Kampeeraccessoires XXL – van tenten en caravans tot slaapzakken, vrijetijdsartikelen & outdoorkleding

Kampeeraccessoires – Trek het hele land door met de daktent of caravan en zie zoveel mogelijk – op het strand, in de bergen en in de vrije natuur. Maar wat moet je absoluut bij je hebben op dit avontuur? Welke spullen moeten op de paklijst, wat kan thuis blijven en waar koop ik de juiste kampeeraccessoires? Voordat u op reis gaat, moet u een type accommodatie kiezen en informatie inwinnen over de noodzakelijke watervoorziening, verwarmingssysteem, sanitaire voorzieningen en andere belangrijke onderdelen. Het is ook belangrijk te weten welke vrijetijdsartikelen, welke outdoor accessoires en welke kleding u mee moet nemen op uw reis. Daarom hebben wij alles wat u moet weten over kampeeraccessoires voor u op een rijtje gezet, onderverdeeld in de categorieën Wonen en Koken, Amusement en Sport en Outdoor Mode.

Overview hide

Leven en koken in de buitenlucht

Kamperen betekent reizen zonder een groot budget en met veel avontuur. Maar wat moet je eigenlijk meenemen om de reis leuk te laten verlopen en niets te missen onderweg? Welke accessoires moet u meenemen als u met een camper reist en wat moet u meenemen als u in een tent verblijft? Hier vindt u alle belangrijke informatie over de verschillende soorten accommodatie bij het kamperen, de verschillende soorten accessoires, extra’s voor vakanties met honden en kinderen, de belangrijkste nieuwigheden en de beste merken voor kampeeraccessoires.

Tent – van trekkingtent tot daktent

Zoals reeds beschreven in het artikel Kampeer Accessoires, zijn er verschillende soorten tenten om uit te kiezen. Een eenvoudige personentent biedt slechts plaats aan enkele personen, maar is perfect geschikt als u alleen met uw partner of één of twee vrienden reist. De tent neemt niet veel plaats in uw bagage in en is dus ideaal voor een korte uitstap in de natuur. Als u het gedoe van een tent opzetten wilt vermijden, kunt u kiezen voor een oprolbare tent. De meest populaire soorten tenten zijn:

 • Trekking tent – compact maar zeer duurzaam
 • Werptent – compact en snel op te zetten
 • Koepeltent – laag gewicht, veel stabiliteit en gemakkelijk op te zetten
 • Daktent – om overal te kamperen met bijzonder goede isolatie
 • Tunneltent – veel ruimte en stahoogte
 • Familietent – genoeg ruimte voor het hele gezin
 • Nok tent – licht en open en perfect voor een Indisch avontuur
 • Koepeltent – neemt weinig ruimte in en kan gemakkelijk en snel worden opgezet
 • Geo-etch – houdt ook stand op rotsachtige grond, steile hellingen of dicht begroeide stukken
 • Piramidetent – uiterst stabiel en trotseert zelfs sterke wind
 • Lees hier meer over de verschillende soorten tenten

Caravan accessoires & camper accessoires – alles voor de caravan

Hoe fijn moet het zijn om in een caravan of camper de wereld rond te reizen, alles bij je te hebben en gewoon te genieten van je tijd in de natuur. Hiervoor hebt u echter een paklijst nodig om de belangrijkste gebruiksvoorwerpen mee op reis te nemen. Gasflessen zijn een must, want u hebt ze nodig om te koken, te verwarmen of zelfs te barbecueën. Ook belangrijk zijn een waslijn, wasknijpers en een opvouwbare wasmand, want je moet je kleren ook in de natuur wassen.

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

U moet niet alleen aan verschillende dingen denken om te koken, maar ook om te eten. Bestek, serviesgoed, potten en pannen zijn belangrijk; koken onderweg is niet langer een probleem. Elektriciteit wordt in het dagelijks leven als vanzelfsprekend beschouwd en niet iedereen wil het tijdens een kampeertocht helemaal zonder stellen. Batterijen, oplaadbare batterijen en converters zijn nodig om uw mobiele telefoon, zaklamp of andere nuttige voorwerpen voor dagelijks gebruik op te laden. Wie niet met een slaapzak reist, moet bovendien zeker aan dekbedden en kussens denken.

Wat u bij het inpakken echter niet uit het oog mag verliezen, is dat een caravan of motorhome een bepaalde uitrusting vooraf heeft. Dit betekent dat u niet veel extra’s hoeft te kopen.

Camper ombouw – van auto naar camper

Veel kampeerliefhebbers dromen van een eigen kampeerbusje, maar hebben het geld niet om er een te kopen. Dus voor wie al een bestelwagen of een grote gezinswagen bezit, is een eigen camper de perfecte oplossing. Of u nu een liefhebber bent van de doe-het-zelf-mentaliteit of een kant-en-klaar exemplaar koopt om in de gezinsauto of -bus te installeren, een eigen kampeerwagen heeft een heel speciaal gevoel. De drie voordelen van een zelfgemaakte of gekochte aanbouw zijn ten eerste de kostenfactor, ten tweede de avontuurlijke factor en ten derde de geschiktheid voor dagelijks gebruik. Een kant-en-klare kampeerwagen is een grote investering en kan een heel duur avontuur worden. Een zelfgemaakte ombouw is veel goedkoper, of u nu al een bestelwagen of een gezinswagen bezit die u kunt ombouwen, of u wilt een tweedehands bestelwagen kopen.

Een installatie of uitbreiding is een goedkoop alternatief voor een afgewerkte kampeerbus. Bovendien begint het avontuur met een zelfgebouwde kampeerbus al thuis, de Doe-Het-Zelf mentaliteit zorgt voor avontuur en een hoop trots als de kampeerbus eenmaal klaar is. Een ander groot voordeel van een ombouw is dat de bestelwagen of gezinsauto nog steeds normaal kan worden gebruikt in het dagelijkse leven.

De drie voordelen van een camper ombouw:

 1. Kostenfactor – een campingombouw is goedkoper dan een kant-en-klare camper
 2. Avontuurlijke factor – zelfs het bouwen van je eigen camper is leuk
 3. Geschikt voor dagelijks gebruik – de camper kan in het dagelijks leven ook als gewone auto worden gebruikt

Kampeermeubelen – belangrijke factoren bij het kopen van stoelen en tafels

Als u uw eigen kamp wilt opzetten tijdens het kamperen, moet u ook denken aan stoelen en tafels die u in staat stellen om samen te ontspannen. Of het nu ‘s avonds bij het kampvuur is of overdag om gewoon te ontspannen, goede kampeermeubelen zorgen voor een aangename kampeersfeer. U moet er echter wel voor zorgen dat het kampeermeubilair u bevalt en dat het past bij de stijl van de rest van het kamp. Het is ook belangrijk dat de kampeermeubelen hun doel dienen. Het moet comfortabel zijn en comfort bieden, maar het is ook het beste als het kan worden opgevouwen, aangezien een kamp vaak wordt afgebroken en opgezet als u bijvoorbeeld verder weg reist. Kampeermeubelen moeten idealiter enkele jaren meegaan en daarom is het belangrijk aandacht te besteden aan de kwaliteit en de stabiliteit van de meubelen. Het beste is om voor de caravan of voortent een klein terrasje te maken met uw kampeermeubelen en daar met de hele groep, familie of vrienden te ontspannen.

Belangrijke factoren om te overwegen bij het kopen van kampeermeubelen:

 1. Uiterlijk – ze moeten er natuurlijk goed uitzien
 2. Functie – het belangrijkste is dat ze hun doel vervullen
 3. Formaat – zo klein mogelijk is het motto als je veel rondreist
 4. Gezelligheid – als het meubilair veel wordt gebruikt, moet het natuurlijk ook comfortabel zijn
 5. Stabiliteit – het is ook belangrijk dat ze stabiel zijn en vele jaren gebruikt kunnen worden

Slaapzak & Iso mat – materialen, verschillende vormen en maten

Wie niet op een veldbed slaapt, maar in zijn tent de echte natuur wil beleven, moet denken aan een slaapzak en een inso matje. Bij de slaapzak moet u letten op de materialen waarvan de vulling is gemaakt. Er zijn verschillende vullingen voor verschillende temperaturen. Of het nu gaat om slaapzakken van synthetische vezels of van dons, het is belangrijk ervoor te zorgen dat de slaapzak de juiste afmetingen en vorm heeft. Zo zijn er mummieslaapzakken, eivormige slaapzakken en dekenslaapzakken. De drie types zijn ontworpen voor verschillende soorten reizen. Ze isoleren anders en houden je dus anders warm. De slaapzakken die meer bewegingsvrijheid bieden, isoleren dus het slechtst. Als u een slaapzak gaat kopen, moet u ervoor zorgen dat deze ongeveer even groot is als uw lichaam +25 cm. Nu rijst de vraag hoe groot de slaapzak voor een kind moet zijn: Veel mensen denken erover een iets grotere slaapzak te kopen, zodat ze die de komende jaren nog kunnen gebruiken. Dit is echter niet de slimste methode, want grote slaapzakken houden de warmte niet goed vast. Ook hebben veel slaapzakken voor kinderen verstelbare maten, zodat ze langer gebruikt kunnen worden.

Dit is iets om op te letten als je een slaapzak koopt:

 1. Materiaal – de vulling kan bestaan uit verschillende materialen die verschillend warm houden
 2. Vorm – er zijn 3 verschillende vormen, die verschillend goed isoleren
 3. Maat – bij voorkeur altijd uw eigen lengte plus 25 cm

Bij de aanschaf van de juiste isolatiemat moet u altijd letten op de R-waarde. Dit geeft aan voor welke temperaturen de isolatiemat geschikt is. Er wordt ook een onderscheid gemaakt tussen schuimmatten, zelfopblazende isolatiematten en thermische matten, of isolerende luchtmatrassen. Bij de aanschaf van een isolatiemat moet u nagaan hoe belangrijk comfort is, hoe goed de mat moet isoleren en hoeveel pakruimte er nodig is.

Verwarmings- en ventilatiesystemen – van gasverwarming tot elektrische verwarming

Om te voorkomen dat u ‘s nachts in een koud bed moet liggen, is het belangrijk om een verwarmingssysteem in uw caravan te hebben. U kunt dit meestal een uur voordat u in bed kruipt aanzetten om het motorhome op de juiste temperatuur voor te verwarmen. Er zijn vier verschillende soorten verwarmingssystemen die gebruikelijk zijn in de campingwereld. Een daarvan is de dieselkachel, een andere is de elektrische kachel, een luchtkachel of een gaskachel.

Elk verwarmingssysteem heeft zijn voor- en nadelen en wordt op een andere manier bediend, maar levert hetzelfde resultaat op. Een bepaald type verwarming kan praktisch zijn voor een caravan op een camping, maar zeer onpraktisch voor een wildkampeerder. Daarom moet u zich informeren over de voor- en nadelen van een bepaald verwarmingssysteem. Een caravan heeft ook een ventilatiesysteem. Geforceerde ventilatie zorgt voor voldoende nieuwe zuurstof, terwijl geforceerde ontluchting de oude gebruikte zuurstof laat ontsnappen. De ventilatie bevindt zich meestal op de vloer en de uitlaat in het bovenste gedeelte van de caravan.

Als u zich afvraagt waarom een caravan überhaupt een ventilatiesysteem nodig heeft, dan heeft u waarschijnlijk nog nooit in een vochtig en klam bed geslapen. Want als de lucht de hele nacht in de caravan staat zonder te circuleren, verzamelt zich veel vocht en ook allergiepatiënten zullen merken dat er veel stofdeeltjes in de caravan rondvliegen die door de verwarming zijn aangewakkerd. Daarom is het belangrijk ervoor te zorgen dat er voldoende zuurstof in de caravan is, maar ook een aangename temperatuur die uw verblijf aangenamer maakt. Hier zijn een paar tips voor u om het warm te houden in uw caravan.

Sanitaire voorzieningen – camping douches & camping toiletten

Het is belangrijk om uw hygiëne niet op te offeren tijdens een kampeertrip. Het is belangrijk om nog steeds een douche en toegang tot water te hebben, evenals een campingtoilet. Er zijn verschillende soorten campingdouches die geschikt zijn voor kampeerders. De verschillende types nemen verschillende hoeveelheden verpakkingsruimte in beslag, hebben verschillende niveaus van milieubescherming en comfort. Wie van luxe houdt, zal waarschijnlijk opteren voor een draagbare campingdouche en een opvouwbare douchecabine. Wie het milieu het meest wil beschermen, kiest voor een douche op zonne-energie. De goedkoopste en meest praktische optie is waarschijnlijk de PET-flessendouche, waarbij u gewoon een paar gaten in de bovenkant van een fles boort. Dit maakt het makkelijk om met een fles te douchen. Een belangrijke tip is om altijd in de buurt van watermassa’s te douchen, zodat deze niet worden verontreinigd met shampoo en zeep.

Soorten camping douches:

 • Draagbare camping douche – bijna zoals thuis
 • Zoeken op zonne-energie – handig en milieuvriendelijk
 • Douche met PET-flessen – goedkope en eenvoudige oplossing

Er zijn ook verschillende soorten campingtoiletten. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen het chemisch toilet en het droogtoilet. Het chemisch toilet verzamelt de uitwerpselen in een container, waar ze vervolgens worden afgebroken door een chemische stof. Er zijn ook milieuvriendelijkere versies, zoals citroenzuur of azijnwater, in plaats van chemicaliën. Droge toiletten verzamelen het afval afzonderlijk en slaan het op tot het kan worden verwijderd.

Campinglampen – met batterijen, accu’s, gas of zonne-energie

Iedereen die ‘s avonds graag met de hele groep rond het kampvuur zit en de avond laat verstrijken, weet dat het heel handig kan zijn om een campinglamp bij je te hebben op reis. Of u nu kiest voor een campinglamp met een batterij omdat hij mobiel is en niet hoeft te worden opgeladen, of dat u liever een campinglamp met een oplaadbare batterij meeneemt op reis omdat hij langer meegaat: alle soorten campinglampen hebben hun voor- en nadelen. Een campinglamp met gas, bijvoorbeeld, haalt het gas uit de patroon, dat ook kan worden gebruikt voor het fornuis of de verwarming. De zonnelamp is de meest milieuvriendelijke optie omdat ze zichzelf oplaadt en vaak ook een handzwengel of een elektriciteitsaansluiting heeft als alternatief voor bewolkte dagen.

Soorten campinglampen:

 • Campinglamp met batterij
 • Campinglamp met batterij
 • Campinglamp met gas
 • Zonnelamp

Opbergen van waardevolle spullen – kluis of heuptasje

Of het nu in een tent, camper of in een zelfgebouwde kampeerbus is – u reist meestal met waardevolle spullen die u veilig in uw onderkomen wilt opbergen en die u zelfs bij een inbraak wilt beschermen. De beproefde tactiek om geld in je sokken te verstoppen is niet altijd voldoende. Een paspoort, de autosleutels en vele andere kostbaarheden, bijvoorbeeld dingen van emotionele waarde, moeten in een kluis worden gelegd. Voor wie veel reist, is het de moeite waard een fanny pack aan te schaffen. U kunt er uw waardevolle spullen veilig in opbergen en altijd bij u dragen. Zo weet u altijd precies waar uw geld, sleutels en mobiele telefoon zijn en is het voor zakkenrollers moeilijker om uw belangrijke souvenirs te pakken te krijgen als u ze altijd op uw lichaam draagt.

Impregnatie en onderhoud – voor waterdichte tenten

Als u veel geld uitgeeft aan een tent, moet deze goed waterdicht worden gemaakt en onderhouden, zodat u hem vele jaren kunt gebruiken. Als u een waterdichte tent hebt gekocht en er zeker van wilt zijn dat hij na jaren nog steeds waterdicht is, moet u hem regelmatig waterdicht maken. U kunt een vloeibaar waterafstotend middel of een waterafstotende spray gebruiken, of u kunt beproefde huismiddeltjes gebruiken zoals azijnzuurklei. Het is belangrijk te onthouden dat een tent, om waterdicht te zijn, een waterdichte buitenstof met een waterdichte coating en waterdichte naden moet hebben. Deze stof en de naden moeten worden onderhouden, zodat u de nacht niet in een natte of vochtige slaapzak hoeft door te brengen.

U moet er ook voor zorgen dat de tent schoon is en dat stof, zand en nog hardnekkiger vuil worden verwijderd. Als u uw dure tijd niet wilt verknoeien, moet u met uw handen afblijven van kaarsvet als waterafstotend middel voor de naden en andere doe-het-zelf-experimenten. Het waterdicht maken gaat bijna altijd op dezelfde manier, de tent wordt ofwel besproeid of ingewreven, of zelfs in een plastic kuip of bad met waterdicht makend middel ondergedompeld. De tent moet dan drogen en in sommige gevallen een tweede keer worden geïmpregneerd. Vergeet niet het impregneermiddel te verdunnen met water zoals beschreven op de bijsluiter en vermijd huidcontact zoveel mogelijk.

Hondenaccessoires – van kommen tot speelgoed

Voor wie met zijn hond reist, is er een heel speciale paklijst zodat de beste vriend van de mens niets mist tijdens de reis. Het belangrijkste is natuurlijk het voer, het hondenbed, de riem en de voerbak. Het is belangrijk dat de hond bij warme temperaturen voldoende drinkt. U moet ook denken aan speelgoed en traktaties, zodat de hond bezig kan worden gehouden wanneer hij zich wil ontspannen en zodat de hond kan worden beloond wanneer hij iets echt geweldigs heeft gedaan. Wat ook belangrijk kan zijn, is hondenkleding, want velen nemen hun viervoeter mee op expedities waar het vriest. Voor wie van schoon houdt, kan het handig zijn om aan een deurmat te denken, zodat de hond zijn pootjes kan schoonmaken voordat hij het motorhome binnengaat. Een handstofzuiger kan van pas komen als de hond ooit wat vuil meeneemt in de camper. Een kleine tip voor degenen die weten hoe een natte hond ruikt is Anti Geur Spray. Deze spray verwijdert onaangename geurtjes en is volkomen veilig voor mens en dier.

Kleine paklijst voor kamperen met honden:

 1. Voedsel – tegen honger tijdens de reis
 2. Hondenbed – voor een comfortabele slaapplaats
 3. Leiband – voor op de camping
 4. Kom – voor water en voedsel
 5. Speelgoed – om de hond bezig te houden
 6. Traktaties – voor het geval het huisdier iets heel goed heeft gedaan
 7. Hondenkleren – omdat zelfs de hond het soms koud krijgt
 8. Deurmat – om pootjes af te vegen
 9. Handstofzuiger – voor wat vuil in de camper
 10. Anti-geur spray – voor het geval de hond een beetje sterker ruikt

Bent u geïnteresseerd in kamperen met honden? Dan zal het artikel Vakantie met dieren je zeker bevallen.

Kampeeruitrusting: nieuwigheden

De uitrusting die u nodig hebt voor een kampeertocht evolueert van jaar tot jaar, en daarom hebben wij de belangrijkste kampeerinnovaties die uw dagelijkse kampeerleven gemakkelijker zullen maken, op een rijtje gezet. De beste plaats om de grootste innovaties te ontdekken is op toeristische beurzen, reisbeurzen en kampeerbeurzen.

Campingartikelen: Top 5

Onze top 5 camping nieuwigheden zijn:

Een belangrijke nieuwigheid zijn zonnedouches. – Denken we: Hoe milieuvriendelijker, hoe beter! Zonnedouches hebben veel voordelen en zijn de goedkoopste campingdouche. Zelfopblazende matten en zelfoprichtende tenten zijn ook nieuw op de markt. Deze nieuwigheden besparen u veel tijd en moeite en nemen meestal weinig pakruimte in beslag wanneer ze samen worden verpakt. De Cozybag is een slaapzak die ook dienst doet als deken, jas en mantel. 4 in 1! Dat is waar het bij ruimtebesparing om gaat. Zeer belangrijk: comfortabele kampeermeubelen. Aangezien u veel tijd op uw campingstoelen doorbrengt, kan het alleen maar een voordeel zijn als ze comfortabel zijn. En last but not least: ultra lichte kampeeraccessoires. Als u gaat kamperen, is het altijd belangrijk om zo licht mogelijke accessoires mee te nemen. Met ultralichte accessoires hoeft u niet zoveel mee te nemen. Je merkt het verschil vooral in je rugzak.

Dit zijn dus de belangrijkste innovaties die u beslist nodig hebt voor uw volgende kampeervakantie:

 • Zonnedouches: Warmte van de zon
 • Zelfopblazende matten en zelfoprichtende tenten: een tijdbesparende investering
 • De Cozybag: slaapzak, deken, jas en mantel
 • Comfortabele kampeermeubelen – stoelen, bedden & co.
 • Ultra lichtgewicht kampeeraccessoires – perfect voor rugzakreizen.

Koken, grillen & koelen – recepten en onmisbare accessoires

Wie op kampeervakantie is, hoeft niet per se wekenlang alleen maar blikvoer te eten. Voor degenen die niet echt kunnen genieten van ravioli uit blik, zijn er gasfornuizen en ovens. U kunt ze gebruiken om uw favoriete eten zonder problemen thuis te bereiden. Natuurlijk moet u uw inkopen vóór uw vakantie doen of inlichtingen inwinnen over supermarkten in de buurt. Veel kampeerders gebruiken ook een gasbarbecue of koken boven het kampvuur. Hier kunt u bijvoorbeeld aardappelen, gebakken brood en vlees klaarmaken. Bovendien moet u er altijd aan denken een lunchpakket mee te nemen voor langere excursies. Het is logisch om worst, kaas, boter en dergelijke in de koelkast te hebben. Voor wie een uitstapje naar het strand plant, kan het ook nuttig zijn om een koeltas mee te nemen op reis. Dit is een goede manier om drankjes en snacks te vervoeren, wat vooral praktisch is als ze gekoeld beter smaken. Hier zijn 23 heerlijke campingrecepten voor u.

Outdoor messen & gereedschap – uw eigen gereedschapskist voor de camper

Waar heb je een outdoor mes voor nodig? Een outdoormes of survivalmes kan worden gebruikt om hout te snijden of om vis en vlees te snijden. Met een survivalmes kun je touwen doorsnijden, die je af en toe gebruikt bij het kamperen, en je kunt er ook een eenvoudige boterham mee doormidden snijden. Het is belangrijk om bij de aanschaf van een outdoormes rekening te houden met de juridische aspecten, omdat een mes al snel als wapen kan worden aangemerkt als het een bepaalde lemmetlengte heeft. Outdoormessen verschillen in lemmetlengte, vorm, stevigheid en materiaal.

Een paar praktische gereedschappen die u ook niet mag vergeten zijn een schroevendraaier, een hamer, een kleine zaag, een tang, ducttape en een duimstok. Onze tip is om een kleine gereedschapskist te kopen die altijd in de caravan blijft. Zo kunt u niets vergeten en hebt u altijd alles bij u wat van pas kan komen.

Merken: Kampeeraccessoires – van ondersteltechniek tot daktenten

De verschillende merken zijn gespecialiseerd in verschillende soorten accessoires en daarom is het bijna onmogelijk om het beste merk te bekronen. Het populairste merk voor voertuigtechniek is Alko, de beste kachels worden geproduceerd door de firma Truma en de airconditioners en koelkasten van Dometic zijn koplopers. De beste daktenten zijn verkrijgbaar bij Campwerk. Wij hebben de beste merken voor verschillende soorten kampeeraccessoires voor u op een rijtje gezet:

 • Chassis technologie: Alko
 • Kachels: Truma
 • Airconditioners en koelkasten: Dometic
 • Satellietsysteem: Oyster
 • Zonnesystemen: Büttner
 • Generator: Honda
 • Toilet systemen: Thetford
 • Accessoires handel: Fritz Berger
 • Tweewieler drager: Thule
 • Daktenten: Campwerk

Entertainment & Sport – alle belangrijke vrijetijdsartikelen

Kampeertrips zijn een avontuur op zich – je gaat wandelen, rond het kampvuur zitten of een uitstapje naar het strand maken. Maar als er een moment van rust is of je verveelt je op een dag dat het weer niet meewerkt, kan het handig zijn om iets anders te hebben om je bezig te houden. Hier zijn de belangrijkste voorwerpen voor vermaak en sport die niet op uw paklijst mogen ontbreken.

Kampeerartikelen voor kinderen – vermaak voor onderweg & op de camping

Als u met uw kinderen op kampeervakantie gaat, moet u een paar extra’s inpakken om de vakantie aangenamer te maken. Voor de reis is het bijvoorbeeld erg praktisch om een paar spelletjes, een DVD-speler, iets om te schilderen en boeken in te pakken. U kunt ook een paar spelideeën bedenken die gespeeld kunnen worden zonder iets mee te nemen. Goede voorbeelden hiervan zijn “Ik zie iets wat jij niet ziet”, Schnick Schnack Schnuck en “Ik pak mijn koffer”. Deze spelletjes kunnen ook van pas komen wanneer de kinderen zich vervelen tijdens een kampeervakantie. Als je bijvoorbeeld ‘s avonds rond het kampvuur zit en er zijn geen andere kinderen om mee te spelen, is het fijn als het kind zichzelf kan bezighouden.

Iets anders dat u op een kampeervakantie kunt gebruiken is een bolderwagen. Tijdens lange wandelingen en excursies kunt u uw proviand en andere souvenirs veilig in de trolley opbergen en hoeft u ze niet te dragen. Iedereen die kinderen heeft, weet dat voor een uitstapje met kinderen twee keer zoveel bagage nodig is als alleen. Of het nu gaat om een verschoning van kleren, meer proviand, spelletjes of zelfs een luiertas voor baby’s – een handkar kan heel praktisch zijn. Kleine kinderen die niet lang kunnen lopen, kunnen ook in de handkar worden gezet en achter zich aan worden getrokken. Als u gaat kamperen, moet u er ook voor zorgen dat de slaapzak de juiste maat heeft voor het kind. Als de slaapzak te groot is, zal het kind snel bevriezen. Als je op campings kampeert, heb je het geluk dat er veel andere gezinnen zijn en dat de kinderen zich met andere kinderen kunnen bezighouden. Op die manier worden snel vriendschappen gesloten die een leven lang kunnen duren. Sommige kampeervakanties zijn geschikter voor kinderen dan andere. Een extreme expeditie bij temperaturen onder nul is niet goed voor een zuigeling. Verschillende soorten tenten zijn ook meer geschikt voor kinderen. Als u meer wilt weten over gezinsvakanties, kijk dan eens naar ons artikel Vakantie met kinderen.

Daar moet je dus zeker aan denken als je met kinderen gaat kamperen:

 • Vermaak voor onderweg – bij voorkeur spelletjes, een DVD-speler, iets om te schilderen en boeken .
 • Een handkar – ideaal voor uitstapjes met het hele gezin
 • Een verandering van kleren en proviand – iets meer dan voor volwassenen, omdat kinderen vaker vuil worden en meer klagen als ze honger hebben.
 • Een slaapzak voor kinderen – zorg ervoor dat je de juiste maat hebt.

https://www.youtube.com/watch?v=YCZH7xo4cFc

Campinggids en -literatuur – Kaarten, beoordelingen en alle belangrijke kenmerken van de camping

Voor wie voor het eerst gaat kamperen, kan het heel praktisch zijn om een campinggids aan te schaffen. Het informeert u over alle belangrijke kenmerken van de camping, de regelgeving en de regio. In een campinggids vindt u vaak veel verschillende campings opgesomd en beoordeeld. De beoordeling is afkomstig van verschillende gasten en internetrecensies. Veel van de informatie die je in een campinggids vindt, kun je ook op internet vinden, maar je moet wel de tijd hebben om het te onderzoeken. Een campinggids heeft precies die informatie samengevat die voor een kampeerder belangrijk is.

Hier vindt u bijvoorbeeld ook een lijst van verschillende campings voor het geval u zich verveelt en verder wilt reizen. Bovendien vindt u in een campinggids diverse tips en trucs die u tijdens uw reis goed van pas kunnen komen. Op zoek naar een plek om te winkelen? Geen probleem met een campinggids, want toegang, ligging, indeling van de camping, voorzieningen en kwaliteit van de voorzieningen, recreatiemogelijkheden en -aanbiedingen, winkelmogelijkheden, prijzen en bijzonderheden zijn allemaal samengevat in een campinggids.

Vooral voor amateurs en beginners kan campingliteratuur heel belangrijk zijn, want hierin vindt u bijvoorbeeld gerechten die in de vrije natuur kunnen worden gekookt, tips en trucs bij het opzetten van de tent en informatie over de locatie. De kaart die u in veel campinggidsen vindt, is ook erg belangrijk. Je hebt niet altijd een goed netwerk in de vrije natuur en je hebt geen toegang tot Google Maps. Daarom is het goed om een tastbare kaart te hebben die je de weg kan wijzen in een moeilijke situatie.

Vrijetijdsartikelen – aan zee of op de camping

Niet alleen als je met kinderen reist, wil je je ook met andere dingen bezighouden dan eten, wandelen en slapen. Daarom kan het nuttig zijn om een paar vrijetijdsartikelen mee te nemen. Natuurlijk heb je voor verschillende bestemmingen verschillende vrijetijdsartikelen nodig. Als u bijvoorbeeld naar zee gaat, is het zinvol een luchtbed mee te nemen, en als u kinderen hebt, zelfs een emmer, een schep en zeker een waterbal. Voor wie een vakantie op een camping plant, is het waarschijnlijk een goed idee om een springtouw, een bal, een badmintonracket en soortgelijke attributen voor sportieve activiteiten mee te nemen om u in uw vrije tijd bezig te houden. Of u nu een grote sportliefhebber bent of liever een paar gezelschapsspelletjes meeneemt voor het geval u zich ‘s avonds rond het kampvuur een beetje verveelt, vrijetijdsartikelen zijn een absolute must op uw kampeertrip. Niet alleen kinderen, maar ook volwassenen hebben er veel plezier mee en komen er de tijd goed mee door.

Ideeën voor vrijetijdsartikelen voor op de camping:

 • Bij de zee: luchtbed, schep, emmer, waterbal
 • Op de camping: springtouw, bal, badmintonracket, gezelschapsspelen

Bergsport – alle souvenirs van bergschoenen tot hoofdlampen

Als u van plan bent om tijdens uw reis een bergtocht te maken, dan heeft u natuurlijk een extra paklijstje. Als je dit avontuur aangaat, moet je in ieder geval voorbereid zijn. Zo zijn bergschoenen belangrijk; ze geven goede grip tijdens de wandeling, zijn meestal waterdicht en kunnen ook vies worden. Een wandel- of toerbroek of een afritsbroek kan ook nuttig zijn wanneer de temperatuur snel verandert. Hoe hoger je komt, hoe kouder het meestal wordt, dus het is goed om je korte broek in een lange broek te kunnen veranderen door hem gewoon dicht te ritsen.

Een fleecetrui of -jack kan ook heel nuttig zijn, want dit soort kleding houdt u bijzonder warm. Een regenjas is de perfecte voorbereiding op slecht weer. Dus als regen, kou en vuil je niet kunnen deren, dan ben je klaar voor een bergtocht. Als u van plan bent een berg te beklimmen, moet u ook niet vergeten een rugzak met proviand mee te nemen. Dit moet idealiter niet zwaar zijn, en de ruimte die u beschikbaar hebt moet slim worden gebruikt. Er zijn een paar grote merken die uitrustingen voor bergtochten verkopen, maar gewone functionele kleding voldoet meestal prima.

Een kleine tip: zorg ervoor dat je een zonnebril en zonnebrandcrème bij je hebt. Op een bergtop is het gewoonlijk niet alleen kouder, maar het zonlicht is er ook veel sterker. Daarom moet je je huid en je ogen beschermen. Een kompas, zakmes, hoofdlamp of zaklantaarn, EHBO-doos en kaart kunnen ook nuttig zijn op een lange wandeltocht!

Paklijst voor bergsporten:

 1. Bergschoenen – voor droge voeten als het nat wordt
 2. Wandel- of toerbroek of afritsbroek – voor het geval de temperatuur sterk verandert.
 3. Fleece trui of fleece jas – zodat u niet bevriest tijdens excursies
 4. Regenjas – omdat je het weer niet altijd kunt voorspellen
 5. Rugzak met proviand – voor kleine en grote trek
 6. Zonnebril en zonnebrandcrème – want de zon in de bergen is sterker dan je denkt
 7. Kompas – om altijd je weg te vinden
 8. Zakmes – voor het snijden of bewerken van vis en vlees
 9. Hoofdlamp of zaklamp – voor als de zon ondergaat maar je nog een eind te gaan hebt.
 10. Eerste hulp kit – zodat u voorbereid bent op alle noodgevallen
 11. Kaart van de regio – zodat u niet verdwaalt, zelfs als uw mobiele telefoon geen netwerk heeft

Outdoor mode – dit zijn de kleren die je nodig hebt om te kamperen!

Of het nu in de zomer, winter, op festivals of op extreme expedities is – kampeerders moeten verschillende soorten bagage meenemen voor verschillende soorten uitstapjes. Vraagt u zich af waarom u zeker moet denken aan outdoorkleding en zonnebrillen als u gaat kamperen? Wij hebben de belangrijkste zaken die op je paklijst moeten staan op een rijtje gezet en zelfs uitgelegd waarom je ze niet mag vergeten.

Outdoorkleding – waterdicht, winddicht en warmte-isolerend

Als u zich voorbereidt op een kampeertocht in de natuur, moet u beslist outdoorkleding inpakken. Er zijn verschillende soorten outdoorkleding, zoals sport- en outdoorkleding, winterkleding, wind- en weerkleding, outdoorschoenen en outdoorsokken. Bij de aanschaf van functionele kleding is het van belang te letten op waterdichtheid, warmte-isolatie en windbescherming.

Een goed voorbeeld zijn functionele outdoorjacks, want er zijn verschillende soorten met verschillende eigenschappen. Er is het softshell jack, het hardshell jack, het flow jack, het donsjack en het twee-, tweeënhalf- en drielaags dubbel jack. Deze verschillende soorten houden u verschillend warm, sommige zijn waterdicht en andere niet. Afhankelijk van de reis moet men zich bewust zijn van de functie van de outdoorkleding. Als u bijvoorbeeld naar een gebied reist waar veel wind staat en veel tijd buiten doorbrengt, zoals gebruikelijk is bij kamperen, dan moet u zeker aan een windjack denken.

De belangrijkste kenmerken van kampeerkleding zijn:

 • Waterdichtheid
 • Windscherm
 • Thermische isolatie

Daarom is het belangrijk om bij de aankoop te letten op de materialen en de fabrikant.

Festival uitrusting – van handkar tot jukebox

De belangrijkste dingen om te onthouden als u op een festival kampeert, zijn bijvoorbeeld om van tevoren kaartjes te kopen. Barbecues zijn op de meeste festivalterreinen toegestaan, maar open vuur is meestal verboden. U moet zich ook van tevoren op de hoogte stellen van dergelijke voorschriften. Als u kampeert, moet u er altijd voor zorgen dat al het afval dat u produceert wordt afgevoerd, zelfs als het festivalterrein geen ongerept stukje natuur is. Zorg er ook voor dat je niet te veel lawaai maakt en houd rekening met de andere kampeerders.

Als iedere kampeerliefhebber zich van tevoren op de hoogte stelt van de regels op het terrein, wordt kamperen op festivals gegarandeerd een groot plezier. s Morgens gewekt worden door muziek, een oploskoffie om de vermoeidheid tegen te gaan en ‘s avonds gezellig bij elkaar zitten en barbecuen – dat is festival camping. Wat erg praktisch kan zijn op een festival is een fanny pack om waardevolle spullen in op te bergen. U moet natuurlijk ook uw tent niet vergeten, en het kan ook heel praktisch zijn om wat kampeermeubilair mee te nemen, zodat u samen met andere festivalgangers een kamp kunt opzetten. Een trolley is ook erg praktisch als je niet met de auto het festivalterrein op kunt en je je spullen van de parkeerplaats naar het kamp moet vervoeren. Al met al moet je er rekening mee houden dat je een paar extra’s moet inpakken als je wilt kamperen op een festival.

Een paar extra’s voor de paklijst:

 • Een tent – om een dak boven je hoofd te hebben tijdens het slapen
 • Kampeermeubelen – voor een gezellig samenzijn op de camping
 • Een handkar – voor het vervoer van de accessoires naar het festivalterrein
 • Een heuptasje – om waardevolle spullen in op te bergen
 • Een jukebox – om ‘s avonds een bepaalde sfeer in het kamp te hebben

Zonnebril – belangrijke bescherming tegen UV-stralen

Of het nu aan het strand is in de zomer of in de bergen in de winter – een zonnebril is een absolute must-have op een kampeertrip. Fel zonlicht beschadigt onze ogen en daarom moeten we proberen het risico op schade zoveel mogelijk te beperken. Idealiter zou een zonnebril tot aan de wenkbrauwen moeten reiken en ook bescherming moeten bieden tegen zijwaarts zonlicht om te voorkomen dat de drager blind wordt of dat zijn ogen door UV-straling worden beschadigd. Trouwens, hoe cool zie je eruit als je door het land rijdt in een caravan met een zonnebril op?

Camping winteraccessoires – van winterbanden tot functioneel ondergoed

Als u van plan bent om in de winter te gaan kamperen, of naar gebieden gaat waar de temperatuur tot onder het vriespunt kan dalen, zijn er een paar belangrijke dingen die u aan uw paklijst moet toevoegen. Wij hebben 5 belangrijke tips voor kamperen in de winter op een rijtje gezet:

 1. Winterbanden voor de auto en de caravan – Deze moet u beslist vóór de reis monteren om te voorkomen dat u op gladde wegen uitglijdt.
 2. Isolatie – De caravan moet een comfortabele kamertemperatuur hebben, zelfs bij vriestemperaturen, en moet daarom goed geïsoleerd zijn.
 3. Warmwaterkruik – Als de verwarming het laat afweten, kan dit een echte redder in nood zijn.
 4. Functioneel ondergoed en outdoorkleding – ze houden je ook warm als je slaapt.
 5. Wees voorzichtig met elektriciteitskabels, waterleidingen en verwarmingstoestellen – de kou kan ze snel beschadigen. Af en toe moeten enkele voorzorgsmaatregelen worden genomen voor temperaturen onder nul.