Echtscheidingsregeling: scheiden met kind en huis – tips van onze deskundige
Echtscheidingsconvenant – Wanneer u uit elkaar gaat of gaat scheiden, is het zinvol om belangrijke punten vooraf onderling te regelen om geschillen te voorkomen en de echtscheiding te vereenvoudigen. De zogenaamde echtscheidingsconvenant kan dit probleem verhelpen. Wat moet daarin worden geregeld, wat is wettelijk verplicht en hoe hoog zijn de kosten voor een dergelijke overeenkomst?
Scheiding en echtscheiding – de juiste procedure met de gevolgen van een echtscheiding
Tip! Lees hier een goede gids voor uw scheiding: Verkoop van uw huis en appartement bij scheiding. Bij een echtscheiding rijst onvermijdelijk de vraag hoe de inboedel, het onroerend goed of de voogdij over de kinderen eerlijk moet worden verdeeld. Als de echtgenoten het eens zijn, kan een echtscheidingsconvenant helpen om de scheiding voor alle partijen zo aangenaam mogelijk te maken. Ontdek nu alle belangrijke feiten en de beste tips over echtscheidingsafspraken. De belangrijkste feiten in een oogopslag:
Gevolgen van de echtscheiding
Echtscheidingsconsequenties zijn alle zaken die voortvloeien uit het feit van de echtscheiding of de scheiding van tafel en bed. Het gaat onder meer om de verdeling van de inboedel, het gezag over de kinderen, maar ook om verdere procedures met gezamenlijke aansprakelijkheden.
Onderwerpen van regelgeving
In principe zijn de onderwerpen van regelgeving voor beide overeenkomsten dezelfde. Overeenkomsten over de gevolgen van echtscheiding regelen bovendien de alimentatie na het huwelijk en de verevening van pensioenen, terwijl in scheidingsovereenkomsten ook de alimentatie wordt geregeld.
Echtscheidingsovereenkomsten
Echtscheidingsconvenanten behoeven geen bepaalde vorm. Voor bepaalde gevolgen van een echtscheiding is volgens de wet echter een formulier vereist om de bescherming van de echtgenoten te waarborgen door een neutrale persoon die beide partijen adviseert – de notaris.
Over het algemeen zijn er kosten voor de notaris en de advocaat. De honoraria van de advocaat variëren naar gelang van het inkomen en het vermogen van het echtpaar.
Gevolgen van de echtscheiding – gevolgen voor het huishouden, kinderen en schulden
De term “echtscheidingsconsequenties” of “echtscheidingsconsequenties” verwijst naar alle zaken die voortvloeien uit het feit van de scheiding of echtscheiding. Het gaat onder meer om de verdeling van de inboedel, de echtelijke woning of het onroerend goed, de schulden aan banken, maar ook de verzorging en ondersteuning van de gezamenlijke kinderen na de scheiding, want al deze zaken moeten bij een echtscheiding worden geregeld. Bij echtscheidingen met wederzijdse instemming beslissen de echtgenoten over de gevolgen van de echtscheiding in de vorm van een echtscheidingsconvenant of een scheidingsovereenkomst. Deze kunnen ook mondeling tussen beide partijen worden gesloten, maar het is raadzaam de besproken details in een contract vast te leggen in het belang van beide partijen en voor de volledigheid in rechte. Indien zij niet tot overeenstemming kunnen komen, kan één van de echtgenoten een verzoekschrift indienen bij de familierechtbank, die de zaak zal beslechten.
- Echtscheidingsconsequenties zijn alle zaken die voortvloeien uit het feit van echtscheiding of scheiding van tafel en bed
- Dit omvat onder meer de verdeling van de inboedel, de voogdij over de kinderen, maar ook de verdere procedure met gezamenlijke aansprakelijkheden.
Scheidingsovereenkomst of echtscheidingsconvenant: verschil
Zowel met de scheidingsovereenkomst als met de overeenkomst over de gevolgen van de echtscheiding wordt voorkomen dat de familierechtbank tijdens de echtscheiding een kwestie in verband met de gevolgen van de echtscheiding moet regelen. De scheidingsovereenkomst wordt gesloten na de scheiding, wanneer nog niet duidelijk is dat de echtscheiding daadwerkelijk zal worden uitgevoerd of voor de periode van het scheidingsjaar. In tegenstelling tot de overeenkomst over de gevolgen van de echtscheiding, wordt in deze overeenkomst ook geregeld of een van de echtgenoten alimentatie bij scheiding zal ontvangen. De echtscheidingsovereenkomst wordt kort voor de echtscheiding gesloten en is bedoeld om bij te dragen tot een snelle en eenvoudige echtscheiding. Het bepaalt de post-huwelijkse alimentatie voor een van de echtgenoten in plaats van de scheidingsalimentatie en de pensioenverevening. De onderwerpen van de verordening zijn identiek voor beide overeenkomsten, met uitzondering van onderhoud.
- Scheidingsovereenkomsten worden gesloten in de periode tussen de scheiding en de echtscheiding
- De onderwerpen van regelgeving zijn voor beide verdragen in beginsel gelijk
- Echtscheidingsconvenanten regelen ook de alimentatie na het huwelijk en de gelijkstelling van pensioenrechten
- Scheidingsovereenkomsten regelen bovendien de alimentatie
De juiste vorm – mondeling, schriftelijk of bij een notaris?
Hoewel de echtscheidingsconsequenties ook mondeling tussen het echtpaar kunnen worden overeengekomen, brengt dit alternatief altijd bepaalde problemen mee. Indien een van de echtgenoten een dergelijke mondelinge overeenkomst vervolgens voor de rechter niet erkent, kan zij niet ten uitvoer worden gelegd. Het is daarom altijd in het belang van beide partijen en voor de volledigheid voor de rechter om de echtscheidingsovereenkomst schriftelijk vast te leggen. De wet bepaalt ook dat bepaalde afspraken over de gevolgen van een echtscheiding schriftelijk moeten worden vastgelegd. Deze omvatten de volgende echtscheidingsgevolgen:
- De egalisatie van de winsten
- De aanpassing van de pensioenrechten
- De overdracht van onroerende goederen
- Alimentatie na het huwelijk
- Overeenkomsten betreffende het erfrecht en het recht op een verplicht deel
Indien dergelijke echtscheidingsconsequenties vooraf worden geregeld, moet de desbetreffende echtscheidingsconsequentieovereenkomst notarieel worden verleden. Het doel van deze formele eis is dat de zwakkere partner niet tot overhaaste of ondoordachte beslissingen wordt gedwongen en vooraf door een neutrale persoon – de notaris – kan worden geadviseerd.
- Echtscheidingsovereenkomsten vereisen over het algemeen geen specifieke vorm
- Voor bepaalde gevolgen van een echtscheiding is volgens de wet echter een formulier vereist
- Het doel is de echtgenoten te beschermen door middel van een neutrale persoon die advies geeft – de notaris
Minnelijke of betwiste echtscheiding – de rechtbank beslist
Zelfs als de echtscheiding minnelijk is, is een notariële echtscheidingsovereenkomst een goed idee. Want zelfs als de echtscheiding niet omstreden is, is het niet onmogelijk dat een van de echtgenoten het achteraf niet eens is met de mondelinge afspraken.
In het geval van betwiste echtscheidingen beslist de familierechtbank over de gevolgen van de echtscheiding. Hoewel zaken als voogdij of alimentatie vooraf kunnen worden aangevraagd, is er geen garantie dat zij zullen worden toegekend. Bovendien zijn de kosten bij betwiste echtscheidingen altijd hoger dan bij minnelijke echtscheidingen, en is het echtscheidingsproces gewoonlijk zeer onaangenaam en langdurig.
- Echtscheidingen met wederzijdse instemming kunnen gemakkelijk en snel worden geregeld met een notariële echtscheidingsovereenkomst
- Conflictueuze echtscheidingen duren lang, kosten veel geld en zijn zenuwslopend
De kosten – notaris- en advocatenhonoraria
De kosten voor de notariële akte van scheiding en/of echtscheiding worden berekend op basis van de wet op de gerechts- en notariskosten. De honoraria omvatten niet alleen de notariële vastlegging van de overeenkomst, maar ook de bespreking en het overleg met de notaris.
De honoraria van een adviserende advocaat worden daarentegen berekend volgens de wet op de honoraria van advocaten (Rechtsanwaltsvergütungsgesetz). Gaat het om concrete zaken, zoals de overdracht van een onroerend goed, dan is de waarde daarvan doorslaggevend; voor andere zaken zijn er zogenaamde standaardwaarden aan de hand waarvan de advocaatkosten worden bepaald. Afhankelijk van de advocaat is het ook mogelijk het honorarium op uurbasis of forfaitair te berekenen. Het inkomen of het vermogen van het echtpaar zijn een goede leidraad, aangezien zij de gerechtskosten opdrijven.
- Er zijn kosten voor de notaris en de advocaat
- De juridische kosten variëren naar gelang van het inkomen en het vermogen van het echtpaar
De belangrijkste vragen – alles over het onderwerp echtscheidingsafspraken
Bij echtscheidingsafspraken kunnen veel vragen rijzen. Is de juiste vorm aangehouden? Zijn alle relevante punten verduidelijkt? En nog veel meer. Om ervoor te zorgen dat er voor u geen onbeantwoorde vragen overblijven, beantwoorden onze FIV-vastgoeddeskundigen alle belangrijke vragen over het onderwerp echtscheidingsconvenant.
Wat is een echtscheidingsconvenant?
Een echtscheidingsconvenant wordt gesloten tussen echtgenoten die willen scheiden, om afspraken te maken over de gevolgen van de echtscheiding. De overeenkomst wordt gebruikt om de gevolgen van de echtscheiding tussen de echtgenoten onderling te regelen voordat de familierechtbank het overneemt.
Wat kost een scheidingsregeling?
De kosten voor echtscheidingsconvenanten worden bij wet geregeld. Zij zijn echter afhankelijk van de procedurele waarde van de echtscheiding, hetgeen betekent dat zij voor elk geval afzonderlijk moeten worden vastgesteld.
Hoeveel kost een minnelijke scheiding?
Echtscheidingen met wederzijdse instemming zijn goedkoper dan echtscheidingen door middel van een proces, omdat veel tijd wordt bespaard en de meeste afspraken vooraf tussen de echtgenoten worden gemaakt. De precieze kosten hangen echter af van de waarde van de procedure en moeten derhalve individueel worden bepaald.
Hoe lang kun je gescheiden leven zonder scheiding?
Echtparen zijn niet wettelijk verplicht om na een scheiding te scheiden. Om een echtscheiding aan te vragen, moet echter een scheidingsjaar worden bewezen.
Kunnen echtscheidingskosten van de belasting worden afgetrokken?
De wet bepaalt dat proceskosten fiscaal slechts mogen worden afgetrokken indien het uitgaven betreft zonder welke de belastingplichtige het risico loopt zijn middelen van bestaan te verliezen.