Impregneren & Verzorging – Impregneer, verzorg en bescherm uw tent op de juiste manier.
Kamperen in een tent is ongelooflijk rustgevend – het betekent ‘s avonds lang de krekels horen en ‘s morgens gewekt worden door vogelgezang. Als u honderden euro’s uitgeeft aan een nieuwe tent, wilt u die natuurlijk nog vele jaren kunnen gebruiken. Om ervoor te zorgen dat de staat van de tent niet verslechtert, moet u hem regelmatig schoonmaken en opnieuw waterdicht maken.
Impregneren – met vloeibaar impregneermiddel of impregneerspray
Is uw tent en voortent al geïmpregneerd? Vooral vóór een langere reis is het belangrijk de tent te impregneren of de impregnering te vernieuwen, want zonlicht, weer, zware regenval en slijtage maken een impregnering na verloop van tijd nutteloos. Het is daarom aan te bevelen de tent om de zoveel jaar opnieuw te maken om te voorkomen dat u op reis in een vochtige slaapzak moet slapen.
Waterdicht maken maakt uw tent niet waterdicht!
Tussen haakjes: waterdicht maken maakt een tent niet waterdicht. Het beschermt de stof tegen het opzuigen van water. Als uw tent naden heeft die waterdoorlatend zijn, zal waterdicht maken u niet redden. Een waterdichte tent bestaat altijd uit een buitendoek met een waterdichte coating en waterdichte naden.
Vloeibaar impregneermiddel, impregneerspray, huismiddeltje – wat helpt?
Er zijn verschillende soorten waterdicht maken mogelijk, zoals vloeibaar waterdicht maken, waterdicht maken met een spuitbus en er zijn ook enkele goede huismiddeltjes. Wie een spay gebruikt, moet ervoor zorgen dat de tent schoon en volledig afgesloten is voordat hij wordt bespoten.
In ieder geval moet u de tent buiten besproeien en ervoor zorgen dat u niets van het product inademt. Met een vloeibaar impregneermiddel kunt u de tent inwrijven met een spons of borstel of de tent volledig onderdompelen in de vloeistof in een badkuip of plastic kuip. De vloeistof moet met water worden verdund, volg de instructies op de verpakking en zorg ervoor dat u zo weinig mogelijk in contact komt met de vloeistof.
Na impregnatie
Met de spray en ook met de vloeistof moet de tent daarna volledig drogen; zo nodig kan het proces dan een tweede maal worden herhaald. Als u last heeft van lekkende naden, moet u een vloeibaar naadafdichtingsmiddel proberen. Dit wordt meestal met een kwast op de naden aangebracht en zorgt ervoor dat het niet inregent.
Hoe maak je je tent goed waterdicht:
- Opzetten van de tent – Het is zinvol de tent op te zetten zodat u geen plekje vergeet.
- Breng waterdichtingsmiddel aan – Bij het aanbrengen mag geen plekje over het hoofd worden gezien.
- Werk het impregneermiddel in het weefsel met een borstel – Een borstel kan worden gebruikt om het impregneermiddel goed in het weefsel te werken.
- Werkingsduur – De exacte werkingsduur van het product staat in de bijsluiter vermeld.
- Afspoelen – Alle resten van het impregneermiddel moeten worden afgespoeld.
- Laten drogen – Voordat u de tent inpakt, moet hij volledig droog zijn.
Huismiddeltje – Azijnzuur en kaarsvet
Het meest effectieve huismiddeltje voor impregnatie is azijnzuurhoudende klei. Voor het impregneren met azijnzuurhoudende klei hoeft u uw tent niet op te zetten, u kunt het gewoon in een plastic bak of uw badkuip laten weken met het huismiddeltje. Dan hoeft u de tent alleen nog maar op te hangen en te laten drogen. Azijnzure klei is praktisch overal te krijgen, u kunt het in uw drogist kopen of op internet bestellen. Opgelet – je moet met je handen van kaarsvet afblijven als waterdichtingsmiddel voor naden. Een tent is meestal erg duur en je moet hem niet verpesten met een klein doe-het-zelf experiment. Doe-het-zelf kampeerwagens, aan de andere kant, zijn een
- Kaarsvet – ruïneert de tent!
- Azijnhoudende klei – werkt!
Onderhoud – tips voor reiniging en bescherming
Vergeet ook niet om uw tent regelmatig schoon te maken en te onderhouden. Was uw tent nooit in de wasmachine of met een hogedrukreiniger! Dit krijgt het vuil er misschien wel uit, maar het zal uw tent snel beschadigen. Droog vuil zoals stof of zand kan gewoon worden uitgeschud, hardnekkiger vuil kan worden verwijderd met een reinigingsmiddel. Hiervoor moet u echter het wasmiddel verdunnen met water zoals aangegeven op de verpakking en vervolgens het vuil verwijderen met een spons of borstel.
Was uw tent voordat u hem laat drogen en zorg ervoor dat er geen wasmiddelresten op de tent achterblijven. U kunt ook vuil en zand van de ritssluiting verwijderen met een tandenborstel om ze te beschermen tegen slijtage.
- Verwijder vuil
- Maak de tent regelmatig schoon
- Bescherm de rits tegen slijtage
Structuur en verblijf: bodem, zonlicht en schoenen
Let er bij het opzetten van de tent op dat er geen scherpe stenen of dennenappels onder liggen. Deze kunnen een gat maken in de vloer van de tent. Dit is waar een tentonderlaag van pas kan komen, omdat het de vloer van de tent beschermt tegen beschadiging. Vermijd direct zonlicht. De tent moet bij voorkeur in de schaduw staan en beschermd zijn tegen de zon, want hierdoor wordt het gevoelige tentdoek snel broos. Verschillende materialen zijn van nature gevoeliger dan andere. Als er een storm op komst is, moet je zeker aan scheerlijnen denken. De lijnen moeten mooi strak worden getrokken en worden aangetrokken als het regent, omdat veel stoffen uitzetten als ze vochtig zijn. Verschillende campings hebben natuurlijk verschillende grondcondities. Op Corsica, bijvoorbeeld, kan het vaak gebeuren dat de tent niet recht staat omdat de campings natuurlijk zijn. Daar moet je op voorbereid zijn.
Schoenen moeten beslist buiten of in de voortent blijven. Deze brengen kleine steentjes in de tent, die snel fijne gaatjes in de tentvloer kunnen boren.
Demontage: vouwen, verpakken en vocht
Bij het afbreken van de tent is het zinvol om hem binnenstebuiten te keren en uit te schudden. Zo bent u er zeker van dat geen dennennaalden of kleine steentjes de tent kunnen beschadigen. Voordat u inpakt, moet u er ook voor zorgen dat uw tent droog is. Zelfs als het niet geregend heeft, is het waarschijnlijk dat er ‘s nachts wat condensatie is verzameld of dat de grond waarop hij stond wat vocht heeft afgegeven. Daarom kunt u de tent het beste over een tak hangen en wachten tot hij helemaal droog is.
Opslag en reparatie
Thuis moet de tent goed worden opgeborgen om hem te beschermen tegen vocht, hitte en nieuwsgierige knaagdieren. U moet er ook voor zorgen dat de tent 100% droog is voordat u hem voorgoed opbergt. Anders begint het snel te schimmelen! Gebruik bij het schoonmaken de juiste schoonmaakmiddelen en ga voorzichtig om met het tere tentdoek. Volg de instructies op de verpakking om de stof niet te beschadigen.
Repareer kleine scheuren en gaten, dicht de naden opnieuw en test de waterdichtheid thuis met een gieter om niet letterlijk buiten in de regen te staan. Niemand houdt van koude voeten!
Bescherming en verzorging: 9 tips
Hier zijn 9 tips om uw tent te beschermen en te onderhouden:
- Pas op voor stenen en haringen op de grond bij het opzetten van de tent.
- Vermijd blootstelling aan zonlicht (warmteontwikkeling)
- Scheerlijnen voor een stevige houvast in wind en storm
- Laat schoenen in de voortent
- Schud de tent goed uit bij het uit elkaar halen
- Goed laten drogen alvorens te verpakken
- Sla de tent goed op (geen vocht, hitte en nieuwsgierige knaagdieren).
- Juiste reinigingsmiddelen (let op de bijsluiter)
- Kleine scheuren en gaten thuis repareren
Kamperen met je beste vrienden in de natuur. Accessoires van Campwerk.