Vakantie in Zweden – Pure Natuur en Stedentrip in Noord-Europa

Groter dan Duitsland, veel minder bevolkt en vol ongerepte bossen, meren en rivieren: Dat is Zweden. Dankzij de ongerepte natuur en de rust van het land kunnen bezoekers de drukte van alledag achter zich laten en in een staat van absolute rust terechtkomen. Ontdek de prachtige natuur van Zweden!

Op naar Zweden: Puur natuur in Noord-Europa – Ontdek de nationale parken van Zweden

Waar kun je de natuur van Zweden beter verkennen dan in een van de 30 nationale parken van het land met hun ongerepte en beschermde natuur? Dit is waar de landschappelijke schoonheid van het land tot zijn recht komt. In de Schrengarten van Stockholm, met zijn ongeveer 24.000 kleine en piepkleine eilandjes, beschermt het kleine Ängsö National Park het gelijknamige eiland met zijn beukenbossen. Boottochten naar Ängsö zijn mogelijk vanaf het naburige grotere eiland Yxlan. Vooral in het voorjaar, wanneer de planten in bloei staan, is dit nationale park een bezoek waard. In het algemeen zijn de eilanden van de archipel van Stockholm een tip voor bezoekers aan Zweden.

Veel eilanden hebben een vakantiehuis in Zweden. Dit betekent dat u een eiland helemaal voor uzelf hebt en in alle rust kunt vissen, zwemmen en de natuur verkennen. Ontspannender dan dit wordt het gewoon niet. Iets ten noorden van Stockholm ligt het Nationaal Park Färnebofjärden aan de rivier de Dalälven bij Sandviken. Grote overstromingsvlakten vormen zich rond de rivier, vooral in het voorjaar. Een wandeling door de rivierweiden en ongerepte bossen van dit nationale park is een absoluut hoogtepunt van je vakantie in Zweden. Vissen en kanoën zijn hier ook toegestaan. Als u een kanotocht maakt op de Dalälven, kunt u de natuur van Färnebofjärden met zijn elanden, otters en bevers het beste verkennen. Er zijn ook verschillende uitkijktorens verspreid over het park, van waaruit het rijke vogelleven kan worden geobserveerd (vooral in de zomer).

Lukinski Villas

Germany - Spain - USA

Natuur in de stad – hoogtepunten van de natuur

Een uniek natuurlijk hoogtepunt wereldwijd is het Koninklijk Nationaal Stadspark in Stockholm. Het ligt midden in de Zweedse hoofdstad, beschermt de binnenstedelijke natuur en bewaart deze unieke mengeling van natuur en cultuur. Bijzonder bezienswaardig in het park is het kasteel Ulriksdal met zijn 18e-eeuwse theater, dat vandaag de dag nog steeds als locatie wordt gebruikt. Als u natuur en cultuur wilt combineren, bent u hier aan het juiste adres. Wat is er mooier dan door het kasteelpark te wandelen, de oude eikenbomen te bewonderen en vervolgens te genieten van een concert met klassieke muziek op een historische locatie?

Actieve vakantie in ongerepte natuur

Als u Zweden echt wilt ontdekken, moet u dat doen op een van de vele langeafstandswandelpaden en fietspaden. Wandelen door de Zweedse natuur tijdens meerdaagse etappes laat je gewoon helemaal tot jezelf komen. De Kungsleden (Koningspad), bijvoorbeeld, voert bezoekers op twee trajecten door de uitgestrektheid van Lapland. Een wandeling over het noordelijke deel tussen Abisko en Hemavan is bijzonder aan te bevelen.

Vanuit de stad Kiruna leidt de E10 naar het dorp Abisko. Hier gaat u zuidwaarts over gemarkeerde paden meestal boven de boomgrens. Ervaar hoe de natuur langzaam verandert van arctische toendra tot beboste landschappen. In de zomer kunt u langs het hele traject overnachten in beheerde hutten.

Hier geldt het recht van ieder mens, dus de natuur kan goed gebruikt worden met het nodige respect. Pluk een paar bessen of paddestoelen onderweg en
verrijk uw diner in een hut na een dag wandelen vol indrukken. De meren onderweg kunt u zelf oversteken met een roeiboot die hier beschikbaar is. Sommige hebben ook een kleine veerdienst.

Een andere manier om Zweden te ontdekken zijn de talrijke toeristische routes. Met hun eigen auto of een huurauto kunnen bezoekers bijvoorbeeld heel Zweden doorkruisen van Göteborg tot aan de Finse grens over de Inlandsvägen en de wilde natuur van Zweden ervaren, ver weg van de grote steden. Dompel u onder in de ongerepte natuur van Zweden en verheug u op uw zomervakantie in de Tuin van Zweden!

Kamperen in Zweden

In Zweden kun je slapen op ongerepte grond, midden in de natuur overnachten en gewekt worden door vogelgezang. Hier vindt u alles van bergen tot zee en kunt u overnachten in een tent in de wildernis of ontspannen op een camping. Of het nu gaat om 5-sterrencamping – ook wel glamping genoemd – of om eenvoudige en mooie campings, iedereen vindt in Zweden wat hij zoekt. Zowel professionals als beginnende kampeerders zijn enthousiast over het landschap en de nabijheid van de natuur. Wil je meer weten over kamperen? Hier vindt u veel goede tips voor het kamperen.

5 onvergelijkbare plaatsen om te kamperen in Zweden zijn:

  1. De Westkust
  2. Skåne
  3. De eilanden Öland en Gotland
  4. Lapland
  5. Het grootste meer, Vänern

Kamperen met het gezin is een onvergelijkbaar avontuur. Dak tent van Campwerk.