Zoek een makelaar!? Huis en flat verkopen: voordelen, nadelen + 5 tips

Het vinden van een makelaar is vaak moeilijker dan verwacht, omdat de markt overvol is en er veel verschillende aanbiedingen zijn. Niet elke makelaar past echter bij elk onroerend goed, en daarom moeten eigenaars van onroerend goed zich precies informeren over de makelaars, om de juiste makelaar voor hun eigendom te vinden. Er zijn veel tips en trucs en een aantal dingen om te overwegen.

De perfecte makelaar: 5 tips voor het vinden van een makelaar

Hoe vindt u de juiste adviseur voor uw woning – De Perfect Estate Agent helpt u bij het verkopen van uw woning, maakt een aantrekkelijke advertentie, beantwoordt vragen van geïnteresseerden, plant en coördineert bezichtigingsafspraken en helpt uiteindelijk bij het afsluiten van het contract, de koopovereenkomst, notarisafspraken en co. Hij staat altijd klaar met advies en ondersteuning om u te helpen de woning zo succesvol, snel en gemakkelijk mogelijk te verkopen.

Het zoeken naar een makelaar is niet altijd gemakkelijk, omdat er vaak veel verschillende aanbiedingen zijn en de zintuiglijke overbelasting groot is. Er zijn echter enkele nuttige tips die u kunnen helpen de perfecte makelaar te vinden.

De zoektocht begint op het internet

Het internet bepaalt de huidige tijd en dus ook het beroep van makelaar. Een goed online onroerend goed platform is het neusje van de zalm voor makelaars, en daarom moet u uw zoektocht naar de perfecte makelaar ook online beginnen. De regio is hier zeer belangrijk en moet als eerste referentiepunt worden gebruikt. Volg vanaf hier je instinct en zoek samen naar meerdere alternatieven.

Leren uit de ervaring van anderen

Naast online onderzoek is het altijd een goed idee om vrienden, kennissen of familieleden naar ervaringen en meningen te vragen. Makelaars zijn vaak zeer vertrouwd met bepaalde gebieden en hebben daar goede contacten en netwerken waar u uw voordeel mee kunt doen.

Het sympathie-effect telt

Uw eerste indruk van makelaars krijgt u meestal online. Het eenvoudige ontwerp van de advertenties kan u veel vertellen over de persoon die erachter zit. Het is waarschijnlijk dat zij dezelfde smaak hebben en dat zij elkaar mogen, en chemie is zeer belangrijk in een project als de verkoop van een onroerend goed. Let dus al tijdens het zoeken op wat u persoonlijk aanspreekt en of de agent geschikt zou kunnen zijn om uw woning op de markt te brengen.

De vroege vogel vangt de worm

Een professionele makelaar zal binnen een dag na een aanvraag contact met u opnemen. De makelaarswereld is zeer concurrerend, daarom vangt de vroege vogel de worm. Wees u ervan bewust dat de telefoonroute vaak moeilijk is bij makelaars, omdat zij overdag op pad zijn met klanten die woningen bezichtigen. Als een makelaar hun het gevoel geeft dat zij moeilijk te bereiken zijn, dan zullen potentiële kopers ook deze ervaring hebben gehad en zullen andere makelaars hun wellicht betere voorwaarden aanbieden.

De prijs moet goed zijn

Het is het beste om van tevoren de prijsklasse te vergelijken. Hoeveel kosten eigendommen op een vergelijkbare locatie en met vergelijkbare kenmerken? Met dergelijke informatie kunt u beter beoordelen wat de makelaar voorstelt en wat de prijssituatie is. Maar niet alleen de prijs van het onroerend goed is doorslaggevend, maar ook het bedrag van de commissie. Een gerenommeerde makelaar zal het onderwerp commissie openlijk met u bespreken en een overeenkomst voorstellen. Over het bedrag kan vrij worden onderhandeld binnen de wettelijke grenzen en het hangt af van de prijs van het onroerend goed, de gebruikelijke voorwaarden op de markt en de marktsituatie. De onderhandelde bedragen worden schriftelijk vastgelegd in een contract.

Met of zonder makelaar – de voor- en nadelen

Iedereen die erover denkt zijn eigen woning te verkopen, stelt zich vroeg of laat de vraag: Met of zonder makelaar? Deze vraag kan niet in het algemeen worden beantwoord, maar het inschakelen van een makelaar heeft voor- en nadelen en kan zinvol zijn afhankelijk van de individuele situatie.

De voordelen – deskundigheid, ervaring en de opluchting van de verkopers

Makelaars zijn professionals op hun gebied en kennen de markt dus door en door. Zij weten wat er gaande is in de regio, hoe de prijzen zijn en hoe gewild eigendommen zoals het uwe zijn. Niet alleen kunnen zij helpen bij het vaststellen van de verkoopprijs, maar zij zijn ook op de hoogte van de wettelijke voorschriften en verplichtingen.

Het alleen verkopen van een eigendom vergt ook veel tijd. Makelaars nemen u deze last uit handen, beantwoorden vragen van geïnteresseerden, organiseren bezichtigingsafspraken en presenteren u een weloverwogen selectie van potentiële kopers. De tijdsbesparing is enorm voor u en het pand verkoopt zichzelf, bij wijze van spreken.

Waarschijnlijk het belangrijkste voordeel is echter de deskundigheid en ervaring die een makelaar meebrengt. Van koopcontracten en de huidige juridische situatie tot doelgroepgerichte reclame voor uw onroerend goed, een makelaar staat u met raad en daad bij om ervoor te zorgen dat de verkoop van uw onroerend goed niet alleen winstgevend, maar ook snel en ongecompliceerd verloopt.

De nadelen – De commissie en de reputatie

De agent kan echter ook nadelen hebben die de verkoop van het onroerend goed kunnen belemmeren. De reputatie van de makelaar, bijvoorbeeld, is enorm belangrijk en een indicator voor het succes van de verkoop van uw onroerend goed. Bijvoorbeeld, als de gekozen agent heeft een reputatie van onvriendelijk of een rip-off, zal uw woning hebben een slechte kans om te worden verkocht in hun lijst. Informeer u dus van tevoren goed over uw makelaar, vraag vrienden of kennissen wat zij over het werk van de makelaar hebben gehoord en krijg uw eigen indruk van de persoon.

Een ander nadeel is de commissie. Dit wordt gedeeld door de koper en verkoper in geval van een succesvolle marketing. De commissie wordt gedeeld door de koper en de verkoper en kan zeer hoog zijn, afhankelijk van de aankoopprijs. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom veel eigenaren van onroerend goed er de voorkeur aan geven het alleen te doen en de hulp van een makelaar uit de weg gaan.

De provisie – het bedrag, de betaling en de wettelijke kadervoorwaarden

Wanneer u een makelaar vraagt om uw eigendom te verkopen, geeft u hem een bindend contract. Het maakt niet uit of u met de agent zelf praat of alleen met een werknemer, omdat dergelijke contracten altijd zakelijk en niet persoonlijk zijn. Dus voordat u actief een agent vraagt om uw eigendom te verkopen, zoek uit of de agent echt de juiste is voor uw project.

Opdat de vastgoedmakelaar na het contract zijn commissie zou kunnen opeisen, moet hij het bewijs van zijn activiteit leveren. In het algemeen wordt de makelaar alleen betaald als er een effectief koopcontract wordt gesloten tussen koper en verkoper. De provisie is onderhandelbaar binnen een wettelijk vastgesteld kader en moet altijd vooraf in een contract worden vastgelegd. Een zogenaamde succesonafhankelijke commissie is over het algemeen ongeldig en kan door een makelaar niet worden geëist! Een voorschot op de commissie is over het algemeen mogelijk, maar alleen als het wordt terugbetaald als het onroerend goed niet wordt verkocht.

In beginsel hebben verkopers de mogelijkheid om in een contract te bepalen dat de commissie ten laste van de koper komt. In dit geval is echter een duidelijke formulering van cruciaal belang die uw verplichting tot betaling van provisie uitsluit. Indien een makelaar echter voor beide partijen werkt, moet hij alle partijen van deze dubbele activiteit in kennis stellen, anders kan hij zijn aanspraak op provisie verliezen.