Reisgids voor Kobe: Bezienswaardigheden, modeweek & lifestyle in Kansai

Kobe is de zesde grootste stad van Japan. Het ligt ten noorden van de Baai van Osaka en in totaal zo’n 30 km ten westen van Osaka zelf. Met 1,5 miljoen inwoners en als onderdeel van het grootstedelijk gebied Keihanshin is Kobe een van de belangrijkste steden in de Kansai-regio. Het aanzicht van de stad is door de zware aardbeving van 1995 sterk veranderd, maar Kobe heeft zijn karakter niet verloren en blijft betoveren door zijn verrassende veelzijdigheid en de fusie van oud en nieuw, traditie en vooruitgang, prefabgebouwen en groene ruimten, zoals Sorakuen Garden of Zuihoji Park, die zo typerend zijn voor alle grote steden in Japan. Lees hier meer over de Japanse metropolen Tokio en Kyoto.

Op duizelingwekkende hoogtes boven Kobe

Dicht bij het water gebouwd

De stad Kobe is lang en smal, als gevolg van haar ligging tussen de kust en het bergland. Zoals overal in Japan is ook in Kobe het gebrek aan bruikbare grond voelbaar – dankzij de nabijheid van de kust en de zee zijn de Japanners er echter in geslaagd twee kunstmatige eilanden tussen Kobe en Osaka te bouwen om de voetafdruk van het Japan Island Complex uit te breiden, namelijk Port Island en Rokkō Island.

Zonder sneeuw in de winter

Het weer in Kobe wordt gekenmerkt door hete zomers en koele winters. Met een gemiddelde jaartemperatuur van 15 tot 20 graden Celsius is het hier het hele jaar door goed toeven. Het heetst is het in augustus met tot 32 graden buiten – in de winter komen de temperaturen zelden onder 0 graden, zodat het bijna nooit sneeuwt in Kobe.

Melting Pot Kobe: internationaal populair

Overigens is de bevolking van de stad voor ongeveer 13% verdeeld onder personen jonger dan 14 jaar, voor 67% onder personen tot 64 jaar, en voor 20% onder ouderen ouder dan 65. Met ongeveer 44.000 geregistreerde niet-Japanners heeft Kobe een zeer internationale bevolking, met als meest voorkomende buitenlandse nationaliteiten Zuid-Korea en China, en met ruime voorsprong Vietnam en Amerika.

De negen gezichten van Kobe – alle wijken in een oogopslag

Internationaal ME: Angela met meer dan 15 bestemmingen in slechts één dag!

Nishi – verse vis uit Akashi

Nishi is het meest westelijke district van Kobe en tevens het dichtstbevolkte district van de stad met bijna 250.000 inwoners. Nishi grenst aan de stad Akashi, bekend om zijn verse vis – overigens ligt de tempel Gessho-ji op de 135e meridiaan ten oosten van Greenwitch, die de Japanse standaardtijd JST bepaalt. Daarom wordt JST in Japan gewoon Akashi-tijd genoemd.

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

Kinderdagverblijf – Natuurparadijs op de Rokko berg

Door zijn bergachtige structuur is Kita het meest geschikte gebied van Kobe om te wandelen. De twee bergen Rokkō en Maya nodigen uit tot lange wandelingen – de Alpentuin van Rokkō bijvoorbeeld biedt een indrukwekkend kleurenpalet en plantenrijkdom, vooral in de herfst, en is de perfecte bestemming voor een dagtocht in de natuur. Als u op zoek bent naar ontspanning, is de Arima Onsen een uitstekende plek om heen te gaan. De warmwaterbron is een absolute insidertip en ligt goed beschermd achter de berg Rokkō. Het is overigens een van de oudste bronnen van allemaal en wordt verschillende malen genoemd in historische teksten uit de 8e eeuw. Tussen haakjes: Rokkō torent boven de hele stad uit op een trotse 931 meter!

Arima Onsen – warmwaterbron, voetbad & mouchi met allan thee

Tarumi – over de brug naar Awajji

Het gebied rond Tarumi maakte oorspronkelijk geen deel uit van de stad en werd pas in 1946 ingelijfd. Tarumi is vooral een zuiver woongebied en biedt weinig bezienswaardigheden voor toeristen. De Akashi Kaikyō-brug, die het hoofdeiland Honshū via Tarumi verbindt met het zuidelijke Awaji op Awajishima, is echter een bezoek waard. Met een overspanning van 1.991 meter is het de langste hangbrug ter wereld – de werkelijke lengte is zelfs 3.911 meter!

De langste hangbrug ter wereld – de kroon op de bruggenbouw

Suma – Zomer, zon, strand en meer!

Dit district strekt zich uit langs de kust en de Osaka Baai in het westelijke deel van de stad. Vroeger was Suma een schilderachtige wijk met prachtige houten huisjes, maar sinds de zware aardbeving in Kobe eind jaren negentig is het niet meer hetzelfde. Het beroemde strandgebied in het Suma Kaihin Kōen Park blijft echter het hele jaar door, maar vooral natuurlijk in de zomermaanden, talrijke bezoekers bekoren en nodigt uit tot lange wandelingen en strandfeesten.

Nagata – de beste schoenen in heel Japan

Nagata heeft het kleinste inwonertal in vergelijking met de andere acht districten en is ook het kleinste district in de stad. Toch heeft het de hoogste bevolkingsdichtheid, met iets minder dan 9.000 inwoners per km² – een groot deel van de mensen behoort hier tot het laagste inkomenssegment van Kobe. Nagata is bekend om zijn schoenenproductie en is nog steeds de leider in heel Japan. Ook het Nagata-schrijn, een van de grootste schrijnen in de stad, is de moeite van het vermelden waard.

Hyōgo – gemarkeerd door tijd

Hyōgo is het historische hart van de stad en heeft door de geschiedenis heen verschillende namen gehad. Het was ooit het zakenhart van Kobe, maar sinds de zware schade die het gebied opliep tijdens de Tweede Wereldoorlog, is Hyōgo nooit meer helemaal hersteld. In 2004 werd het district verder getroffen door verwoestende overstromingen. Tegenwoordig wonen hier mensen met een bevolkingsdichtheid van 655 inwoners per km² – een slechte imitatie van het verleden.

Chūō – van Motomachi naar Harborland en Chinatown

Het huidige zaken- en uitgaanscentrum van de stad is duidelijk Chūō – het stadscentrum van Sannomiya, het kantoor- en zakendistrict Motomachi en het populaire winkelgebied Harborland aan de haven vormen de sleutel tot het karakter van het gebied. De kunstmatige eilanden Haveneiland en Kobe Airport maken ook deel uit van Chūō. Kobe’s eigen Chinatown Ninkanmachi is, samen met Nagasaki en Yokohama, een van de belangrijkste agglomeraties voor inwoners van Chinese afkomst in Japan – onder Chinezen wordt de term “Tangren Jie” geprefereerd vanwege het historisch negatieve gebruik van het woord.

Harborland Tour: Tijgers in het winkeldistrict van Kobe

Nada – universiteit, dierentuin en sake productie

In Nada bevinden zich de Oji Zoo en het Oji Stadion, alsmede de universiteit van Kobe. Samen met het naburige district Higashinada, is Nada vooral bekend om zijn sake. Als je de jaarlijkse productie van rijstwijn optelt bij die van Fushimi in Kyoto, wordt hier maar liefst 45% van de totale sake-productie van het land gehaald!

Higashinada – viering in Kobe voor het wagenfestival

Het Higashinada district ligt in het oostelijk deel van de stad. Een groot deel van het gebied bestaat uit het kunstmatige eiland Rokkō, dat in het begin van de jaren 1990 werd voltooid. De Kōnan Universiteit en de Canadese Academie, een internationale universiteit, zijn in Higashinada gevestigd, evenals talrijke musea, niet in de laatste plaats natuurlijk de Hakutsuru Gallery, genoemd naar de grote sakeproducent Hakutsuru. De Okamoto Pruimentuin doet de harten van botanici sneller kloppen en de hele stad komt samen om in mei de Danjiri Matsuri te vieren.

Economisch Centrum Kobe – Boom van de Stad

Kobe is economisch gezien een belangrijk knooppunt op het Japanse hoofdeiland Honshu. Grote en bekende bedrijven zoals UCC hebben hun hoofdkantoor in Kobe, maar ook verschillende bedrijven van de Kawasaki-groep en de Mitsubishi-groep zijn hier te vinden. Sommige Japanse bedrijven zijn in de loop der jaren naar Tokio verhuisd, maar voor internationale bedrijven heeft de stad haar aantrekkingskracht niet verloren en daarom zijn hier veel succesvolle bedrijven te vinden, zoals de farmaceutische reus Eli Lilly & Company, het consumptiegoederenbedrijf Procter & Gamble, Boehringer Ingelheim – het grootste op onderzoek gebaseerde farmaceutische bedrijf in Duitsland – en het Zwitserse levensmiddelenbedrijf Nestlé.

Samenwerking met partners en zustersteden wereldwijd

Naast de officiële stedenbanden met Tianjin in China, Philadelphia in de VS, en Daegu in Zuid-Korea, en tal van zustersteden, is de haven van Kobe zusterhaven van havens in Rotterdam, Nederland, en Seattle in de VS.

Onderzoek in Kobe: High-end technologie & supercomputers

Bovendien zijn in Kobe vele onderzoeksinstituten aanwezig, waaronder met name het RIKEN Kobe Institute Center for Development Biology and Medical Imaging Ttechniques. Een voorbeeld van het werk van het RIKEN – een afkorting van “Rikagaku Kenkyūjo”, wat natuurkundig en scheikundig instituut betekent – is de K-computer, die het RIKEN samen met Fijutsu heeft ontworpen. Met een rekenkracht van 10,51 petaflops nam de K-computer in 2011 de eerste plaats in onder ‘s werelds snelste computersystemen!

De ontstaansgeschiedenis van de K-Computer van 2006 tot 2012

Attracties en cultuur: luxe vlees, golf en Kobe Fashion Week

Naast de rijstwijn is ook het beroemde Kobe Beef afkomstig uit Kobe en genoemd naar runderen van het Japanse Tajima-ras uit de streek rond Kobe. Het is het duurste rundvlees ter wereld. Het vlees valt op door zijn sterke marmering en het lage gehalte aan verzadigde vetzuren. De marktprijzen variëren van 400,00 euro tot 600,00 euro per kilo – de EU-invoer van Kobe-rundvlees is overigens pas sinds de zomer van 2014 mogelijk!

Voedselgids Kobe: van Akashiyaki tot Kobe-rundvlees met Lyz Kelly

https://www.youtube.com/watch?v=FG8zC7hPahE

Van jazz tot worstelen en Futsal – Muziek en sport in Kobe

Elk jaar in oktober vindt het muziekevenement “Kobe Jazz Street” plaats, maar de stad in de buurt van Osaka heeft niet alleen op cultureel gebied veel te bieden. In Kobe bevindt zich de eerste moskee van Japan, die in 1935 werd ingewijd, en de eerste golfclub van het land, die in het begin van de 20e eeuw in Japan werd opgericht. Over het algemeen is sport erg belangrijk in Kobe – het heeft een rijke traditie in de sporten honkbal, voetbal, rugby, volleybal en worstelen, evenals futsal, een variant van zaalvoetbal die internationaal erkend is door de wereldvoetbalbond FIFA, waarbij vliegende wissels mogelijk zijn in het eigen gebied van het team en de bal in rust niet langer dan vier seconden gecontroleerd mag worden.

Modecentrum Kobe: Kobe Fashion Week

Er is een gezegde in Kobe: “Als je niet naar Parijs kunt, ga dan naar Kobe”, want kosmopolitisme en mode zijn hier bijzonder belangrijk. Twee keer per jaar wordt hier de Kobe Fashion Week gehouden en komen de belangrijkste ontwerpers van het land en talrijke internationale gasten samen. De Kobe Collection werd in 2002 gelanceerd en was ook een van de belangrijkste modeshows in de regio tot ze in 2007 werd stopgezet. Trouwens, het Kobe Fashion Museum is door CNN uitgeroepen tot een van de top 10 in de wereld!

CSE TV Nieuws: Interview met modegod Keitaro Takada

https://www.youtube.com/watch?v=WwHBbZil-Xg

Indrukken: Kobe Collectie x Tokyo Girls Collectie

Meer over Japan: reistips voor vakantie of weekend

Kobe is natuurlijk niet de enige mooie stad in Japan. Het land van de rijzende zon heeft nog verschillende andere opwindende, kleurrijke en mondaine steden met onvergetelijke bezienswaardigheden en evenementen te bieden. Natuurlijk hebben we al meer informatie over Japan voor u verzameld: