Verbazingwekkend Osaka! Tussen Samurai & Winkelen in de #2 metropool van Japan

Osaka is een van de bekendste steden van Japan en ligt in de regio Kansai, of beter gezegd in Keihanshin, de op een na grootste agglomeratie van Japan met in totaal 17,5 miljoen inwoners. Daarvan wonen er 2,7 miljoen alleen al in Osaka, op de voet gevolgd door Kyoto en Kobe met elk ongeveer 1,5 miljoen inwoners. Net als Tokio is de metropool Osaka verdeeld in 24 districten, waaronder Fukushima. De wijken Higashisumiyoshi met zijn talrijke heiligdommen, monumenten en tempelruïnes, alsmede Minato en TaishÅ behoren ook tot Osaka.

Osaka in 4K: Bijna net zo goed als live!

Osaka kreeg zijn naam overigens pas officieel in 1868, hoewel er historische bewijzen zijn dat de stad reeds in de Middeleeuwen “Ozaka” heette. De oorspronkelijke naam is echter Naniwa en als de “Keizerlijke Residentiestad Naniwa” was het tot 744 de hoofdstad van Japan. Sedertdien is Osaka een belangrijker handelsknooppunt dan ooit, niet in het minst wegens de zeer goede verbindingen over land en zee. Osaka was een tijdlang de dichtstbevolkte stad van Japan, maar is sindsdien door Tokio en Yokohama naar de derde plaats verdrongen. In de jaren negentig verplaatsten de meeste grote ondernemers die voorheen in Osaka gevestigd waren, hun hoofdkantoor naar het snel groeiende Tokio, waardoor de economische zeepbel rond Osaka uiteenspatte en talrijke Japanners failliet gingen en werkloos raakten.

Een beetje geschiedenis… en tips voor je eerste reis!

Door de voortdurende veranderingen die de stad in de loop der eeuwen heeft ondergaan als gevolg van oorlogen, aardbevingen en andere natuurrampen, heeft Osaka de kans gehad om zichzelf telkens opnieuw uit te vinden. Vandaag is de metropool een toonbeeld van moderniteit en zeer efficiënt van structuur. Het vervoersnetwerk, bijvoorbeeld, is goed doordacht, betrouwbaar, nauw met elkaar verbonden en voor iedereen betaalbaar. Dit maakt Osaka tot een plaats met indrukwekkend diverse vervoersmogelijkheden. Er zijn twee luchthavens in of bij Osaka – de ene is Kansai International Airport, gebouwd op een kunstmatig eiland, en de andere is de kleinere Itami Airport voor binnenlandse vluchten. Vanaf Kansai International Airport is er een speciale spoorverbinding die de luchthaven verbindt met de steden in de regio, waaronder natuurlijk Osaka. Het binnenstedelijke spoorwegnet van Osaka is het op één na grootste spoorwegnet van Japan en qua structuur vrijwel identiek aan de metro van Tokio. Zeven verschillende spoorwegmaatschappijen exploiteren de trams en treinen in Osaka, en de eigendomsverhoudingen lijken nogal wankel. Toch werkt het hele vervoerssysteem perfect – vertragingen worden hier, net als in de rest van Japan, niet alleen niet getolereerd, ze bestaan gewoon niet!

Wist je dat? In Osaka betaal je per lijn op de trein

Tussen haakjes: het tarief in Osaka hangt af van de afgelegde afstand; de kortste route kost 200 yen, of slechts 1,53 euro. De JR Osaka Loop Line is een van de populairdere routes omdat hij – zoals de naam al doet vermoeden – de hele stad omcirkelt. Zo kunt u gemakkelijk naar elk deel van de stad en hoeft u niet over te stappen op een van de andere treinen. Het aantal stations per lijn in elke richting is gewoonweg gigantisch – u moet dus zeker genoeg tijd uittrekken om van A naar B te komen. Als u zich de moeite wilt besparen en in plaats daarvan in uw portemonnee wilt tasten, kunt u uzelf ook trakteren op een taxi als alternatief. Hoewel er geen moderne apps of automaten zijn – nog niet! – maar er zijn taxi’s letterlijk op elke hoek – en de meeste taxichauffeurs spreken zelfs een beetje Engels.

Tips en inzichten voor uw reis naar Osaka

Osaka – officiële partner van acht grote internationale steden

  • Chicago, USA
  • Hamburg, Duitsland
  • Milaan, Italië
  • Melbourne, Australië
  • San Francisco, USA
  • Sint-Petersburg, Rusland
  • São Paulo, Brazilië
  • Shanghai, China

Hoewel Osaka’s hoogtijdagen als Japans commercieel centrum achter de rug zijn, heeft de stad cultureel gezien nog veel te bieden. Het is bijvoorbeeld de belangrijkste stad op het gebied van het klassieke Japanse theater. Een van de bezienswaardigheden van de stad is de Tsūtenkaku, “de toren die tot in de hemel reikt”, met een indrukwekkende hoogte van 103 meter. Losjes gebaseerd op het ontwerp van de Eiffeltoren in Parijs, geeft de observatie- en zendtoren ook de actuele weersverwachting voor de volgende dag aan door de top van de toren een kleur te geven. Osaka Castle, gebouwd in de 16e eeuw, met zijn museum binnen, is ook een bezoek waard, en wie van onderwater houdt moet zeker een bezoek plannen aan de Kaiyūkan – een van ‘s werelds grootste aquaria open voor het publiek!

Fragrance Tip!

FragranceTip.com by FIV

Bezienswaardigheden in Osaka – La Santa Maria Cruiser, Owl Family Café, Dotonbori en meer

Osaka ziet zichzelf als de anti-hoofdstad – trots, koel, zelfverzekerd. Vol gastvrijheid en met een voortreffelijke keuken. Vooral de passie voor eten heeft hier een verregaande historische achtergrond. Reeds honderden jaren geleden, toen Tokio nog een militaire basis was en Kyoto de keizerlijke residentie, stond Osaka bekend als “de keuken van Japan”. Osaka is de thuishaven van de soul food – in geen enkele andere stad in Japan geven de mensen meer geld uit aan lekker eten en de kwaliteitsnormen voor eten en restaurants zijn extreem. De mensen hier zijn bijna geobsedeerd door eten en drinken en vinden seizoensgebonden gerechten opnieuw uit.

Straatvoedsel in cultureel Osaka

Overal vindt u straatvoedsel en naast de traditionele en lokale gerechten waar Osaka bekend om staat, zijn er altijd nieuwe en ongewone creaties te vinden. In sommige restaurants is er bijvoorbeeld een “Hoe u het lekker vindt”-optie die u bij elk hoofdgerecht extra kunt kiezen – en in feite kunt u een keuze maken uit alle beschikbare ingrediënten en toppings en het zelf aan tafel mengen, zoals u dat wilt. Er zijn geen grenzen aan de creativiteit – pannenkoeken met buikspek en garnalen in sesamsaus? Geen probleem. Er is zelfs een term voor de culinaire cultuur van Osaka: “kuidaore” – wat betekent “eten tot je barst”. De uitgesproken eet- en genotscultuur nodigt uit om te blijven hangen en het is dan ook niet ongewoon om mensen tot diep in de nacht in restaurants en bars te vinden – in Osaka hoeft niemand alleen te zijn en de laatste mensen wankelen in de ochtenduren naar hun werk of naar huis, afhankelijk van hun baan.

Kuidaore! De beste straatgerechten in Dotonbori

De beste lokale delicatessen in Osaka

Takoyaki

Letterlijk vertaald als “gegrilde octopus”, zijn takoyaki kleine stukjes octopus met ingemaakte gember en lente-uitjes in beslag – een speciale takoyaki pan zorgt voor de bolvormige structuur. Het gaat vergezeld van takoyaki saus of als alternatief mayonaise, zeewier of gedroogde bonito. Takoyaki is verkrijgbaar bij elk eetstalletje in Osaka en is er een van de populairste snacks.

Teppanyaki

Teppanyaki betekent “grillen op een metalen plaat” en beschrijft meer een specifieke kooktechniek dan een specifiek gerecht. Het bijzondere aan teppanyaki is dat de klant getuige kan zijn van het hele bereidingsproces en er zijn zelfs restaurants die zich uitsluitend in deze bijzondere service aan de klant hebben gespecialiseerd. Voor liefhebbers van lekker eten is de anticipatie een essentieel ingrediënt, en bovendien staan koks in Japan over het algemeen zeer hoog aangeschreven en moeten zij vele jaren in de leer zijn voordat zij zich echt chef-kok mogen noemen. Hoewel er geen beperkingen gelden voor teppanyaki, wordt meestal rundvlees van hoge kwaliteit of zeevruchten gebruikt.

Okonomiyaki

Okonomiyaki doet visueel denken aan pannenkoeken en is wijdverbreid in heel Japan. Daarom zijn er veel verschillende variaties van dit gerecht. Geraspte kool is typisch voor okonomiyaki in Osaka. Samen met diverse andere ingrediënten, waaronder inktvis, garnalen, octopus of diverse soorten vlees, wordt de kool in beslag genomen en gekookt. Natuurlijk is er een speciale okonomiyaki saus en als alternatief mayonaise, zeewier of bonitos.

Kushikatsu

Kushikatsu is eigenlijk alles wat in beslag kan worden gebakken en op een spies kan worden geserveerd – vlees en diverse groenten vormen vaak de basis voor dit gerecht. Er zijn echter ook zeer creatieve variaties met gefrituurde aardbeien, bijvoorbeeld. Wat eten betreft, is er gewoon niets dat je in Osaka niet kunt vinden!

Kitsune Udon

Als je ooit in een Japans restaurant bent geweest, ben je waarschijnlijk bekend met udon. Voor alle anderen: Udon zijn dikke, lichtgekleurde noedels – gewoonlijk gemaakt van tarwe – en een ingrediënt van vele warme soepen. Kitsune Udon is een variatie op deze soepen, waarin de udon noedels zijn aangevuld met gefrituurde tofu. Het is een eenvoudig recept, maar niet minder populair in Japan omdat het een mythologische achtergrond heeft. Kitsune is een ander woord voor de Japanse vos, die in Japan als een geluksbrenger wordt beschouwd en wiens lievelingsgerecht gefrituurde tofu zou zijn. De vos is op zijn beurt het heilige dier van de Shinto-godin Inari, die staat voor vruchtbaarheid.

Streetfood Seizoen 9 – Aflevering 8: Kitsune Udon in Osaka

Meer over Japan: reistips voor vakantie of weekend

Osaka is natuurlijk niet de enige mooie stad in Japan. Het land van de rijzende zon heeft nog verschillende andere opwindende, kleurrijke en mondaine steden met onvergetelijke bezienswaardigheden en evenementen te bieden. Natuurlijk hebben we al meer informatie over Japan voor u verzameld: