Ervaar Tokyo: Reistips en beoordelingen van Adachi naar Taitō
Als een van de bekendste metropolen in Oost-Azië is de hoofdstad van Japan, Tokio, bij zowat iedereen bekend. Maar je komt er pas achter hoeveel verschillende gezichten Tokyo heeft als je er zelf geweest bent. In het centrum is de stad fel verlicht – je kunt je ogen nauwelijks van de vele reclameborden, bedrijfslogo’s en lichten afhouden – en levendig. Overal zijn mensen, vastberaden op weg naar hun werk, school of universiteit, of vrolijk dansend op de nieuwste hitparades in de ondergrondse schacht. Tai chi in een van de talrijke parken van de stad, straatartiesten, mannen en vrouwen in kimono’s, kleine kinderen in panda-kostuums – de mensen van Tokio zijn even veelzijdig als hun stad. Lees hier meer over de Japanse metropolen Kyoto en Kobe.
Tokio door de eeuwen heen
Vandaag de dag wonen er meer dan 9,5 miljoen mensen in Tokio, maar als je slechts een paar eeuwen terug kijkt, was er niets anders dan een kleine nederzetting en vissershaven die Edo heette. Tussen haakjes: de wortels gaan zelfs terug tot het Stenen Tijdperk! In de 15e eeuw werd in de buurt van de nederzetting een kasteel gebouwd, maar de huidige kosmopolitische metropool kreeg pas historische betekenis aan het eind van de 16e eeuw, toen Shogun Tokugawa Ieyasu bezit nam van de nederzetting en het kasteel en het enkele jaren later, in 1603, tot hoofdstad van zijn shogunaat benoemde. Als zetel van het shogunaat onderging de stad Edo talrijke veranderingen en transformaties tot het midden van de 19e eeuw, toen keizer Mitsuhito zich uit Kyoto terugtrok en de stad – waar inmiddels ongeveer 1 miljoen mensen wonen – omdoopte tot de “keizerlijke residentiestad in het Oosten”, d.w.z. Tokio. Intussen is Tokio uitgegroeid tot een echte culturele metropool met talrijke theaters, musea en parken, en toch is het zijn oorsprong nooit vergeten. Zo zijn er, naast de talrijke moderne bouwblokken die tot in de hemel reiken, overal historische gebouwen en tempels te vinden. Het is een ongewone en unieke harmonie tussen moderniteit en oudheid, die zo typerend is voor Tokio, en die ook tot uiting komt in de twee grootste en belangrijkste bezienswaardigheden van de stad: het oude Keizerlijke Paleis en de 333 meter hoge Toren van Tokio.
Drone vlucht – Sight seeing over de daken van Tokyo
Tokyo’s 23 districten en hun bijzonderheden
Adachi – maakt indruk met grote Senju brug
Een klein district in het noorden van Tokyo. Een belangrijke bezienswaardigheid is de grote Senju brug, die de afzonderlijke wijken binnen het district met elkaar verbindt.
Arakawa – direct aan de oever van de Arakawa rivier
Dit district is genoemd naar de gelijknamige rivier.
BunkyÅ – locatie van de eersteklas Universiteit van Tokio
Tokyo’s onderwijsdistrict met talrijke onderwijsinstellingen en bezienswaardigheden, waaronder Tokyo Universiteit en Tokyo Dome.
Chiyoda – van het keizerlijk paleis tot Sega World
De regeringswijk en hoofdkwartier van veel grote ondernemers. Het keizerlijk paleis, het oude Edo kasteel en vele andere historische gebouwen bevinden zich hier. Chiyoda is ook de thuisbasis van het beroemde Akihabara amusementsdistrict, het hart van de Japanse elektrohandel en DE plek voor alle fans van videospelletjes, anime en manga – de acht verdiepingen tellende Sega World is slechts een voorbeeld van de vele. Cosplaycafés en fanbijeenkomsten zijn hier aan de orde van de dag en de laatste feestvierders verlaten Akihabara vaak pas de volgende ochtend. Chiyoda is een van de dunst bevolkte districten van Tokyo, maar overdag zijn hier 20 keer zoveel arbeiders en pendelaars!
Chūō – uitgebreid winkelen in Ginza
Een van de belangrijkste winkelcentra van Tokio, met inbegrip van de Ginza boulevard (DE winkel- en uitgaanswijk van Tokio!) en de beroemde Tsukiji vismarkt.
Edogawa – geboorteplaats van de trendy muzikant Kazuya Kamenashi
Genoemd naar de nabijgelegen rivier en de woonplaats van Kazuya Kamenashi, lid van de succesvolle J-pop band KAT-TUN.
Itabashi – medische pionier van de Nihon Universiteit
Het industriële district van Tokio met een zakendistrict in het noorden en vier grote universiteiten, waaronder de medische faculteit van de Nihon Universiteit.
Katsushika – woonplaats van meer dan 400.000 Japanners
Dit district was oorspronkelijk een samenvoeging van verschillende dorpen en kleine steden en biedt nu voornamelijk huisvesting voor de bevolking van Tokyo.
Kita – aantrekkelijk voor jong en oud: Asukayama Park
Dit is een van de kleinste districten van Tokio, maar ook een van de dichtstbevolkte, met 80% zuiver residentiële bevolking. Naast het Akabane-transferstation ligt het eerste park van Tokio dat open is voor het publiek, Asukayama Park.
Kōtō – wereldberoemde tentoonstellingen in het Tokyo Big Sight
Een wijk die grotendeels is gebouwd door nieuw land te winnen, en de plaats van de internationale tentoonstellingshal Tokyo Big Sight en de Toyko Gate Bridge.
Meguro – vol met diplomaten en ambassades
Een combinatie van een zuiver residentiële wijk en een diplomatenwijk. Hier zijn talrijke internationale ambassades gevestigd, vooral die van de West-Aziatische landen en van Afrika, maar ook het honorair consulaat-generaal van IJsland.
Minato – Tokyo Tower, Tokyo Midtown & Roppongi
Naast een groot aantal onderwijsinstellingen zijn er ook een aantal bezienswaardigheden, zoals de Tokyo Tower en het wolkenkrabbercomplex Toyko Midtown met de hoogste wolkenkrabbers van de stad, alsmede de luxe wijk Roppongi. Minato is ook de thuisbasis van de technologiebedrijven Sony, Toshiba en NEC Corporation.
Nakano – verdeeld in 18 individuele kwartieren
Dit district bestaat uit 18 wijken en wordt door verschillende rivieren doorsneden. Nakano is aangesloten op het metronetwerk maar heeft geen eigen snelweg.
Nerima – meer dan honderd jaar carrousel
In deze wijk staan voornamelijk woongebouwen en individuele parken. In het attractiepark Toshima-en kunt u zich vergapen aan de oudste nog werkende carrousel ter wereld – hij werd in 1910 in New York voor het eerst in gebruik genomen!
Ōta – Homon-ji tempelcomplex uit de 13e eeuw.
Dit is het grootste district in Tokio en het op twee na grootste wat inwonertal betreft. Het is ook de thuishaven van de beroemde Homon-ji, een boeddhistische tempel uit de 13e eeuw.
Setagaya – luxe district met meer dan 800.000 inwoners
Dit is veruit de dichtstbevolkte wijk van de stad. Van de meer dan 9 miljoen inwoners van Tokyo, wonen er meer dan 800.000 hier in Setagaya. Het is een van de duurdere woongebieden met ongeveer 60% zuiver residentiële ontwikkeling. Hier bevindt zich ook de Carrott Tower met een hoogte van 124 meter.
Shibuya – Winkelen & Plezier in Shibuya
Het uitgaansdistrict Shibuya maakt deel uit van het gelijknamige district. De Senta-gai winkelstraat is een van de populairste winkelbestemmingen voor de jonge bevolking van Tokio. Het wereldberoemde standbeeld van Shiba Inu Hachiko staat pal voor het station van Shibuya. Tussen haakjes: door de grote hoeveelheid informatietechnologiebedrijven wordt Shibuya in de volksmond ook wel Bit Valley genoemd!
Shinagawa – 6.000 hotelkamers vlakbij het station
Een groot aantal universiteiten en hoofdkantoren van bedrijven zijn hier in Shinagawa te vinden. Het district trekt echter speciale aandacht door de hoogste concentratie hotels en accommodatie in Tokio, met alleen al rond Shinagawa Station 6.000 kamers!
Shinjuku – groter, mooier, beter
Het station van Shinjuku is bijzonder opmerkelijk in Tokio: het is een van de stations met het hoogste passagiersvolume ter wereld! Maar al het andere in Shinjuku is groter, beter of succesvoller: het belangrijkste commerciële en administratieve centrum van Japan bevindt zich hier, net als het grootste winkeldistrict van heel Japan, het grootste en oudste uitgaansdistrict van Japan… Yayoi Kusama, een van de belangrijkste Japanse kunstenaars van de naoorlogse periode, heeft hier haar eigen Yayoi Kusama Museum laten bouwen. Tussen haakjes: Shinjuku heeft een samenwerkingsverband met het Dongcheng district in Beijing en het Mitte district in Berlijn.
Suginami – Onderwijs in meer dan 100 instellingen
Dit district is overwegend residentieel met slechts afgelegen industriële nederzettingen. Er zijn in totaal 47 lagere scholen, 32 middelbare scholen, 21 middelbare scholen, 6 universiteiten en 11 bibliotheken!
Sumida – Sumo & Sumida Hokusai
Sumida wordt ook overwegend bewoond door mensen. Er zijn hier een paar musea, waaronder het architectonisch esthetische Sumida Hokusai Museum en de Ryogoku Kokugikan Sumo Hall.
Toshima – Internationaal in Tokio
Deze wijk bestaat voor ongeveer 47% uit woningen, plus openbare ruimten en enkele commerciële ondernemingen. Met een niet-Japanse bevolking van ongeveer 15.500 mensen, is Toshima een van Tokyo’s internationale wijken. Het is ook de thuishaven van enkele onderwijsinstellingen, waaronder het Tokyo Conservatory of Music.
TaitÅ – Sumidagawa-Hanabi, het grootste vuurwerkfestival
Taito is de thuisbasis van de uitgaanswijken Asakusa en Ueno. Voor cultuur en amusement is er hier voor elk wat wils, of het nu het Nationaal Museum voor Westerse Kunst, het Daimyo Klokkenmuseum of de Ueno Zoo is. Taito is ook een geweldige plaats om feest te vieren, met het Sumidagawa Hanabi, het grootste vuurwerkfestival van Japan, en het Sanja Matsuri die hier beide jaarlijks worden gehouden.
De reisgids van Tokio
Vakantie Extra’s Reisgidsen legt uit wat de gemakkelijkste en meest comfortabele manier is om naar Japan te reizen en welke bezienswaardigheden en attracties u niet mag missen bij uw eerste bezoek aan Tokio.
De metro van Tokyo – vereeuwigd op een Nike sportschoen
Nike heeft zich voor het ontwerp van de nieuwe Air Max-serie laten inspireren door de grote steden van de wereld. Het labyrintachtige spoorwegnet van de metro van Tokio wordt weerspiegeld in het “Tokyo Maze”-model en geeft ook de nieuwe sportschoen zijn naam.
Luxe wonen Tokio – de duurste flats ter wereld
Leven in Tokio is duur – vooral de prijzen van de flats zijn verschrikkelijk als je niet tevreden bent met het absolute minimum. In Ginza, bijvoorbeeld, kunt u verwachten om rond 800,00 euro per maand te betalen voor een 13m² flat, voor 50m² in Shibuya zelfs tussen 2.500,00 euro en 3.000,00 euro per maand, en in Akihabara is een maandelijkse huur van 1.200,00 euro voor een 35m² flat een echt koopje!
Tussen druk om te presteren en late pensionering
De mensen in Tokio zijn misschien juist om die reden bijzonder ambitieus. Er worden hoge eisen gesteld aan de academische en professionele prestaties, wat vooral merkbaar is voor de kinderen. Je moet ijverig zijn en later hard werken, zodat je kinderen een beter leven zullen hebben. De factor openbare school of privé-instelling alleen al heeft een grote invloed op iemands toekomstige loopbaan. De druk van de verwachtingen waaraan de mensen hier onderworpen zijn – zowel privé als in het sociale leven – maakt dat iedereen van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat werkt. Een 40-urige werkweek plus 40 uur overwerk per maand is hier de norm en het is niet ongewoon om om 23.00 uur klaar te zijn met werken. Dit is zeer nadelig voor de gezondheid van de Japanners, die zeer laat met pensioen gaan – op 67-jarige leeftijd – maar toch gemiddeld veel langer leven dan waar ook ter wereld.
Creatieve uitbarsting van contrasten
In deze context is het begrijpelijk dat de mensen in Tokio soms een beetje koel lijken – als mieren bewegen zij zich van de ene plaats naar de andere, altijd vastberaden, altijd geconcentreerd – als radertjes in een wiel. Er is geen tijd voor een mooie glimlach of een verontschuldiging, en de energie die daarvoor nodig is, kan beter worden besteed aan nog meer werk. Toch is ook de levensstijl in Tokio contrastrijk, kleurrijk, luid en schril. Er is niets dat niet bestaat – en wat niet bestaat is hier waarschijnlijk uitgevonden! Dit principe wordt weerspiegeld in de muziek, de kunst en vooral, natuurlijk, in de mode. Van elegante vrouwen en mannen in kimono’s tot popperige Lolita’s met kanten parapluutjes tegen de zonnestralen tot jonge mannen in flitsende designerpakken en kleurrijke straatmode – het gaat er vooral om dat je opvalt. Maar natuurlijk zijn er ook de gewone pak- en kostuumdragers en de leerlingen en studenten in hun uniformen – een soms surrealistische mix, vooral wanneer Spiderman en Sailor Moon de hoek om komen lopen, op de voet gevolgd door een volwassene in een Pikachu-kostuum.
Impressies van Style ID: Tokyo Fashion Week A/W 18/19
Een korte impressie van de laatste Fashion Week in Tokyo met ontwerpen voor de herfst-wintercollectie van het jaar.
Ontwerper Tokio
Dice-K is met zijn merk GlamHate een uitstekend voorbeeld van een jonge ontwerper uit Tokio die het begrip mode voor zichzelf opnieuw definieert en elementen ontleent aan glamrock, vampirisme en de podium-outfits van Lady Gaga. Zijn huidige collectie, VAMPYRE, loopt sinds een paar weken en is specifiek gericht op de jeugdscene in Japan.
Tokyo – overweldigend en mooi
Al met al is Tokio zeker een reis waard – je moet alleen wel genoeg tijd inplannen om alle verschillende indrukken op je in te laten werken. In zeven dagen kun je nog geen 100ste doen van wat de wereldmetropool te bieden heeft! Gelukkig is er een uitgekiend en 100% betrouwbaar spoorwegnet dat u in een mum van tijd van de ene wijk naar de andere brengt. Alleen tijdens het spitsuur is het bijna ondraaglijk in de metro van Tokio, dus je hoeft geen angst te hebben voor contact of claustrofobie. Als alternatief voor de metro zijn er ook de Shinkansen, de beroemde Japanse hogesnelheidstreinen met een routenetwerk over heel Japan en een indrukwekkende topsnelheid van wel 320 km per uur. Aomori, Kyoto, Osaka, Yokohama en Sapporo en vele andere steden liggen op een steenworp afstand.
Meer over Japan: reistips voor vakantie of weekend
Tokio is natuurlijk niet de enige mooie stad in Japan. Het land van de rijzende zon heeft nog verschillende andere opwindende, kleurrijke en mondaine steden met onvergetelijke bezienswaardigheden en evenementen te bieden. Natuurlijk hebben we al meer informatie over Japan voor u verzameld: