Scheidingsjaar: Hoe werkt het scheidingsjaar? + Vragen en antwoorden

Het scheidingsjaar – In elk huwelijk zijn er crisissen. Als deze echter onoverkomelijk zijn, komt het vaak tot een scheiding en ontstaat de wens tot echtscheiding. Voordat dit wettelijk bindend kan worden gemaakt, moet het echtpaar echter een scheidingsjaar doorlopen. Maar waarom is dit scheidingsjaar überhaupt nodig en hoe werkt zo’n scheidingsjaar eigenlijk? Hier zijn de belangrijkste basisprincipes, vragen en antwoorden.

Echtscheiding met scheidingsjaar

Het scheidingsjaar is bedoeld om echtgenoten een laatste kans op verzoening te geven en voldoende tijd om over deze levensveranderende beslissing na te denken.

Voordelen en de belangrijkste juridische feiten

De wet geeft veel richtlijnen waar paren zich aan moeten houden. Daartoe behoort bijvoorbeeld het scheidingsjaar dat echtparen moeten doorlopen voordat een echtscheiding rechtsgeldig kan zijn. Dit onderwerp roept veel vragen op, zoals:

  • Hoeveel kost de scheiding?
  • Hoe snel kunt u een scheiding aanvragen?
  • Wat heb je nodig voor de scheiding?
  • Hoe snel kun je scheiden?

Zodat u goed voorbereid bent op de scheiding en het scheidingsjaar, beantwoorden wij alle belangrijke vragen voor u!

Wettelijke voorschriften – bedenktijd met vaste regels

Het huwelijk en het gezin worden beschouwd als een van de belangrijkste sociale instellingen in het rechtsstelsel. Het scheidingsjaar is dus bedoeld als een preventieve maatregel tegen mogelijk verkeerde, louter emotionele en slechts tijdelijke beslissingen die men achteraf zou kunnen betreuren. Ook al wordt het scheidingsjaar door veel echtparen als een kwelling of een pure last gezien, de bedoeling achter de verordening is duidelijk. Het besluit moet binnen de gestelde termijn kunnen worden herzien en eventueel herzien. Bovendien is de tijd nuttig om een aantal zaken te regelen die van belang zijn voor het verdere verloop van de echtscheiding, zoals de echtscheidingsovereenkomst.

Hoewel er een verplichting bestaat om aan te tonen dat het scheidingsjaar is voltooid, is het niet mogelijk om het begin van het jaar bij de rechtbank aan te vragen of om het notarieel te laten vastleggen. Daarom is het zinvol het begin van het jaar schriftelijk vast te leggen. Een verkorting of zelfs een volledig achterwege laten van het scheidingsjaar kan alleen worden bewerkstelligd door een beslissing van de rechtbank inzake onbillijkheid overeenkomstig § 1565, lid 2. Een voorbeeld van een dergelijke beslissing kan extreem huiselijk geweld zijn, dat door de rechtbank als ongepaste hardheid wordt aangemerkt.

  • Het scheidingsjaar moet een periode van bezinning zijn voor het echtpaar
  • De verkorting van het jaar van scheiding is slechts in bijzondere gevallen toegestaan

Voordelen – de voor- en nadelen voor gehuwde paren

Het scheidingsjaar moet niet alleen dienen om de juiste beslissing te toetsen, maar kan ook worden gebruikt om belangrijke zaken voor de scheiding te regelen. Het gaat bijvoorbeeld om verzekeringen of de echtscheidingsovereenkomst. Met name de ziektekostenverzekering moet worden herschreven en gewijzigd, aangezien echtgenoten meestal samen verzekerd zijn in een gezinsverzekering. Ook gezamenlijke huurovereenkomsten voor onroerend goed moeten in een vroeg stadium worden gewijzigd en herschreven. Bovendien moeten de eventuele gezamenlijke bankrekeningen worden gescheiden en moeten de gezamenlijke financiële verplichtingen, zoals kredieten en leningen, worden ontbonden.

Waarschijnlijk het belangrijkste is echter de echtscheidingsovereenkomst. Dit kan door de echtgenoten tijdens de scheidingsperiode worden bepaald om kostbare onderhandelingen voor de familierechtbank te vermijden. In deze overeenkomst worden praktische zaken geregeld, zoals de omgang met de kinderen, hun onderhoud en voogdij, alsmede de behandeling van vermogensrechtelijke zaken, eigen onderhoud en de billijke verdeling van de huisraad. Als de echtgenoten het eens zijn, helpt dit document bij een snelle en goedkope echtscheiding. Het document moet door een notaris worden bekrachtigd en moet altijd schriftelijk worden vastgelegd om in rechte geldig te zijn.

  • Het scheidingsjaar kan worden gebruikt om belangrijke zaken voor de scheiding te verduidelijken
  • Een echtscheidingsconvenant kan door het echtpaar worden opgesteld om de echtscheiding te vereenvoudigen.

Afstemming in het scheidingsjaar – de juridische randvoorwaarden

Het scheidingsjaar biedt beide partners in de eerste plaats bedenktijd om de situatie en het huwelijk van onderaf te overdenken en de beslissing om te scheiden niet ondoordacht te nemen. Verzoening tijdens het scheidingsjaar is dan ook niet ongewoon, aangezien de partners vaak de weg naar elkaar terugvinden. Dergelijke aansluitingen zijn echter onderworpen aan wettelijke kaders om het effect op het scheidingsjaar nauwkeurig te kunnen bepalen.

Pogingen tot verzoening – wanneer wordt het scheidingsjaar onderbroken?

Pogingen tot verzoening tijdens het scheidingsjaar zijn wettelijk toegestaan, maar zijn onderworpen aan bepaalde richtlijnen. Pogingen tot verzoening die slechts van korte duur zijn en gewoonlijk niet langer duren dan drie maanden, leiden niet tot een onderbreking van het scheidingsjaar. De tijd gedurende welke de scheiding werd onderbroken, telt dus mee voor de berekening van de 12 maanden van het scheidingsjaar. Voor alle pogingen die langer dan drie maanden duren, gaat de familierechtbank ervan uit dat de echtgenoten opnieuw met elkaar in contact zijn getreden. Het echtpaar heeft ook de mogelijkheid om het verzoek tot echtscheiding zelf binnen dit jaar in te trekken. Als de echtscheiding daarna nog moet plaatsvinden, moet een nieuw verzoek tot echtscheiding worden ingediend en begint het scheidingsjaar weer van voren af aan.

Tijdens het scheidingsjaar moeten de partners daarom zorgvuldig nadenken over de redenen die in de eerste plaats tot de scheiding hebben geleid en over de vraag of een verzoening in hun eigen belang mogelijk is of niet. Beide partners moeten het scheidingsjaar dus niet overhaasten en het eerder rustig aan doen. Hoe mooi het idee van een verzoening ook is, in sommige situaties is de relatie gewoon te verbrijzeld voor een nieuwe poging.

  • Verzoeningspogingen van ongeveer drie maanden onderbreken het scheidingsjaar niet
  • In het scheidingsjaar moeten pogingen tot verzoening door partners altijd langzaam worden ondernomen

Vragen en antwoorden

Vooral in het geval van vechtscheidingen is de juridische situatie niet altijd duidelijk en zitten de echtgenoten met veel onbeantwoorde vragen. Hier zijn de belangrijkste vragen, zodat u precies weet wat de regels zijn met betrekking tot het scheidingsjaar.

Kun je de scheiding aanvragen vóór het scheidingsjaar?

In principe kan de echtscheiding pas na het scheidingsjaar worden aangevraagd, aangezien volgens de Duitse wet de echtgenoten ten minste één jaar gescheiden moeten leven voordat een echtscheiding kan worden aangevraagd. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan de echtscheiding eerder worden aangevraagd.

Kan de scheiding worden geweigerd?

In beginsel kan de echtgenoot een echtscheiding weigeren. Dit is echter niet mogelijk op permanente basis, aangezien een verplichte echtscheiding uiterlijk na drie jaar door de rechter kan worden uitgesproken.

Wie draagt de kosten bij een echtscheiding?

De rechter bepaalt de kosten van de procedure, met inbegrip van de honoraria van de advocaat. Deze worden zo verdeeld dat elke partij haar eigen gerechtskosten en de helft van de gerechtskosten betaalt.

Hoe kan het scheidingsjaar worden verkort?

Het scheidingsjaar kan in het algemeen niet worden verkort. Het inkorten of weglaten van het scheidingsjaar is over het algemeen alleen mogelijk als er bewijs is van onbillijkheid.

Wat heb je nodig voor de scheiding?

De volgende documenten zijn altijd vereist voor een echtscheiding: Huwelijksakte of familieregister in het origineel of in een gewaarmerkt afschrift, de geboorteakten van de minderjarige kinderen en eventuele huwelijkscontracten en/of echtscheidingsconvenanten.

Hoe lang duurt het van het echtscheidingsverzoek tot de echtscheiding?

De duur van de echtscheiding hangt meestal af van de vraag of het om een minnelijke dan wel een betwistbare schikking gaat. Minnelijke scheidingen kunnen tussen één en zes maanden duren, terwijl betwiste scheidingen meer dan een jaar in beslag kunnen nemen.

Wat kost een eenvoudige scheiding?

De kosten van een echtscheiding worden vastgesteld door de rechter en worden afgemeten aan de waarde van de procedure. Bij de berekening van deze waarde worden het inkomen en het vermogen van de echtgenoten in aanmerking genomen.