Vakantie met dieren: Vakantiewoning, camping & reizen met hond, kat & co.

Vakantie met dieren – De vakantie staat voor de deur en u verheugt zich op zon, zee en ontspanning. Binnenkort ligt u zorgeloos op het strand en ontspant u zich, alleen blijft er één probleem over; u wilt niet op reis zonder uw geliefde huisdier. Welke opties heb je eigenlijk? Mag je viervoetige beste vriend mee? Waar is het welkom en waar niet? Wij hebben alle belangrijke informatie over vakanties met dieren bijeengebracht, zodat vakanties voor huisdiereigenaren niet langer een probleem zijn.

Dieren in hotels en vakantiewoningen – is dat mogelijk?!

Zijn huisdieren absoluut verboden in alle accommodaties? Nee – er zijn veel uitzonderingen die een vakantie met uw huisdier toestaan. Veel accommodaties hebben geen probleem met dieren tot een bepaald gewicht of een bepaalde soort. Ontdek hier welke accommodatie het beste is voor u en uw huisdier.

Vakantie met dieren in hotelcomplexen: weinig beweging, wat te doen?

Veel mensen weten al dat honden en katten in veel hotels niet welkom zijn. Soms zijn er hotels die dieren tot een bepaald gewicht toelaten. Wat voor ons het zoeken naar een huisdiervriendelijk hotel veel gemakkelijker maakt, is de functie waarmee je op veel reserveringsportals kunt filteren op huisdiervriendelijke hotels. Op die manier kunt u in de door u gewenste regio gemakkelijk een hotel vinden dat aan uw wensen voldoet. Er zijn ook aparte portaalsites, zoals hundehotel.info of tierischer-urlaub.com, die expliciet huisdiervriendelijke hotels aanbieden. Let op: in veel hondenhotels zijn riemen verplicht. Waar kunt u uw trouwe viervoeter mee naartoe nemen voor een wandeling op vakantie? Hier zijn onze tips voor wandelingen tijdens een hotelvakantie:

 1. Zoek een park in de buurt, het beste met Google Maps, daar heb je de hele stad in een oogopslag.
 2. Tip: Zo ben je ‘s ochtends als eerste bij het zwembad en kun je je handdoek ook direct op het ligbed gooien, en hij is van jou!
 3. Joggen op het strand met uw beste vriend houdt u fit en geeft uw hond voldoende beweging.

Ruimte en natuur: vakantieappartement en vakantiehuizen

Of het nu in de bergen, aan zee of op het platteland is – het is niet moeilijk een vakantiewoning of vakantiehuis te vinden waar viervoeters zijn toegestaan. Er zijn meer vakantieappartementen en -huizen dan hotels die geen probleem hebben met dieren, omdat de verhuurders van het appartement vaak zelf huisdieren bezitten. Net als voor hotels zijn er speciale reserveringsportalen voor vakantiewoningen voor gasten met huisdieren en de viervoeter mag meestal wel in de kamer verblijven, maar niet in het bed slapen. Dus je moet aan de mand denken. Vraagt u zich nog steeds af wat de beste plaats is om uw huisdier mee op vakantie te nemen? FIV Magazine heeft de top vakantiebestemmingen op een rijtje gezet:

Top vakantiebestemmingen – met & zonder huisdieren!

 1. Turkse Rivièra, Antalya & Co, Turkije
 2. Fuerteventura, Canarische Eilanden, Spanje
 3. Kreta, Griekenland
 4. Tenerife, Canarische Eilanden, Spanje
 5. Lanzarote, Canarische Eilanden, Spanje
 6. Rhodos, Griekenland
 7. Faro en de Algarve

Zijn diensthonden toegestaan in hotels, pensions en huurflats?

Diensthonden of hulphonden, de meeste mensen zijn waarschijnlijk het meest bekend met geleidehonden, zijn toegestaan en welkom in bijna alle hotels, pensions, vakantiewoningen en vakantiehuisjes. Ze worden niet als huisdieren beschouwd, maar als medische hulp. Net als geleidehonden worden ze als noodzakelijk beschouwd, maar het is het beste om vooraf de regels van de accommodatie te controleren.

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

Tip! Een vakantiehuis kopen in plaats van huren

Kopen in plaats van huren! Een eigen vakantiehuis (weekendhuis) is de ultieme droom van veel stadsbewoners. Uw eigen vier muren aan zee, in het warme zuiden of gewoon een toevluchtsoord op het platteland. Er is echter veel te overwegen en te plannen bij het nemen van zo’n grote beslissing! Hier vindt u tips voor het kopen en huren van vakantiewoningen.

Ultimate – Kamperen met huisdieren: Puur natuur voor uw hond!

Kamperen is een huisdiervriendelijke manier om met uw dieren te reizen. Honden of katten kunnen goed vervoerd worden in de auto of camper en slapen in de tent of camper. De dieren hebben meestal evenveel plezier in de natuur als wij. Lange wandelingen zijn een goede oefening voor onze geliefde viervoeters en honden vermaken zich ook prima in zee. De hele dag buiten doorbrengen is een aangename afwisseling voor de dieren.

Al in de ochtend, kunt u gewoon de deur openen en de hond de natuur in laten rennen. Als de puppy bij een meer kampeert, kan hij leren zwemmen, en in de buurt van een bos kan hij oefenen met het apporteren van stokken. De beste vriend van de mens wil overal bij hem zijn; of het nu op vakantie in de bergen is of op het strand. Kamperen is afwisselend en een echt avontuur voor baas en huisdier.

Zin om te kamperen? Lees hier meer over kamperen in tenten en caravans.

2 op de 3 mensen nemen hun hond mee!

Welke dieren zijn het meest populair om mee te nemen op vakantie? De meest populaire, wie had dat gedacht, zijn honden! Maar liefst 67% is al eens met de hond op vakantie geweest, dat is 2 op de 3 respondenten! Kleine dieren, van hamsters tot cavia’s, volgen direct daarachter met 47%. Bijna niet te geloven, 42% van de Duitsers heeft zijn paard al meegenomen op vakantie! En 42% zou niet op vakantie gaan of vliegen zonder hun reptiel. Ik vraag me af of de slang ook plezier had op het strand? We waren een beetje verbaasd dat slechts 32% van de Duitsers hun kat mee op vakantie hebben genomen. De kleine tijger was waarschijnlijk te water verlegen voor een vakantie aan zee. Maar liefst 29% had zijn vogel of vis al meegenomen op vakantie. Ik vraag me af of hun eigen Nemo in de zee is geweest?

 1. Hond – 67%
 2. Kleine dieren – 47%
 3. Paard – 42%
 4. Reptiel – 42%
 5. Kat – 32%
 6. Vis – 29%
 7. Vogel – 29%

Bron: Statista / Vraag: “Welke dieren heeft u ooit meegenomen op vakantie?”

Kamperen met uw trouwe viervoeter betekent alles delen, zelfs het eten. Accessoires van Campwerk.

Zee en oceaan: Dieren op het strand Vakantie

Aan zee zijn er veel manieren om dieren bij de vakantie te betrekken. Of je nu met de honden bij het water speelt of met de kat op het strand knuffelt – dieren houden van strandvakanties. Wie echter op vakantie wil naar Spanje of andere mediterrane landen, moet er rekening mee houden dat veel dieren niet tegen hete temperaturen kunnen. Zorg ervoor dat uw huisdier voldoende drinkt en pauzes in de schaduw neemt.

Hier volgen een paar praktische tips uit mijn eigen ervaring, zodat de tocht in het koele water veel plezier zal opleveren!

 1. Ga zelf naar binnen – Als u als eigenaar een goed rolmodel bent, zal uw hond veel meer ontspannen en op zijn gemak zijn.
 2. Gooi lekkernijen in het water – dit beloont de hond direct voor het moedig genoeg zijn om het water in te gaan
 3. Blijf altijd in de buurt – voor onervaren honden kan langdurig spelen in het water gevaarlijk zijn, dus de eigenaar moet zeker altijd een oogje op het huisdier houden.
 4. De hond uit het water halen wanneer het tijd is – of u hem nu steeds dichter naar de kant lokt met traktaties of hij luistert naar een signaal waarbij hij het water verlaat en een beloning krijgt; de hond moet tevoorschijn komen wanneer u verder moet gaan.

Boerderij: vakantie met huisdieren + koe, varken & co.

Op de boerderij zijn er ook veel mogelijkheden voor het huisdier om zich uit te leven of in contact te komen met andere dieren. Veel boerderijen hebben ook honden die taken overnemen zoals het beschermen van de schapen. Omdat boerderijen vaak wat meer afgelegen liggen, zijn er goede mogelijkheden voor de dieren om rond te rennen. In de omliggende bosgebieden zijn bijvoorbeeld lange wandelingen met honden mogelijk, waarbij ze soms met nieuwe dingen in aanraking komen. Op die manier kan het huisdier iets ontdekken buiten zijn vertrouwde omgeving. Vooral in Duitsland of Nederland kunt u een goede vakantie hebben op een boerderij waar het hele gezin zich kan vermaken.

Reizen met dieren: Vliegtuig, Auto & Trein

Is er een verre reis gepland, of vindt de vakantie in Duitsland plaats? Afhankelijk van de bestemming is een ander soort reis mogelijk. Niet elke manier van reizen is geschikt voor elk dier, dus hebben we de essentiële informatie voor reizen per vliegtuig, auto en trein op een rijtje gezet. Het is belangrijk dat u van tevoren controleert of uw reis geen problemen oplevert, voordat u zelfs maar een accommodatie boekt.

Het huisdier moet comfortabel zitten, wij hebben ook een hekel aan stoelen met te weinig beenruimte. Of het nu in een transportbox is of naast het baasje of bazinnetje – het huisdier moet zich op zijn gemak voelen en zo weinig mogelijk stress ondervinden. Bij veel soorten reizen moeten huisdieren van tevoren aan de omstandigheden gewend zijn. Ontdek hier hoe u uw huisdier stress kunt besparen en de reis zo aangenaam mogelijk kunt maken!

Vliegen met dieren

Niet alle luchtvaartmaatschappijen staan dieren aan boord toe. Honden en katten, alsmede knaagdieren en soortgelijke dieren, kunnen vaak in de kajuit worden meegenomen of in het ruim worden vervoerd. Dat hangt af van de luchtvaartmaatschappij. Verschillende luchtvaartmaatschappijen hebben verschillende regels die moeten worden nageleefd, zoals een minimumleeftijd of -gewicht. Boven een bepaald gewicht worden de dieren dan vervoerd in een vrachtruim met airconditioning. Het is ook belangrijk een geschikte transportbox te hebben die het dier voldoende ruimte biedt.

De afmetingen worden gewoonlijk door de luchtvaartmaatschappij gespecificeerd. Voor honden, bijvoorbeeld, moet er altijd voldoende ruimte zijn voor een voer- en waterbak in de box en moet het dier zich kunnen bewegen. Aan het vervoer van een dier zijn meestal kosten verbonden, en dat is iets wat u nooit uit het oog mag verliezen. Bovendien is een vlucht naar het Caribisch gebied natuurlijk veel langer dan een vlucht binnen Europa, wat betekent dat de dieren tijdens een lange vlucht meer geduld moeten kunnen opbrengen.

Rijden met dieren

Als de vakantiebestemming niet ver weg is, is het de moeite waard om met de auto te reizen. Er zijn nauwelijks extra kosten vanwege de dieren. Bovendien kunt u stoppen en een pauze inlassen, afhankelijk van de behoefte aan beweging, zodat de lange rit niet te veel wordt voor het dier. Ook de veiligheid van de dieren is belangrijk. Voor verschillende dieren is altijd een geschikte transportbox nodig.

Kleine honden worden met speciale veiligheidsgordels op de achterbank vastgemaakt en grotere honden vinden vaak een plaatsje in de bagageruimte, waar ze met een scheidingsrooster van de passagiers worden gescheiden en zich vrij kunnen bewegen. Transportboxen bieden meer bescherming in geval van een ongeluk, maar de dieren moeten thuis al aan de box gewend zijn om ze aan minder stress bloot te stellen.

Treinreizen met dieren

Reizen met de trein met uw huisdier is ook mogelijk en een goedkoper alternatief dan vliegen. Het is belangrijk dat u zich van tevoren op de hoogte stelt van de voorschriften van de spoorwegen of de trein. Kleine honden, en dus ook katten, knaagdieren en dergelijke dieren, mogen gratis meereizen in een kleine transportbox. Grotere honden moeten aan de leiband en een muilkorf en betalen de helft van de ticketprijs. Huisdieren kunnen in de trein ook andere dieren ontmoeten; idealiter is dit geen onbekende situatie. Een trein kan overvol zijn, wat erg stresserend kan zijn voor het huisdier.

Veel vreemde mensen, ontelbare verschillende geuren en lawaai – dit kan een hond snel overweldigen. De eigenaar moet zijn aandacht op het dier richten en het belonen en prijzen wanneer het zich goed gedraagt. Een paar aaien en traktaties zullen het dier zich weer meer op zijn gemak laten voelen. Het is belangrijk het dier vooraf met korte treinritjes aan de omgeving te laten wennen en ook grote honden met een muilkorf vertrouwd te maken, zodat treinritten geen onoverkomelijke hindernis worden maar deel uitmaken van het dagelijks leven.

Pet sitter voor de vakantie

Het huisdier kan toch niet mee op vakantie omdat het ziek, oud of te nerveus is voor een vakantie? Of is er op de droombestemming geen geschikte accommodatie die huisdieren toelaat? Wat de reden ook is, een dierenoppas is de oplossing voor een huisdier dat niet kan reizen. Dierenoppassers zijn overal te vinden, vaak zelfs in de buurt. De persoon neemt dan een bepaald geldbedrag voor het toezicht op en de bezetting van het dier.

Zij zorgt voor het dier, geeft het te eten, haalt het uit wanneer dat nodig is en vervangt zo voor een bepaalde tijd de eigenaar. Afhankelijk van het dier is het gemakkelijker of moeilijker om een dierenoppas te vinden, omdat minder veeleisende dieren natuurlijk eerder worden opgevangen dan zeer giftige slangen, maar u kunt vaak voor elk dier een geschikte dierenoppas vinden.

Paklijst voor een vakantie met een hond

FIV Magazine heeft een paklijst samengesteld voor een vakantie met een hond. Het kan nodig zijn deze lijst aan te vullen als uw huisdier andere dingen nodig heeft of zonder sommige dingen kan. Als u bijvoorbeeld met een papegaai reist, zult u heel andere dingen nodig hebben dan wanneer u met een kat reist. Deze lijst dient slechts als een ruwe gids.

 • Hondenmand – Comfortabel tijdens de hele vakantie, of het nu in de auto is of tijdens de vlucht
 • Knuffeldeken – rillen? Geen denken aan, uw hond zal zich altijd op zijn gemak voelen met zijn eigen knuffeldoekje.
 • Fressnapf – Hoe creëer je een beetje gewoonte op vakantie in een vakantiewoning
 • Drinkbak – Net als de etensbak maakt een eigen drinkbak het voor de hond gemakkelijker om zich thuis te voelen
 • Eten – Je kunt niet te weinig eten hebben! En je favoriete eten vinden op vakantie om meer te kopen kan moeilijk zijn
 • Traktaties – De hond moet altijd beloond worden als hij zich goed gedraagt. Dit zal u veel problemen besparen op vakantie!
 • Speelgoed – zodat de hond zich niet verveelt als de baas zich wil ontspannen
 • Leash – Leashes zijn verplicht in veel hotels! Je mag de leiband dus in geen geval vergeten.
 • Muilkorf – Als u met de trein reist, moet u denken aan een muilkorf
 • Handdoeken – Veel hotels bieden slechts een bepaald aantal handdoeken aan – dus om er zeker van te zijn dat u er geen mist, moet u een handdoek voor uw hond meenemen.
 • Bontverzorgingsbenodigdheden – ook op vakantie mag de vachtverzorging niet worden verwaarloosd
 • Uitwerpselenzakjes – Zodat u uw vuil nergens achterlaat!
 • Vaccinatiepaspoort of EU-huisdierenpaspoort – Het paspoort voor huisdieren mag niet ontbreken.
 • Eerstehulpkit voor de hond – Wees voorbereid op het ergste scenario