Voordelen en nadelen van daktenten: Kampeeravonturen onder de sterren

Leveranciers van daktenten – In de spannende wereld van kamperen zijn er verschillende manieren om dicht bij de natuur te komen. Daktenten zijn de afgelopen jaren een zeer populaire keuze geworden. Met veel verschillende fabrikanten van daktenten en verschillende modellen, waaronder speciale varianten zoals daktenten voor vier personen, gaat er een wereld aan keuze open. Maar waarom zou je eigenlijk een daktent kopen? Als je keuze te over is, vind je in dit artikel een overzicht van de voor- en nadelen van daktenten.

Voordelen: Vrijheid op het autodak

Kamperen met een daktent wordt steeds populairder, en niet zonder reden. Een kampeervakantie met een daktent biedt je veel voordelen. Een van de grootste is dat je flexibel en onafhankelijk bent. Je kunt bijna overal kamperen zolang je maar een geschikte kampeerplek kunt vinden. Je kunt nieuwe plaatsen ontdekken zonder afhankelijk te zijn van een vaste accommodatie. Kamperen met een daktent voegt dus een gevoel van avontuur en vrijheid toe aan je reizen.

Zorg ervoor dat je niet onvoorbereid buiten de camping slaapt. Lees meer: Wild kamperen.

Lukinski Villas

Germany - Spain - USA

Opvouwen en wegwezen: Zelfstandig reizen

Als je verder wilt reizen, kun je de daktent gewoon weer opvouwen en wegrijden. Daktenten zijn meestal snel op te zetten en af te breken. De meeste modellen hebben mechanismen waarmee je de tent zo snel en gemakkelijk mogelijk kunt openen. Je bespaart tijd en kunt je sneller concentreren op het verkennen van de omgeving. Ze zijn ook zeer ruimtebesparend op het dak van de auto en u merkt de daktent nauwelijks op tijdens het reizen – u kunt zelfs de kofferbak gewoon blijven gebruiken.

Klein tot groot: diverse modellen

In tegenstelling tot conventionele tenten hebben daktenten geen extra vloeroppervlak nodig. Dit betekent dat je meestal geen bijzonder grote standplaats nodig hebt, wat goedkoper kan zijn. Zelfs met een luifel zijn er daktenten die minder ruimte nodig hebben dan een caravan of camper. Dit komt omdat daktenten ook in verschillende maten kunnen worden gekocht. Er zijn verschillende modellen en maten daktenten die kunnen worden aangepast aan verschillende behoeften. Of je nu alleen bent, met z’n tweeën of met je gezin – er zijn geschikte opties.

Je kunt de verschillende maten hier bekijken:

Slapen op het dak van de auto: vrij van slechte vloeren

Met je daktent op het dak van je auto ben je beschermd tegen de kou of een oneffen ondergrond. De vloerplaat, die aan de bovenkant van je auto is bevestigd, is altijd recht. Zo kun je comfortabel liggen en word je niet midden in de nacht in je rug gestoken door een wortel. Vaak heb je ook een beter uitzicht en ben je dichter bij de natuur. Ondanks het gevoel dat je midden in de natuur staat, ben je beschermd tegen nieuwsgierige dieren.

Midden in de natuur: maar toch weerbestendig!

Als je een daktent met een harde kuip hebt, heb je meestal ook een extreem hoge stabiliteit bij regen en wind. Dit betekent dat je beter beschermd bent tegen regen, vocht en andere weersomstandigheden. Toch hebben de meeste daktentmodellen ramen en soms zelfs dakramen. Zo kun je de zonsopgang, de sterrenhemel en de omgeving direct ervaren.

Overzicht: 9 voordelen van kamperen met een daktent

En tot slot: kamperen met een daktent kan een sociale ervaring zijn. Veel campings en bijeenkomsten bieden de mogelijkheid om andere kampeerders te ontmoeten en ideeën uit te wisselen. Bijvoorbeeld over deze negen voordelen van kamperen met een daktent:

 • Flexibel reizen
 • Snelle montage en demontage
 • Ruimtebesparend
 • Bescherming tegen dieren en het weer
 • Veelzijdigheid
 • Nabijheid van de natuur
 • Avontuurlijke geest
 • Gemeenschap
 • Hoger comfort & beter uitzicht

Nadelen & waarom het nog steeds de moeite waard is

De medaille heeft altijd twee kanten. Een daktent kan ook zijn problemen hebben. De initiële aankoopprijs is bijvoorbeeld hoger dan de meeste conventionele tenten of een hotelovernachting van één nacht. Daarna is de prijs het echter waard, omdat er na de aankoopprijs zelden veel andere kosten zijn. Met een hotelovernachting zou je opnieuw moeten betalen voor de volgende vakantie, met een daktent heb je alleen een kleine vergoeding voor de camping omdat je je slaapruimte daar bij je hebt.

Let op de brandstof: extra gewicht

Natuurlijk kan het extra gewicht op het autodak ook je brandstofverbruik verhogen. De eerlijkheid gebiedt echter te zeggen dat dit niet in de buurt komt van het brandstofverbruik van een caravan of camper. De daktent is in vergelijking lichter en belast je auto daarom minder. Er is ook een maximumsnelheid voor sommige daktenten. Hier moet je je aan houden om ongelukken te voorkomen en brandstof te besparen.

Onveilig tijdens storm en onweer: kijk uit voor bliksem!

De meeste daktenten zijn bestand tegen regen en wind, maar als het stormt of onweert, kun je beter in de auto blijven of naar het dichtstbijzijnde hotel gaan. Een daktent heeft geen gesloten metalen structuur zoals een auto. Bovendien bevindt hij zich op een verhoogde positie door zijn plaats op het dak van de auto. Dit kan blikseminslag snel gevaarlijk maken.

Geen ruimte voor zware meubels, zoals kasten

Een daktent is al een van de ruimtebesparende manieren om een vakantie in de natuur door te brengen. Maar door zijn compacte formaat is de ruimte in een daktent niet vergelijkbaar met de leefruimte in een volledig uitgeruste caravan of camper. Aan de andere kant is hij natuurlijk veel lichter en goedkoper.

Vouw de daktent in en rijd verder!

En hoewel je gemakkelijk van bestemming naar bestemming kunt rijden, is je auto nog steeds niet 100% vrij beschikbaar. Als je de tent ‘s avonds al hebt uitgeklapt, moet je hem nog opvouwen voor een ritje naar de supermarkt. De meeste modellen zijn echter ontworpen om snel op te zetten en af te breken, dus dit zou snel moeten gaan en je kunt nog steeds je welverdiende snack voor het avondeten kopen.

Samenvatting: 5 nadelen

Hier vind je een overzicht van alle 5 nadelen.

 • Hogere aankoopprijs
 • Licht toegenomen brandstofverbruik
 • Niet geschikt voor storm en onweer
 • Beperkte leefruimte
 • Moet worden ingeklapt voordat je verder gaat

 

Fabrikant daktenten: Onze aanbeveling

Als de voordelen je nieuwsgierig hebben gemaakt, dan kun je hier de verschillende fabrikanten van daktenten vinden. Je vindt er veel verschillende maten, soorten en modellen, zodat je precies de daktent kunt vinden die bij jou past.

Daktent vergelijken: de beste daktent?

Op zoek naar de juiste daktent of sterke accessoires en uitrusting voor op de camping? Hier vind je onze winkelaanbevelingen:

 • Daktent vergelijking