snelkookpan zonder mandinzet (inhoud 4,5 liter en diameter 22 cm; en hoogte 13,5 cm) met deksel en afdichtring
 • Materiaal: Cromargan 18/10 roestvrij staal, gepolijst – vaatwasmachinebestendig
  Belangrijk: De afsluitring en de afneembare dekselgreep zijn niet vaatwasmachinebestendig.
 • Geschikt voor alle soorten fornuizen – ook voor inductie
 • De garantie van de fabrikant: 3 jaar
 • Slechts 79,99 Euro
 • Op het aanbod

Wat is de beste snelkookpan? Lees hier onze grote test: snelkookpan.

Kies een energiezuinige koelkast

De oude koelkast voldoet nog steeds! Dat is wat veel mensen denken, waarbij ze vergeten hoeveel geld kan worden bespaard met een energiebesparende koelkast Punt Koelkasten zijn een van de meest energie-intensieve apparaten als het gaat om particuliere huishoudens. Dit komt omdat zij 24 uur per dag, zeven dagen per week, 365 dagen per jaar werken. Veel kilowatturen, vooral in oudere apparaten, gaan verloren. Daarom is een van onze meest waardevolle tips om elektriciteit en geld te besparen: kies altijd voor een energiezuinige koelkast. Er zijn veel goede aanbiedingen bij de elektronicawinkel om de hoek, maar ook bij online retailers zoals Amazon.

Dat klopt, ook uw koelkast moet worden weggegooid. Bij veel elektronicawinkels kunt u uw oude koelkast direct inleveren. Er is ook altijd een recyclingcentrum in de buurt dat het oude materiaal zal recycleren. Als u een koelkast stuurt die niet meer van de nieuwste generatie is, dan is het de moeite waard om te vergelijken en, uiteraard, te vervangen.

Sluit de deur van de koelkast snel

Nu we het toch over de koelkast hebben, het is niet alleen de energie-efficiëntie van de koelkast die bepalend is voor het elektriciteitsverbruik, ook het sluiten van de koelkastdeur maakt een groot verschil als het gaat om de jaarlijkse elektriciteitsrekening. Het overkomt mij elke avond als ik wat fruit snij voor muesli en de deur open laat staan omdat ik denk dat ik er toch iets in en uit moet doen. Fout! Hoe langer ik de deur open laat, hoe meer energie er verloren gaat. Bovendien zijn sommige producten opgewarmd, afhankelijk van hoe lang ik de koelkast open laat staan, dit kan zijn op een pudding bijvoorbeeld een beetje minder smakelijk maken. Maar meestal blijft de koelkastdeur niet drie of vier minuten open, maar slechts 30 of 40 seconden. Er gaat veel energie verloren, die eerst weer moet worden opgebouwd.

Een kleine stap met een grote impact!

Ontdooi de koelkast en de vriezer

Hoe dikker de ijslaag wordt, hoe moeilijker het voor de koeleenheid is om energie uit het binnenste van de koelkast te halen. Dit effect maakt de koelkast en de vriezer echt koud.

Wie thuis nog een ouder model heeft staan of de deur vaker opent en sluit zodat zich condens kan vormen, krijgt vroeg of laat te maken met vier ijsblokjes in de koelkast of de vriezer. Bij de koelkast vormt het ijs zich in het achterste gedeelte, waar de warmte in de koelkast wordt onttrokken. Een dikke plak ijs komt geleidelijk op de koelkast te liggen. In de vriezer hoopt het ijs zich overal op, links, rechts, boven, onder en natuurlijk op de achterwand. Hoe meer er gevormd is, hoe moeilijker het is voor de koeleenheid. Je hebt ook veel minder ruimte!

De koelkast regelmatig ontdooien is dus altijd een slim idee, je bespaart elektriciteit en hebt meer ruimte in de koelkast! Het is nog beter, want het helpt ook met je dieet. Door de koelkast te ontdooien, moet je enkele dagen op voorhand goed nadenken over wat je nog te eten hebt. Want het ontdooien van de koelkast kost tijd, zoveel tijd dat bijvoorbeeld diepvriesproducten op de tocht komen te staan. Daarom moet je de koelkast leegmaken, ook de vriezer. Zo besef je welke levensmiddelen je hebt gehamsterd, maar ook welke levensmiddelen je nooit hebt aangeraakt en wat je de volgende keer dat je boodschappen gaat doen misschien kunt missen. De koelkast en de diepvriezer ontdooien is dus niet alleen een praktische tip om geld te besparen, u gaat ook bewuster met uw voeding om.

Halve druk kraan

Wanneer u groenten of vaatwerk wast, bestaat het gevaar dat u de kraan de hele tijd op volle druk laat draaien. Dit kost veel energie, niet alleen vanwege de pomp die het water naar boven moet stuwen, maar ook omdat er nieuw water voor het netwerk moet worden geleverd, waardoor de ecologische CO2-voetafdruk niet alleen in het eigen huis, maar ook in de hele toeleveringsketen rond het waterhuishouden toeneemt. Als u de kraan slechts op halve druk opendraait, bespaart u veel water en dus ook kostbare grondstoffen en natuurlijk elektriciteit.

Hoewel het verschijnen van de kraan slechts een betrekkelijk kleine stap is, vergezelt hij ons in ons dagelijks leven. Van ‘s morgens onze tanden poetsen in de badkamer tot de afwas van het ontbijt. En de dag is nog niet eens begonnen. Later, op de werkplek, gaat het verder. De afzonderlijke vork wordt met een grote waterstraal gewassen, evenals de handen op het toilet. Het water staat constant onder volle druk, wat natuurlijk betekent dat de pompen draaien. Dit kost veel energie, en uiteindelijk betalen alle mede-eigenaren hiervoor via de huur! Maar zuinig zijn bij de kraan betaalt zich uiteindelijk ook uit in uw eigen portemonnee. Want niet alleen het elektriciteitsverbruik is lager, maar ook het waterverbruik en dus de eindafrekening van de servicekosten aan het eind van het jaar. Cash geld dat veel beter geïnvesteerd kan worden in een vakantie!

Verluchten na koken kleine lamp stad verblindende verlichting

Aan het einde van onze tips om elektriciteit te besparen, willen we terugkomen op de gezelligheid in de keuken! Stel je voor dat we in een klein restaurant in Bella Italia zitten, met overal kaarsen om ons heen. Een paar kleine gloeilampjes verlichten de kamer. Waarom zou je het niet zonder een beetje licht doen tijdens het koken? Het hoeft niet altijd volledige verlichting te zijn, soms loont het de moeite om zuinige LED-lampen boven de kookplaat te installeren. Dergelijke LED-lampen kunnen ook met afstandsbedieningen worden geactiveerd. U kunt bijvoorbeeld het licht onmiddellijk activeren wanneer u de keuken binnenkomt. In de regel hebt u bij het koken toch alleen zicht op de kookplaat en het werkblad nodig. De rest van de kamer, op het moment van koken, terwijl u snijdt, hakt, flambeert en blancheert, doet er meestal niet toe. Daarom is het de moeite waard om na te denken over het installeren van zuinige LED lampen boven uw eigen keukentje. Dit creëert niet alleen een gezellige kooksfeer, maar bespaart ook geld!