Interview met Franziskaelea: Over paardrijden en geestelijke gezondheid

Franziskaelea in interview – Paarden, paarden, paarden! Franziska’s passie is paardrijden. Toen ze 11 jaar oud was, ontdekte ze het paardrijden voor zichzelf en tegenwoordig is het een soort therapie, want enige tijd geleden werd bij haar de diagnose Boderline Persoonlijkheidsstoornis gesteld. Ze is content creator en deelt veel paardencontent, maar ook haar ervaringen met haar aandoening op Instagram en TikTok met haar community om anderen een hart onder de riem te steken. Maar dat niet alleen! Nu is ze ook auteur en vanaf januari kun je Franziska’s eigen boek over borderline bestellen op Amazon.

Franziska’s passie: Paardrijden

In dit interview met ons tijdschrift spraken we met Franziska over paardrijden en geestelijke gezondheid. We gingen terug naar het begin van haar paardrijcarrière en vroegen haar hoe ze het paardrijden ontdekte en wat het vandaag voor haar betekent. Ze vertelt ons ook waar ze haar rijkleding koopt. Franziska brengt graag tijd door met haar paard en is daarom elke dag op stal te vinden. Ze vertelt ons hoe haar dagelijkse routine daar is en welke must-haves er altijd moeten zijn. Ze praat ook met ons over haar diagnose borderline en hoe ze daarmee omgaat. Ze deelt ook tips over hoe je je geestelijke gezondheid kunt verbeteren en vertelt ons over haar boek, dat je in januari bij Amazon kunt bestellen. Dit en nog veel meer komt u te weten in dit interview!

Begin: Eerste rijles op 11-jarige leeftijd.

FIV: Hallo lieve Franziska, we zijn blij dat het interview vandaag gelukt is. We zijn blij om nu te beginnen. Allereerst willen we het hebben over uw passie voor paardrijden en het begin daarvan. Hoe heb je het paardrijden voor jezelf ontdekt?

Franziska: Toen ik 11 jaar oud was, kwam mijn moeder op een dag thuis van haar werk en zei dat een van haar klanten enthousiast was over paardrijden. Ze regelde toen een rijles voor haarzelf, mijn zus en mij. Toen zat ik voor het eerst op een paard en het was ongelooflijk leuk.

“Paardrijden is een soort therapie”

Wat leuk! Rijden speelt ook een grote rol op je social media kanalen. Daar kunnen je volgers zien dat je paarden een glimlach op je gezicht toveren. Wat associeer je persoonlijk met paardrijden?

Franziska: Voor mij zijn paarden een soort therapie. Ik associeer het met rust en stilte, maar tegelijkertijd met adrenaline, liefde voor de dieren en gevoelens van geluk. Er is nauwelijks een andere activiteit waarbij je zo geconcentreerd bent op het dier dat onder je beweegt, dat je niet de kans krijgt om aan de rest van de wereld te denken. Het is een mooie gelegenheid om je af te schakelen en samen met een levend wezen te ontwikkelen en eventueel zelfs sportieve doelen te bereiken. Dat geeft me ongelooflijk veel vreugde! Trouwens, rijden is veel inspannender dan het van buitenaf lijkt en houdt me fit in het dagelijks leven.

Photo: instagram.com/franziskaelea

Ruiterkleding: Riders Deal, Loesdau, …

FIV: Het is echt geweldig om te horen wat er voor jou achter het paardrijden zit en wat je ermee associeert. Waar koopt u het liefst uw rijkleding?

Franziska: Het varieert. Ik bestel veel online bij Riders Deal, zij hebben altijd de beste aanbiedingen, en in de stationaire handel hebben we Loesdau en Krämer in de buurt. Je vindt er alles wat je nodig hebt. Mijn favoriete merken zijn PS of Sweden, HV Polo, Eskadron en Equestrian Stockholm.

Elke dag in de paardenstal – De dagelijkse routine

FIV: Je bent ook elke dag op stal te vinden met je paard Fleur, dus we zijn benieuwd hoe je dagelijkse routine op stal is?

Franziska: Fleur krijgt van mij altijd een appel, een wortel of een banaan als welkomstgeschenk. Dan gaan we meestal grazen of wandelen – als de weilanden open zijn, zet ik haar vaak weer buiten. In de ochtend komt ze met de leidster naar de paddock of eventueel naar de wei. Dan neem ik altijd veel tijd om haar te borstelen en haar klaar te maken voor het rijden of longeren – alles vergezeld van veel knuffels, natuurlijk. Na de training ben ik bezig met opruimen, hoeven en paard schoonmaken en eten klaarmaken voor de volgende dag. Nadat Fleur heeft gegeten, kan ze weer naar buiten en gewoon een tijdje paard zijn of met haar beste vriendin spelen. Tussendoor ga ik graag met Hazel wandelen in het bos of help ik stalgenoten met het verzorgen van hun paarden. Soms rijd ik ook op andere paarden om zelf meer te leren over het rijden. Fleur is nog erg jong en ik wil een betere ruiter voor haar worden.

Must haves in de stal: Hond

FIV: Wat zijn je must-haves die altijd mee moeten als je naar de stal gaat?

Franziska: Mijn hond – als je dat een must-have kunt noemen! Anders bewaar ik de meeste dingen in mijn kastje op stal: oplaadkabels voor mobiele telefoons, hondensnacks, warme kleren, outfits voor Fleur en alles wat je nodig hebt om het paard te verzorgen. Mijn mobiele telefoon heb ik ook altijd bij me – ook al heb ik nauwelijks ontvangst op de stallen – zodat ik bijzondere momenten kan vastleggen voor mijn gemeenschap.

Photo: instagram.com/franziskaelea

Geestelijke gezondheid en diagnose Borderline

FIV: Nu willen we het met u hebben over geestelijke gezondheid. Toen je 15 jaar oud was, kreeg je de diagnose borderline. Hoe ben je met de situatie omgegaan?

Franziska: Opmerking: In de kliniek zeiden ze dat ik BPH “aan het ontwikkelen” was – diagnoses kunnen pas worden gesteld vanaf 21 jaar, maar de tekenen waren duidelijk. De diagnose zelf veranderde niet veel, ik was eerder blij dat het allemaal een naam had en niet normaal was. Anders had ik weinig hoop op een gelukkig leven in de toekomst. Ik ging naar klinische en ambulante therapie en probeerde altijd aan mezelf te werken.

Franziska’s tips voor geestelijke gezondheid

FIV: Heeft u nog tips voor onze lezers om hun eigen geestelijke gezondheid te verbeteren?

Franziska: Doe dingen die je gelukkig maken en denk aan de lange termijn. De gemakkelijke weg (op korte termijn) is niet altijd de betere weg. Ik heb altijd naar mijn hart geluisterd in plaats van naar de stemmen van de rede om mij heen en dat heeft persoonlijk geleid tot de beste beslissingen van mijn leven. Anders zou ik geen paard hebben, noch zou ik mijn eigen bedrijf zijn begonnen, noch zou ik als student een klein hondje in mijn leven hebben toegelaten. Ik vraag me altijd af: Maakt het MIJ gelukkig, of de mensen om me heen? Uiteindelijk ben ik alleen met mezelf en moet ik leven met mijn beslissingen. Niet de anderen. Los daarvan kan ik iedereen alleen maar aanraden: Ga paardrijden! Voor mij is het de beste therapie.

Eigen boek: “Wat je niet ziet”.

FIV: Je boek “Wat je niet ziet” verschijnt in januari. Kunt u onze lezers uitleggen waar uw boek over gaat?

Franziska: “Wat je niet ziet” is een non-fictie boek over borderline persoonlijkheidsstoornis en vertelt mijn verhaal vanaf mijn geboorte. Het is dus ook een autobiografie, zogezegd. Ik heb veel tegenslagen gehad en had weinig steun in het leven. Toch ben ik hier, om deze interview vragen te beantwoorden. Met mijn boek wil ik getroffenen bemoedigen, nabestaanden de ogen openen en iedereen die mij actief volgt een spannend, waargebeurd en vooral eerlijk verhaal bieden. Ik denk dat we daarin geslaagd zijn!

 

“Wat ik heb meegemaakt, gelooft niemand.”

FIV: Wat inspireerde u om uw eigen boek te schrijven?

Franziska: In feite heb ik vaak gedacht “niemand gelooft alles wat ik heb meegemaakt”. Of “de hele wereld moet dat weten”. Het verlangen om mijn verhaal met mensen te delen groeide al lang en toen mijn uitgever mij benaderde met het verzoek voor dit non-fictie boek, hoefde ik niet lang na te denken. De mensen inspireerden me, de therapie, de ervaringen, kortom: het leven.

“E” – Franziska in drie woorden

FIV: Last but not least willen we graag wat meer over je te weten komen, beschrijf jezelf in drie woorden.

Franziska: Eerlijk, ambitieus & empathisch. Dus ik ben een “E” lol.

FIV: Hartelijk dank voor uw tijd en het geweldige interview. Wij wensen u het allerbeste op uw weg!

Meer interviews met makers van inhoud

Vond je het interview met Franziska leuk? Lees dan hier meer interviews met content creators.

Interview met Sol.and.pepper: Over reizen voor onbepaalde tijd

Achter de naam Sol.and.pepper zitten Julie en Moritz, die bijna vier jaar geleden op reis gingen voor onbepaalde tijd met hun kinderen, hun Duitse Dog Pepper en een omgebouwd busje. Julie en Moritz zijn content creators op Instagram en delen hun ongelooflijke leven met hun bijna 245.000 volgers. In iets minder dan vier jaar heeft het gezin naar 22 landen gereisd. Ze hebben ook een blog waar ze hun gedachten en gevoelens delen. De twee leven de droom van veel mensen. Maar hoe is het allemaal begonnen? Julie en Moritz kijken met ons magazine terug in de tijd naar het moment waarop ze beiden de beslissing namen om samen voor onbepaalde tijd op reis te gaan. We praten ook over de reactie van hun omgeving en de bureaucratische hindernissen die daarbij komen kijken. Zij delen ook tips voor u over hoe u zo’n stap kunt zetten. Verder praten we over must-haves voor zo’n reis, avonturen die ze al hebben meegemaakt en plannen voor de toekomst. De meest interessante vraag voor beiden, of zij zich een terugkeer naar Duitsland kunnen voorstellen of dat misschien al gepland hebben, wordt ook in dit interview beantwoord!

Photo: instagram.com/sol.and.pepper

Elvislamoureux interview: Over emigreren & muziekvideo van Apache 207

Elvis emigreerde een paar maanden geleden naar Spanje en neemt zijn community op TikTok en Instagram mee in zijn spannende leven in Alicante. Maar waarom emigreerde hij eigenlijk? In feite kreeg hij het idee tijdens de lockdown in Duitsland uit verveling. Op zijn sociale mediakanalen deelt hij zijn ervaringen, maar ook tips en trucs voor het leven in Spanje. Elvis vertelt ons over zijn achtergrond en waarom hij voor Spanje koos. Ook vertelt hij over een hotspot die we zeker moeten bezoeken en tips voor mensen die ook weg willen. Naast het hele emigratiethema nam Elvis deel aan de videoclip van Apache 207 en sprak hij over zijn ervaringen. Last but not least gingen we terug naar het begin van zijn social media carrière en vroegen hem wat hem inspireerde om zijn leven publiekelijk te delen op sociale platforms. Ontdek dit en meer in dit interview!